Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kraamvrouwenschool Moederheil in Ginneken

Oudere inwoners van Ginneken, Breda en omstreken zullen zich vast en zeker nog het internaat en ‘kraamhotel’ Moederheil herinneren. Immers in dat imposante, omheinde kloostercomplex aan de Valkenierslaan werden niet alleen kraamverzorgsters opgeleid maar ook daadwerkelijk vele kinderen geboren.

Foto: P.P. Rietbergen, Rotterdam, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112092
Foto: P.P. Rietbergen, Rotterdam, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112092

Moederheil werd gesticht in Breda in 1915 door vrouwen uit de gegoede burgerij. Het was een initiatief gericht op de zorg voor ongehuwde en zwangere vrouwen. Ongehuwd zwangerschap gold vroeger immers nog als een grote schande en niet alleen in katholieke kring. De vrouwen in kwestie werden gelijkgesteld aan prostituees. En alsof dat nog niet genoeg was, werden zij door hun ouders vaak zonder pardon op straat gezet.

In eerste instantie was Moederheil alleen een doorgangshuis (opvang), later kwam daar de bekende kraamkliniek bij. In 1924 verhuisde de instelling naar Ginneken (nu een wijk van Breda, toen een afzonderlijk dorp), naar een gebouw dat werd ingezegend door de bisschop van Breda, mgr. Hopmans.

De kliniek Moederheil in Ginneken maakte deel uit van het klooster van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Dat zij de ongehuwde moeders een dak boven het hoofd, een warme maaltijd en zorg boden, wilde echter niet zeggen dat zij geen problemen hadden met het ongehuwde zwangerschap. In tegendeel: de opgevangen vrouwen hadden gezondigd tegen God en de samenleving, zo stond in de stichtingsakte van Moederheil. Hun zielenheil stond op het spel. De zusters stelden zich daarom 'de zedelijke en maatschappelijke verheffing van gevallen meisjes' tot doel.

Na de bevalling konden de moeders enkele maanden in Moederheil blijven en kraamvisite ontvangen. Uitgangspunt van de zusters was dan ook dat moeder en kind bij elkaar horen, en dat borstvoeding beter was dan flesvoeding. In de tussenstijd stuurden ze aan op een hereniging van de moeder en de vader. De laatstgenoemde werd dan meteen gewezen op de kosten van de bevalling en het verblijf.

Let wel: dat moeder en kind bij elkaar horen, was het beleid. Dat de praktijk vaak anders was, is inmiddels duidelijk geworden door middel van onderzoek, media-aandacht en natuurlijk de verhalen van de vrouwen zelf. Bekend zijn de verhalen van moeders, die gedwongen werden om hun in Moederheil geboren en verzorgde kind aan adoptieouders af te staan.

Foto: P.P. Rietbergen, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112093
Foto: P.P. Rietbergen, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112093

Naast de kliniek was in Moederheil sinds 1929 ook een kraamvrouwenschool met internaat gevestigd. Opvallend voor die tijd is dat toen de stichting Moederheil in het leven werd geroepen, al werd vastgelegd dat ook niet-katholieken zich voor deze studie mochten aanmelden. Oud-leerlingen van Moederheil zullen zich behalve de klaslokalen, de behandelkamer en de opvangverblijven ook nog wel de kapel herinneren (sinds 1976 een mensa), waar zij net als de zusters en de (aanstaande) moeders terechtkonden voor gebed.

In de kliniek konden de kraamverzorgsters in opleiding praktijkervaring opdoen, natuurlijk onder het toeziend oog van een zuster. De opleiding stond daarnaast in het teken van een degelijke godsdienste vorming en het aankweken van een kuise, gehoorzame en sobere levenshouding. Eigenlijk alle dingen, die ook de zusters voortdurend bij zichzelf in de gaten moesten houden, overeenkomstig hun eeuwige kloostergeloften.

Na de oorlog is er in Moederheil veel veranderd. Om te beginnen kreeg de instelling een afdeling voor gehuwde vrouwen - een groep die strikt werd gescheiden van de 'gevallen' moeders. Daarnaast daalde het aantal kloosterroepingen, en daarmee het aantal zusters voor de verpleging. Dit probleem werd in Moederheil al in 1957 aangekaart. Het tij bleek echter niet te keren, en de opvang en de kraamzorg kwamen uiteindelijk volledig in handen te liggen van leken. De laatste zusters zijn in 1962 uit Moederheil vertrokken. De kraamvrouwenschool sloot toen ook de deuren.

