Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Moederheil, Valkrust, Valkenhorst in Ginneken

Kloosters

In 1924 verplaatste de Magdalenastichting de opvang van ongehuwde moeders van Liesbosch naar Ginneken. De stichting zette haar werk voort onder de naam Moederheil. Later werd de naam gewijzigd in Valkrust.

Moederheil Klooster Maria Stichting (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z081 Beeldmateriaal Kleine Zusters vd H. Jozef)De Kleine Zusters van Sint Joseph werkten in de verzorging, in een gebouw van architect M. Schoenmakers. De zusters vertrokken in 1962.

Om de verandering duidelijk te onderstrepen werd de naam in 1975 veranderd in Valkenhorst. De instelling ging zich ook meer openstellen voor de omgeving. De kapel verloor haar functie en is in 1976 verbouwd tot mensa. In 1986 is de kraamkliniek van het voormalige Moederheil definitief gesloten.

In 1995 vertrok de instelling uit Ginneken. De gebouwen werden gesloopt en de grond verkocht. Er zijn luxe appartementen gebouwd.

Valkenhorst stond in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in de belangstelling door enkele rechtszaken. Kinderen die in de kliniek geboren waren eisten dat zij inzage kregen in hun afstammingsgegevens. De uitkomst was (kort gezegd), dat het recht om te weten wie je ouders zijn zwaarder weegt dan de privacy van die ouders of het medisch geheim.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Moederheil (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z081 Beeldmateriaal Kleine Zusters vd H. Jozef nr. 112004

35

Reacties (35)

Ton Willemsen zei op 11 oktober 2017 om 10:52 uur

Ik zou nog meer willen weten van dit huis,omdat ik er zelf als twee en half jarig jongetje geweest ben. In de jaren 1952,53 . Van mijn ouders heb ik nooit iets ervan meegekregen.zelf welwater ervaringen. Als u mij hierbij zoukunnen helpen mijn dank.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 oktober 2017 om 09:51 uur

Hallo Ton, ik begrijp je bijzondere interesse in dit gebouw. Klik eens op de volgende link, volgens mij vind je daar al veel extra informatie:

http://shabnam.nederlandalus.net/2014/10/03/moederheil-valkenierslaan-3…

Trees Jong zei op 1 december 2017 om 21:43 uur

Hallo
Ik zou graag willen weten of er meer foto`s van moederheil maar dan van de periode 1964 -1966 zijn
Ik ben daar geboren in 1964

Lisette KuijperBHIC zei op 2 december 2017 om 14:16 uur

Dag Trees, ik kan me voorstellen dat je graag afbeeldingen van de plek zou willen zien waar jij geboren bent. Op de website van het Stadsarchief Breda vind je enkele tientallen foto's van Moederheil uit de periode 1950-1970. Kijk hier maar eens:

https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal…

Ad Mekes zei op 21 maart 2018 om 19:45 uur

Hallo Marilou en Lisette,
Ik ben in het Moederheil geboren in 1943
Zijn hier nog gegevens van bij jullie ?

Annemarie van GelovenBHIC zei op 22 maart 2018 om 10:20 uur

Niet bij het BHIC, Ad. Van ouds her werkten in Ginneken de Kleine Zusters van de H. Jozef. Dit is een congregatie in Heerlen die nog bestaat. Je zou contact kunnen opnemen met hun museum, het Savelbergmuseum. Dit zijn de contactgegevens: http://savelbergklooster.nl/bezoek
Waarschijnlijk ligt het archief van Ginneken bij de moedercongregatie in Heerlen.
Lukt dat niet, informeer dan bij onze collega's van het Stadsarchief Breda https://stadsarchief.breda.nl/

said van biene zei op 28 augustus 2018 om 19:00 uur

hoi ik ben said v biene ik heb op valkenhorst gezeten op de kindergroep 1 en 2
van 1975 tot 1979 daarna een jaartje naar udenhout in tilburg daarna zijn we weer een half jaar in valkenhorst geweest op groep 8 moesten we noodlotig vluchten naar leiden groetjes said v biene

Marilou NillesenBHIC zei op 29 augustus 2018 om 10:53 uur

Nou Said, dat klinkt als een turbulente jeugd... Welke herinneringen heb je aan je verblijf op Valkenhorst?

