Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Mater Christi in Schijndel

Internaten

Aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel lag vroeger pensionaat Mater Christi. Deze instelling was verbonden aan het St.-Jozefklooster van de Zusters van Schijndel (voluit: Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand). Op het pensionaat verbleven de leerlingen van hun huishoudschool, ulo en kweekschool.


Leerlingen met wandkleed 'Mater Christi', vervaardigd door zuster Rosaria (Maria Adriaens). Het stelt Maria voor, Moeder van de mystieke Christus, uitgebeeld in wijnstokranken – "Ik ben de Wijnstok, gij de ranken’". (Bron: BHIC, collectie Congregatie van de Zusters van Liefde Schijndel, nr. 1913-001471)

Het mulo internaat opende in 1918 de deuren, maar pas vanaf 1922 werd gesproken van R.K. Meisjes-Ulo Mater Christi of Bijzondere Uloschool. Op Mater Christi werden de leerlingen, van rond hun twaalfde tot hun zestiende, voorbereid op de kweekschool en op de huishoudschool. Als leerling van de zusters ging je in de regel intern. Je ouders betaalden naast de lessen ook voor kost en inwoning. Slapen deed je in de slaapzaal, waar chambrettes een minimale vorm van privacy boden. Omdat het een katholieke ulo betrof, ging naast standaardvakken als Nederlands en algebra ook veel aandacht uit naar godsdienstles.

Tijd voor ontspanning was er ook. In de recreatiezaal van het internaat konden de pensionnaires zich laven aan stichtelijke lectuur als de Katholieke Illustratie, hét tijdschrift uit de periode van het rijke roomse leven. De exemplaren daarvan waren voor de leerlingen in dikke banden gebonden.

Uit een prospectus van de ulo-school "Mater Christi" blijkt dat de zusters tot hun ulo ook externen toelieten, meisjes die gewoon thuis bleven wonen.

In 1965 fuseerde de meisjesulo met de jongensulo Sint Jozef. Dat maakte overigens nog geen einde aan de aloude scheiding der seksen, want de meisjes en jongens kregen nog steeds les op verschillende locaties (respectievelijk de Pastoor van Erpstraat 12 en de Mr. Michelstraat 15), ook al was dat voortaan onder de naam "Gecombineerde rooms-katholieke ulo school".

Toen de Mammoetwet in 1968 van kracht werd, werd de ulo een mavo. Deze mavo was gemengd. Het gebouw van de jongensschool werd namelijk opgeheven en de jongens gingen vervolgens ook in de Pastoor van Erpstraat naar school. Dat moet toch wel even wennen zijn geweest!

Het internaatsgebouw is in 1979 gesloopt voor nieuwbouw.

Klik om te vergroten
Personeel ulo-school Mater Christi, 1959. Onder v.l.n.r. zuster Maria Magdalena Laurentzen, Joop Felix, mevr. Rooijakkers, zuster Cornelia van Woerkum, zuster Aloysa van Amersfoort. Staand v.l.n.r. Wim Steenbergen, Jo van de Pol, dhr. Vissers, dhr. Verkuijlen, Bets van den Oetelaar, zuster Pauline Lagarde, zuster Heleni Teunissen, zuster Jacquelino Kuiten en Jan van Riel. (Bron: BHIC, collectie Congregatie van de Zusters van Liefde Schijndel, nr. 1913-001472)

Bronnen

  • Schijndelse.nl, o.a. artikel: 'Algemene Geschiedenis Schijndelse Scholen en De Zusters van Liefde'
  • Schijndelwiki.nl, artikel: 'Meisjes Mulo'

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de zusters? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's die een indruk geven van het kostschoolleven. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

14

Reacties (14)

Jose Korsten - van Raaij zei op 10 maart 2019 om 23:58 uur

Van 1959 tot 1963 was ik externe leerling op deze school.Hieraan heb ik vele goede herinneringen. De goede begeleiding van de leerkrachten, vooral de religieuzen , zorgen ervoor dat bijna iedereen het einddiploma
kon behalen. Van de meesten van de genoemde leerkrachten heb ik les gehad en met goed gevolg. Nog steeds heb ik goed kontakt met de Zusters in Schijndel.

