Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Nazareth in Oirschot

Internaten

In Oirschot waren diverse zusterscholen gevestigd. De Franciscanessen van Oirschot hadden er een lagere school (Mariaschool), ulo (later mavo), havo en kweekschool (later een pedagogische academie). De kweek maakte deel uit van hun klooster Nazareth (Koestraat 35-37) en de interne leerlingen - alleen meisjes - verbleven op een internaat.

Foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven 21800
Leerlingen kweekschool tijdens een uitstapje naar Berg en Dal (1929). Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven


Ulo en kweekschool

Op het internaat verbleven meisjes uit alle windstreken. Uit de reacties hieronder blijkt dat zij onder andere uit Ammerzoden, Best, Breda en Oostelbeers afkomstig waren. Maar ook kwamen er diverse uit Oirschot. Hetzelfde geldt voor de externe leerlingen, de meisjes die les kregen van de zusters maar gewoon thuis bleven wonen.

De dagindeling op het internaat lag vast. De dag begon om half zeven met het morgengebed. De zusters hadden daarvoor een eigen kapel, zodat zij voor de mis niet over straat hoefden naar de parochiekerk. Zo hielden zij hun leven in afzondering intact. Aan de oostkant van de kapel lag, rond een hof, het internaat.

Na terugkomst van de kapel was er nog tijd om de bedden op te maken en jezelf voor te bereiden op de schooldag.

Voorafgaand aan die schooldag was er uiteraard nog het ontbijt in de refter, maar ook tijd om te studeren. Iedere dag, vanaf 's morgens 8 uur telkens een half uurtje. En ook ná schooltijd, nadat een boterham met suiker was gegeten. (Ook rabarber op brood behoort tot de herinneringen.) Een zuster hield tijdens deze studie-uren een oogje in het zeil.

Douchen - zo'n 5 minuten, op een vastgestelde avond - deed je op zolder.

De dag eindigde om 21.00 uur op de slaapzaal, in de chambrette of kamer, waar om 22.00 uur het licht uit moest. 'Het naar boven gaan om 21.00 uur, onder leiding van zuster B. moest in doodse stilte en duurde soms héél lang, omdat er toch altijd wel iemand praatte. Eindeloos stonden we dan op de trappen te wachten', herinnert een oud-leerlingen zich.

In de jaren zestig is op deze kostschool veel veranderd. Zo slaapten de leerlingen in eerste instantie in een chambrette, achter een gordijntje van waarachter op elk moment een zuster tevoorschijn kon komen voor controle. In de chambrette beschikten de leerlingen over een klein kommetje water om zich te wassen. Deze chambrettes maakten plaats voor kamertjes met deuren in pasteltinten. 

De Kemenade

De zusters hadden in Oirschot ook het meisjesinternaat De Kemenade onder hun hoede. Het maakte geen echter geen deel uit van hun klooster Nazareth. In 1985 is dit internaat opgeheven.

Pedagogische academie De Kempenhorst

In 1968 trad de Wet op het voortgezet onderwijs (Mammoetwet) in werking en ging de kweekschool voortaan verder als Pedagogische Academie De Kempenhorst. De eerste twee leerjaren van deze academie werden ook door jongens bezocht en werden 'Havo top' genoemd. Ook zaten er leerlingen voor de Inas opleiding. Ondertussen bleef het internaat, als vanouds, alleen voor meisjes toegankelijk.

Uit reacties blijkt dat het internaat minstens tot in 1971 heeft bestaan.

 

Heb jij nog bij de zusters op school gezeten? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Foto's kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

71

Reacties (71)

Els Woonings Hubers zei op 7 januari 2019 om 15:59 uur

Ik ben van september 1963 tot mei 1967 op de kweekschool Nazareth geweest.
Na de invoering van de Mammoetwet ging de kweekschool als Pedagogische Academie de Kempenhorst verder. Het internaat was alleen voor meisjes.
Het 1e en 2e leerjaar werd toen ook door jongens bezocht en Havo top genoemd.

Hilde JansmaBHIC zei op 8 januari 2019 om 14:55 uur

Heb je dan ook echt op het internaat gezeten of kon je ook als 'gewone' leerling naar kweekschool Nazareth? En hoe was het eigenlijk om daar naar school te gaan?

Els woonings hubers zei op 10 januari 2019 om 15:12 uur

Ja van 1963 tot 1967 heb ik daar op het internaat gezeten.
Ik heb er goede jaren gehad. We hadden een gezellige klas . We hebben nog steeds om de 5 jaar een reünie in Oirschot. Inmiddels zijn er drie klasgenoten overleden.
Er waren ook enkele zgn externen uit Oirschot, Best en Oostelbeers.

Hilde JansmaBHIC zei op 10 januari 2019 om 16:36 uur

Dankjewel voor je reactie Els. Leuk dat je zo'n goede band met je klasgenoten had, dat jullie nu na al die jaren nog regelmatig bij elkaar komen.

