Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Moederheil, Valkrust, Valkenhorst in Ginneken

Kloosters

In 1924 verplaatste de Magdalenastichting de opvang van ongehuwde moeders van Liesbosch naar Ginneken. De stichting zette haar werk voort onder de naam Moederheil. Later werd de naam gewijzigd in Valkrust.

Foto: P.P. Rietbergen, Rotterdam, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112092
Moederheil, zuster in de hal (Foto: P.P. Rietbergen, bron: Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)

Moederheil

Moederheil was een initiatief van vrouwen uit de gegoede burgerij, gericht op de zorg voor ongehuwde en zwangere vrouwen. Ongehuwd zwangerschap gold vroeger nog als een grote schande en niet alleen in katholieke kring. De vrouwen in kwestie werden gelijkgesteld aan prostituees. En alsof dat nog niet genoeg was, werden zij door hun ouders vaak zonder pardon op straat gezet.

In eerste instantie was Moederheil alleen een doorgangshuis (opvang), later kwam daar de bekende kraamkliniek bij. De kliniek Moederheil in Ginneken maakte deel uit van het klooster van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. De zorg voor de ongehuwde en zwangere vrouwen lag in handen van deze zusters. Het gebouw waarin zij werkzaam waren, was een ontwerp van de architect M. Schoenmakers.

De zusters boden de (aankomende) moeders een dak boven het hoofd, een warme maaltijd en zorg, maar dit wilde niet zeggen dat zij geen problemen hadden met het ongehuwde zwangerschap. In tegendeel: de opgevangen vrouwen hadden gezondigd tegen God en de samenleving. Hun zielenheil stond op het spel. Het doel van de zusters was dan ook 'de zedelijke en maatschappelijke verheffing van gevallen meisjes', zo staat in de stichtingsakte van Moederheil.

Na de bevalling konden de moeders enkele maanden in Moederheil blijven en kraamvisite ontvangen. Uitgangspunt van de zusters was dan ook dat moeder en kind bij elkaar horen, en dat borstvoeding beter was dan flesvoeding. In de tussenstijd stuurden ze aan op een hereniging van de moeder en de vader. De laatstgenoemde werd dan meteen gewezen op de kosten van de bevalling en het verblijf.

Let wel: dat moeder en kind bij elkaar horen, was het beleid. Dat de praktijk vaak anders was, is inmiddels duidelijk geworden door middel van onderzoek, media-aandacht en natuurlijk de verhalen van de vrouwen zelf. Bekend zijn de verhalen van moeders, die gedwongen werden om hun in Moederheil geboren en verzorgde kind aan adoptieouders af te staan.

Moederheil Klooster Maria Stichting (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z081 Beeldmateriaal Kleine Zusters vd H. Jozef)
Bron: Collectie Erfgoedcentrum Nedederlands Kloosterleven, nr. 112004

Kraamschool

Naast de kliniek was in Moederheil sinds 1929 ook een kraamvrouwenschool met internaat gevestigd. Opvallend voor die tijd is dat toen de stichting Moederheil in het leven werd geroepen, al werd vastgelegd dat ook niet-katholieken zich voor deze studie mochten aanmelden. Oud-leerlingen van Moederheil zullen zich behalve de klaslokalen, de behandelkamer en de opvangverblijven ook nog wel de kapel herinneren (sinds 1976 een mensa), waar zij net als de zusters en de (aanstaande) moeders terechtkonden voor gebed.

In de kliniek konden de kraamverzorgsters in opleiding praktijkervaring opdoen, natuurlijk onder het toeziend oog van een zuster. De opleiding stond daarnaast in het teken van een degelijke godsdienste vorming en het aankweken van een kuise, gehoorzame en sobere levenshouding. Eigenlijk alle dingen, die ook de zusters voortdurend bij zichzelf in de gaten moesten houden, overeenkomstig hun eeuwige kloostergeloften.

Foto: P.P. Rietbergen, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 112093
Behandelkamer van Moederheil (Foto: P.P. Rietbergen, bron: Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)

Valkenhorst

Na de oorlog is er in Moederheil veel veranderd. Om te beginnen kreeg de instelling een afdeling voor gehuwde vrouwen - een groep die strikt werd gescheiden van de 'gevallen' moeders. Daarnaast daalde het aantal kloosterroepingen, en daarmee het aantal zusters voor de verpleging. Dit probleem werd in Moederheil al in 1957 aangekaart. Het tij bleek echter niet te keren, en de opvang en de kraamzorg kwamen uiteindelijk volledig in handen te liggen van leken. De laatste zusters zijn in 1962 uit Moederheil vertrokken. De kraamvrouwenschool sloot toen ook de deuren.

Om deze veranderingen duidelijk te onderstrepen werd de naam in 1975 veranderd in Valkenhorst. De instelling ging zich ook meer openstellen voor de omgeving. De kapel verloor haar functie en is in 1976 verbouwd tot mensa. In 1986 is de kraamkliniek van het voormalige Moederheil definitief gesloten.

In 1995 vertrok de instelling uit Ginneken. De gebouwen werden gesloopt en de grond verkocht. Er zijn luxe appartementen gebouwd.

Valkenhorst stond in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in de belangstelling door enkele rechtszaken. Kinderen die in de kliniek geboren waren eisten dat zij inzage kregen in hun afstammingsgegevens. De uitkomst was (kort gezegd), dat het recht om te weten wie je ouders zijn zwaarder weegt dan de privacy van die ouders of het medisch geheim.

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan Moederheil en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Bronnen

  • J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
  • J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995).
  • 'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel

Herinneringen aan Moederheil, 1966-1970


Eugène bij de kerstboom, Moederheil

Eugène Kortekaas werd in 1966 in Moederheil geboren en verbleef daar tot in 1970. Klik hier voor zijn verhalen. En klik hier voor zijn reactie op het BHIC forum.

Een greep uit zijn herinneringen:

"Het moet in het najaar van '69 zijn geweest, op een vrijdagochtend in oktober, dat het allemaal een beetje tot me door begon te dringen. Mijn bed, op een slaapzaal van Moederheil in Breda was een stalen ledikant met spijlen zo hoog als ikzelf, voorzien van een tuigje waarmee ze me konden fixeren. Het stond op de beste plek en wel meteen naast de deur die ons toegang gaf tot de speelzaal. Hier vanaf had ik ook zicht op de ingang van onze slaapzaal, met dan weer een doorkijk naar de grote gang daarachter en het trappenhuis bij de hoofdingang.


Eugène met cadeau tijdens Sinterklaasfeest, Moederheil

Ook deze ochtend verschenen er mensen bij de grote trappen en was er rumoer, ik zat nog in bed en door de felle zon die van de Valkenierslaan net voor het middaguur aan de voorkant naar binnen scheen, kon ik hun silhouetten zien bewegen. Dat trok meteen mijn aandacht. Wie waren het? Zouden ze vandaag...? Nieuwsgierig als ik was klom ik meteen m’n bedje uit, trok m'n beer mee door de spijlen en rende naar de gang."

92

Reacties (92)

Ton Willemsen zei op 11 oktober 2017 om 10:52 uur

Ik zou nog meer willen weten van dit huis,omdat ik er zelf als twee en half jarig jongetje geweest ben. In de jaren 1952,53 . Van mijn ouders heb ik nooit iets ervan meegekregen.zelf welwater ervaringen. Als u mij hierbij zoukunnen helpen mijn dank.

Marilou Nillesen zei op 12 oktober 2017 om 09:51 uur

Hallo Ton, ik begrijp je bijzondere interesse in dit gebouw. Klik eens op de volgende link, volgens mij vind je daar al veel extra informatie:

http://shabnam.nederlandalus.net/2014/10/03/moederheil-valkenierslaan-3…

Trees Jong zei op 1 december 2017 om 21:43 uur

Hallo
Ik zou graag willen weten of er meer foto`s van moederheil maar dan van de periode 1964 -1966 zijn
Ik ben daar geboren in 1964

Lisette Kuijper zei op 2 december 2017 om 14:16 uur

Dag Trees, ik kan me voorstellen dat je graag afbeeldingen van de plek zou willen zien waar jij geboren bent. Op de website van het Stadsarchief Breda vind je enkele tientallen foto's van Moederheil uit de periode 1950-1970. Kijk hier maar eens:

https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal…

Ad Mekes zei op 21 maart 2018 om 19:45 uur

Hallo Marilou en Lisette,
Ik ben in het Moederheil geboren in 1943
Zijn hier nog gegevens van bij jullie ?

