Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Moederheil, Valkrust, Valkenhorst in Ginneken

Kloosters

In 1924 verplaatste de Magdalenastichting de opvang van ongehuwde moeders van Liesbosch naar Ginneken. De stichting zette haar werk voort onder de naam Moederheil. Later werd de naam gewijzigd in Valkrust.

Foto: P.P. Rietbergen, Rotterdam, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112092
Moederheil, zuster in de hal (foto: P.P. Rietbergen, Rotterdam, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)

Moederheil

Moederheil werd door vrouwen uit de gegoede burgerij. Het was een initiatief gericht op de zorg voor ongehuwde en zwangere vrouwen. Ongehuwd zwangerschap gold vroeger immers nog als een grote schande en niet alleen in katholieke kring. De vrouwen in kwestie werden gelijkgesteld aan prostituees. En alsof dat nog niet genoeg was, werden zij door hun ouders vaak zonder pardon op straat gezet.

In eerste instantie was Moederheil alleen een doorgangshuis (opvang), later kwam daar de bekende kraamkliniek bij. De kliniek Moederheil in Ginneken maakte deel uit van het klooster van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. De zorg voor de ongehuwde en zwangere vrouwen lag in handen van deze zusters. Het gebouw waarin zij werkzaam waren, was een ontwerp van de architect M. Schoenmakers.

De zusters boden de (aankomende) moeders een dak boven het hoofd, een warme maaltijd en zorg, maar dit wilde niet zeggen dat zij geen problemen hadden met het ongehuwde zwangerschap. In tegendeel: de opgevangen vrouwen hadden gezondigd tegen God en de samenleving. Hun zielenheil stond op het spel. Het doel van de zusters was dan ook 'de zedelijke en maatschappelijke verheffing van gevallen meisjes', zo staat in de stichtingsakte van Moederheil.

Moederheil Klooster Maria Stichting (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z081 Beeldmateriaal Kleine Zusters vd H. Jozef)
Moederheil (foto: collectie Erfgoedcentrum Nedederlands Kloosterleven, collectie BM-Z081 Beeldmateriaal Kleine Zusters vd H. Jozef nr. 112004

Na de bevalling konden de moeders enkele maanden in Moederheil blijven en kraamvisite ontvangen. Uitgangspunt van de zusters was dan ook dat moeder en kind bij elkaar horen, en dat borstvoeding beter was dan flesvoeding. In de tussenstijd stuurden ze aan op een hereniging van de moeder en de vader. De laatstgenoemde werd dan meteen gewezen op de kosten van de bevalling en het verblijf.

Let wel: dat moeder en kind bij elkaar horen, was het beleid. Dat de praktijk vaak anders was, is inmiddels duidelijk geworden door middel van onderzoek, media-aandacht en natuurlijk de verhalen van de vrouwen zelf. Bekend zijn de verhalen van moeders, die gedwongen werden om hun in Moederheil geboren en verzorgde kind aan adoptieouders af te staan.

Kraamschool

Naast de kliniek was in Moederheil sinds 1929 ook een kraamvrouwenschool met internaat gevestigd. Opvallend voor die tijd is dat toen de stichting Moederheil in het leven werd geroepen, al werd vastgelegd dat ook niet-katholieken zich voor deze studie mochten aanmelden. Oud-leerlingen van Moederheil zullen zich behalve de klaslokalen, de behandelkamer en de opvangverblijven ook nog wel de kapel herinneren (sinds 1976 een mensa), waar zij net als de zusters en de (aanstaande) moeders terechtkonden voor gebed.

In de kliniek konden de kraamverzorgsters in opleiding praktijkervaring opdoen, natuurlijk onder het toeziend oog van een zuster. De opleiding stond daarnaast in het teken van een degelijke godsdienste vorming en het aankweken van een kuise, gehoorzame en sobere levenshouding. Eigenlijk alle dingen, die ook de zusters voortdurend bij zichzelf in de gaten moesten houden, overeenkomstig hun eeuwige kloostergeloften.