Ben jij in Moederheil geboren, opgevangen of opgeleid? Reageer hieronder en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en we voegen ze hier toe.

Bronnen

J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995).

'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel

37

Reacties (37)

Bep van Kleef -Kivits zei op 16 oktober 2019 om 16:46 uur

Mijn dochter is 21 maart 1962 gedoopt in de kapel van Moederheil..
Haar geboortedatum is 17-03-1962
Doopnaam Monique Albertina Maria. Achternaam Kivits.
ik was zelf toen 16 jaar ,maar heb geen afstand van haar gedaan.
Hoe kan ik aan haar doop akte komen.
met vriendelijke groet Bep van Kleef Kivits

Norah zei op 16 oktober 2019 om 17:13 uur

Dag Bep,

Ginneken valt(viel) onder het bisdom Breda. Je kunt dit eens proberen:
www.bisdomvanbreda.nl Mogelijk kan men je daar helpen.
En dan vind je er ook een mailadres bij staan.
Mvg.

Thijs de Leeuw zei op 17 oktober 2019 om 09:28 uur

@Bep en Norah: dank voor jullie reacties. Wat misschien ook nog wat oplevert, is om contact op te nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook kun je je vraag voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Bep zei op 17 oktober 2019 om 13:56 uur

Dankjewel voor alle informatie.
We gaan er zeker mee aan de slag.

Nic van Leeuwen zei op 7 december 2019 om 19:49 uur

Mijn toenmalige vriendin is in Oktober 1970 in Moederheil Breda bevallen van een gezonde zoon. We hebben nóóit opgegeven, adoptie nóóit een optie geweest. Natúúrlijk ging niet alles van een leien dakje. Ik voelde me als vader verantwoordelijk, en wilde die verantwoordelijkheid absoluut dragen samen met m'n huidige vrouw. We gingen ervoor. Inmiddels zijn we ruim 50 jaar samen, waarvan bijna 49 jaar getrouwd hebben 2 zonen, 1 kleindochter en 2 kleinzonen. Ik kan nog uren ervaringen delen. Dat is wel mogelijk als u wilt. Mijn mailadres is: n.leeuwen@upcmail.nl

Thijs de Leeuw zei op 9 december 2019 om 11:39 uur

Hallo Nic, welkom op de site en bedankt voor je reactie. Fijn dat je je ervaringen hier wilt delen. Dat kan hier, als reactie op deze pagina maar ook via de mail. Ik zal je een bericht sturen.

Thijs de Leeuw zei op 5 augustus 2020 om 12:03 uur

BELANGRIJK:
De reacties op deze pagina zijn verplaatst naar deze pagina over Moederheil: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/moederheil-valkrust-valkenhorst-… Om herinneringen te delen aan Moederheil, vragen te plaatsen e.d. verwijzen wij je graag naar die pagina.

Graag tot ziens op de site en hartelijke groeten,

WJM van der Heijden zei op 26 november 2020 om 23:54 uur

Ze vingen daar ook onder voogdijstaande kindern op.
Ik weet niet of mijn broer daar ook geweest is, die was toen pas thuis geboren en mijn moeder is in het kraambed gestorven.
Ik ben daar van 1947 tot +/_ 1948 geweest en van daar naar het St Anna weeshuis in de St jansstraat in breda en van daar naar het St willibrordeshuis in de Nieuwe Diesstraat.

Thijs de Leeuw zei op 30 november 2020 om 08:09 uur

@WJM van der Heijden: dank voor je bericht en welkom op de site. Ik heb je bericht ook geplaatst op deze pagina: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/moederheil-valkrust-valkenhorst-… aangezien de hoofdmoot van alle reacties/discussies zich daar bevindt. Hartelijke groet,

WJM van der Heijden zei op 1 december 2020 om 19:43 uur

Is er ook wat bekent van het St Annaweeshuis in breda

Miranda wich zei op 23 juni 2022 om 13:07 uur

Mijn vader is geboren in moederheil Breda op 21-05-1946. Zijn moeder is daar bevallen en heeft hem later meegenomen naar huis en daar is hij tot zijn 7e opgegroeid met het gegeven dat zijn moeder zijn zus zou zijn en zijn grootouders zijn vader en moeder. Op zijn 7e trouwde zijn moeder met H van Els en werd hij geadopteerd door deze man en verteld dat zijn moeder niet zijn zus is maar zijn moeder. Al jarenlang zijn mijn zus en ik op zoek naar gegevens van mijn vader uit die tijd. Saillant detail is dat zijn moeder nog leeft maar niets met ons wil delen, wel met haar andere kinderen, dus de half broers en zussen van mijn vader. Waar kan ik mogelijk een doopakte vinden of een geboorteakte? vermoedelijk heette hij met de geboorte GTM Roelofs , na de adoptie GTM van Els.

