Het mulo internaat opende in 1918 de deuren, maar pas vanaf 1922 werd gesproken van R.K. Meisjes-Ulo Mater Christi of Bijzondere Uloschool. Op Mater Christi werden de leerlingen, van rond hun twaalfde tot hun zestiende, voorbereid op de kweekschool en op de huishoudschool. Als leerling van de zusters ging je in de regel intern. Je ouders betaalden naast de lessen ook voor kost en inwoning. Slapen deed je in de slaapzaal, waar chambrettes een minimale vorm van privacy boden. Omdat het een katholieke ulo betrof, ging naast standaardvakken als Nederlands en algebra ook veel aandacht uit naar godsdienstles.
Tijd voor ontspanning was er ook. In de recreatiezaal van het internaat konden de pensionnaires zich laven aan stichtelijke lectuur als de Katholieke Illustratie, hét tijdschrift uit de periode van het rijke roomse leven. De exemplaren daarvan waren voor de leerlingen in dikke banden gebonden.
Uit een prospectus van de ulo-school "Mater Christi" blijkt dat de zusters tot hun ulo ook externen toelieten, meisjes die gewoon thuis bleven wonen.
In 1965 fuseerde de meisjesulo met de jongensulo Sint Jozef. Dat maakte overigens nog geen einde aan de aloude scheiding der seksen, want de meisjes en jongens kregen nog steeds les op verschillende locaties (respectievelijk de Pastoor van Erpstraat 12 en de Mr. Michelstraat 15), ook al was dat voortaan onder de naam "Gecombineerde rooms-katholieke ulo school".
Toen de Mammoetwet in 1968 van kracht werd, werd de ulo een mavo. Deze mavo was gemengd. Het gebouw van de jongensschool werd namelijk opgeheven en de jongens gingen vervolgens ook in de Pastoor van Erpstraat naar school. Dat moet toch wel even wennen zijn geweest!
Het internaatsgebouw is in 1979 gesloopt voor nieuwbouw.
Bronnen
- Schijndelse.nl, o.a. artikel: 'Algemene Geschiedenis Schijndelse Scholen en De Zusters van Liefde'
- Schijndelwiki.nl, artikel: 'Meisjes Mulo'
Reageren
Heb jij nog op kostschool gezeten bij de zusters? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's die een indruk geven van het kostschoolleven. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.
Reactie toevoegen