Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het oude klooster van de Zusters van Moerdijk

Kloosters

Huberdina Merkelbach, stichteres van de Zusters van Moerdijk , beschreef in haar brieven de turbulente voorgeschiedenis van de stichting in Moerdijk. Ze was in 1834 in Moerdijk geboren en trad in bij de begijnen in Hoogstraten. Dank zij haar doorzettingsvermogen kon pastoor J.B. de Gier in 1879 beginnen met het bouwen van een gesticht, ontworpen door architect Corsmit uit Moerdijk.

Het werd in 1880 voltooid en tevens bestemd voor de naaischool en de bewaarschool. In 1886 werd de congregatie gesticht, enigszins tot schrik van Huberdina. In 1892 begon de congregatie een katholieke lagere school voor meisjes en 4 jaar later een opleiding voor onderwijzeressen. In 1905 startte een school voor ‘nuttige en fraaie handwerken’, de latere Industrie- en Huishoudschool. De lagere school werd in 1915 ook opengesteld voor jongens.

De rectorswoning stamt uit 1905, de kweekschool en de huishoudschool met internaat zijn in 1908 gebouwd volgens bestek en voorwaarden van architect J.C. Hermans uit Nijmegen, die in 1910 ook de schoolgebouwen uitbreidde.

Vanaf 1915 begonnen de zusters ook met ziekenzorg, bejaardenzorg en wijkverpleging. In de jaren ’20 werd het werkterrein naar de missie in Finland en Nederlands-Indië (Indonesië) uitgebreid.

Foto: Collectie J. SmitsJ.H.H. van Groenendael bouwde de grote kapel en tussen 1920 en 1922 het grote klooster.

In de tweede helft van de jaren dertig hadden de zusters een belangrijke rol in het Moerdijkse onderwijs. Zij verzorgden dit in een kleuterschool, twee lagere scholen, een school voor Uitgebreid lager onderwijs (ULO), een Middelbare Meisjesschool (MMS) en een Kweekschool voor onderwijzeressen.

Jan van der Valk uit Tilburg vergrootte het klooster in 1936. Na de brand en de algehele verwoesting in november 1944 werden op een gedeelte van het terrein de parochiekerk en de lagere school gebouwd.

Tijdelijk verbleven de zusters en de internen in Bergen op Zoom, maar het nieuwe moederhuis werd in Veldhoven gebouwd. Ook het onderwijs verhuisde daarheen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Collectie J. Smits

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.