Norah zei op 23 juni 2022 om 13:13 uur

Je kunt een kopie van de geboorteakte aanvragen in de gemeente waar hij ook is aangegeven.
Zou je vader niet meer in leven zijn?, dan kun je ook een persoonskaart van hem aanvragen bij het CBG in Den Haag.
Mvg.

Norah zei op 23 juni 2022 om 15:46 uur

Dag Miranda,

Voor verdere informatie kun je ook eens kijken bij de bovenstaande urls.
Mvg.

Anne Quartel zei op 25 juni 2024 om 21:47 uur

Hallo mijn onder tussen overleden schoon vader is daar geboren en geadopteerd nu willen we uitzoeken wat zijn echte familie is wie weet waar ik hier voor terecht kan.
M.v.gr. Anne Quartel

Norah zei op 25 juni 2024 om 23:56 uur

Hallo Anne,

Dit alles valt onder www.stadsarchief.breda.nl
Je kunt daar via -genealogische bronnen- op zijn achternaam zoeken, of op die van zijn biologische moeder. Eventueel vader...
Alleen vanwege de privacy moet het niet te kort geleden zijn. Officiëel zelfs een eeuw(geboorte). Maar daar kan van worden afgeweken in sommige gevallen.

Je kunt ook nog een persoonskaart van je schoonvader aanvragen bij het CBG in Den Haag. Het overlijden moet dan meer dan twee jaar geleden hebben plaatsgevonden.
Weten jullie werkelijk helemaal niets, dan is het FIOM de juiste organisatie hiervoor.
Mvg.

Anne zei op 2 juli 2024 om 21:17 uur

Dank je wel norah ik ga er mee aan de gang.
Groetjes anne quartel

Norah zei op 3 juli 2024 om 12:07 uur

Graag gedaan, Anne.
Wanneer je wel de naam van de biologische moeder van je schoonvader kent, zou je dat kunnen doorgeven en dan kan men hier op het forum aan de slag met zijn eigen familie, indien mogelijk...
En als je dat wilt natuurlijk.
Mvg.

Anne quartel zei op 4 juli 2024 om 08:09 uur

Het enige wat ik weet is dat mijn schoonvader eerd de naam schot had.
En van zijn biologische moeder is van de vader weten we alleen dat het een matroos was die uit sumatra kwam.

Norah zei op 4 juli 2024 om 12:13 uur

Hallo Anne,

Lastig, tot nu toe heb ik niets kunnen vinden over een meisje Schot dat ca. 1940? in Moederheil van een zoontje bevallen is.
Ik ben bang dat het op internet nog niet openbaar is gemaakt. De achternaam komt heel vaak voor, had ik niet verwacht.
Je kunt zelf een mailtje sturen naar www.stadsarchief.breda.nl, en hopelijk weet men daar meer.
En verder zoals gezegd het FIOM benaderen, ik begrijp dat het belangrijk voor jou en de schoonfamilie is. Je moet dan natuurlijk ook de geboortedatum van je schoonvader kennen.
Mvg.

Norah zei op 4 juli 2024 om 20:09 uur

Nog wat kunnen vinden, maar het is altijd een gok >>>

Hendrik Karel Maurits Schot, trouwt 21-08-1917 Ginneken, met Maria Catharina Margaretha Elisabeth Middelbeek.
De bruidegom is geboren 29-10-1884 in Singkarak, Sumatra!!!, en overlijdt 07-08-1962 in Breda.
Het is zijn eerste huwelijk(gescheiden), en hij hertrouwt hierna.
Hij krijgt een paar kinderen uit het eerste huwelijk, en je schoonvader zou...dan weer een kleinkind van hem kunnen zijn. Ik bedoel via een dochter.
Nu gaat het natuurlijk om wanneer? je schoonvader geboren is, en hoe zijn eigen moeder volledig heette.

Norah zei op 4 juli 2024 om 20:20 uur

En er bestond nog een verdrietig verhaal van Rachel Schot en Joost Booij. Beiden uit Rotterdam, verloofd en wel.
Joost moest vertrekken naar Indonesië !!!, ik dacht als matroos, en vocht daar tegen Japan. Hij kwam in 1942 om. > -Adres onbekend-(radio), 2019.
De mogelijkheid bestaat dat je schoonvader ook van hen een kind kan zijn....?
Dit tot dus ver.

