Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Mariënkroon in Nieuwkuijk

Internaten
Op internaat Mariënkroon verbleven jongens die les kregen op de kloosterschool van de Cisterciënzers, een van de oudste monastieke orden. Hun klooster in Nieuwkuijk groeide uit tot het grootste van de Cisterciënzerorde in Europa, met meer dan tachtig monniken waaronder vijftig priesters.

Op het kleinseminarie van deze paters kon je na de lagere school, dus vanaf je twaalfde terecht. Als alles in een keer goed ging werd je er in zes jaar tijd voorbereid op de eigenlijke opleiding tot kloosterling, die daarna pas echt begon. In de praktijk haalden de meeste seminaristen de eindstreep, toetreden tot de orde, niet. Omdat zij geen voortgang boekten maar vooral ook omdat het kloosterleven nogal wat offers vroeg. Zoals het celibaat en het afgezonderde bestaan. Tot ver in de jaren zestig gold voor de kloosterlingen van deze orde bovendien een volledig 'silentium', ofwel een verplicht zwijgen. Je stelde je leven echt volledig in dienst van God door middel van een contemplatief leven. 

Godsdienst maakte een belangrijk deel uit van de roomse internaatsopvoeding en je bracht dan ook heel wat uren door in de eigen kapel van de paters. Op de onderste foto is zo'n samenkomst te zien. De juvenisten knielen in een van de kerkbanken, terwijl een van hen het klavier bespeelt en twee paters achterin, biddend op hun kerkstoel, alles goed in de gaten houden.

Voor de paters was de kostschool weer een belangrijke bron van inkomsten. Net als hun boerderij, waar zij kalkoenen, kippen, varkens en koeien hielden en een kwekerij verzorgden. Ook de drukkerij, waar naast hun Bernardustijdschrift (1931-1961) menig geboorte- en rouwkaart van de pers rolde, bracht geld in het laatje. Net als het assisteren in nabije parochies en scholen.

Eind jaren zestig belandde het aantal roepingen tot het priesterambt en het kloosterleven in een vrije val. Dat betekende het einde van het kleinseminarie Mariënkroon, dat omgedoopt werd tot Sint Bernardusschool. Daar kon je terecht op de mavo, het atheneum of het gymnasium. Het internaat werd in 1973 opgeheven. De drukkerij kwam in 1996 in particuliere handen.

Foto's

Juvenisten en hun pater-onderwijzers (foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00559)

Staand: Alphonsus Lieven, zittend: van links naar rechts:1. Julianus van Harssel, 2. Donatus Frijns en verder onbekenden, 1928 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00499)

De kapel van de school, 1929 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00275)

Bron

25 eeuwen in vogelvlucht. Heerlijkheid Onsenoort, Abdij Mariënkroon, Mariapoli Mariënkroon (Stichting Mariapoli Mariënkroon: Nieuwkuijk 2009).

3

Reacties (3)

Ria brok zei op 11 maart 2019 om 16:07 uur

Ik vraag me af of het wel klopt dat er in de 60er jaren nog sprake was van een kostschool. Ik kom uit de omgeving van Nieuwkuijk en ging tussen 1960 en 1965 naar het dr. Mollercollege in Waalwijk. Daar bezochten jongens het gymnasium die weliswaar intern waren op marienkroon in Nieuwkuijk maar elke dag op en neer fietsten naar Waalwijk om daar naar het gymnasium te gaan.

Bert. zei op 12 maart 2019 om 20:07 uur

Ria,

Wat houdt een kostschool in? Is dat het intern zijn of intern incl. interne opleiding.
Men volgde niet alleen via het dr,Mollercollege. de school, maar ook via de Michaël-Mulo in Waalwijk.
Daaom ook dat ik mij afvraag of de Bernardusschool ooit een echte school is geweest of dit niet slechts een studie-begeleiding was.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 09:44 uur
@ Ria: goede vraag. Ik kan er zo snel het antwoord niet op geven, maar ga het wel even uitzoeken! @ Bert: bedankt voor je reactie. Ook dit is een heel terechte vraag. Voor de kaart zijn wij in principe wel uitgegaan van intern zijn inclusief interne opleiding. Ik zal ook nog eens bekijken hoe dat nu precies zat met de Bernardusschool Misschien reageert er in de tussentijd nog iemand die het antwoord weet! hartelijke groeten,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.