Annemarie van Geloven zei op 22 maart 2018 om 10:20 uur

Niet bij het BHIC, Ad. Van ouds her werkten in Ginneken de Kleine Zusters van de H. Jozef. Dit is een congregatie in Heerlen die nog bestaat. Je zou contact kunnen opnemen met hun museum, het Savelbergmuseum. Dit zijn de contactgegevens: http://savelbergklooster.nl/bezoek
Waarschijnlijk ligt het archief van Ginneken bij de moedercongregatie in Heerlen.
Lukt dat niet, informeer dan bij onze collega's van het Stadsarchief Breda https://stadsarchief.breda.nl/

said van biene zei op 28 augustus 2018 om 19:00 uur

hoi ik ben said v biene ik heb op valkenhorst gezeten op de kindergroep 1 en 2
van 1975 tot 1979 daarna een jaartje naar udenhout in tilburg daarna zijn we weer een half jaar in valkenhorst geweest op groep 8 moesten we noodlotig vluchten naar leiden groetjes said v biene

Marilou Nillesen zei op 29 augustus 2018 om 10:53 uur

Nou Said, dat klinkt als een turbulente jeugd... Welke herinneringen heb je aan je verblijf op Valkenhorst?

Fred von Weijhrother zei op 31 december 2018 om 16:53 uur

Goedemiddag,
Ik zou heel graag een exemplaar van het boekje "van moederheil tot valkenhorst", evt. tweedehands willen hebben! Uiteraard tegen betaling. Ben daar geboren op 9 dec.1951

Mariët Bruggeman zei op 2 januari 2019 om 21:24 uur

Beste Fred, helaas hebben wij het boek niet in onze bibliotheek, maar ik hoop dat een van de andere lezers van ons forum je misschien wel verder kan helpen.

Lucas Verberne zei op 27 januari 2019 om 22:08 uur

Vanwege de recente ontwikkelingen m.b.t. Adopties in Nederland ben ik, als geadopteerde uit Moederheil, een Facebook-pagina Moederheil gestart, met als doel om in contact te komen met betrokkenen. Ik merk aan mijzelf dat mijn afstandshistorie een steeds grotere invloed krijgt op mij. Het houdt me steeds meer bezig.

Hilde Jansma zei op 30 januari 2019 om 09:55 uur

Dat klinkt als een goed initiatief, Lucas. Wat lastig trouwens dat je steeds meer beïnvloed wordt door je verleden. Ik hoop voor je dat je het uiteindelijk een plekje zal kunnen gaan geven.

Fred von Weijhrother zei op 10 februari 2019 om 10:36 uur

Hallo Lucas,
Goed initiatief die facebook pagina! Hoe kom ik daar? Wil graag mijn ervaringen delen!

Marilou Nillesen zei op 12 februari 2019 om 16:20 uur

Hallo Fred, die vind je via de volgende link:

https://www.facebook.com/Moederheil/

Jolanda van Rooijen zei op 13 augustus 2019 om 13:58 uur

Mijn oma Mien Klunk (Wilhelmina Geertruida Maria van 1902) is vanuit een R-K doorgangshuis in Rotterdam waarschijnlijk doorgestuurd naar een opvanghuis om daar na 29 juni 1920 (tot max februari 1921) om daar te bevallen van de halfbroer van mijn vader. Haar moeder kwam uit Lith, dus Brabant kan als regio mogelijk geweest zijn.
In Rotterdam is geen kind met haar achternaam aangegeven, dus ik zal op andere plekken moeten gaan zoeken.
Waar kan ik klooster/opvanghuisarchieven inzien?

Norah zei op 13 augustus 2019 om 17:22 uur

Het enige wat me invalt is dat je kunt proberen om een persoonskaart van je grootmoeder aan te vragen bij het BHIC in Den Haag.
Als het goed is, moet daar haar eerstgeboren zoon ook bij staan.

Norah zei op 13 augustus 2019 om 20:18 uur

En wat ik vergat, het bevolkingsregister Rotterdam. Want waar is Wilhelmina naar toegetrokken in 1920/1921, dat zou daar in moeten staan.
Heb je trouwens ook al bij het FIOM geïnformeerd?
Je overgrootmoeder was Elisabeth Cornelia de Jong, geboren in Lith 17-02-1860, dochter van Cornelis de Jong x Wilhelmina van der Pas.(dit voor de meezoekers).
Je zoekt ook naar diverse registers van opvangtehuizen enz., maar je grootmoeder kan overal in het land wel bevallen zijn. Heel bekend b.v. was vroeger de vroedvrouwenschool in Heerlen voor "onwettige" geboortes.
Mvg.

Jolanda van Rooijen zei op 14 augustus 2019 om 06:16 uur

Dank Norah, Ik heb het FIOM al gevraagd, maar ik ben derde graads familie en ze gaan alleen op zoek bij 1e/2e graads. Mijn vader of zijn broer/zussen leven niet meer, dus niemand kan nog formeel de vraag indienen. Ik zal de persoonskaart van mijn oma bij het BHIC in Den Haag aanvragen. (ze heeft zowel in Den Haag, Rotterdam en Hoorn gewoond). Ik zal uiteindlijk bij verschillende opvanghuizen moeten gaan zoeken.

Mariët Bruggeman zei op 14 augustus 2019 om 09:34 uur

Jolanda, Norah bedoelt het CBG in Den Haag ( https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/) Veel succes.

Norah zei op 14 augustus 2019 om 11:58 uur

Oh, oh, ik zie dat ik iets verkeerd geplaatst had(CBG Den Haag);)

Maar goed, dit alles is vreselijk voor je grootmoeder geweest, Jolanda, en ook nog zo jong... Ik heb trouwens de verlovingsadvertentie ook nog gelezen bij www.delpher.nl
Stel dat deze oom niet vermeld staat op de persoonskaart van Wilhelmina K., dan blijf ik erbij dat er in het bevolkingsregister van Rotterdam moet staan naar welke plaats ze verhuisd is, en zo kom je hopelijk verder. Ze kan ook nog in een ziekenhuis bevallen zijn. Maar als dit kind nog een andere achternaam gekregen heeft, dan wordt het erg moeilijk als het FIOM niet wil meewerken.
Je zit ook nog met de wet op de privacy, geboorte is nog net geen eeuw geleden.
En als laatste "redmiddel" het radioprogramma -Adres onbekend-, ik dacht op zondagmiddag.
Mvg.

astrid kloet zei op 6 oktober 2019 om 12:31 uur

Jolanda van Rooijen. Ik heb veel research voor je gedaan en ik heb veel informatie over je oma´s verloofde Jan Nieuwland en zijn nieuwe gezin gevonden En ook over het moederhuis in Rotterdam welke vermeld staat in de verlovingsaankondiging. De informatie en scans zijn teveel om hier te schrijven en kan hier ook niet uploaden. Neem je even contact met me op?

Tineke van der Poel zei op 30 oktober 2019 om 13:16 uur

In 1958 kwam ik als15 jarige vakantie hulp bij moederheil meehelpen,wilde niet bij baby's maar wat grotere kinderen tussen de 4 en5 En toen ik naar huis ging en mijn jas wilde pakken uit de kast, vond ik daar een kind opgesloten in het donker. Hij klampte zich aan mij vast en ik probeerde hem te troosten. Hij wilde natuurlijk eruit maar dat kom ik jammer genoeg niet doen wat ik wel kon doen was de deur open laten en het licht aan Deze jongen heette Hans . Nu heb ik dit verhaal verteld op 50 plus site en deze jongen schijnt naar hun zeggen van de reactie die ik gekregen heb van Dalsum te heette. Heb mij altijd afgevraagd wat er van deze jongen terecht is gekomen want heeft op mij als kind enorme indruk achtergelaten. Ook heb ik een paar van deze kinderen meegenomen naar de kermis in de stad en mij hele salaris opgemaakt voor hun. Mocht met ze gaan wandelen maar natuurlijk niet wat ik gedaan had was veel te ver. Na de kermis bij mijn ouders limonade gedronken en toen met de bus terug naar Moederheil staat in mijn hoofd vast en zal het nooit vergeten als ik eraan terug denk was het gisteren en ik ben 76 dus heeft wel inpekt gehad heb mijn zoon ook later Hans genoemd. gr. Tineke van der Poel
Koepelstr 124
4611LV Bergen op Zoom tel. 0164-256076

Hans van Dalsum zei op 6 november 2019 om 23:43 uur

Hoi. Schokkend verhaal van die kast. Ik vraag me alleen af hoe je er bij komt dat deze hans van Dalsum heet? Ik ben ook geboren in moederheil en heb deze naam. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er nog een hans van Dalsum rondloopt die daar geboren is. Ik ken nog 1 andere hvd en zal eens informeren. Hoe kom je aan deze informatie?

