De H. Hartkerk, niet te verwarren met de H. Hartkerk aan de Ploegstraat, is geen gewone parochiekerk, maar hoort bij het klooster Mariënhage van de paters Augustijnen. Vandaar dat hij bekend staat als Augustijnen- of Paterskerk.
Toen de paters in de jaren 1890 het klooster betrokken, moesten zij zich behelpen met een noodkerk. Daarom besloten zij tot de bouw van een nieuwe kerk. Het ontwerp was van architect P.J. Bekkers in samenwerking met J.P.I. Hegener. Hun eerste ontwerp vond men te duur; ze maakten daarna twee nieuwe ontwerpen, één met en één zonder toren. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar het ontwerp met hoge toren links en kleine rechts. Het gebouw was in 1898 gereed voor gebruik. In de kerk is nog steeds te zien dat de Augustijnen zo hun eigen devoties kenden: vooral de H. Rita en de H. Nicolaas van Tolentijn waren populair.
De kerk was al jarenlang te groot voor het kleine groepje bejaarde Augustijnen. De Binnenstadsparochie Eindhoven maakte gebruik van het gebouw, totdat de parochie in 2011 hiermee stopte.
Nu is geen van de twee grote kerken in het centrum van Eindhoven nog als zodanig in gebruik. De Catharinakerk wordt onderhouden door de gemeente, maar de toekomst van de Paterskerk is ongewis. Al jaren wachten de paters op de broodnodige subsidies om hun rijksmonument te kunnen restaureren.
Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven in en rondom deze paterskerk en natuurlijk aan de geestelijken die daarvan het gezicht waren. Denk dan bijvoorbeeld aan de paters augustijnen prior Esser en rector Ivo Kruyver uit de jaren vijftig.
Of denk aan de priester J. Jennekens uit de jaren zestig - geen augustijn overigens maar een Picpus-pater. Of, om de lange variant te bezigen, hij behoorde tot de Congregatie van de Paters van de Heilige Harten van Jezus en Maria en de Eeuwigdurende Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament des Altaars.
Foto's
- De H. Hartkerk. Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013
- Koor met altaar. Foto: © Job van Nes, 2006, bron: reliwiki.nl
- Prior Esser. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum
Reactie toevoegen