Marilou Nillesen zei op 11 maart 2019 om 11:33 uur

Bedankt voor je berichtje, José, en wat goed te horen dat je zulke goede herinneringen aan die periode hebt. En helemaal bijzonder dat je nog steeds contact hebt met de zusters in Schijndel, wat leuk! Zijn daar ook zusters bij waarvan je zelf nog les hebt gekregen?

Louise Budde - Van Daal zei op 19 maart 2019 om 10:58 uur

Van 1960 tot 1964 was dit mijn thuis, veel heimwee gehad de eerste tijd, maar ja, alles went. En een stel vriendinnen om je heen hebben maakt veel goed. (Heb nog steeds kontakt met twee van deze vriendinnen!). Er was altijd wel wat te doen (spelletjes, knutselen, dansles) en anders verzonnen we zelf wel wat (kattenkwaad uithalen).
Aangezien ik een voetbalfan was, mochten wij opblijven ‘s avonds als er een belangrijke wedstrijd was (in klas 3 en 4). Spannend hoor, door die stille donkere gangen naar bed!
En dan die eindeloze tuin om in te spelen!
Maar toch, ik vond het heerlijk toen ik het laatste jaar iedere week naar huis mocht!
Veel herinneringen!

Marilou Nillesen zei op 19 maart 2019 om 15:05 uur

Dag Louise, dank voor je openhartige berichtje. Dat van die heimwee, dat kan ik me levendig voorstellen! Hoe oud was je toen je daar naar toe ging? Maar we horen het vaker op deze plek: de contacten die daar werden gelegd, blijken vaak voor het leven.

Is er een belangrijke wedstrijd die je daar hebt gezien en die je bij is gebleven? En keek je dan met een grote groep, of maar een handjevol voetballiefhebbers? Weet je dat nog?

Louise Budde Van Daal zei op 20 maart 2019 om 05:00 uur

Hi Marilou, ik was nog 10, bijna 11.... dus erg jong. Volgens mij was het een MULO school (Meerder Uitgebreid Lager Onderwijs?). Ik kan me niet herinneren dat er meisjes opzaten die naar de huishoudschool gingen (maar ik kan me vergissen). Wij hadden wel 1x per week kookles op de huishoudschool (het gebouw naar de Mulo school).
Wij keken voetbal met een kleine groep (10-15) en een van de zusters!
Ik heb trouwens nooit de achternamen van de zusters geweten! Het was gewoon zuster Heriberta, Zuster Cornelia, Zuster Leonilla, enz. Met de achternaam erbij worden het in een keer 'gewone mensen :-)"
Ik herinner me ook nog dat we 1x naar de bioscoop in Schijndel zijn geweest met de hele klas, naar de film West Side Story! Eigenlijk heel progressief van de zusters! We zullen wel 13 of 14 zijn geweest omdat het een film boven de 13 jaar was!

Marilou Nillesen zei op 20 maart 2019 om 20:31 uur

Dat is inderdaad bijzonder, Louise, om zo met z'n allen naar de bioscoop te gaan. En dan nog wel de West Side Story! Ik neem dat dat een enorme indruk moet hebben gemaakt.

En heel treffend wat je zegt over die achternamen; dat alleen het kennen van de voornamen het mysterie eigenlijk alleen maar versterkt.

Bedankt voor je berichtje!

Anne-Marie van den Berselaar-van Osch zei op 27 juli 2020 om 14:30 uur

Ook ik heb van 1960-1964, mijn mulo-jaren op het internaat in Schijndel gezeten. Later ben ik extern geworden op de kweekschool. Een bijzondere herinnering heb ik aan een winters genoegen. ‘s Avonds mochten we met een paar meisjes olv de heer Vissers de speelplaats nat spuiten, zodat we de volgende dag konden schaatsen. We waren pas na 21:00 uur daarmee klaar en kregen toen nog warme chocolademelk voordat we (heel zachtjes) naar onze chambrette verdwenen. Er is toen nog een ijshockeywedstrijd tegen de leerkrachten gehouden. Misschien heeft iemand nog de film die rector Verschoor toen gemaakt heeft?
Het optreden van de Beatles in Nederland op tv bracht ook op internaat wat teweeg. We waren verplicht om het journaal te kijken. Maar Zr. Leonilla zette de tv uit tijdens het item over de Beatles. Luid protest van alle meiden. Toen de tv weer aanging, waren de Beatles alweer buiten beeld!
Regelmatig ontmoet ik nu Willemien Bode. We zaten al een tijdje op dezelfde skateclub, voordat we erachter kwamen dat we vroeger op hetzelfde internaat in dezelfde tijd gezeten hebben. Ja dat heb je, als je trouwt en je mans achternaam voortaan gebruikt bij het voorstellen.