Jolanda van Rooijen zei op 7 november 2019 om 16:38 uur

Astrid Kloet, dat wil ik wel, maar hoe kan ik contact met jou opnemen?

astrid kloet zei op 7 november 2019 om 19:00 uur

Hoi Jolanda, fijn dat je reageert. Mijn e-mail is astridkloet@hotmail.com
Als je me daar een berichtje stuurt, kan ik je terugmailen.

Jolanda van Rooijen zei op 9 november 2019 om 08:27 uur

Met hulp van Astrid ben ik veel stappen verder. Ik zal niet bij Moederheild maar bij De 'goede' herder een klooster (gesticht) in Zoeterwoude meer info kunnen vinden.

Nic van Leeuwen zei op 7 december 2019 om 19:24 uur

Mijn vriendin van destijds is daar in Oktober 1970 in Moederheil bevallen van een gezonde zoon. Was een behoorlijke strijd om elkaar te mogen blijven zien. M'n vriendin en ik hebben nóóit opgegeven. Niemand komt aan ons kind, niemand. Dat was duidelijke taal aan die instanties waar je tekst en uitleg moest geven zoals b.v. bij de Raad voor de Kinderbescherming, Politie e.d. Nu, na ruim 50 jaar zijn we nog steeds bij elkaar, en bijna 49 jaar getrouwd en wel. Hebben we 2 zonen, en 3 kleinkinders. En geloof me, elke dag denk ik aan die tijd dat m'n toenmalige vriendin daar verbleef in het 'Moeder.heil van Breda. Ik kan uren doorpraten over mijn ervaringen. Mocht er iemand hierover met mij mee willen praten...altijd welkom. via mail: n.leeuwen@upcmail.nl

Fred von Weijhrother zei op 8 december 2019 om 10:43 uur

Meer algemene opmerking;
belachelijk dat ze wat betreft de afstandsmoeders-en kinderen een onderdatum van 1956 aanhouden! Dat betekent dat oudere "gevallen" nergens voor in aanmerking komen, zelfs al zouden ze dat willen!
met groet,
Fred von Weijhrother, afstandskind 1951

anoniem zei op 11 januari 2020 om 17:42 uur

ik zou graag meer te weten willen komen over mijn omas familie,ze is geboren op 8-6-1926

Norah zei op 11 januari 2020 om 19:44 uur

Je kunt hiervoor toch het beste een persoonskaart van je oma aanvragen bij het CBG in Den Haag, er zijn wat onkosten aan verbonden.
Geboorten worden gewoonlijk pas openbaar vanaf een eeuw geleden. Je geeft geen naam door, het wordt dan sowieso raden voor ons.
Mvg.

Norah zei op 11 januari 2020 om 20:06 uur

Als het gaat om de plaats Ginneken, kun je een poging wagen bij
https://stadsarchief.breda.nl
Ik las dat men bevolkingsregisters tot 1927 van die plaats heeft.

Juul willemsen zei op 25 februari 2020 om 23:19 uur

Ben er op ong. 2 jarige leeftijd voor ruim 2 jaar geweest. een angstige periode. Bepaalde beelden blijven mij voor ogen. Wil nu orde op zaken stellen. Waar kan ik informatie vinden over Moederheil , de verzorging hoe die destijds plaatsvond en welke medicatie werd er toegepast? I.B. periode jaren '50 vorige eeuw. Ik verneem het graag.

Thijs de Leeuw zei op 27 februari 2020 om 14:50 uur

@Juul: bedankt voor je reactie en vraag. Misschien heb je alvast iets aan de volgende boeken, artikelen en links:

- het boek: J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995). Dit kun je bij ons aanvragen en inzien op de studiezaal, via deze link: https://proxy.archieven.nl/235/A53740C5F1A44CE491E1B8565D4F8840

- nét verschenen boek, dus ik gok even dat je hier wat aan hebt, maar het gaat ook over Moederheil: Eugenie Smits van Waesberghe, "Zwartboek adoptie: een schoot vol tranen. Over verzwegen adopties in de 20e eeuw in Nederland", nog overal te bestellen

- het artikel: 'De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil' (2018), op: website Brabant Cultureel: https://www.brabantcultureel.nl/2018/03/06/de-pijnlijke-adoptiegeschied…

Voor verdere aanwijzingen en tips zou je misschien ook contact op kunnen nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook zou je je vraag nog kunnen voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact
In hun bibliotheek en archief hebben ze in ieder geval best wat publicaties en m.n. krantenartikelen over Moederheil: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/bibliotheek/boeken-tijdschrifte… Je kunt deze stukken bij ze aanvragen voor inzage op hun studiezaal

Dit is maar een greep uit de beschikbare info, maar hopelijk helpt dit al wat op weg. Welkom op de site trouwens. Ik wens je alle succes toe bij je zoektocht.

Ad Mekes zei op 27 februari 2020 om 19:24 uur

Goede avond,
Ik heb al eens eerder contact gezocht en goede aanwijzingen van BHIC ontvangen.
Er schijnt echter een heel groot taboe op Moederheil te rusten.
Ik ben geboren in Moederheil op 01-07-1943.
Mijn moeder was niet ongehuwd en ik ben niet afgestaan.
Ik heb met diverse instanties contact gezocht, maar krijg geen antwoord of ontwijkende antwoorden.
Nu is inmiddels wel bekend geworden dat er vreemde dingen gebeurden,
Maar bij mijn weten is ten aanzien van mijn geboorte niets mis.
Waarom dan zo ontwijkend en geheimzinnig of zels niet reageren van deze instanties.
Ik zou toch wel wat meer willen weten.

Ik hoor graag van U

Vriendelijke groeten,

Ad Mekes

Norah zei op 27 februari 2020 om 19:54 uur

In een artikel uit www.bndestem.nl/breda las ik dat iemand uit een groot gezin, in 1942 in Moederheil werd geboren. De huisarts had ervoor gezorgd dat de moeder er opgenomen werd zodat ze 2 weken rust kreeg... Dus ook gehuwd en wel.
Dat men op uw vragen geen antwoord kwam? Gène of onwil.

Henny Hendriks zei op 9 juni 2020 om 21:57 uur

Ik lees tot mijn verbazing al deze verhalen. Ik ben in 1959 geboren in moederziel. Mijn moeder was ongehuwd en heeft mij na de bevalling mee naar mijn oma genomen waar ik ben opgegroeid. Oma vertelde, waar er 10 kunnen wonen kunnen er ook 11 opgroeien. Ik lees nu pas al deze schokkende verhalen. Ik wil er nu alles van weten.

Bep van Kleef-Kivits zei op 5 augustus 2020 om 12:06 uur

Mijn dochter is 21 maart 1962 gedoopt in de kapel van Moederheil..
Haar geboortedatum is 17-03-1962
Doopnaam Monique Albertina Maria. Achternaam Kivits.
ik was zelf toen 16 jaar ,maar heb geen afstand van haar gedaan.
Hoe kan ik aan haar doop akte komen.
met vriendelijke groet Bep van Kleef Kivits

Norah zei op 5 augustus 2020 om 12:06 uur

Ginneken valt(viel) onder het bisdom Breda. Je kunt dit eens proberen:
www.bisdomvanbreda.nl Mogelijk kan men je daar helpen.
En dan vind je er ook een mailadres bij staan.
Mvg.