Fred von Weijhrother zei op 31 december 2018 om 16:53 uur

Goedemiddag,
Ik zou heel graag een exemplaar van het boekje "van moederheil tot valkenhorst", evt. tweedehands willen hebben! Uiteraard tegen betaling. Ben daar geboren op 9 dec.1951

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 januari 2019 om 21:24 uur

Beste Fred, helaas hebben wij het boek niet in onze bibliotheek, maar ik hoop dat een van de andere lezers van ons forum je misschien wel verder kan helpen.

Lucas Verberne zei op 27 januari 2019 om 22:08 uur

Vanwege de recente ontwikkelingen m.b.t. Adopties in Nederland ben ik, als geadopteerde uit Moederheil, een Facebook-pagina Moederheil gestart, met als doel om in contact te komen met betrokkenen. Ik merk aan mijzelf dat mijn afstandshistorie een steeds grotere invloed krijgt op mij. Het houdt me steeds meer bezig.

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 09:55 uur

Dat klinkt als een goed initiatief, Lucas. Wat lastig trouwens dat je steeds meer beïnvloed wordt door je verleden. Ik hoop voor je dat je het uiteindelijk een plekje zal kunnen gaan geven.

Fred von Weijhrother zei op 10 februari 2019 om 10:36 uur

Hallo Lucas,
Goed initiatief die facebook pagina! Hoe kom ik daar? Wil graag mijn ervaringen delen!

Marilou NillesenBHIC zei op 12 februari 2019 om 16:20 uur

Hallo Fred, die vind je via de volgende link:

https://www.facebook.com/Moederheil/

Jolanda van Rooijen zei op 13 augustus 2019 om 13:58 uur

Mijn oma Mien Klunk (Wilhelmina Geertruida Maria van 1902) is vanuit een R-K doorgangshuis in Rotterdam waarschijnlijk doorgestuurd naar een opvanghuis om daar na 29 juni 1920 (tot max februari 1921) om daar te bevallen van de halfbroer van mijn vader. Haar moeder kwam uit Lith, dus Brabant kan als regio mogelijk geweest zijn.
In Rotterdam is geen kind met haar achternaam aangegeven, dus ik zal op andere plekken moeten gaan zoeken.
Waar kan ik klooster/opvanghuisarchieven inzien?

Norah zei op 13 augustus 2019 om 17:22 uur

Het enige wat me invalt is dat je kunt proberen om een persoonskaart van je grootmoeder aan te vragen bij het BHIC in Den Haag.
Als het goed is, moet daar haar eerstgeboren zoon ook bij staan.

Norah zei op 13 augustus 2019 om 20:18 uur

En wat ik vergat, het bevolkingsregister Rotterdam. Want waar is Wilhelmina naar toegetrokken in 1920/1921, dat zou daar in moeten staan.
Heb je trouwens ook al bij het FIOM geïnformeerd?
Je overgrootmoeder was Elisabeth Cornelia de Jong, geboren in Lith 17-02-1860, dochter van Cornelis de Jong x Wilhelmina van der Pas.(dit voor de meezoekers).
Je zoekt ook naar diverse registers van opvangtehuizen enz., maar je grootmoeder kan overal in het land wel bevallen zijn. Heel bekend b.v. was vroeger de vroedvrouwenschool in Heerlen voor "onwettige" geboortes.
Mvg.

Jolanda van Rooijen zei op 14 augustus 2019 om 06:16 uur

Dank Norah, Ik heb het FIOM al gevraagd, maar ik ben derde graads familie en ze gaan alleen op zoek bij 1e/2e graads. Mijn vader of zijn broer/zussen leven niet meer, dus niemand kan nog formeel de vraag indienen. Ik zal de persoonskaart van mijn oma bij het BHIC in Den Haag aanvragen. (ze heeft zowel in Den Haag, Rotterdam en Hoorn gewoond). Ik zal uiteindlijk bij verschillende opvanghuizen moeten gaan zoeken.

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2019 om 09:34 uur

Jolanda, Norah bedoelt het CBG in Den Haag ( https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/) Veel succes.