Ans van Vlijmen-de Rooij zei op 11 maart 2019 om 23:59 uur

Ik heb van 1968 tot 1970 hier in het internaat gewoond, zat op de Mariaschool (lagere school) waar de zusters lesgaven. Heb een fijne tijd gehad! Sinds 2017 gaan wij (man dochter en ik) zo'n 4x per jaar op bezoek bij de zusters.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 maart 2019 om 09:20 uur

Wat leuk dat je nog zo frequent contact hebt, Ans! Hebben jullie het dan vooral over vroeger? Of ook over andere zaken? En hoe kijkt je dochter tegen het internaat en de zusters aan?

Ans van Vlijmen zei op 13 maart 2019 om 12:09 uur

Hoi Marilou, we praten over vroeger, het kloosterleven nu en wat er zoals gaande is in de wereld. Mijn dochter heeft een brede interesse waaronder cultuur en ook de jeugd van haar ouders. Ze vindt het interessant om alle verhalen te horen, mag de zusters graag en vindt het heerlijk daar, zeker ook omdat ik daar zo'n fijne jaren gehad heb.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 maart 2019 om 14:55 uur

Dat klinkt heel geanimeerd, Ans! En wat goed dat je dochter ook zo openstaat voor deze geschiedenis, leuk om te horen. Dank voor je reactie!

Tonny van Genugten zei op 17 maart 2019 om 11:43 uur

Ik heb van 1959 tot en met 1963 op deze kostschool gezeten. Ik was zestien jaar toen ik er kwam. Geen fijne tijd. De bekrompen sfeer. Bijna altijd in de studieklas tot 21.15 uur en dan in stilte naar bed. Op elke hoek van de gang stond een non. Slapen in een chambrette achter een gordijntje, waar elk moment een zuster binnen kon stappen Een klein kommetje water om je te wassen. Het eerste jaar nog een wandeling op woensdagmiddag met een leraar, daarna was je vrijheid beperkt tot de binnenspeelplaats met twee bomen. Het woord jongens was een vies woord en je brieven konden altijd opengemaakt worden. Het totale gebrek aan vertrouwen en privacy vond ik zwaar. Ik heb een elke avond in mijn dagboek geschreven, om het vol te houden. Deze liggen nu in het Nationale Dagboekarchief in Amsterdam.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 10:56 uur

Bedankt voor je openhartige reactie, Tonny. Het klinkt inderdaad allemaal behoorlijk beklemmend wat je beschrijft. Fijn dat je dagboek je houvast was. Het Dagboekarchief is nieuw voor mij, dus ik moest het even google'en:

https://www.dagboekarchief.nl/

Betekent dat nu ook dat je dagboek hier is in te zien? Of werkt dat zo niet?

Tonny van Genugten Habraken zei op 18 maart 2019 om 13:20 uur

op aanvraag kun je die dagboeken inzien en ook de brieven uit die tijd. Er is wel een boekje uitgegeven met daarin ook dagboekfragmenten van mij onder een schuilnaam. Het heet: De puberdagboeken en is geschreven door Monica Soetens en Nina Wijsbek van het Nederlands Dagboekarchief. ISBN 978 94004 07633. Dit gaat niet over kostschool maar over de puberteit door de jaren heen.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 20:09 uur

Wat bijzonder! En helemaal duidelijk, Tonny, bedankt voor je toelichting!

Els Woonings Hubers zei op 18 maart 2019 om 22:20 uur

Ook ik herken nog wel wat van wat jij beschrijft Tonny. In de jaren 63/67 dat ik daar op kostschool was, is er echter erg veel veranderd.

Lydia Sengers-Koster zei op 19 maart 2019 om 15:30 uur

Ik heb van 1959 tot 1963 op deze kostschool gezeten. Ik was 12 jaar toen ik daar kwam en volgde er de ULO. Er was een grote eetzaal en je moest altijd alles opeten wat je kreeg. Ook al vond je het nog zo smerig. Je neus werd dan dichtgeknepen totdat je vanzelf je mond open deed. Dan werd het erin gepropt en moest je het doorslikken. Er waren chambrettes met gordijntjes en als je "iets stouts" deed (bijv. lachen!) werd je opgesloten op een donkere zolder. Je post werd altijd open gemaakt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb er een verschrikkelijke tijd gehad!!!!

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 09:14 uur

Beste Els en Lydia, bedankt voor jullie reacties. Het blijft aangrijpend om te lezen hoe het er destijds aan toeging; onvoorstelbaar als je bedenkt dat het om kinderen gaat. Van het eten tot opgesloten worden op een donkere zolder; het zijn herinneringen die door merg en been gaan.

Wat sterk en dapper dat je hier vertelt, Lydia. Dank daarvoor!

