Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kapucijnenklooster in Handel

RK kerken

In 1848 kreeg de kapucijn Petrus van Hooge Zwaluwe, bijgenaamd Peer Schooi, op verzoek van Mgr. Zwijsen de geestelijke zorg opgedragen voor de Broeders Penitenten van Huize Padua en hun Herenhuis. De Paters Kapucijnen waren bereid het pastoraat op zich te nemen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010

Ze bouwden hun klooster naast Huize Padua, geheel volgens de traditie van hun orde in sobere vorm en stijl. Op 8 mei 1850 werd de eerste steen gelegd van de kapel en 4 maart 1851 van het klooster, dat de paters 13 juni 1852 konden betrekken.

Het is niet duidelijk wie de architect was. Jarenlang was het klooster een centrum van gebed en zielzorg en het gold als een soort revalidatiecentrum voor zieke en bejaarde kapucijnen. De kapel werd ook bezocht door gelovigen uit de omgeving. 

In de loop van de jaren ‘70 van de vorige eeuw kwam aan het kloosterleven in Handel een eind: de penitenten vertrokken, evenals de kapucijnen. Het kapucijnenklooster werd in 1984 overgedaan aan Vereniging Leefgroep De Weyst, die het gebruikt voor retraites, studiedagen en accommodatie voor concerten.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015

De gebouwen sluiten aan bij de in 1741 gestichte nieuwe Kluis, waarvan de huidige gebouwen uit eind achttiende en begin negentiende eeuw dateren. De oudste kern van het klooster dagtekent uit 1839, maar het kreeg zijn huidige vorm in 1850-1852. Net als de kloosters in Velp en ’s-Hertogenbosch bestaat het uit vier rond een pandhof gelegen vleugels in de eenvoudige stijl. Een van de vleugels wordt gevormd door de kapel. Weinig ornamentiek, een standaardplattegrond en een eenvoudige inrichting was het devies van de kapucijnen.

Tot zover “de stenen”. Wie waren nu eigenlijk het gezicht van de kapucijnenkerk Sint Antonius van Padua?

Pater Nicasius, gardiaan van het kapucijnenklooster in de jaren zestig. (BHIC, 1907-006413, foto: Fotostudio Jean Smeets, Grave)
Pater Nicasius, gardiaan van het kapucijnenklooster
in de jaren zestig. (BHIC, 1907-006413,
foto: Fotostudio Jean Smeets, Grave)

Welke herinneringen heb je bijvoorbeeld nog aan pater Nicasius, die in de jaren zestig als 'gardiaan' een belangrijke functie vervulde? Over hem en de andere paters zijn vast nog boeiende verhalen te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Bron

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

3

Reacties (3)

Ger Neuijen zei op 23 oktober 2017 om 17:40 uur

Pater Nicasius, onderhield zeer nauwe contacten in Handel en omgeving, zoals wel blijkt uit de foto uit circa 1935 die mijn Moeder ooit heeft gekregen van Maria Kruysen (dochter van Jan Kruysen)
Zie:http://www.kruysenhuis.nl/kruysenhuis/familie-kruysen/
Hierop poseert Pater Nicasius, samen met Anny van Hout (onderwijzeres in Handel)
Maria Kruysen, broer Antoon en verder ..?..

Met vriendelijke groet
Ger Neuijen

Michael Bunnemeyer zei op 8 augustus 2020 om 02:40 uur

Gedurende 1942 en 1943 was ik met mijn ouders en zuster op vakantie in Handel. We waren gasten in een klooster met Duitse nonnen. In de zolder van hun gebouw waren Engelse piloten verborgen. De jongens in het dorp maakten aluminum ringetjes van de pijpen van de neergeschoten vliegtuigen. Wat was de naam van deze Duitse order?
I zoek ook een photo van de plaats (Handel & Klooster) als ze bestaan.

Marilou Nillesen zei op 12 augustus 2020 om 11:14 uur

Dag Michael, vermoedelijk gaat het om de Weense Zusters? Klik en lees hier maar verder: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/klooster-va…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.