Foto: P.P. Rietbergen, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112093
Behandelkamer van Moederheil (foto: P.P. Rietbergen, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)

Valkenhorst

Na de oorlog is er in Moederheil veel veranderd. Om te beginnen kreeg de instelling een afdeling voor gehuwde vrouwen - een groep die strikt werd gescheiden van de 'gevallen' moeders. Daarnaast daalde het aantal kloosterroepingen, en daarmee het aantal zusters voor de verpleging. Dit probleem werd in Moederheil al in 1957 aangekaart. Het tij bleek echter niet te keren, en de opvang en de kraamzorg kwamen uiteindelijk volledig in handen te liggen van leken. De laatste zusters zijn in 1962 uit Moederheil vertrokken. De kraamvrouwenschool sloot toen ook de deuren.

Om deze veranderingen duidelijk te onderstrepen werd de naam in 1975 veranderd in Valkenhorst. De instelling ging zich ook meer openstellen voor de omgeving. De kapel verloor haar functie en is in 1976 verbouwd tot mensa. In 1986 is de kraamkliniek van het voormalige Moederheil definitief gesloten.

In 1995 vertrok de instelling uit Ginneken. De gebouwen werden gesloopt en de grond verkocht. Er zijn luxe appartementen gebouwd.

Valkenhorst stond in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in de belangstelling door enkele rechtszaken. Kinderen die in de kliniek geboren waren eisten dat zij inzage kregen in hun afstammingsgegevens. De uitkomst was (kort gezegd), dat het recht om te weten wie je ouders zijn zwaarder weegt dan de privacy van die ouders of het medisch geheim.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan Moederheil en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995).

'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel

43

Reacties (43)

Ton Willemsen zei op 11 oktober 2017 om 10:52 uur

Ik zou nog meer willen weten van dit huis,omdat ik er zelf als twee en half jarig jongetje geweest ben. In de jaren 1952,53 . Van mijn ouders heb ik nooit iets ervan meegekregen.zelf welwater ervaringen. Als u mij hierbij zoukunnen helpen mijn dank.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 oktober 2017 om 09:51 uur

Hallo Ton, ik begrijp je bijzondere interesse in dit gebouw. Klik eens op de volgende link, volgens mij vind je daar al veel extra informatie:

http://shabnam.nederlandalus.net/2014/10/03/moederheil-valkenierslaan-3…

Trees Jong zei op 1 december 2017 om 21:43 uur

Hallo
Ik zou graag willen weten of er meer foto`s van moederheil maar dan van de periode 1964 -1966 zijn
Ik ben daar geboren in 1964

Lisette KuijperBHIC zei op 2 december 2017 om 14:16 uur

Dag Trees, ik kan me voorstellen dat je graag afbeeldingen van de plek zou willen zien waar jij geboren bent. Op de website van het Stadsarchief Breda vind je enkele tientallen foto's van Moederheil uit de periode 1950-1970. Kijk hier maar eens:

https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal…

Ad Mekes zei op 21 maart 2018 om 19:45 uur

Hallo Marilou en Lisette,
Ik ben in het Moederheil geboren in 1943
Zijn hier nog gegevens van bij jullie ?

Annemarie van GelovenBHIC zei op 22 maart 2018 om 10:20 uur

Niet bij het BHIC, Ad. Van ouds her werkten in Ginneken de Kleine Zusters van de H. Jozef. Dit is een congregatie in Heerlen die nog bestaat. Je zou contact kunnen opnemen met hun museum, het Savelbergmuseum. Dit zijn de contactgegevens: http://savelbergklooster.nl/bezoek
Waarschijnlijk ligt het archief van Ginneken bij de moedercongregatie in Heerlen.
Lukt dat niet, informeer dan bij onze collega's van het Stadsarchief Breda https://stadsarchief.breda.nl/

said van biene zei op 28 augustus 2018 om 19:00 uur

hoi ik ben said v biene ik heb op valkenhorst gezeten op de kindergroep 1 en 2
van 1975 tot 1979 daarna een jaartje naar udenhout in tilburg daarna zijn we weer een half jaar in valkenhorst geweest op groep 8 moesten we noodlotig vluchten naar leiden groetjes said v biene

Marilou NillesenBHIC zei op 29 augustus 2018 om 10:53 uur

Nou Said, dat klinkt als een turbulente jeugd... Welke herinneringen heb je aan je verblijf op Valkenhorst?