Annie Kriele-Fraaije zei op 20 maart 2019 om 09:20 uur

Hallo Lydia,
Ook ik zat in die jaren bij de Ammerooise groep op kostschool. Ik herken veel in jouw verhaal. Alles was op uur en tijd ingepland, zelfs wanneer je mocht douchen. Ik b.v. op vrijdag tussen de middag middag gauw voor het warm eten, ook dan was er er een surveillance non aanwezig.
Een speeltuintje op de binnenplaats voor de 12-15 jarigen.
En wat hebben wij gestudeerd, alle dagen van de week, vanaf 's morgens 8 uur, nog even een half uurtje voordat de school begon.En dan weer na schooltijd, na een boterham eten.Met een non op het katheter. Gelukkig kon ik de kortste route op de ULO volgen. Wat was ik blij als het voorjaar was, en de treurwilg op de grote speelplaats groen werd.

Tonny van Genugten Habraken zei op 20 maart 2019 om 09:35 uur

Beste Lydia,
Ik herken dat gevoel van lente. Het geluid van een vogel , wanneer je in de studieklas zat en de raam open stond. En douchen. 5 minuten op een koude zolder. Heel vroeg ,s morgens voor dat je om half zeven in de kerk moest zijn Ongesteld zijn was een ramp. De slaapzaal was op slot. Tussen de middag mocht je dan met een non naar boven en de bandjes( wegwerp bestond nog niet) bewaarde je ,met de andere was, in je chambrette tot je een weekend naar huis mocht .

Marine( Kieboom )Timmers zei op 21 maart 2019 om 18:01 uur

Bovenstaande verhalen zijn me allemaal bekend ,en ik heb nog meegemaakt dat de douches er nog niet waren .
Ik kwam uit Middelbeers in 1954 op de ULO,toen nog 3 jaar.
Al lag de school maar 6 km van mijn woonplaats ,toch ging ik intern .
Dat was inderdaad in die tijd heel gewoon .Er zaten zelfs meisjes uit Oirschot zelf . Na de Ulo heb ik zelfs nog 4 jaar Kweekschool gedaan .In die 7 jaar kostschool werd het regime wel wat soepeler ,maar je kwam echt als groentje de maatschappij in .Al zou ik 'n boek kunnen schrijven over alle gebruiken en regeltjes ,die ons nu ongeloofwaardig lijken , toch waren dit voor mij geen vervelende jaren .We hebben ook veel gelachen en doen dat nog op onze twee-jaarlijkse reunie

Christian van der VenBHIC zei op 22 maart 2019 om 09:03 uur

@Annie: Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen. Jij hebt er waarschijnlijk geen spijt van gehad toen je de school mocht verlaten... Heeft je tijd daar je nog op een bepaalde manier gevormd als persoon? Ook iets goeds uit voortgekomen? Of toch vooral een vreselijke tijd, die je zo snel mogelijk achter je wilde laten?

@Tonny: Ik kan me goed voorstellen dat iedereen blij was als de lente weer begon. Dat is natuurlijk nu nog steeds zo, maar met de verhalen die jullie vertellen, zou ik ook blij zijn als er weer eens een vogeltje floot of een groen blaadje aan een tak verscheen...

Aan de gang van zaken rond het ongesteld zijn, hebben meerdere meisjes van toen vreselijke herinneringen. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij de reacties van 15 maart bij dit verhaal over de meisjespensionaten St. Joseph, St. Antonius en Maria Ancilla in Dongen: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-sint-joseph-en…

@Marine: Goed om te horen dat vriendinnen en jij elkaar nog iedere twee jaar vinden voor een gezellige reünie. En ook voor leuke herinneringen, naast de vervelende dingen die blijkbaar ook vaker voorkwamen dan iedereen lief was.

Heb je voorbeelden van hoe het regime gedurende die zeven jaar langzaam soepeler werd?

Lydia Sengers - Koster zei op 22 maart 2019 om 16:00 uur

De reacties van Annie Fraaije en Tonny van Genugten zijn ook op mij van toepassing. Er was zelfs een studierooster. En je moest het niet wagen om alvast aan een ander vak te beginnen als de tijd nog niet om was!
Het douchen werd ingevoerd in de periode dat ik er zat. Ik weet niet meer welk jaar dat was. Inderdaad ook volgens een rooster, op de gekste tijden!
Als je ongesteld geworden was, mocht je inderdaad niet naar je chambrette om je te verzorgen. Je moest maar wachten tot je daar "in de rij" weer naar toe mocht.
De pudding die we op zondag kregen, rook altijd naar mottenballen (kamfer). Ik heb later pas begrepen waar dat voor was...…..
Enzovoort, enzovoort. Er was nog zoveel meer. Maar ik stop er maar mee, want ik word er veel te emotioneel van. NOG STEEDS!!!!

Tonny van Genugten zei op 23 maart 2019 om 16:08 uur

Er waren natuurlijk ook fijne dingen, achteraf gezien. Ik heb er een brede culturele bagage meegekregen. Omdat de slotnonnen alleen naar buiten mochten voor studiedoeleinden , gingen we nogal eens naar een museum. De zusters telden dan in de bus heel blij de zakcenten , die ze van moeder( overste) gekregen hadden. Ook heb ik er al bijna 60 jaar een goede vriendin aan overgehouden, Doortje Schilders uit Oostelbeers.

