Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize H. Philomena in Hoogerheide

Kloosters

Op aandringen van burgemeester Moors en pastoor Laane werd het klooster van de H. Philomena gesticht in 1888. De familie Moors stond landerijen aan de Molenbaan af en architect F. Sturm bouwde het klooster voor rekening van de congregatie van de Zusters van J.M.J.

Het was bestemd voor dertig zusters, waaronder zusters die onderwijs gaven. Vanwege de rustgevende, bosrijke omgeving kwamen er ook oude en ziekelijke zusters wonen. Naast het Philomenagesticht openden de zusters in 1894 een normaalschool, die in 1904 werd omgevormd tot kweekschool voor onderwijzeressen. In dat jaar bouwde men een nieuwe vleugel voor een kweekschool met gymzaal.

Hoogerheide, Huize Philomena (collectie J. Smits)
Huize Philomena (collectie J. Smits)

De kweekschool is in september 1936 gesloten. In 1939 werd er rechts en links een tweelaagse aanbouw toegevoegd ten behoeve van een huishoudschool. Uit 1939 stamt ook de kapel, die waarschijnlijk is ontworpen door architect A. Kropholler. Na de oorlog volgden nieuwe uitbreidingen. In 1951 werd een ulo-school geopend.

Het Philomenaklooster is opgeheven in 1984. Het rijk kocht de gebouwen en vestigde er een opleiding voor de M.E. in. Bij de vorming van de nieuwe gemeente Woensdrecht in 1997 werd besloten dat het nieuwe gemeentehuis in Hoogerheide zou komen, op de plek van het zusterklooster. Die gebouwen zijn in 2002 gesloopt. Alleen de kapel bleef behouden en die doet nu dienst als raadszaal, trouwzaal en expositieruimte. Hij is verbonden met een nieuw gebouw, waarin het gemeentehuis is gehuisvest en tevens een grand café, een bibliotheek, een sporthal, hobbyruimtes en een multifunctionele uitvoeringszaal met vierhonderd zitplaatsen.

Het gebouw uit 1889 had een symmetrische gevel. Links een langgerekte latere vleugel. Het oudste deel had een dak met een koepeltje. De kapel is een driebeukig bakstenen gebouw met een klokgeveltje. De toepassing van natuurstenen elementen doet denken aan de Delftse School en aan expressionistische invloeden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.