Fred von Weijhrother zei op 31 december 2018 om 16:53 uur

Goedemiddag,
Ik zou heel graag een exemplaar van het boekje "van moederheil tot valkenhorst", evt. tweedehands willen hebben! Uiteraard tegen betaling. Ben daar geboren op 9 dec.1951

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 januari 2019 om 21:24 uur

Beste Fred, helaas hebben wij het boek niet in onze bibliotheek, maar ik hoop dat een van de andere lezers van ons forum je misschien wel verder kan helpen.

Lucas Verberne zei op 27 januari 2019 om 22:08 uur

Vanwege de recente ontwikkelingen m.b.t. Adopties in Nederland ben ik, als geadopteerde uit Moederheil, een Facebook-pagina Moederheil gestart, met als doel om in contact te komen met betrokkenen. Ik merk aan mijzelf dat mijn afstandshistorie een steeds grotere invloed krijgt op mij. Het houdt me steeds meer bezig.

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 09:55 uur

Dat klinkt als een goed initiatief, Lucas. Wat lastig trouwens dat je steeds meer beïnvloed wordt door je verleden. Ik hoop voor je dat je het uiteindelijk een plekje zal kunnen gaan geven.

Fred von Weijhrother zei op 10 februari 2019 om 10:36 uur

Hallo Lucas,
Goed initiatief die facebook pagina! Hoe kom ik daar? Wil graag mijn ervaringen delen!

Marilou NillesenBHIC zei op 12 februari 2019 om 16:20 uur

Hallo Fred, die vind je via de volgende link:

https://www.facebook.com/Moederheil/

Jolanda van Rooijen zei op 13 augustus 2019 om 13:58 uur

Mijn oma Mien Klunk (Wilhelmina Geertruida Maria van 1902) is vanuit een R-K doorgangshuis in Rotterdam waarschijnlijk doorgestuurd naar een opvanghuis om daar na 29 juni 1920 (tot max februari 1921) om daar te bevallen van de halfbroer van mijn vader. Haar moeder kwam uit Lith, dus Brabant kan als regio mogelijk geweest zijn.
In Rotterdam is geen kind met haar achternaam aangegeven, dus ik zal op andere plekken moeten gaan zoeken.
Waar kan ik klooster/opvanghuisarchieven inzien?

Norah zei op 13 augustus 2019 om 17:22 uur

Het enige wat me invalt is dat je kunt proberen om een persoonskaart van je grootmoeder aan te vragen bij het BHIC in Den Haag.
Als het goed is, moet daar haar eerstgeboren zoon ook bij staan.

Norah zei op 13 augustus 2019 om 20:18 uur

En wat ik vergat, het bevolkingsregister Rotterdam. Want waar is Wilhelmina naar toegetrokken in 1920/1921, dat zou daar in moeten staan.
Heb je trouwens ook al bij het FIOM geïnformeerd?
Je overgrootmoeder was Elisabeth Cornelia de Jong, geboren in Lith 17-02-1860, dochter van Cornelis de Jong x Wilhelmina van der Pas.(dit voor de meezoekers).
Je zoekt ook naar diverse registers van opvangtehuizen enz., maar je grootmoeder kan overal in het land wel bevallen zijn. Heel bekend b.v. was vroeger de vroedvrouwenschool in Heerlen voor "onwettige" geboortes.
Mvg.