Toos Klerks- van der Sanden zei op 24 maart 2019 om 16:37 uur

Via iemand die werkt bij Bhic hoorde ik van deze site.
Heel bijzonder om deze verhalen te lezen over Oirschot.
Ook ik heb er een half jaar intern gezeten.VRESELIJK!
12 kilo afgevallen van de heimwee.
Gelukkig mocht ik van m’n ouders met Kerst naar huis.
Ik herinnner me nog wel een hele lieve non: de zus van monsieur Bluysen
Maar inderdaad die chambretten, douchen op dinsdagavond( mijn avond), een boterham met suiker als je uit school kwam.
De flying non kijken met z’n allen in de refter.
Etc.etc.
Al bij al geen fijne tijd voor mij!
Wel benieuwd hoe het de anderen is vergaan uit mijn klas.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 maart 2019 om 17:12 uur

@Lydia Sengers - Koster: Ongelooflijk dat het na al die jaren nog zo'n impact heeft hè? Des te meer waarderen wij het oprecht dat je toch je herinneringen hier hebt willen delen, ondanks alle pijn die dat weer bij je los maakt. Veel dank, Lydia, en sterkte.

@Tonny: bedankt voor je aanvulling, en goed om ook deze herinneringen weer in leven te roepen. En na zestig jaar nog een goede vriendin uit die tijd: dat is ook prachtig om te horen

@Toos: Dank voor je berichtje, je zult wel veel herkennen van de reacties hierboven. Wat fijn te horen dat er ook een lieve non was, ondanks de vreselijke tijd die je daar hebt doorgemaakt. Wat sterk toch - van jullie allen - dat je hier desondanks laat weten hoe die akelige periode moet zijn geweest.

Bedankt allemaal!

Bernadette (Detje) van Rooij zei op 25 maart 2019 om 09:19 uur

Ik ben van 1952 en ben daar naar de mulo gegaan in 1964 (? Ik kwam hier terecht doordat n nichtje van mijn moeder hier non was zr Paulus. ) Ik herken veel van bovenstaande verhalen en heb er veel leuke herinneringen aan. Bv. tegen elkaar lopen met de teiltjes voor n non die bij de wastafels stond en over de houten wanden poppenkast spelen! De verse worst van dinsdag tot zaterdag in mn koffer bewaren om thuis te laten proeven hoe vies deze was! Bij de gidsen in Oirschot gaan om weg te mogen! Ik mocht bij de kweekschool meedoen met een toneelstuk als kwaaijongen. Ik had n vriendje gekust en werd tijdens de huiswerkklas eruit geroepen door zr. Therasita (?) wat daarvan kon komen!! En zo kan ik nog lang doorgaan. Leuk dit allemaal ns op te halen!!

Marilou NillesenBHIC zei op 25 maart 2019 om 19:25 uur

Hallo Bernadette, het plezier klinkt nog door in jouw bijdrage, mooi om te lezen hoor. Ik ben wel benieuwd hoe verse worst proeft als het nog een paar dagen in een koffer heeft gezeten... En of de lessen van zr. Therasita je nog veel hebben bijgebracht ;)

In ieder geval dank voor je berichtje!

Sonja Kuijpers getrouwd bos zei op 3 april 2019 om 20:54 uur

Hallo allemaal.
Ik heb op het internaat gezeten van 1969 tot 1971. Bij de kweek meisjes maar voor de opleiding Inas. De bovenstaande verhalen zijn zeker herkenbaar, het eten wat slecht was , studie klas, rare regels zoals dat je voor dat je ging douchen eerst je voeten en haren moest wassen .
Ook als je na 22.00 nog naar de toilet wilde moest je eerst een non wakker maken. De sfeer was vaak achterdochtig.. Toch was ik er graag gewoon omdat ik daar regelmaat had en vriendinnen. Beter dan thuis. Soms gingen we kattenkwaad uithalen om voor straf het weekend te moeten blijven.
Samen kaarten en kletsen en een uurtje naar buiten naar de friettent op de markt. Ik hoop dat ik nog wat hoor van de anderen dames die daar de opleiding Inas hebben gevolgd

Marilou NillesenBHIC zei op 4 april 2019 om 10:54 uur

Bedankt voor je berichtje, Sonja. Indrukwekkend wat je beschrijft, hoor; enerzijds het slechte eten en vreemde regels op het internaat, en dan anderzijds toch liever daar zijn, dan naar huis te gaan. Heel veelzeggend, wat goed dat je dat hier zo verwoordt.