Thijs de Leeuw zei op 5 augustus 2020 om 12:07 uur

@Bep en Norah: dank voor jullie reacties. Wat misschien ook nog wat oplevert, is om contact op te nemen met het museum van de zusters in kwestie (de Kleine Zusters van de H. Joseph), het Savelbergmuseum in Heerlen. Dit zijn de contactgegevens: https://savelbergklooster.nl/bezoek Daar in Heerlen is ook nog het archief van deze zusters te vinden, ik hoop ook van hun locatie in Ginneken. Als zij de informatie niet zelf in huis hebben, dan zouden ze je toch in de goede richting moeten kunnen wijzen.

Ook kun je je vraag voorleggen aan onze collega's van het Stadsarchief Breda, contactgegevens: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Bep zei op 5 augustus 2020 om 12:08 uur

Dankjewel voor alle informatie.
We gaan er zeker mee aan de slag.

Nic van Leeuwen zei op 5 augustus 2020 om 12:08 uur

Mijn toenmalige vriendin is in Oktober 1970 in Moederheil Breda bevallen van een gezonde zoon. We hebben nóóit opgegeven, adoptie nóóit een optie geweest. Natúúrlijk ging niet alles van een leien dakje. Ik voelde me als vader verantwoordelijk, en wilde die verantwoordelijkheid absoluut dragen samen met m'n huidige vrouw. We gingen ervoor. Inmiddels zijn we ruim 50 jaar samen, waarvan bijna 49 jaar getrouwd hebben 2 zonen, 1 kleindochter en 2 kleinzonen. Ik kan nog uren ervaringen delen. Dat is wel mogelijk als u wilt. Mijn mailadres is: n.leeuwen@upcmail.nl

Thijs de Leeuw zei op 5 augustus 2020 om 12:09 uur

Hallo Nic, welkom op de site en bedankt voor je reactie. Fijn dat je je ervaringen hier wilt delen. Dat kan hier, als reactie op deze pagina maar ook via de mail. Ik zal je een bericht sturen.

Fran zei op 7 september 2020 om 23:51 uur

Ik ben geboren in oktober 1963 in moederheil. Mijn moeder heeft mij moeten afstaan. Na zelf aangegeven te hebben voor mij te willen zorgen. Hoe? Haar familie liet t afweten. Vreselijk eenzaam. Ze werd 21 jaar een dag na m'n geboorte. Na 3 maanden stond ze weer op de stoep bij moeder heil om mij op te halen. Ze werd geweigerd toegang. Maar ze bleef volhouden en ging niet weg voordat ze mij gezien had. Dat lukte uiteindelijk. Ik had n dikke snotneus en was erg verkouden. Ze zei tegen hen dat ze mij meenam. Daar kwam fel verzet op. En ze hebben haar toen gezegd dat 'dat zeer verdrietig zou zijn voor t gezin waar ik voor adoptie naartoe zou gaan.' Ik kwam toen ik 6 maanden was in mijn toekomstige gezin terecht. Daar werd met veel liefde op mij gewacht. Maar mijn (adoptie) ouders hebben mij verteld recent dat zij pas een paar weken voorafgaand aan mijn komst hoorde over dat er ' n meisje, geboren....., bij hen zou komen.
Dus moederheil heeft gelogen tegen mijn biologische moeder.
Hoe triest. Hoe kil ook, heeft mijn biologische moeder mij verteld is zij behandeld. Op n enkele verzorgster na. Ik heb gelukkig via m'n adoptie ouders alle gegevens gekregen toen ik 18 was. Ik heb m'n biologische moeder gevonden via fiom in de jaren 80. Sindsdien hebben we contact en n band opgebouwd. Ik ben nu 56 jaar.
Sinds de laatste jaren ben ik mij gaan verdiepen in de berichtgeving uit de media over adoptie in deze jaren. Wat er mis ging en het grote verdriet. Ik weet dan wie m'n moeder en vader zijn ( vader overleden, nooit gekend). En ik heb n adoptiebroer ook met zijn verhaal uit n ander kindertehuis. Onze kindertijd en jeugd is heel zwaar voor ons geweest, moeilijk. Maar ook goede herinneringen aan t gezin waarin we opgroeide.
Ik schrijf dit om deelgenoot te zijn, misschien is er iemand die ook uit die periode geboren is. Ik heb altijd vage beelden en gevoels herinneringen gehad van die korte periode dat ik daar verbleef. Nu pas door alle beelden, verhalen die vrij komen kan ik ze plaatsen. Het is heftig! Traumatische ervaring. Dat ligt diep opgeslagen in onze herinnering en lijf. Gemis van aanraking van je moeder, ze vroeg naar mij, maar ze werd afgekapt, ik werd direct weggehaald, lag in n kamer ernaast! Ze vinden meteen haar borsten af, ivm melk geven.
Mishandeling is dat. Emotionele, fysiek, mentale beperking.
En voor mij en velen met mij een traumatische ervaring voor de rest van je leven. Omdat je t verdriet van je moeder, en wellicht ook van je vader en (laten we hen niet vergeten) meedraagt.
Met dank voor t plaatsen van een bericht, Fran (geboortenaam Barbara)

WJM van der Heijden zei op 30 november 2020 om 08:11 uur

Ze vingen daar ook onder voogdijstaande kindern op.
Ik weet niet of mijn broer daar ook geweest is, die was toen pas thuis geboren en mijn moeder is in het kraambed gestorven.
Ik ben daar van 1947 tot +/_ 1948 geweest en van daar naar het St Anna weeshuis in de St jansstraat in breda en van daar naar het St willibrordeshuis in de Nieuwe Diesstraat.

WJM van der Heijden zei op 8 december 2020 om 13:11 uur

Is er ook wat bekent van het St Annaweeshuis in breda

Thijs de Leeuw zei op 8 december 2020 om 14:05 uur

@WJM van der Heijden: jazeker, op deze pagina vind je basisinformatie over het weeshuis St. Anna aan de Sint Janstraat 18, 4811 ZM Breda: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/klooster-sint-anna-huize-sint-an… Ik lees dat, toen jij er verbleef, de instelling werd gerund door de Dominicanessen van Bethanië. Aan deze congregatie is deze pagina gewijd: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-dominicanessen-van-bethanie-c…
Ook is hier nog wat info te vinden, maar dan gefocust op de verhuizing van de Dominicanessen naar Teteringen in '53 (Maria Rabboni): https://www.erfgoedjuzt.nl/435441168

Jurry Visser zei op 17 mei 2021 om 22:51 uur

Mijn moeder Theresia Maria Fischer is hier op 01-01-1927 geboren. Ze is direct na de geboorte afgestaan. Ze heeft er vrijwel nooit iets over verteld. Het was allemaal te pijnlijk en traumatisch voor haar. Ik begin me er nu pas meer in te verdiepen en wil weten wat er allemaal precies gebeurd is. Wie waren haar ouders? Mijn grootouders dus.

Norah zei op 18 mei 2021 om 00:18 uur

Th. M. Fischer is in 1938 als pleegkind terecht gekomen bij de familie Bijl-Kamstra. Wanneer zij niet officiëel geadopteerd is geweest, zou je het nog kunnen proberen om een persoonskaart van je moeder bij het CBG in Den Haag aan te vragen als dat nog niet gebeurd is.

Maar als men zoekt bij het stadsarchief Breda, komt er een Meta Christiane(of Christiana Meta) Fischer opduiken, geboren 01-06-1902 te Hannover. Ik denk sterk dat zij de moeder was, woonde ook in die jaren in Ginneken. Het vervelende hiervan is dat dit nog niet openbaar gegeven is(privacy-wet).
Is dat echter wel, dan is ze naderhand in Oostzaan overleden 16-06-1939, gehuwd ook daar met Hendrik Klaassen op 10-12-1931.
Op www.wiewaswie.nl vind je dan ook haar ouders terug.
Verder www.allefriezen.nl
Mvg.

