Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Koningshof in Veldhoven

Kloosters

Na de ramp in Moerdijk in 1944 zochten de Zusters van Moerdijk naar een nieuwe plek voor de vestiging van het moederhuis met internaat en scholen. West-Brabant lag wat excentrisch en er waren al meerdere grote moederhuizen gevestigd.

Zuidoost-Brabant was in dit opzicht wat minder rijk bedeeld, bovendien had de gemeente Veldhoven een groot terrein beschikbaar.

De eerste architect was B. Koldewey uit Voorschoten. Zijn zoon Hans Koldewey voltooide de gebouwen na het midden van de jaren vijftig. Tussen 1953 en 1961 werden de gebouwen in Veldhoven uitgebreid met vleugels voor de zusters en de internen, die uit Vught kwamen. In 1961 volgde de bouw van een kleine en een grote kapel.

Foto: Jos Pé (collectie RHCe) De scholen werden uitgebreid, tot het aantal leerlingen vanaf 1972 terugliep. Toen er in 1976 geen internen meer waren, trokken de zusters zich terug in een gedeelte van de gebouwen. In hetzelfde jaar werden klooster en internaat verkocht aan de Stichting Beter Wonen te Eindhoven, die er na diverse verbouwingen een congrescentrum annex hotel vestigde. De scholen zijn overgedragen aan OMO in Tilburg. 

In 1979 verhuisden de laatste zusters naar Rosmalen. Het complex Koningshof is sindsdien meerdere malen van eigenaar veranderd.

Het fraai in de bossen liggende complex is opgetrokken in Delftse School stijl. Het is door zijn omvang indrukwekkend. Links en rechts van een U-vormig hoofdgebouw liggen telkens twee vleugels, zodanig dat er drie binnenhoven zijn ontstaan. In de rechtervleugel bevond zich de kapel. Op de aansluiting van het hoofdgebouw en de internaatsvleugels staat een rijzige bakstenen toren met uurwerk en korte spits. Uit het vernielde klooster van Moerdijk bleef een stenen reliëf bewaard, dat boven de ingang werd bevestigd. Het gebouw is uitgebreid met enkele vleugels in eenvoudige baksteenstijl.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Jos Pé (collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonummer 14347)

4

Reacties (4)

Jan van den Boom zei op 15 mei 2017 om 22:16 uur

Beste Paul, de titel van dit verhaal klopt niet! Klooster Koningshof stond in Veldhoven(-Dorp) en niet in Meerveldhoven. Titel moet derhalve zijn: Klooster Koningshof in Veldhoven. Tegenwoordig heet het complex NH Conference Centre Koningshof. Mvrgr. Jan van den Boom Stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken.

Paul HuismansBHIC zei op 16 mei 2017 om 09:41 uur

Beste Jan, Hartelijk dank voor deze correctie. Zoals je ziet is de titel inmiddels aangepast.
Met vriendelijke groet

Eline Swevels zei op 10 oktober 2017 om 12:24 uur

Beste Paul,
U schrijft dat in 1961 een grote en een kleine kapel werden gebouwd bij het hoofdgebouw van Koningshof. Betreft dit o.a. het kleine kapelletje dat tussen het hoofdgebouw en de meisjesschool stond?

Paul HuismansBHIC zei op 10 oktober 2017 om 15:56 uur

@ Eline Swevels. Helaas is dit verhaal gebaseerd op literatuurstudie. Ik ben ter plekke dan ook niet zo goed bekend, dat ik een gegrond antwoord op je vraag zou durven geven. Maar wie weet is er een inwoner van Veldhoven die dat wel kan?
Met vriendelijke groet

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.