En wat betreft je oproepje aan de andere dames: we hopen met jou dat ze zich hier melden ;) We wachten af!

tine brabers-vermeer zei op 10 mei 2019 om 12:55 uur

Wat leuk jullie ervaringen te lezen op deze site. Ook ik was van 1960/1963 op dit internaat, kwam uit Oisterwijk.Ken Lydia Koster nog goed en velen uit Ammerzoden en Liempde.Boterhammen met suiker komen me ook nog bekend voor en rabarber op brood!!Ben nog steeds bevriend met Nell Schoutens.Er zijn idd.zowel positieve als negatieve herinneringen aan deze tijd.Vond altijd het afscheid nemen van thuis moeilijk, maar eenmaal daar was het wel gunstig voor de studie.Het eerste jaar mochten we eenmaal in de maand naar huis, daarna iedere zondag van 11/19.uur.IK krijg het erg benauwd als ik op een appartement galerij kom en dit is vlgs. een restant van die tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 mei 2019 om 10:47 uur

Bedankt voor het delen van je ervaringen, Tine. Over die dubbele gevoelens zullen heel wat kostschoolleerlingen kunnen meepraten. Knap hoe je die negatieve gevoelens bij het afscheid afweegt de positieve effecten op je studieresultaten. Maar het zal er niet makkelijker om zijn geworden, kan ik me voorstellen. Wat me ook telkens weer opvalt is hoe bepaalde maaltijden / geuren weer allerlei herinneringen kunnen losmaken aan die kostschooltijd.. En natuurlijk heel leuk om te zien dat je nog iemand herkent tussen degenen die hier hebben gereageerd

Maria Egging zei op 30 mei 2019 om 16:58 uur

Hallo,
Ik heb de MULO gevolgd van 1966-1970. Heb alle reacties gelezen , zowel de positieve als negatieve ervaringen. Wat mij persoonlijk nog het meest is bijgebleven, zijn de minder leuke ervaringen. Alles moest op een vaste op een vaste tijd: eten, studeren en naar je chambrette om 21.00u en het licht moest uit uiterlijk om 22.00u.

Bernadette/Detje van Rooy zei op 30 mei 2019 om 18:30 uur

Ik begrijp dat er nog steeds n reünie is van de jaren 64 tot 67/68.
Dair zijn ook mijn jaren n Oirschot en zou t leuk vinden hiervan bericht te krijgen.
Ik kwam uit Breda en heb deze jaren niet echt als vervelend ervaren!
Graag hoor k hiervan en heb nog wel foto’s uit die tijd.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 juni 2019 om 09:47 uur

Hallo Maria, ik kan me voorstellen dat zo'n strak schema enorm benauwt, en dat je daar dan de rest van je leven een soort weerzin tegen hebt. Of valt dat laatste wel mee?

En Bernadette, hopelijk lezen meer mensen je berichtje over de reünie en melden zij zich hier. Dan leggen we achter de schermen graag contact. En we zien heel benieuwd naar de foto's! Als je wil, kun je die mailen naar info@bhic.nl ovv Meisjesinternaat Nazareth in Oirschot.

Alvast dank!

Ans van Vlijmen-de Rooij zei op 3 juni 2019 om 19:42 uur

Hoi Bernadette, ik ga een aantal keer per jaar bij zr. Adelberta en zr. Marceline op bezoek maar zij hebben het (nog) niet over een reünie gehad.

Ria van Bemmel zei op 18 augustus 2019 om 15:10 uur

ik heb op het internaat gezeten in 1952 tot 1954
ik had het goed naar mij zin daar alleen dacht ik teveel aan
thuis ,en heb het daarom maar 2jaar vol gehouden
maar ik kon heel goed met iedereen opschieten ook met
de zusters heb ik nooit last gehad.
. ik ben toen opgehouden met leren en naar huis gegaan
mijn ouders waren blij dat ik weer thuis was.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 augustus 2019 om 08:46 uur

Hallo Ria, bedankt voor je bericht en welkom op de site.

Gelukkig kon je met iedereen goed opschieten, of je goed in de groep ligt kan volgens mij alle verschil maken. Anders zijn het toch twee lange jaren. En wat fijn dat je zo'n warm welkom kreeg van je ouders na je thuiskomst.

Dat je het ondanks alles toch wel naar je zin had op het internaat, kwam dat ook nog door bepaalde vakken/docenten, activiteiten of vriendinnen?

Charles Boissevain zei op 11 juni 2020 om 21:00 uur

Vanaf februari 1956 tot in de jaren zestig was aan Den Heuvel 20a het naaiatelier van NV ENTA Confectiefabrieken gevestigd. Deze is daar onder meer gevestigd omdat er een naaiopleiding in de buurt was gevestigd. De leerlingen konden daar na hun opleiding zo aan het werk. Waarschijnlijk de naaischool van Klooster Nazareth. Heeft iemand daar nog herinneringen aan? Of er na de opleiding zelf gewerkt?

Lydia Sengers-Koster zei op 13 juni 2020 om 11:34 uur

Bericht voor Mick van Gerwen, Stagiair Projectenbureau.