Nic van Leeuwen zei op 18 mei 2021 om 08:05 uur

Ik 1969 werd ik helemaal hoteldebotel van een mooie meid, lang blond haar, minirok en blauwe ogen. Ik ontmoette haar na afloop van een kerkdienst op 5 April Paaszaterdag. Ik kon haar niet naar huis brengen want ze werd opgehaald door haar Pa met een ouwe Volkswagen kever. We zouden elkaar de andere dag weer zien bij een tankstation bij haar in de buurt....ik reed met m'n Puch één tankstation te ver...en we liepen elkaar mis. Na wat heen en weer rijden hadden we elkaar gevonden. We hadden het héél gezellig samen, en één jaar later was m'n minderjarige vriendin zwanger. Goh wat nu? We durfden het tegen niemand te vertellen. Toen het moment van vertellen kwam, hebben we het een aantal maanden héél moeilijk gehad. Zoals altijd heb je in alles voor- en tegenstanders. Mijn vriendin kon toen niet meer thuisblijven en ging eind Augustus 1970 naar Moederheil in Breda. Daar werd onze zoon op 12 Oktober van dat jaar geboren. We wilden het kind zelf houden, en niet afstaan. We werden als jonge mensen getest of we alles aankonden door o.a. de Raad voor de kinderbescherming en Maatschappelijk werk. Elke week reed ik een paar keer vanuit het Westland naar station Delft, om met de trein verder te gaan richting Breda. De weekeinden verbleef ik in het Oranje Hotel bij het station van Breda. Nadat m'n vriendin ongeveer een half jaar in Moederheil goed is opgevangen, en de onderlinge verstandhouding tussen schoonouders en ouders weer aardig op orde was zijn we op 16 April 1970 in het huwelijk getreden. Na 50 jaar zijn we nog steeds bij elkaar, en hebben 2 prachtige zonen, 1 kleindochter, 2 kleinzonen, en 2 lieve schoondochters. Het is allemaal niet vanzelf gegaan, maar we zijn allemaal tot op heden gezond en daar zijn we dankbaar voor. Ook al kan het misschien niet meer, wil ik vanaf hier alle zusters en verpleegsters van Moederheil danken voor wat ze voor ons én anderen hebben gedaan. dankjewel voor jullie goede zorgen. Groeten van Nic en Els van Leeuwen Hoek van Holland

Nic van Leeuwen zei op 18 mei 2021 om 08:14 uur

Even een correctie op mijn berichtje hieronder.
We trouwden op 16 April 1971, en niet dus in 1970 zoals vermeld.
Groetjes Els en Nic

anonieme zei op 18 mei 2021 om 09:26 uur

Wat fijn dat je vrouw daar goed is opgevangen mijn ervaringen zijn heel anders.Ik heb er 3 maanden gewoond in 1962 en daar ook bevallen...Wat ik daar heb meegemaakt en gezien heb wens je je grootste vijand nog niet toe We zijn nu bijna 60 jaar verder en heb dat trauma nooit kunnen verwerken.

Nic van Leeuwen zei op 18 mei 2021 om 11:22 uur

Hallo Anonieme, u praat nu over een periode van 8 jaar (1962) eerder dan dat wij er waren (1970).
Héél pijnlijk voor u dat u er na 60 jaar nog steeds last van heeft.
Maar ik heb begrepen dat die zusters zo rond 1965 allemaal vertrokken waren, en dat het daarna verpleegsters en vrijwilligers het step by step overnamen. Laat ik zo zeggen: het 'regime' wat ik heb meegemaakt was wel streng, maar óók rechtvaardig. Ik had me wel aan regels te houden, anders werd mij bezoekrecht ontzegd. Ik heb ook nooit opgegeven. Ik ging voor m'n vriendin en kind. Zelf kom ik uit een groot Katholiek gezin waarin opgegeven geen optie was. Mijn moeder was óók streng maar naarmate m'n leeftijd vorderde kreeg ook steeds meer waardering en ontzag voor hoe hun alles klaarspeelde. Maar natuurlijk ging bij ons ook niet alles van een leien dakje. Weet je wat altijd zo jammer is in dit soort situaties Anonieme, dat je de boel niet meer terug kan draaien. Ik ken u verder niet, maar probeer het resterende stuk van uw leven met een beetje blijheid te vervolgen. Muziek en lieve mensen om je heen is héél belangrijk. Wij hebben vooral in de beginperiode óók veel over ons heen gehad. Gelukkig zijn alle rimpels in de loop der karen glad gestreken. Ik wens u veel kracht en sterkte. Groet, Nic van Leeuwen

Norah zei op 18 mei 2021 om 12:16 uur

Beste Jurry,

Ik ben nog verder gaan zoeken bij www.stadsarchief.breda.nl op uw moeder's naam. Weinig nieuws, alleen dat ze op 24-01-1927 erkend is. Dat kwam in het algemeen neer op een erkenning door de eigen moeder.
Komt het u enigszins bekend door wat ik gisteravond doorgegeven heb, dan zit men goed. Over de natuurlijke vader staat bijna nooit iets vermeld.
Verder ook informatie in de overlijdensakte van haar, en bij de huwelijksakte van uw ouders...
Mvg.

Norah zei op 18 mei 2021 om 12:22 uur

In haar jeugd heeft uw moeder eerst in Harlingen en later in Leeuwarden gewoond.

Jurry Visser zei op 18 mei 2021 om 12:41 uur

Hallo Norah,
Heel erg bedankt voor je informatie! Dat mijn moeder als pleegkind is opgenomen in het gezin van de familie Bijl in Leeuwarden wist ik wel., maar dat haar achternaam Fischer afkomstig is van haar moeder Meta Christine (of Christiana Meta ) Fischer, geboren te Hannover, heb ik nooit geweten. Net zoals ik ook nooit heb geweten dat ze behalve in Leeuwarden ook in Harlingen heeft gewoond.
En de vraag blijft waar en bij wie ze tussen haar geboorte op 1 januari 1927 en haar opname bij de familie Bijl in 1938 woonde/ verbleef.
Maar zoals altijd in dit soort zaken komen er in het begin alleen maar meer vragen. Maar ik zit in ieder geval op het goeie spoor, waarvoor nogmaals heel hartelijk bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jurry

Norah zei op 19 mei 2021 om 00:05 uur

Ik probeer nu voor de 2e keer wat door te geven, aan begin van de avond wilde het weer niet...
Opnieuw 't bekeken, je moeder was al vanaf 8/1 1931! in Harlingen. In augustus is ze met het hele gezin Bijl meeverhuisd naar Leeuwarden. En begin 1938 woonde ze nog in Leeuwarden. Mogelijk verbleef ze de eerste 4 jaar bij haar eigen moeder, of bij familie?

Dan raad ik je ook nog aan om in contact te treden met het Stadsarchief Breda. Zij moeten... de naam van je grootmoeder hebben bij de geboorte in 1927 te Ginneken > bevolkingsregisters in die jaren. Ik ben namelijk niet 100% zeker van de naam van haar.

En tenslotte als ze altijd Fischer is blijven heten(en niet Bijl?), de persoonskaart aanvragen zoals ik al eerder zei. De kosten zijn rond de 9 euro, resultaat duurt op het moment mogelijk wat langer vanwege corona.
Mvg.

Jurry Visser zei op 19 mei 2021 om 11:05 uur

Ik ga dat doen Norah. Bedankt!
Hartelijke groet,
Jurry

Geertje Winklaar-Verwoert zei op 13 juni 2021 om 23:49 uur

Mijn ogen schieten vol tranen om de verhalen vol leed. Ik kwam op deze site uit in mijn zoektocht naar mijn verleden. Ik was net 17 en 3 maanden zwanger toen ik in 1983 op de groep voor zwangere meisjes terecht kwam in Valkenhorst. Ik ben op zoek naar de meiden en groepsleidsters van die tijd; 1983/84. De namen die ik me herinner van de meiden zijn Janet, Serena en Evi, met Evi heb ik nog weleens contact gehad in de jaren daarna. Ik was ook bevriend met een Indonesisch meisje die afstand deed van haar kind. Ook met haar en haar vader ben ik bevriend geweest toen ik al via Valkenhorst mijn eerste flatje kreeg op de Epelenberg in Breda. De begeleiding die ik me vooral herinner is Joke (zij woonde met een vriendin samen vlakbij Valkenhorst en was al wat ouder) en Puck die bij de balie zat en bij de bevalling van mijn dochter was 26-05-1984. Ik zou heel graag met iedereen van toen in contact komen maar vooral met Puck of haar dochter die destijds ongeveer even oud was als ik. Als iemand zich hierin herkent mail me dan aub op ladychanel@hotmail.com.