Norah zei op 14 augustus 2019 om 11:58 uur

Oh, oh, ik zie dat ik iets verkeerd geplaatst had(CBG Den Haag);)

Maar goed, dit alles is vreselijk voor je grootmoeder geweest, Jolanda, en ook nog zo jong... Ik heb trouwens de verlovingsadvertentie ook nog gelezen bij www.delpher.nl
Stel dat deze oom niet vermeld staat op de persoonskaart van Wilhelmina K., dan blijf ik erbij dat er in het bevolkingsregister van Rotterdam moet staan naar welke plaats ze verhuisd is, en zo kom je hopelijk verder. Ze kan ook nog in een ziekenhuis bevallen zijn. Maar als dit kind nog een andere achternaam gekregen heeft, dan wordt het erg moeilijk als het FIOM niet wil meewerken.
Je zit ook nog met de wet op de privacy, geboorte is nog net geen eeuw geleden.
En als laatste "redmiddel" het radioprogramma -Adres onbekend-, ik dacht op zondagmiddag.
Mvg.

astrid kloet zei op 6 oktober 2019 om 12:31 uur

Jolanda van Rooijen. Ik heb veel research voor je gedaan en ik heb veel informatie over je oma´s verloofde Jan Nieuwland en zijn nieuwe gezin gevonden En ook over het moederhuis in Rotterdam welke vermeld staat in de verlovingsaankondiging. De informatie en scans zijn teveel om hier te schrijven en kan hier ook niet uploaden. Neem je even contact met me op?

Tineke van der Poel zei op 30 oktober 2019 om 13:16 uur

In 1958 kwam ik als15 jarige vakantie hulp bij moederheil meehelpen,wilde niet bij baby's maar wat grotere kinderen tussen de 4 en5 En toen ik naar huis ging en mijn jas wilde pakken uit de kast, vond ik daar een kind opgesloten in het donker. Hij klampte zich aan mij vast en ik probeerde hem te troosten. Hij wilde natuurlijk eruit maar dat kom ik jammer genoeg niet doen wat ik wel kon doen was de deur open laten en het licht aan Deze jongen heette Hans . Nu heb ik dit verhaal verteld op 50 plus site en deze jongen schijnt naar hun zeggen van de reactie die ik gekregen heb van Dalsum te heette. Heb mij altijd afgevraagd wat er van deze jongen terecht is gekomen want heeft op mij als kind enorme indruk achtergelaten. Ook heb ik een paar van deze kinderen meegenomen naar de kermis in de stad en mij hele salaris opgemaakt voor hun. Mocht met ze gaan wandelen maar natuurlijk niet wat ik gedaan had was veel te ver. Na de kermis bij mijn ouders limonade gedronken en toen met de bus terug naar Moederheil staat in mijn hoofd vast en zal het nooit vergeten als ik eraan terug denk was het gisteren en ik ben 76 dus heeft wel inpekt gehad heb mijn zoon ook later Hans genoemd. gr. Tineke van der Poel
Koepelstr 124
4611LV Bergen op Zoom tel. 0164-256076

Hans van Dalsum zei op 6 november 2019 om 23:43 uur

Hoi. Schokkend verhaal van die kast. Ik vraag me alleen af hoe je er bij komt dat deze hans van Dalsum heet? Ik ben ook geboren in moederheil en heb deze naam. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er nog een hans van Dalsum rondloopt die daar geboren is. Ik ken nog 1 andere hvd en zal eens informeren. Hoe kom je aan deze informatie?

Jolanda van Rooijen zei op 7 november 2019 om 16:38 uur

Astrid Kloet, dat wil ik wel, maar hoe kan ik contact met jou opnemen?

astrid kloet zei op 7 november 2019 om 19:00 uur

Hoi Jolanda, fijn dat je reageert. Mijn e-mail is astridkloet@hotmail.com
Als je me daar een berichtje stuurt, kan ik je terugmailen.

Jolanda van Rooijen zei op 9 november 2019 om 08:27 uur

Met hulp van Astrid ben ik veel stappen verder. Ik zal niet bij Moederheild maar bij De 'goede' herder een klooster (gesticht) in Zoeterwoude meer info kunnen vinden.

Nic van Leeuwen zei op 7 december 2019 om 19:24 uur

Mijn vriendin van destijds is daar in Oktober 1970 in Moederheil bevallen van een gezonde zoon. Was een behoorlijke strijd om elkaar te mogen blijven zien. M'n vriendin en ik hebben nóóit opgegeven. Niemand komt aan ons kind, niemand. Dat was duidelijke taal aan die instanties waar je tekst en uitleg moest geven zoals b.v. bij de Raad voor de Kinderbescherming, Politie e.d. Nu, na ruim 50 jaar zijn we nog steeds bij elkaar, en bijna 49 jaar getrouwd en wel. Hebben we 2 zonen, en 3 kleinkinders. En geloof me, elke dag denk ik aan die tijd dat m'n toenmalige vriendin daar verbleef in het 'Moeder.heil van Breda. Ik kan uren doorpraten over mijn ervaringen. Mocht er iemand hierover met mij mee willen praten...altijd welkom. via mail: n.leeuwen@upcmail.nl