Josephine van de Ven zei op 6 augustus 2020 om 17:54 uur

Ik heb wat later op het internaat gezeten. Van 1968 t/m 1972. Ik herinner me niet zo veel meer van die tijd. Wel heb ik sinds kort contact met een klasgenoot en vriendin uit die tijd: Thea Vloet. Het zou leuk zijn om mensen te ontmoeten uit die tijd, tijdens een reünie.

Oda Giesbertz zei op 11 september 2020 om 14:48 uur

3 kostschooljaren heb ik doorgebracht van 1957-1961 op de Mulo intern.Behalve een gevoel van heimwee en eenzaamheid heb ik tegelijkertijd een gevoel van saamhorigheid gevoeld:
we vormden clubjes en er waren een paar moppentappers onder. Ik heb veel gerolschaatst en in de laatste jaar mochten we vrij wandelen in het dorp. Daar heb ik met iemand een ongelooflijk gevoel van vrijheid gehad, samen languit in het gras onder een boom! De dag voor het eindexamen gingen we op bedevaart naar Den Bosch. Mijn zus zat op de kweekschool en in de weekenden mocht naar haar toe. Ik ben veel vergeten, maar wat ik lees, roept meteen weer de sfeer op!

Gerda van den brok zei op 4 november 2021 om 22:58 uur

Ik zat op de kostschool vanaf 1950. Ik zou graag nog in contact willen komen met mijn medeleerlingen. Graag hoor ik van u als u nog namen weet. Alvast bedankt

Gerda den Brok

Thijs de Leeuw zei op 8 november 2021 om 18:00 uur

Hopelijk komen er nog reacties op je bericht, Gerda. Er moeten toch oud-leerlingen genoeg zijn die ons meer kunnen vertellen over deze (kost)school. Als zich hier iemand meldt, dan kunnen wij altijd helpen door achter de schermen contact te leggen. Hoe heb jij je kostschooltijd in de jaren '50 trouwens ervaren? Bij welke zuster(s) zat je in de klas?

Ria Peters zei op 13 februari 2023 om 20:07 uur

Ook ik heb 2 jaar op de MULO gezeten. Intern. Van 1966 tot 1968. Ik had twee vriendinnetjes daar. Nellie van E en Clara vd H. Herkenning bij iemand?? Ik heb ook nog een klassenfoto met onze klassenleraar meneer Steenbergen.

Thijs de Leeuw zei op 27 februari 2023 om 10:15 uur

Hallo Ria, dank voor het reageren. Je zou ons die foto kunnen sturen ( naar info@bhic.nl , o.v.v. internaat Mater Christi in Schijndel), dan voeg ik deze hier toe aan je reactie. Hopelijk komt er ook op jouw bericht nog een reactie van oud-jaar/klasgenoten. Hartelijke groet,

Koosje de Leeuw zei op 24 mei 2023 om 13:27 uur

Beste lezers,

Op dit moment schrijf ik een fictief verhaal, een ouderwetse streekroman met een familiegeheim.
Enkele onderwerpen die hierin o.a. naar voren komen zijn:

Groot seminarie zo rond 1965 met uitloop naar studie zendingswerk
Lekenbroeder in de missie in Afrika. (Witte Paters) zo rond 1975 - 2000

Algemene kostschool voor meisjes waarbij de aandacht minder op geloof lag, jaren: 1985-1990

Graag kom ik in contact met mensen die mij uit ervaring mij kunnen adviseren bij enkele vragen.

Vriendelijke groet,
Koosje de Leeuw

k.de.leeuw@home.nl

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.