Jolanda van Rooijen zei op 14 augustus 2019 om 06:16 uur

Dank Norah, Ik heb het FIOM al gevraagd, maar ik ben derde graads familie en ze gaan alleen op zoek bij 1e/2e graads. Mijn vader of zijn broer/zussen leven niet meer, dus niemand kan nog formeel de vraag indienen. Ik zal de persoonskaart van mijn oma bij het BHIC in Den Haag aanvragen. (ze heeft zowel in Den Haag, Rotterdam en Hoorn gewoond). Ik zal uiteindlijk bij verschillende opvanghuizen moeten gaan zoeken.

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2019 om 09:34 uur

Jolanda, Norah bedoelt het CBG in Den Haag ( https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/) Veel succes.

Norah zei op 14 augustus 2019 om 11:58 uur

Oh, oh, ik zie dat ik iets verkeerd geplaatst had(CBG Den Haag);)

Maar goed, dit alles is vreselijk voor je grootmoeder geweest, Jolanda, en ook nog zo jong... Ik heb trouwens de verlovingsadvertentie ook nog gelezen bij www.delpher.nl
Stel dat deze oom niet vermeld staat op de persoonskaart van Wilhelmina K., dan blijf ik erbij dat er in het bevolkingsregister van Rotterdam moet staan naar welke plaats ze verhuisd is, en zo kom je hopelijk verder. Ze kan ook nog in een ziekenhuis bevallen zijn. Maar als dit kind nog een andere achternaam gekregen heeft, dan wordt het erg moeilijk als het FIOM niet wil meewerken.
Je zit ook nog met de wet op de privacy, geboorte is nog net geen eeuw geleden.
En als laatste "redmiddel" het radioprogramma -Adres onbekend-, ik dacht op zondagmiddag.
Mvg.

astrid kloet zei op 6 oktober 2019 om 12:31 uur

Jolanda van Rooijen. Ik heb veel research voor je gedaan en ik heb veel informatie over je oma´s verloofde Jan Nieuwland en zijn nieuwe gezin gevonden En ook over het moederhuis in Rotterdam welke vermeld staat in de verlovingsaankondiging. De informatie en scans zijn teveel om hier te schrijven en kan hier ook niet uploaden. Neem je even contact met me op?

Tineke van der Poel zei op 30 oktober 2019 om 13:16 uur

In 1958 kwam ik als15 jarige vakantie hulp bij moederheil meehelpen,wilde niet bij baby's maar wat grotere kinderen tussen de 4 en5 En toen ik naar huis ging en mijn jas wilde pakken uit de kast, vond ik daar een kind opgesloten in het donker. Hij klampte zich aan mij vast en ik probeerde hem te troosten. Hij wilde natuurlijk eruit maar dat kom ik jammer genoeg niet doen wat ik wel kon doen was de deur open laten en het licht aan Deze jongen heette Hans . Nu heb ik dit verhaal verteld op 50 plus site en deze jongen schijnt naar hun zeggen van de reactie die ik gekregen heb van Dalsum te heette. Heb mij altijd afgevraagd wat er van deze jongen terecht is gekomen want heeft op mij als kind enorme indruk achtergelaten. Ook heb ik een paar van deze kinderen meegenomen naar de kermis in de stad en mij hele salaris opgemaakt voor hun. Mocht met ze gaan wandelen maar natuurlijk niet wat ik gedaan had was veel te ver. Na de kermis bij mijn ouders limonade gedronken en toen met de bus terug naar Moederheil staat in mijn hoofd vast en zal het nooit vergeten als ik eraan terug denk was het gisteren en ik ben 76 dus heeft wel inpekt gehad heb mijn zoon ook later Hans genoemd. gr. Tineke van der Poel
Koepelstr 124
4611LV Bergen op Zoom tel. 0164-256076

Hans van Dalsum zei op 6 november 2019 om 23:43 uur

Hoi. Schokkend verhaal van die kast. Ik vraag me alleen af hoe je er bij komt dat deze hans van Dalsum heet? Ik ben ook geboren in moederheil en heb deze naam. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er nog een hans van Dalsum rondloopt die daar geboren is. Ik ken nog 1 andere hvd en zal eens informeren. Hoe kom je aan deze informatie?

