Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Maria Mediatrix in Bergen op Zoom

Internaten

Op pensionaat Maria Mediatrix werden leerlingen ondergebracht van de middelbare meisjesschool (mms) en de kweekschool. De meisjes die de vijfjarige mms hadden afgerond, konden doorstromen naar de kweekschool om te worden opgeleid tot lerares basisonderwijs. Beide scholen waren ondergebracht in een kasteelachtig klooster.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24684
De mms tijdens de evacuatieperiode van 1944 tot 1954 (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24684)

Het klooster behoorde toe aan de Zusters van het Heilig Hart, ook wel bekend als de Zusters van Moerdijk. Zij stonden in de mms- en kweekschool voor de klas. Niet-religieuze leraren (lekendocenten) werden pas eind jaren zestig aangenomen.

De leerlingen verlieten voor enkele jaren hun ouderlijk huis en kregen kost en inwoning van de ‘soeurs’. Ze hadden weinig reden om het terrein te verlaten. Alles wat de jongelingen nodig hadden voor een gedegen katholieke opvoeding lag binnen handbereik. Om te beginnen de kapel, waar heel wat vroege uurtjes op de nuchtere maag werden doorgebracht. De dag begon met gebed. Daarna was het op naar de refter en vervolgens naar de klaslokalen. ’s Avonds keerden de groepen terug naar hun slaapzaal. Privacy was er nauwelijks, routine volop.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24685
Oudersdag op de mms in villa Ruytershove, 1952 (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24685)

Het afgeschermde kostschoolleven had ook positieve kanten, zoals de saamhorigheid, het degelijke onderwijs en de regelmaat. Je leefde er afgeschermd, maar ook beschermd en dat zullen sommige ‘pupillen’ ook wel fijn hebben gevonden.

Reageer hieronder, deel je herinningen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

2

Reacties (2)

oma Polleke zei op 5 mei 2019 om 22:03 uur

Ook ik heb hier enige tijd intern op school gezeten.
Mijn ervaringen heb ik opgeschreven voor mijn kinderen en kleinkinderen.
n Tijd om snel te vergeten en die ik niemand toewens!

Marilou NillesenBHIC zei op 6 mei 2019 om 13:57 uur

Bedankt voor je reactie, oma Polleke. Wat verdrietig om te lezen dat het zo'n verschrikkelijke tijd is geweest. Maar wat goed dat je je ervaringen toch hebt opgeschreven, zodat ook je kinderen en kleinkinderen zich een beeld kunnen vormen.

En wat sterk dat je hier toch dit bericht achterlaat, ondanks alle pijnlijke herinneringen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.