Anne Quartel zei op 5 juli 2024 om 07:58 uur

Norah, wat we weten is dat mijn schoonvader geboren is op 21-09-1934 te hiversum en dat hij geadopteerd is door echtpaar uit Amsterdam en hij heeft later de naam van hun aangenomen deze mensen heten walburg en hadden een taxibedrijf op de amstelveenseweg in Amsterdam.
Groetjes anne quartel

Norah zei op 5 juli 2024 om 11:52 uur

En ik veronderstelde dat schoonvader in Moederheil geboren was, niet dus? Ik begrijp dit niet meer... Zie 25 juni, 21.47 u.
Je kunt dus dat hele Archief Breda overslaan, en je wenden tot het Fiom. Of die andere mogelijkheden proberen die ik opperde.

Anne zei op 5 juli 2024 om 13:52 uur

Ja ik begreep dat hij daar geboren was maar heb nu gevonden dat geboorte plaats hilversum is maar hij is schijnen baar daarna in het klooster te recht is gekomen en daar weer is geadopteerd

Norah zei op 5 juli 2024 om 17:21 uur

Vreemde zaak. Vond wel nog Margaretha Gerardina Schot, geboren Rotterdam 14-02-1915, wonend in H'sum, trouwt op 30-07-1941 H'sum, met Friedrich Groenhuijzen, 30 jaar, geboren in Duisburg(D.), portier van beroep.
Ouders bruid > Jac. Schot-Godschalk www.wiewaswie.nl
En....naast wat al doorgegeven is, een persoonskaart van schoonvader bij de gemeente Hilversum aanvragen. Je hebt dan de naam van zijn moeder erbij. En zo kunnen we verder.

Norah zei op 5 juli 2024 om 20:40 uur

Het wordt in raadselen omhuld >>>

Johannes Cornelis Baptist Schot geboren 04-09-1934 in Bergen op Zoom, komt in Princenhage wonen op 28-02-1938, Sint Anna-Gesticht, Liesboschlaan 4.

Is dit jouw schoonvader, Anne?

Norah zei op 5 juli 2024 om 20:46 uur

Adres in Bergen op Zoom was Wittoucksingel 2.

Norah zei op 6 juli 2024 om 13:09 uur

Het Sint-Anna-Gesticht ving voogdijkinderen op.

Norah zei op 7 juli 2024 om 20:20 uur

Bergen op Zoom valt onder www.westbrabantsarchief.nl.

Zoek je dan verder op het adres Wittoucksingel 2 onder -woonhuisregisters-, pag. 89, dan vind je ene Petrus J. Schot ca. 1938 die daar toen woonde.
Ik ga er nu vanuit dat dit op de grootvader van J.C.B. Schot slaat? Er woonden 2 personen op dit adres, en men bewoonde een deel ervan.
Op dit moment draait het om de geboorteakte/persoonskaart van schoonvader, en wie zijn moeder was. Ik hoop dat het ook gelezen wordt.

Anne zei op 8 juli 2024 om 12:30 uur

Oke norha ik ga eerst maar eens een persoons kaart in Hilversum aanvragen.
Ik antwoord laat want ik heb het heel druk vandaar en dan ga ik eens kijken hoe we verder komen tot zo ver bedankt.
Lieve groet Anne Quartel

Anne zei op 8 juli 2024 om 12:33 uur

Norha Zijn naam is trouwens rudolf evert schot wat later rudolf evert walburg is geworden

Norah zei op 8 juli 2024 om 12:49 uur

Het blijft een mysterie...;)

De officiële persoonskaarten worden in Den Haag verstrekt bij het CBG. Even googlen.
Mvg.

Anne zei op 8 juli 2024 om 12:55 uur

Norha dank je wel

Norah zei op 8 juli 2024 om 13:05 uur

Graag gedaan, Anne.

Norah zei op 9 juli 2024 om 12:07 uur

Hallo Anne,

Het kwam vroeger ook voor en nu nog dat de voornamen bij een adoptie even goed veranderd werden, net als de achternaam.
Maar als je er 100% zeker van bent dat je schoonvader in Hilverum geboren is, en niet in Bergen op Zoom, dan gaat er iets mis.
Ik zou het op prijs stellen dat je laat horen waar en wanneer je schoonvader geboren is, het interesseert me.
Mvg.

Anne zei op 11 juli 2024 om 14:52 uur

Dat zal ik zeker doen ik hou je op de hoogte

Norah zei op 11 juli 2024 om 16:55 uur

Ik ben heel benieuwd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.