Jolanda van Rooijen zei op 7 november 2019 om 16:38 uur

Astrid Kloet, dat wil ik wel, maar hoe kan ik contact met jou opnemen?

astrid kloet zei op 7 november 2019 om 19:00 uur

Hoi Jolanda, fijn dat je reageert. Mijn e-mail is astridkloet@hotmail.com
Als je me daar een berichtje stuurt, kan ik je terugmailen.

Jolanda van Rooijen zei op 9 november 2019 om 08:27 uur

Met hulp van Astrid ben ik veel stappen verder. Ik zal niet bij Moederheild maar bij De 'goede' herder een klooster (gesticht) in Zoeterwoude meer info kunnen vinden.

Nic van Leeuwen zei op 7 december 2019 om 19:24 uur

Mijn vriendin van destijds is daar in Oktober 1970 in Moederheil bevallen van een gezonde zoon. Was een behoorlijke strijd om elkaar te mogen blijven zien. M'n vriendin en ik hebben nóóit opgegeven. Niemand komt aan ons kind, niemand. Dat was duidelijke taal aan die instanties waar je tekst en uitleg moest geven zoals b.v. bij de Raad voor de Kinderbescherming, Politie e.d. Nu, na ruim 50 jaar zijn we nog steeds bij elkaar, en bijna 49 jaar getrouwd en wel. Hebben we 2 zonen, en 3 kleinkinders. En geloof me, elke dag denk ik aan die tijd dat m'n toenmalige vriendin daar verbleef in het 'Moeder.heil van Breda. Ik kan uren doorpraten over mijn ervaringen. Mocht er iemand hierover met mij mee willen praten...altijd welkom. via mail: n.leeuwen@upcmail.nl

Fred von Weijhrother zei op 8 december 2019 om 10:43 uur

Meer algemene opmerking;
belachelijk dat ze wat betreft de afstandsmoeders-en kinderen een onderdatum van 1956 aanhouden! Dat betekent dat oudere "gevallen" nergens voor in aanmerking komen, zelfs al zouden ze dat willen!
met groet,
Fred von Weijhrother, afstandskind 1951

anoniem zei op 11 januari 2020 om 17:42 uur

ik zou graag meer te weten willen komen over mijn omas familie,ze is geboren op 8-6-1926

Norah zei op 11 januari 2020 om 19:44 uur

Je kunt hiervoor toch het beste een persoonskaart van je oma aanvragen bij het CBG in Den Haag, er zijn wat onkosten aan verbonden.
Geboorten worden gewoonlijk pas openbaar vanaf een eeuw geleden. Je geeft geen naam door, het wordt dan sowieso raden voor ons.
Mvg.

Norah zei op 11 januari 2020 om 20:06 uur

Als het gaat om de plaats Ginneken, kun je een poging wagen bij
https://stadsarchief.breda.nl
Ik las dat men bevolkingsregisters tot 1927 van die plaats heeft.

Juul willemsen zei op 25 februari 2020 om 23:19 uur

Ben er op ong. 2 jarige leeftijd voor ruim 2 jaar geweest. een angstige periode. Bepaalde beelden blijven mij voor ogen. Wil nu orde op zaken stellen. Waar kan ik informatie vinden over Moederheil , de verzorging hoe die destijds plaatsvond en welke medicatie werd er toegepast? I.B. periode jaren '50 vorige eeuw. Ik verneem het graag.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 februari 2020 om 14:50 uur

@Juul: bedankt voor je reactie en vraag. Misschien heb je alvast iets aan de volgende boeken, artikelen en links:

- het boek: J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995). Dit kun je bij ons aanvragen en inzien op de studiezaal, via deze link: https://proxy.archieven.nl/235/A53740C5F1A44CE491E1B8565D4F8840

- nét verschenen boek, dus ik gok even dat je hier wat aan hebt, maar het gaat ook over Moederheil: Eugenie Smits van Waesberghe, "Zwartboek adoptie: een schoot vol tranen. Over verzwegen adopties in de 20e eeuw in Nederland", nog overal te bestellen

