Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Gerardushuis of Vormingscentrum Seppe te Bosschenhoofd

Kloosters

Architect Adriaan de Bruijn uit Roosendaal ontwierp het retraitehuis Sint Gerardus dat de paters Redemptoristen in de velden buiten het dorp bouwden. De eerste steenlegging was op 5 juli 1911. In 1912 kwamen de Kleine Zusters van Sint Joseph de paters helpen in de huishouding.

Bosschenhoofd, voormalig retraitehuis. Foto: © BHIC/Frans van de Pol, 2017Oorspronkelijk heette het instituut het Sint-Gerardus-Retraitehuis. Het werd onder de naam  Retraitehuis Seppe een begrip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als toevluchtshuis. Daarna ging het steeds meer een functie in het dorp vervullen en kwam de nadruk minder op retraites te liggen. De paters schakelden van het geven van retraites over op het organiseren van bezinningsdagen en legden in de zestiger jaren het accent op het vormingswerk voor jongeren. Het religieuze aspect nam daarmee steeds verder af.

Bosschenhoofd, Gerardusbeeld in de gevel van het voormalige retraitehuis. Foto: © BHIC/Frans van de Pol, 2017Op 30 januari 1972 staakten de zusters hun werkzaamheden en verhuisden naar hun kloosterbejaardenoord Liesbosch. Rond 1975 vertrokken ook de paters uit Bosschenhoofd. Alleen Pater Cox bleef actief in het vormingswerk.

In 1988 verkochten de Redemptoristen het pand. Een aantal jaren werden er vakantiewerken voor gehandicapten georganiseerd. Van 1997 tot 2000 woonden er asielzoekers.

In 2002 werd het voormalige Gerardushuis  verbouwd tot woningen. De gevel van het hoofdgebouw is daarbij intact gelaten. Het neogotische gebouw is een goed voorbeeld van een groot retraitehuis. De brede straatgevel heeft een tegeltableau met de naam Seppe en een Gerardusbeeld op een sokkel boven de ingang. De kapel ligt haaks gericht aan de achterzijde van het gebouw.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Irmgard Hemmerlé zei op 22 september 2018 om 16:30 uur

Wij zijn in 2017 op Oude Antwerpsepostbaan komen wonen, aan de achterkant van het retraitehuis. Nu blijkt mijn grootvader ongeveer in de jaren‘35 - ‘55 daar 1 keer per jaar in retraite te zijn geweest, soort vakantie ;-). Hij schreef daar een brief over aan zijn gezin. Dat ging over zijn mooie uitzicht op het weiland. Dat weiland grenst aan onze en die van Brabant Water zijn tuin....hoe toevallig!

Mariët Bruggeman zei op 24 september 2018 om 10:17 uur

Wat mooi Irmgard, dat de herinneringen aan het uitzicht tijdens de retraites van jouw opa nu ook van jou zijn. Dat is inderdaad heel toevallig, daarom des te mooier!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.