Thijs de Leeuw zei op 14 juni 2021 om 14:46 uur

Dank voor jouw bijdrage Geertje en hopelijk gaat dat contact met de meiden en de groepsleidsters van toen er snel van komen. Mocht het nodig zijn dan staan wij/het BHIC klaar om achter de schermen te helpen met contact leggen. Wat triest dat de reacties hier nog zoveel verdriet bij jou oproepen.

Lucas Verberne zei op 14 juni 2021 om 21:21 uur

Beste Moederheil/Valkenhorst huisgenoten,

Sinds ik de openbare Facebookpagina Moederheil en de besloten groep Moederheil/Valkenhorst jaren geleden ben gestart kwam ik in contact kwam met andere huisgenoten en leerde ik dat het geen rozengeur en maneschijn was, zoals mijn adoptieouders mij deden geloven. Veel leden van deze Facebook pagina zijn op zoek naar antwoorden. Ik zou iedereen die een historie heeft met Moederheil of Valkenhorst willen uitnodigen om zich hiervoor aan te melden.

Thijs de Leeuw zei op 16 juni 2021 om 19:09 uur

Hallo Lucas, mooi dat je zo'n groep hebt opgezet en goed dat je hier verwijst naar die Facebookpagina. Je zou hier nog een link kunnen plaatsen, als je wilt.

Nic van Leeuwen zei op 29 juni 2021 om 13:03 uur

Laten we het bij reacties rond Moederheil houden, en de ervaringen delen die ieder op z'n eigen manier heeft beleefd.
Ik ben wel geschrokken van veel internaten in o.a. Ierland en Canada waar veel kinderen zijn 'omgebracht' die niet wenselijk waren. In bijna alle gevallen gaat het om Katholieke internaten en opvangtehuizen. Wat ik al eerder schreef, het was niet altijd rozengeur en maneschijn rond Moederheil, maar er komt ook eens tuk zelfdiscipline bij. Onze oudste zoon is óók geboren in Moederheil, in Oktober 1970. Mijn toenmalige vriendin en nog steeds m'n vrouw hebben keihard geknokt om het kind te behouden. Nóóit spijt van gehad. Uit de Moederheil periode heb ik nog een aantal leuke foto's liggen. We hebben nu 2 zoons en 3 kleinkinderen. Ik moet er niet aan denken dat we destijds onze zoon af hadden moeten staan, en abortus is een vloek. Je ziet om je heen toch véél vrouwen/ongehuwde moeders die achteraf spijt hebben van een abortus, als ze het geluk bij anderen zien. Het leven is 'geven en nemen'.

Lucas Verberne zei op 6 juli 2021 om 21:51 uur

Nieuwe website: www.Moederheil.nl

Lieve mensen,

DE AANLEIDING
De persoonlijke ervaringen van de moeders, die hun kinderen onder grote sociale druk moesten afstaan in Moederheil, en hun kinderen die er zijn geboren, zijn erg indrukwekkend om te lezen. Velen van hen worstelen tot op de dag van vandaag nog met hun verleden. In boeken als ‘Zwartboek Adoptie‘ en vele andere zijn de persoonlijke ervaringen maar al te vaak zelfs schokkend.
Omdat ik er zelf net zo mee worstel begon ik een aantal jaren geleden de Facebookpagina Moederheil. Al snel realiseerde ik mij dat de zeer persoonlijke ervaringen van velen erg gevoelige materie was en men niet snel uit zijn of haar schulp durfde te komen, maar men wel hunkerde naar erkenning en empathie. Ook ik was daar naar op zoek.
Vandaar dat ik de besloten groep Moederheil/Valkenhorst startte zodat men in alle privacy de eigen ervaringen van zich af kon schrijven. Als snel meldden zich ook mensen die niets met Moederheil of Valkenhorst te maken hadden, maar wel waren afgestaan en/of geadopteerd of gewoon geïnteresseerd, en dat was nu juist de opzet van de groep. Dus volgde al snel een tweede besloten groep van algemene aard genaamd Adoptie, mijn geheim.

Het beeld dat ik tot mijn pubertijd voorgeschoteld kreeg over Moederheil leek zo ideaal: het tekort aan baby’s bij kinderloze echtparen werd opgelost met kinderen die, om wat voor reden dan ook, “niet welkom” waren. Een win-win situatie, zo leek het. We zijn nu ruim 50 jaar verder en hoe anders blijkt de realiteit.
Gelukkig is er internet en komt er steeds meer informatie over Moederheil beschikbaar. Meer archieven worden ontsloten, maar een centrale plek, waar van alles en nog wat over Moederheil te vinden is, ontbreekt nog en ik heb gemerkt dat ik niet de enige ben die daar behoefte aan heeft. Vandaar mijn initiatief voor het starten van www.moederheil.nl.
De nadruk ligt op afstand en adoptie m.b.t. Moederheil en Valkenhorst en niet zozeer op adoptie in het algemeen.

Er zit nog een heleboel informatie aan te komen, maar de eerste opzet is er. En ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden en wil jullie graag uitnodigen om je ervaringen, foto's, etc. over Moederheil en Valkenhorst te delen op de website.

Groeten,

Lucas Verberne

Thijs de Leeuw zei op 7 juli 2021 om 11:39 uur

Prachtig initiatief Lucas, een degelijk vormgegeven site ook! Alle succes gewenst ermee. Zoals je al aangeeft is er een groot gebrek aan informatie, terwijl de behoefte daaraan met de dag groeit en dan is zo'n site, www.moederheil.nl dus, hard nodig.

Karin Farla zei op 31 juli 2021 om 23:12 uur

Iets anders wat ik me herinner van Moederheil....De processies....Eind jaren 60 .
Ik en vele andere klas- en buurtgenootjes....moesten in een processie lopen. Allemaal gekleed in lange witte ( communie) jurkjes...ik denk dat dit van de rk kerk uitging. Maar we startten in Moederheil en na afloop kregen we daar ranja met een koekje.

Maar ik weet ook nog wel dat eind jaren 60 begin jaren 70.....mocht je "per ongeluk" zwanger raken als jong meisje, dat je dan Moederheil in het vooruitzicht had en je kindje zou moeten afstaan. Het gebouw had altijd een angstige sfeer om zich heen hangen. vond ik als jong meisje zijnde...vanwege die verhalen.

In 1978 is er onze dochter geboren.... met behulp van Juffrouw Vader...de bekende verloskundige uit het Ginneken/Blauwe Kei.
Het was toen een kraamkliniek (Hotel) (Valkenhorst), waar moeder en kind heel goed verzorgd werden.

Ook was het in die tijd een opvanghuis voor moeder en kind die geen veilig thuis hadden.

Kortom.....afgezien van het leed wat er plaats heeft gevonden....heb ik wel goede herinneringen aan Valkenhorst.

Thijs de Leeuw zei op 2 augustus 2021 om 07:30 uur

Dank voor je bericht Karin. Wat fijn dat je terug kunt kijken op een goed verblijf in Moederheil. Bij die processie en de witte jurkjes moest ik o.a. denken aan dit verhaal: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jurkjes-voor-de-processie-passen… . Inderdaad zal dit dan vanuit de r.k. kerk zijn geweest, maar ik ben het hier in eerdere reacties nog niet tegengekomen geloof ik.

Lucas Verberne zei op 18 september 2021 om 20:55 uur

Ik wil jullie graag informeren over de wensen en plannen voor het plaatsen van een monument in het parkje naast de huidige Residentie Valkenhorst op het voormalige terrein van Moederheil. Er is nog niets concreet, er is alleen nog maar een voorstel. Maar het is de bedoeling dat dit in mei volgend jaar is gerealiseerd en kan worden onthuld voor of na de toneelvoorstelling Moederheil die dan gepland staat.
Ik zou het erg op prijs stellen als jullie willen meedenken en mij van jullie reacties willen voorzien. Meer informatie: https://www.moederheil.nl/wp/berichten/monument/. Reacties kan je sturen onderaan de betreffende pagina of naar info@moederheil.nl. Alvast hartelijk dank.