- het artikel: 'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel: https://www.brabantcultureel.nl/2018/03/06/de-pijnlijke-adoptiegeschied…

Voor verdere aanwijzingen en tips zou je misschien ook contact op kunnen nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook zou je je vraag nog kunnen voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact
In hun bibliotheek en archief hebben ze in ieder geval best wat publicaties en m.n. krantenartikelen over Moederheil: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/bibliotheek/boeken-tijdschrifte… Je kunt deze stukken bij ze aanvragen voor inzage op hun studiezaal

Dit is maar een greep uit de beschikbare info, maar hopelijk helpt dit al wat op weg. Welkom op de site trouwens. Ik wens je alle succes toe bij je zoektocht.

Ad Mekes zei op 27 februari 2020 om 19:24 uur

Goede avond,
Ik heb al eens eerder contact gezocht en goede aanwijzingen van BHIC ontvangen.
Er schijnt echter een heel groot taboe op Moederheil te rusten.
Ik ben geboren in Moederheil op 01-07-1943.
Mijn moeder was niet ongehuwd en ik ben niet afgestaan.
Ik heb met diverse instanties contact gezocht, maar krijg geen antwoord of ontwijkende antwoorden.
Nu is inmiddels wel bekend geworden dat er vreemde dingen gebeurden,
Maar bij mijn weten is ten aanzien van mijn geboorte niets mis.
Waarom dan zo ontwijkend en geheimzinnig of zels niet reageren van deze instanties.
Ik zou toch wel wat meer willen weten.

Ik hoor graag van U

Vriendelijke groeten,

Ad Mekes

Norah zei op 27 februari 2020 om 19:54 uur

In een artikel uit www.bndestem.nl/breda las ik dat iemand uit een groot gezin, in 1942 in Moederheil werd geboren. De huisarts had ervoor gezorgd dat de moeder er opgenomen werd zodat ze 2 weken rust kreeg... Dus ook gehuwd en wel.
Dat men op uw vragen geen antwoord kwam? Gène of onwil.

Henny Hendriks zei op 9 juni 2020 om 21:57 uur

Ik lees tot mijn verbazing al deze verhalen. Ik ben in 1959 geboren in moederziel. Mijn moeder was ongehuwd en heeft mij na de bevalling mee naar mijn oma genomen waar ik ben opgegroeid. Oma vertelde, waar er 10 kunnen wonen kunnen er ook 11 opgroeien. Ik lees nu pas al deze schokkende verhalen. Ik wil er nu alles van weten.

Bep van Kleef-Kivits zei op 5 augustus 2020 om 12:06 uur

Mijn dochter is 21 maart 1962 gedoopt in de kapel van Moederheil..
Haar geboortedatum is 17-03-1962
Doopnaam Monique Albertina Maria. Achternaam Kivits.
ik was zelf toen 16 jaar ,maar heb geen afstand van haar gedaan.
Hoe kan ik aan haar doop akte komen.
met vriendelijke groet Bep van Kleef Kivits

Norah zei op 5 augustus 2020 om 12:06 uur

Ginneken valt(viel) onder het bisdom Breda. Je kunt dit eens proberen:
www.bisdomvanbreda.nl Mogelijk kan men je daar helpen.
En dan vind je er ook een mailadres bij staan.
Mvg.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 augustus 2020 om 12:07 uur

@Bep en Norah: dank voor jullie reacties. Wat misschien ook nog wat oplevert, is om contact op te nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook kun je je vraag voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Bep zei op 5 augustus 2020 om 12:08 uur

Dankjewel voor alle informatie.
We gaan er zeker mee aan de slag.