Ik wil best wat vragen schriftelijk, bijv. per e-mail, voor je beantwoorden. Maar beslist NIET telefonisch!
Met vriendelijke groet, Lydia Sengers-Koster.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 juni 2020 om 11:56 uur

Prima Lydia, dat is geen probleem. Ik laat het Mick weten. Bedankt voor je berichtje hier.

charles Boissevain zei op 14 juni 2020 om 21:18 uur

Heeft iemand nog herinneringen aan rector Vissers of aan mejuffrouw Kastelijn, onderwijzeres aan de naaischool?

Tineke van den Berg-Strang zei op 8 juli 2020 om 21:28 uur

Ik zag nu pas deze site. Ook ik heb op kostschool in Oirschot gezeten van 1961-1964. Ik heb hier de Ulo gevolgd. Ik heb goede en minder goede herinneringen aan deze tijd. Het was inderdaad goed voor mijn opleiding, maar achteraf blijkt voor mij dat ik in die jaren veel van thuis hebt gemist. Ik ken nog wel een paar namen van meisjes uit Ammerzoden. Zij werden met een bus van Kras naar Oirschot gebracht en de bus stopte dan in Vught om mij op te pikken. Ik herinner mij nog wel een paar namen, zuster Gabriëla, zuster Theresita die Duits gaf. De naamvallen kan ik nu nog dromen. Ik kom nog weleens in Oirschot maar wel met gemengde gevoelens.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 juli 2020 om 08:49 uur

@Charles en Tineke: dank voor jullie reactie.

Tineke: hoe vaak kwam je dan eigenlijk nog thuis toen je op het internaat zat? Hing vast ook af van de afstand, tenminste ik weet van andere internaten dat dit nogal eens varieerde per leerling.

Minush Pijnenburg zei op 29 juli 2020 om 23:13 uur

Ik heb negen jaar van mijn leven op deze school gezeten. Ik heb er een fijne tijd gehad van 1956 tot 1965. Ik had leuke vriendinnen en heb elk jaar een reünie. Ik vind wel dat we lang kind zijn gebleven. Daar heb ik geen bezwaar tegen gehad. We hebben veel gelachen en geprobeerd om de regels te omzeilen. Dikke pret als het lukte. Ik denk met veel plezier terug aan die tijd.

Minush Pijnenburg zei op 29 juli 2020 om 23:33 uur

Ik heb rector Vissers heel goed gekend. Hij kwam uit hetzelfde dorp als ik.
Ik zat in de eerste klas toen hij afscheid nam en naar Tilburg vertrok. Ik was toen de kleinste van de school. Ik mocht een toneelstuk spelen met de grootste. Zij speelde Christoffel en ik het kindje Jezus. Ik moest op haar schouder gaan zitten . Dat was een moeilijke zit. Het moest fatsoenlijk met twee benen aan een kant. Uiteindelijk lukte het en ik heb vaak in een deuk gelegen van het lachen.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 30 juli 2020 om 07:10 uur

Tonny, dank voor je openhartig verhaal ik heb nu een ander beeld over het internaat gekregen.
Hebben de zusters je dagboek nooit ontdekt of werd het goed opgeborgen?

Tonny van Genugten Habraken zei op 30 juli 2020 om 13:43 uur

Willie,
De zusters hebben mijn dagboek gelukkig niet gevonden. Ik schreef in een schrift en deed dit in de laatste verplichte studie van 20.00 uur tot 21.00 uur. De non op de tree (verhoging in de studiezaal) dacht natuurlijk dat ik aan het studeren was. En ik was nogal braaf, dus ze hebben gelukkig nooit iets vermoed. Ik weet niet wat de gevolgen zouden zijn geweest. Van school gestuurd was wel het minste.

Nelly van Dulmen zei op 13 augustus 2020 om 21:13 uur

Ik heb 3 jaar op deze kostschool gezeten vanaf 1958 (op de ulo) en vooral het eerste jaar heel veel heimwee gehad. De zusters waren over het algemeen ( ik kende één hele goede uitzondering) heel kil, hadden geen begrip voor de meisjes. Het eten was vaak vreselijk. Ik bood mijn "versnapering" (een chocoladereep of zo) die we zondags kregen aan aan degene die voor mij mijn zondagse pudding wilde opeten! Bij het middageten kreeg je soms pap, voorafgaand aan het eten, rare volgorde. Blinde vinken werden soms door het toilet gespoeld, wat soms later door de nonnen werd ontdekt!
Het naar boven gaan om 21u, o.l.v. zuster B. moest in doodse stilte en duurde soms héél lang, omdat er toch altijd wel iemand praatte. Eindelood stonden we dan op de trappen te wachten.
Naar huis gingen we om de 4 à 5 weken, je vuile was bewaarde je in je koffer op de kofferzolder (ook het gebruikte katoenen maandverband!). In het weekend dat je thuis was moest je moeder alles uitwassen en weer klaarmaken om mee te nemen.
Iedere dag naar de mis, waar je liefst zat te lezen in een van de katholieke blaadjes, bij voorbeeld De Heraut, dat mocht, dat was interessanter dan de mis volgen. In de Maria- maanden bovendien de rozenkrans bidden op je knieën in de studiezaal.
De brieven die je op zondagmorgen naar huis schreef werden allemaal nagelezen door zuster Gabriëla. Dus je kon in je brieven ook niet klagen. Daarna gaf zij een uur les in etiquette, het geloof en omgangsvormen. O.a. werd ons vaak ingeprent dat we onze ouders dankbaar moesten zijn want die moesten 500 gulden per jaar kostgeld betalen.
Het waren jaren waar je een boek over zou kunnen schrijven. Je had soms ook fijne momenten, meestal te danken aan vriendinnen. Ook had ik veel steun aan mijn gitaar, ik ging vaak in de bijkeuken zitten oefenen.
Leuk om de ervaringen van Lydia, mijn vroegere buurmeisje en Annie een dorpsgenootje, te lezen. Groeten, Lydia en Annie!
De brieven die je kreeg werden ook altijd geopend en doorgelezen.