Fred von Weijhrother zei op 8 december 2019 om 10:43 uur

Meer algemene opmerking;
belachelijk dat ze wat betreft de afstandsmoeders-en kinderen een onderdatum van 1956 aanhouden! Dat betekent dat oudere "gevallen" nergens voor in aanmerking komen, zelfs al zouden ze dat willen!
met groet,
Fred von Weijhrother, afstandskind 1951

anoniem zei op 11 januari 2020 om 17:42 uur

ik zou graag meer te weten willen komen over mijn omas familie,ze is geboren op 8-6-1926

Norah zei op 11 januari 2020 om 19:44 uur

Je kunt hiervoor toch het beste een persoonskaart van je oma aanvragen bij het CBG in Den Haag, er zijn wat onkosten aan verbonden.
Geboorten worden gewoonlijk pas openbaar vanaf een eeuw geleden. Je geeft geen naam door, het wordt dan sowieso raden voor ons.
Mvg.

Norah zei op 11 januari 2020 om 20:06 uur

Als het gaat om de plaats Ginneken, kun je een poging wagen bij
https://stadsarchief.breda.nl
Ik las dat men bevolkingsregisters tot 1927 van die plaats heeft.

Juul willemsen zei op 25 februari 2020 om 23:19 uur

Ben er op ong. 2 jarige leeftijd voor ruim 2 jaar geweest. een angstige periode. Bepaalde beelden blijven mij voor ogen. Wil nu orde op zaken stellen. Waar kan ik informatie vinden over Moederheil , de verzorging hoe die destijds plaatsvond en welke medicatie werd er toegepast? I.B. periode jaren '50 vorige eeuw. Ik verneem het graag.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 februari 2020 om 14:50 uur

@Juul: bedankt voor je reactie en vraag. Misschien heb je alvast iets aan de volgende boeken, artikelen en links:

- het boek: J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995). Dit kun je bij ons aanvragen en inzien op de studiezaal, via deze link: https://proxy.archieven.nl/235/A53740C5F1A44CE491E1B8565D4F8840

- nét verschenen boek, dus ik gok even dat je hier wat aan hebt, maar het gaat ook over Moederheil: Eugenie Smits van Waesberghe, "Zwartboek adoptie: een schoot vol tranen. Over verzwegen adopties in de 20e eeuw in Nederland", nog overal te bestellen

- het artikel: 'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel: https://www.brabantcultureel.nl/2018/03/06/de-pijnlijke-adoptiegeschied…

Voor verdere aanwijzingen en tips zou je misschien ook contact op kunnen nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook zou je je vraag nog kunnen voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact
In hun bibliotheek en archief hebben ze in ieder geval best wat publicaties en m.n. krantenartikelen over Moederheil: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/bibliotheek/boeken-tijdschrifte… Je kunt deze stukken bij ze aanvragen voor inzage op hun studiezaal

Dit is maar een greep uit de beschikbare info, maar hopelijk helpt dit al wat op weg. Welkom op de site trouwens. Ik wens je alle succes toe bij je zoektocht.

Ad Mekes zei op 27 februari 2020 om 19:24 uur

Goede avond,
Ik heb al eens eerder contact gezocht en goede aanwijzingen van BHIC ontvangen.
Er schijnt echter een heel groot taboe op Moederheil te rusten.
Ik ben geboren in Moederheil op 01-07-1943.
Mijn moeder was niet ongehuwd en ik ben niet afgestaan.
Ik heb met diverse instanties contact gezocht, maar krijg geen antwoord of ontwijkende antwoorden.
Nu is inmiddels wel bekend geworden dat er vreemde dingen gebeurden,
Maar bij mijn weten is ten aanzien van mijn geboorte niets mis.
Waarom dan zo ontwijkend en geheimzinnig of zels niet reageren van deze instanties.
Ik zou toch wel wat meer willen weten.

Ik hoor graag van U

Vriendelijke groeten,

Ad Mekes

Norah zei op 27 februari 2020 om 19:54 uur

In een artikel uit www.bndestem.nl/breda las ik dat iemand uit een groot gezin, in 1942 in Moederheil werd geboren. De huisarts had ervoor gezorgd dat de moeder er opgenomen werd zodat ze 2 weken rust kreeg... Dus ook gehuwd en wel.
Dat men op uw vragen geen antwoord kwam? Gène of onwil.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.