Lucas Verberne zei op 18 september 2021 om 21:45 uur

Ik wil graag even reageren op anonieme van 18 mei 2021 om 09:26 en de reactie van Nic hierop.
Ik ben er geboren in 1962 en de beschrijving van Anonieme is identiek aan de vele ervaringen die mij inmiddels bekend zijn uit die tijd.
Nic heeft het over streng, doch rechtvaardig beleid. In die tijd 1962 was er NIETS rechtvaardig aan dit beleid. Er werden dagelijks jonge moeders beroofd van hun kind. Want iets anders dan dat was het niet: kinderroof! De moeders verdwenen beroofd van hun kindje via de achterdeur en daar konden ze het mee doen. De rechtvaardigheid hiervan ontgaat mij volledig. Het beleid was onmenselijk en ronduit wreed. Het is niet voor niets dat er anno 2021 nog vele duizenden mensen hierdoor zwaar getraumatiseerd zijn. Nic, je hebt het geluk gehad dat je je kind kon behouden en dat gun ik je ook. Ik ben mijn moeder, vader, twee broers en een zus, voor altijd kwijt door het wrede beleid van toen en daar is niets rechtvaardig aan.
Het valt mij op hoe weinig mensen op de hoogte zijn van de werkelijke en vaak schokkende praktijken die plaatsvonden in Moederheil en het is dan ook niet voor niets dat ik www.moederheil.nl ben gestart. Juist met de bedoeling om de beerput op te trekken en de feiten op tafel te krijgen, want er is gigantisch veel onder het tapijt geveegd. En daar heeft niemand ooit verantwoording voor afgelegd. De getraumatiseerden hebben het daar maar mee te doen.

Karin zei op 21 december 2021 om 15:40 uur


Ik kwam naar Moederheil in 1969. Eerder was ik (zwanger, en als afgestudeerde Kinder- en Opvoedkunde) geplaatst in een gezin waarvan de vader zich door psychische problemen van het leven had beroofd. Ik was in dat gezin goedkoop (alleen kost en inwoning als vergoeding) ingezet om voor drie kinderen te zorgen. De moeder kon daardoor werken. Zij was kleuterjuffrouw en had een tweeling en een eenling. Volle weken werken zowel voor de kinderen als voor het huishouden inclusief koken. Het was zeker een erg hartelijke vrouw. Ongeveer zes weken voor de bevalling ging ik naar Moederheil. Daar werden lessen gegeven met betrekking tot kinderen en gezondheid. 's Nachts op je kamer hoorde ik de kakkerlakken lopen. De bevalling was zwaar en duurde meer dan 24 uur, omdat ik niet wilde dat mijn baby afgepakt zou worden. Na de bevalling pakte ik de baby meteen tussen mijn benen uit en eiste dat ze hem mij lieten zien. Ze liepen ermee weg. Ik gaf hem meteen een naam, Aleks, zoals één van mijn vijf broers heette. Tijdens mijn herstel daar hebben ze nog gesprekken gevoerd om te hopen dat ik afstand zou doen, maar dat weigerde ik. Aleks is van mij. Na de kraamtijd probeerde ik als kinderverzorgster daar te gaan werken, maar dat mocht niet omdat er van mij een kind lag. Ik moest naar huis, naar Eindhoven. Maar ik wilde niet meer bij mijn ouders wonen. Zij hadden mij immers gedwongen om weg te gaan. Zij schaamden zich voor de familie en de buurt. Ik ben gaan solliciteren bij een huisarts in Maarheeze en werd intern aangenomen.
Daar heb ik voor 3 kinderen gezorgd. Later ging ik elke zondag liftend met de trein naar Breda, waar ik de eerste keer letterlijk voor de deur ging en bleef zitten totdat ze me onder bewaking bij mijn Aleks lieten. Omdat ik minderjarig was mocht ik hem niet meenemen dus ben ik overhaast getrouwd, dan was ik rechtsgeldig volwassen. Mijn allerliefste zoon is nu 51 en maakt het supergoed. Ben mijzelf eeuwig dankbaar dat ik toen doorzette. Nu inmiddels gelukkig getrouwd en we hebben nu 4 kinderen die ons allemaal lief vinden. Deze kerst vieren we samen.


Groeten Karin




Foto: Aleks op 6 mei 1970.

Thijs de Leeuw zei op 21 december 2021 om 15:43 uur

Bedankt Karin voor het delen van jouw verhaal. We hadden al eerder contact via de mail en ik heb je via die weg zojuist nog een bericht gestuurd.

Lucas Verberne zei op 21 december 2021 om 18:10 uur

Foto's Moederheil en Valkenhorst

Al geruime tijd is er een grote behoefte bij de kinderen die geboren zijn in Moederheil en Valkenhorst, en daar maanden tot jaren zijn verzorgd, naar foto’s uit hun vroegste jeugd. Naar schatting meer dan duizend van deze kinderen zijn later ter adoptie vergeven. Hoe veelbetekenend is het dan om foto’s te zien uit je eerste levensjaren. En ook voor de moeders die op zoek zijn naar foto’s van hun kindje.
Maar dat was nogal een probleem, want er mocht destijds niet gefotografeerd worden in Moederheil, dus voor zover het al mogelijk was moest dit heimelijk gebeuren. Dit is de voornaamste oorzaak waarom er zo relatief weinig foto’s zijn.

Er zijn inmiddels duizenden foto's gedigitaliseerd welke kunnen worden bekeken.

Lees verder: https://www.moederheil.nl/wp/fotos-moederheil-en-valkenhorst/

Groetend en alvast prettige feestdagen,

Lucas

N. Waijers zei op 30 januari 2022 om 20:28 uur

Ik ben 28 april 972 geboren in Moederheil. Samen met mijn moeder en broer ben ik naar kennissen van mijn moeder gegaan omdat ze geen vaste woon of verblijfplaats had. In augustus of september 1972 is mijn moeder met ons terug gegaan naar Moederheil. Ze had nog steeds geen vaste woon of verblijfplaats. Nu komt het waarom ik dit bericht instuur. Het schijnt dat er in de maanden augustus of september op een nacht met mij als baby'tje een ongeluk is gebeurt waardoor ik in het ziekenhuis terecht ben gekomen. Daar is geconstateerd dat ik een schedelbasisfractuur had. Weet iemand iets van mij verhaal??? De echternaam van mijn moeder en ook van mij is van Lee. Ik zoek al jaren naar antwoorden en hoop dat iemand die heeft. Gelukkig is het goed met mij afgelopen maar op dit stukje geschiedenis zou ik graag een antwoord hebben.

Thijs de Leeuw zei op 1 februari 2022 om 08:54 uur

Dank voor je bericht. N. Waijer. Hopelijk reageert hier nog iemand die zich dit akelige voorval herinnert. Begrijpelijk dat je hierover meer te weten wilt komen.

Lucas Verberne zei op 4 augustus 2022 om 16:29 uur

Beste BHIC,
Ik lees dat het BHIC dossiers heeft van mensen die in Moederheil/Valkenhorst hebben verbleven. Nu is dat nog relatief recente geschiedenis, maar wat maakt het dat persoonlijke informatie over nog in leven zijnde personen mbt de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank bij het BHIC terechtkomen? Zijn dat, in theorie, oude dossiers? Waarom komt het anders bij een historisch informatie centrum terecht?
Kunnen jullie hier iets meer over vertellen over hoe dat proces in zijn werk gaat? Ik wil graag deze informatie toevoegen op www.moederheil.nl voor mensen die op zoek willen gaan naar hun verleden. Alvast dank.

Lucas Verberne zei op 4 augustus 2022 om 16:29 uur

Beste BHIC,
Ik lees dat het BHIC dossiers heeft van mensen die in Moederheil/Valkenhorst hebben verbleven. Nu is dat nog relatief recente geschiedenis, maar wat maakt het dat persoonlijke informatie over nog in leven zijnde personen mbt de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank bij het BHIC terechtkomen? Zijn dat, in theorie, oude dossiers? Waarom komt het anders bij een historisch informatie centrum terecht?
Kunnen jullie hier iets meer over vertellen over hoe dat proces in zijn werk gaat? Ik wil graag deze informatie toevoegen op www.moederheil.nl voor mensen die op zoek willen gaan naar hun verleden. Alvast dank.