Mick van Gerwen zei op 17 augustus 2020 om 10:07 uur

Hallo Nelly,

Bedankt voor je mooie bijdrage. Wie was die ene goede uitzondering wat betreft de zusters als ik vragen mag? Misschien hebben anderen ook goede herinneringen aan haar.

Nelly van Dulmen zei op 22 augustus 2020 om 21:30 uur

Zuster Mariëtte vond ik heel aardig.

Mick van Gerwen zei op 24 augustus 2020 om 11:02 uur

Fijn dat er in ieder geval een zuster was waar je het wel goed mee kon vinden. Wat maakte haar zo uitzonderlijk?

Sonja Kuijpers (Bos) zei op 24 augustus 2020 om 18:18 uur

Hallo Detje Bernadette van Rooy
Ik heb ook in de tijd van 67 op internaat gezeten ik vraag mij af of jij ook in de groep van de INAS en de kweekschool zat?
Gr Sonja

Alda van Son zei op 31 augustus 2020 om 15:21 uur

8 Jaar op kostschool gezeten. 1959 tot 1967
Zo herkenbaar!! Nell Schoutens bracht op de ulo van thuis een potje alikruiken mee. Riet Rozendaal smulde er ook van.
Zeker op de Kweekschool een goeie tijd gehad. Met 5 meisjes volgden we de Hoofdakte. Gezellig! Kom elk jaar tenminste nog een keer met een goed gevoel in Oirschot.

Marion Boudewijns zei op 31 augustus 2020 om 19:40 uur

Ik heb op het meisjesinternaat de Kemenade in Oirschot gezeten.
Wel pas vanaf 1972. Maar het bestond al langer en ik zie het niet op de lijst van internaten staan. Het is in 1985 opgeheven.

Mick van Gerwen zei op 1 september 2020 om 08:52 uur

Hallo Marion, De Kemenade staat inderdaad niet apart op onze internatenkaart, maar voor zover ik na kan gaan was dat internaat ook onderdeel van het klooster Nazareth van de Franciscanessen. Kan je misschien meer vertellen over hoe het precies zat met de Kemenade? Was het inderdaad onderdeel van het kloostercomplex?

Barbara de Vries zei op 29 november 2020 om 17:51 uur

De Kemenade stond volgens mij los van het klooster, alhoewel het wel gerund werd door nonnen.
Zr Marceline voor de meisjes van de havo, zr Adelberta voor de mavo, zr Henrica voor de lagere school en huishoudschool. Ook een klein zustertje Avelina, weet niet precies wat haar taak was.
De chambrettes waren kamertjes geworden met deuren in pasteltinten. De zolder herinner ik me ook nog, daar waren de douches.
Je moest iedere dag je bed afhalen, pfff. En je omkleden voor het avondeten, dan moest je altijd een rok aan.
Als je 's morgens naar de mis wilde moest je je schoen op de gang zetten, dan werd je eerder gewekt.
Het eten was niet geweldig en je moest en je zou het opeten, tot brakens toe.
De broodmaaltijden waren wel top met veel verschillende soorten beleg.
Rust reinheid en regelmaat.
En vooral goed je best doen op school en netjes je huiswerk maken tijdens de studie-uren.
De avonden waren vaak wel gezellig, we mochten toppop kijken en deden vaak kaartspelletjes.
Maarrrr ik was toch liever thuis.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 november 2020 om 06:48 uur

@Barbara: dank voor je bericht, welkom op de site. De informatie over De Kemendade zullen we aan de pagina toevoegen. Welke jaren verbleef je daar trouwens?

