Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Juvenaat Christus Koning in Helmond

Internaten

Aan de Deurneseweg in Helmond lag vroeger het Missiehuis "Christus Koning" van de Priesters van het H. Hart van Jezus. Aan dit missiehuis was ook een juvenaat verbonden, een kostschool voor jongens met roeping. In dit geval dus jongens die óók pater en missionaris wilden worden.

Aan zulke roepingen bestond vroeger bepaald geen gebrek. In de jaren vijftig, bijvoorbeeld, telde het missiehuis van de paters nog zo'n 160 inwoners waaronder ruim dertig paters en broeders. Hun juvenaat was bedoeld om jongens voor te bereiden op de opleiding tot pater. (In de praktijk kozen de meeste leerlingen echter niet voor zo'n leven als geestelijke.) Een juvenaat bestond meestal uit zes klassen en bij de Paters van het H. Hart in Helmond konden daarvan de eerste drie klassen worden doorlopen. Na deze derde der klas verhuisden de internen daarom naar het juvenaat van de paters in Bergen op Zoom, waar alle zes de klassen vertegenwoordigd waren en zij hun opleiding dus konden voltooien.


Kennismakingsdag op het juvenaat, 1958 (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A15880)

De leerlingen, de "juvenisten", verruilden hun ouderlijk huis voor een geïsoleerde wereld van strikte dagelijkse routine en discipline. Continu werd er gewaakt voor een kuise, sobere en gehoorzame houding. Privacy was schaars. Zo kregen alleen de ouderejaars bijvoorbeeld een eigen kamer. En niet het individu maar de groep stond voorop. Slapen, wassen, eten, studeren, ontspannen... Het ging allemaal in groepsverband, in de daartoe bestemde ruimtes en vaak onder het toezicht van een broeder of pater. Dag en nacht, ook wanneer de internen op bed lagen, was er immers de surveillant.

Kapel van Missiehuis Christus Koning (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A11176)

De dag begon vroeg met het ochtendgebed in de kapel. Na het laatste kruisteken ging je terug naar de slaapzaal om je bed netjes op te maken, waarna het gezamenlijke sobere ontbijt en daarna het klaslokaal volgde. Zo deed je vrijwel alles in groepsverband.

Oud-leerlingen herinneren zich bijvoorbeeld nog hoe ieder jaar, vaak bij het Heilig Hartfeest begin juni, een fotograaf van atelier "Prinses" uit Helmond langskwam om een groepsfoto te maken. Weer een ander herinnert zich het zwembad en de sportvelden, die in de winter door broeder Vincentius tot ijsbaan werden getransformeerd. Vrouwen herinneren zich bijvoorbeeld hoe zij als meisjes in de jaren vijftig en zestig naar dit Missiehuis gingen voor bezoek, maar niet verder mochten komen dan de hal net voorbij de voordeur en daar moesten wachten. En herinner jij je nog de legpuzzels die door de paters werden uitgegeven om leerlingen te werven? Of de missiebladen?

De laatste paters hebben het missiehuis eind jaren zestig verlaten.

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

3

Reacties (3)

Hans Broekmans zei op 29 juni 2019 om 14:19 uur

was daar van 1964 tot 1967 en een toch wel leuke tijd

Rini de Groot. zei op 29 juni 2019 om 18:20 uur

Eind jaren veertig kregen we met Sinterklaas een legpuzzel, uitgaven
Missiehuis Christus Koning Helmond ik schreef daar een verhaal over.
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/schuiven-met-stukjes-geschiedenis

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 juli 2019 om 09:32 uur

@Hans: bedankt voor je bericht! Zoals je ziet loopt het hier qua reacties nog niet echt storm. We zouden het natuurlijk wel fijn vinden als je nog meer zou willen vertellen. Wat maakte het voor jou zo'n leuke tijd, zoals je aangeeft? Lag dat aan een hechte vriendengroep of bepaalde goede docenten?

@Rini: goed dat je die link hier deelt. Ik wist niet dat het Missiehuis ook actief was als uitgever. Interessant! Er was natuurlijk een flinke markt voor zulke roomse puzzels : ) Verantwoorde vrijetijdsbesteding

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.