Nic van Leeuwen zei op 5 augustus 2020 om 12:08 uur

Mijn toenmalige vriendin is in Oktober 1970 in Moederheil Breda bevallen van een gezonde zoon. We hebben nóóit opgegeven, adoptie nóóit een optie geweest. Natúúrlijk ging niet alles van een leien dakje. Ik voelde me als vader verantwoordelijk, en wilde die verantwoordelijkheid absoluut dragen samen met m'n huidige vrouw. We gingen ervoor. Inmiddels zijn we ruim 50 jaar samen, waarvan bijna 49 jaar getrouwd hebben 2 zonen, 1 kleindochter en 2 kleinzonen. Ik kan nog uren ervaringen delen. Dat is wel mogelijk als u wilt. Mijn mailadres is: n.leeuwen@upcmail.nl

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 augustus 2020 om 12:09 uur

Hallo Nic, welkom op de site en bedankt voor je reactie. Fijn dat je je ervaringen hier wilt delen. Dat kan hier, als reactie op deze pagina maar ook via de mail. Ik zal je een bericht sturen.

Fran zei op 7 september 2020 om 23:51 uur

Ik ben geboren in oktober 1963 in moederheil. Mijn moeder heeft mij moeten afstaan. Na zelf aangegeven te hebben voor mij te willen zorgen. Hoe? Haar familie liet t afweten. Vreselijk eenzaam. Ze werd 21 jaar een dag na m'n geboorte. Na 3 maanden stond ze weer op de stoep bij moeder heil om mij op te halen. Ze werd geweigerd toegang. Maar ze bleef volhouden en ging niet weg voordat ze mij gezien had. Dat lukte uiteindelijk. Ik had n dikke snotneus en was erg verkouden. Ze zei tegen hen dat ze mij meenam. Daar kwam fel verzet op. En ze hebben haar toen gezegd dat 'dat zeer verdrietig zou zijn voor t gezin waar ik voor adoptie naartoe zou gaan.' Ik kwam toen ik 6 maanden was in mijn toekomstige gezin terecht. Daar werd met veel liefde op mij gewacht. Maar mijn (adoptie) ouders hebben mij verteld recent dat zij pas een paar weken voorafgaand aan mijn komst hoorde over dat er ' n meisje, geboren....., bij hen zou komen.
Dus moederheil heeft gelogen tegen mijn biologische moeder.
Hoe triest. Hoe kil ook, heeft mijn biologische moeder mij verteld is zij behandeld. Op n enkele verzorgster na. Ik heb gelukkig via m'n adoptie ouders alle gegevens gekregen toen ik 18 was. Ik heb m'n biologische moeder gevonden via fiom in de jaren 80. Sindsdien hebben we contact en n band opgebouwd. Ik ben nu 56 jaar.
Sinds de laatste jaren ben ik mij gaan verdiepen in de berichtgeving uit de media over adoptie in deze jaren. Wat er mis ging en het grote verdriet. Ik weet dan wie m'n moeder en vader zijn ( vader overleden, nooit gekend). En ik heb n adoptiebroer ook met zijn verhaal uit n ander kindertehuis. Onze kindertijd en jeugd is heel zwaar voor ons geweest, moeilijk. Maar ook goede herinneringen aan t gezin waarin we opgroeide.
Ik schrijf dit om deelgenoot te zijn, misschien is er iemand die ook uit die periode geboren is. Ik heb altijd vage beelden en gevoels herinneringen gehad van die korte periode dat ik daar verbleef. Nu pas door alle beelden, verhalen die vrij komen kan ik ze plaatsen. Het is heftig! Traumatische ervaring. Dat ligt diep opgeslagen in onze herinnering en lijf. Gemis van aanraking van je moeder, ze vroeg naar mij, maar ze werd afgekapt, ik werd direct weggehaald, lag in n kamer ernaast! Ze vinden meteen haar borsten af, ivm melk geven.
Mishandeling is dat. Emotionele, fysiek, mentale beperking.
En voor mij en velen met mij een traumatische ervaring voor de rest van je leven. Omdat je t verdriet van je moeder, en wellicht ook van je vader en (laten we hen niet vergeten) meedraagt.
Met dank voor t plaatsen van een bericht, Fran (geboortenaam Barbara)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.