Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de Weense Zusters in Handel

Kloosters

Het is al zo'n 70 jaar geleden, dat de Weense Zusters in Handel actief waren, in het onderwijs en in de wijkverpleging. Veel mensen die zich hen herinneren zullen er misschien niet meer zijn. Maar als je nog verhalen over hen hebt, deel ze dan hier.

In 1936 zei het Gemertse Wit-Gele Kruis het contract op met de Weense Zusters, die er sinds 1920 de wijkverpleging verzorgden. Ze kwamen daarna op verzoek van rector Castelijns naar Handel om er onderwijs te verzorgen. Op diverse andere congregaties had hij tevergeefs een beroep gedaan. De oude pastorie aan de Kapelweg werd hersteld en tot klooster verbouwd.

De oude pastorie, gezien vanuit het Processiepark (foto: BHIC/ Paul Huismans, 2017)

De oude pastorie, gezien vanuit het Processiepark (foto: BHIC/ Paul Huismans, 2017)

Op 4 januari 1937 werden vier zusters ingehaald. Een maand later startten de zusters met de bewaarschool en in april met de naaischool Ook hadden ze enkele gasten in huis, maar een vetpot was het niet. Met breien en naaien werd nog wat bijverdiend. In 1939, toen het Handelse Wit-Gele Kruis werd opgericht, begonnen ze met wijkverpleging. Wijkverpleegster zuster Hiëronyma was erg populair onder de bevolking.

Maar lang heeft het allemaal niet mogen duren. In 1947 werd de communiteit door strubbelingen met pastoor Castelijns en zijn huishoudster opgeheven. De zusters waren ook nodig voor de nieuwe vestiging in Argentinië. Duitse zusters namen hun werk vanuit Elsendorp over.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Peter Lathouwers, De Weense Zusters te Handel, in: Gemerts Heem 1995

2

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 december 2017 om 00:21 uur

Toch vreemd in 1936 werd het contract met de zusters opgezegd en toch bleven de zusters die er al waren blijkbaar tot 1947 doorgaan. Wat hield dat contract dan eigenlijk precies in ?

Paul HuismansBHIC zei op 18 december 2017 om 12:35 uur

Dag Gerard, ze stopten wel met wijkverpleging in de plaats Gemert (zie Klooster Nazareth in Gemert), maar gingen in het dorp Handel (ook gemeente Gemert) verder, toen daar een Wit-Gele Kruis werd opgericht. De zusters waren tot 1947 in Handel actief. Als je meer wilt weten kun je het artikel van Peter Lathouwers lezen, daarin staan meer details. Het is online te vinden.
Met vriendelijke groet

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.