Mariët Bruggeman zei op 5 augustus 2022 om 13:22 uur

Beste Lucas, dank voor je vraag. Het is niet zo dat wij het archief van Moederheil/Valkenhorst hebben, maar wel van de Rechtbanken binnen onze provincie. Die worden in de regel na 20 jaar aan ons overgedragen. Dat is ook zo vastgelegd in de archiefwet. In die archieven zitten b.v. voogdijkaarten/-registers, OTS dossiers (Onder Toezicht Stellingen) en soms ook dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze zijn natuurlijk niet zomaar openbaar voor iedereen, maar wel (met ontheffing) voor betrokkenen.
Ik hoop je bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd, maar mocht je nog vragen hebben dan hoor ik die graag.

Fred von Weijhrother zei op 6 augustus 2022 om 18:05 uur

Mijn adoptiepapieren zijn kwijtgeraakt bij een vroegere verhuizing van mijn adoptief ouders.
Hebben jullie mijn voogdijkaaart nog ergens? Zeer benieuwd! Of weet je die te vinden?
Met hartelijke groet,
Fred von Weijhrother, geboren 9-12-1951 in Moederheil samen met tweelingbroertje die overleden is...

Mariët Bruggeman zei op 9 augustus 2022 om 14:30 uur

Beste Fred, dat denk ik wel en wellicht ook je adoptiepapieren (als dat ook in Brabant geregeld is). Je kunt ons hier het beste over mailen (info@bhic.nl). Dan zoeken we alvast wat dingen voor je uit en laten je weten wat je thuisgestuurd kunt krijgen of hier in onze studiezaal kunt komen inzien.

Marijke zei op 12 maart 2023 om 19:38 uur

Hallo allen,
Ik ben in januari 1970 in Moederheil geboren en in juni van dat jaar geadopteerd. Ook ik ben op zoek naar foto's en verhalen uit die tijd. Ik heb toen de namen Maria Cecilia Annet roepnaam Marie Cecile gekregen. Ik hoop iemand te vinden die zich mij kan herinneren.

gr Marijke

Ad Mekes zei op 13 maart 2023 om 11:45 uur

Hallo,
Ik lees voornamelijk verhalen over kinderen die bij hun moeder zijn weggenomen en geadopteerd.
Ikzelf ben wel in het Moederheil geboren. mijn ouders hadden al twee kinderen en ik ben een nakomer.
Ook ik zou graag over die periode meer gegevens willen.
Ik ben geboren op 01-07-1943.
Zijn dit gescheiden archieven?
Graag hoor ik van iemand hoe dat zit en of ik gegevens kan achterhalen

Ad Mekes

Fred von Weyhrother zei op 13 maart 2023 om 19:24 uur

Hallo allen,
Ik heb enkele maanden geleden de zoektocht naar mijn biologische ouders gestart. Geboren 9-12-51 in Moederheil en geadopteerd..
Was alle papieren kwijtgeraakt, maar via deze site allee adoptiekaarten met correspondentie aangevraagd en digitaal ontvangen! Daar stond een schat aan informatie in om verder mee te zoeken!
Hartelijke groet,
Fred von Weyhrother

Patricia Zegers zei op 2 mei 2023 om 18:49 uur

Mijn oma Julma M. Rammeloo moest 1932 naar een moederhuis, ze woonde in Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) en was eerst in België, waar het heel slecht was. Dat was wat mijn moeder me vertelde. Ze was zwanger van een getrouwde man. Mijn oma moest naar Ginneken en Bavel en mijn vader Theodorus werd geboren. Mijn oma mocht weer naar huis, zonder mijn vader. Ze kon haar zoon ophalen, als ze een vader had gevonden voor hem. Een vader die haar zoon accepteerd. In 1935 had ze een man "gevonden", Joost Zegers (geboren in 1882). Hij was haar redding. Haar vader en moeder wilden haar niet meer kennen. Ik kan me voorstellen, dat ze een schande was in het dorp. Mijn vader moest met 7 jaar hard werken op het land. Na de lagere school geen opleiding mogelijk. Mijn oma had alleen mijn vader, na hem geen kinderen meer. Die twee waren twee handen op één buik. Iets wat mijn moeder nooit begreep. Zo graag zou ik nog een foto van mijn vader zien, wellicht met mijn oma. Of een berichtje van mijn dappere oma, ze was 1,40cm groot en werd 91 jaar.
Uit de tijd in het " moederhuis".

Hilde Jansma zei op 8 mei 2023 om 10:49 uur

Wat heeft jouw oma veel moeten doorstaan. Zo te horen echt een dappere, doortastende vrouw. Ontzettend fijn dat ze uiteindelijk haar zoon terug heeft kunnen krijgen, maar het blijft akelig dat ze daar moeite voor heeft moeten doen. Ik kan me wel heel goed voorstellen dat ze na dat alles heel close is geworden met haar zoon.

Fred von Weyhrother zei op 8 mei 2023 om 11:27 uur

Hallo allen,

zie bericht 13 maart jl.
Heb mijn biologische moeder gevonden, helaas overleden...
Zoek nog naar mijn biologische vader, LtZ II G.A. Schriever, werkzaam in Zeeland (Vlissingen/Middelburg) rond 1950.
Kan iemand mij hier meer info over geven, ik loop vast....

Hartelijke groet,

Fred von Weyhrother

Norah zei op 8 mei 2023 om 12:29 uur

Dag Fred,

Optie:
Gerardus Arnoldus Schriever * 04-04-1928 Eersel.
(zijn vader droeg dezelfde voornamen).

www.wiewaswie.nl
www.rhc-eindhoven.nl
Mvg.

Norah zei op 8 mei 2023 om 20:08 uur

Goed, google je op de naam G.A. Schriever, dan kom je in het Nationaal Archief uit >>>
2.12.14 Inventaris van de Stamboeken Marinepersoneel.

Je gaf door dat deze man Luitenant ter Zee tweede klasse? is geweest, dan zie ik toch wel een connectie met de gezochte persoon.
Biologische vaders zijn moeilijker te achterhalen dan de moeders;)
Mvg.

Fred von Weyhrother zei op 9 mei 2023 om 11:05 uur

Hartelijk dank, Norah!

Zal zeker in deze richting verder zoeken!

vr.groet Fred von Weyhrother.

Norah zei op 9 mei 2023 om 12:02 uur

Graag gedaan, Fred.

Wanneer dit de juiste geboortedatum en persoon betreft, kun je ook altijd een persoonskaart van je vader en natuurlijk ook van je moeder aanvragen bij het CBG in Den Haag.
Mvg.

Fred von Weyhrother zei op 8 augustus 2023 om 15:20 uur

Goedemiddag allen,
Hierbij is mijn zoektocht van ruim 1 jaar ten einde!
Ik heb mijn biologische vader en moeder gevonden, beiden helaas overleden, maar ook nieuwe hartelijke familieleden erbij met een goed contact!
Van mijn vaders kant 6 halfbroers en zus erbij, van mijn moeders kant geen, maar wel een fijne achterneef en familie uit Zeeland!
Dit komt mede door het BHIC en andere cotacten via jullie! Hartelijk dank!
Fred von Weyhrother.

Norah zei op 8 augustus 2023 om 16:31 uur

Hallo Fred,
Mooi, heel fijn om te horen!
Je hebt ondanks alles wel een adellijke naam eraan overgehouden;)
Mvg.

Mariët Bruggeman zei op 9 augustus 2023 om 09:51 uur

Wat attent Fred om ons dat te laten weten, dat wordt zeker op prijs gesteld. Wat ontzettend jammer dat je biologische ouders overleden zijn. Des te mooier is het dat je er nu tóch een grote hartelijke familie erbij hebt.

D zei op 6 december 2023 om 15:52 uur

Ik heb er begin jaren negentig 9 maanden gewoond met mn moeder.
Ik was de oudste mannelijke bewoner met mn 11 jaar oud.

Voor de meeste mensen was het daar vooral door de aanleiding niet de beste tijd van hun leven.
Maar ik heb me erg geweldig vermaakt.
Gezellig met zn allen eten, er werden een soort van Zomerspelen gehouden in de vakantie, er was een knutsel club voor de kinderen. En er stond midden in de speeltuin een hele hoge boom waar ik uren helemaal boven in heb doorgebracht tijdens verstoppertje...of als ik gewoon even lekker wilde klimmen.
Wie kon er nu nog meer zeggen dat ze in z'on groot huis woonde,met een portier achter glas .
Ik ben er niets slechter van geworden,in tegendeel.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.