Tonny van Genugten Habraken zei op 30 november 2020 om 11:10 uur

Soeur Avelina was het manusje van alles in de keuken. Ze was een vluchteling uit Oostenrijk uit de oorlog en werd door veel andere zusters gediscrimineerd. Ze liep moeilijk. Als we ,s morgens uit de mis naar de refter gingen om te eten, stond daar het brood en beleg al een hele poos klaar. Een schijf kaas of vlees. Wij noemde het muizenvlees , omdat het zo grijs was. Vaak zat er een "luchtje".
De non die dan oppas was in de refter, stuurde ons naar Avelina. En nog steeds ken ik en anderen die ik wel eens spreek, de gevleugelde uitspraak: Soeur Avelina zal wel even proefen.
We moesten het daarna altijd opeten.
Dat was toen tussen 1959 en 1963

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 december 2020 om 11:30 uur

Nog bedankt voor je bericht Tonny. Fijn ook dat we nu meer achtergrondinfo hebben bij zuster Avelina, die dus veel met zich meedroeg.. Triest dat ze bij de zusters geen luisterend oor vond. Tot ziens op de site en als je wilt: we lezen graag nog meer verhalen. Hartelijke groet,

Tonny van Genugten Habraken zei op 7 december 2020 om 11:55 uur

Bij de zusters was een duidelijke tweedeling. Zij die bij hun intrede in het klooster een bruidschat betaald hadden en degenen die dat niet hadden. Als je niets kon betalen werd je werknon en die telde bij de anderen niet erg mee. Ook in de kapel zaten de "'rijke" nonnen vooraan.
Soms was dit heel triest. Als de directrice van de kweekschool door de gang liep, gingen de werknonnen bijna tegen de muur staan.

Cindy van der Linden zei op 19 maart 2021 om 18:27 uur

Ik heb op dit internaat gezeten tussen 1970 en 1974 denk ik maar kan het jaar niet precies thuisbrengen omdat ik ook een jaar in Roermond ben geweest. Heeft iemand nog fotos van deze jaren, ik werd Snit genoemd door de meisjes.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 maart 2021 om 06:35 uur

Hallo Cindy, dank voor je reactie. In onze BHIC fotocollectie zitten een paar foto's: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal… De collectie van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven bevat er nog meer: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… En er zitten ook enkele in de collectie van het Katholiek Documentatie Centrum: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/search/simple (zoek daarin op "Nazareth" en "Oirschot") Ook zou ik je willen wijzen op de fotocollectie van onze collega's bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&miadt=48&mizig=76&mivi… Maar veruit de meeste zijn te vinden bij de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot: https://deheerlijkheidoirschot.nl/2018/collecties/index.html?query=naza…

Hopelijk vind je de foto's die je zoekt! Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag. Hartelijke groet,

Els van Sommeren zei op 2 mei 2021 om 14:50 uur

Hallo,
De verhalen zijn herkenbaar.
Ik heb 1 jaar op internaat gezeten met veel heimwee.
Schooljaar 72/73.
Wij hadden al behoorlijk wat “ vrijheid”. We mochten op woensdagmiddag t dorp in. De zusters waren overal als spionnen aanwezig.
De zusters Adelbertha en Marceline waren aardig, ze hielden er echter ook aparte praktijken op na.
Kinderen werden tegen elkaar uitgespeeld.
De oudste meiden waren logischerwijs volop aan het experimenten op sexueel gebied, dat gebeurde onderling, op t sportterrein. Wij als 12-14 jarige keken toe.
Dat hebben de zusters mi nooit ontdekt. Of lieten ze het gebeuren?

Er zijn dat jaar ook meisjes weggelopen. Die werden ontdekt op het station van Best. Teruggebracht en van het internaat afgestuurd.
De spanning was dagenlang te snijden.

Uit school kregen wij ook brood. Vaak met kleffe oude koekjes vanuit het klooster.

Op maandag mochten we eerder uit de studie om TopPop te kijken.

Ondanks heimwee en vervelende zaken ben ik er gegroeid en zelfstandig geworden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 mei 2021 om 14:28 uur

Bedankt Els voor je bijdrage. Zo te lezen heb je nog levendige herinneringen aan het internaat. Voor jou dus een plek van persoonlijke groei en zelfstandig worden, maar ook wel wat vreemde praktijken. Als je daarover nog meer wilt vertellen dan zijn wij zeker geïnteresseerd. Ik pik er nu wel wat vervelends uit, maar wat moeten we ons voorstellen bijvoorbeeld bij het tegen elkaar uitspelen van de kinderen en die aparte praktijken van de genoemde zusters?

Maud v d Meulen zei op 20 mei 2021 om 15:40 uur

Ook ik heb hier op dit internaat gezeten. Van 1971 tm 1974. Ik ken volgens mij Cindy v d Linden, ze kwam uit Nuenen? Ze hadden een café geloof ik. CINTONIO .Ook heb ik nog foto's van die tijd. Ik ging naar de lagereschool de Maria school en zat bij een meester in de klas Piet , achternaam weet ik niet meer. Lianne Beks was een vriendinnetje en Trudy Marie van Driel , Marianne Kanters, Yvonne Koekenbier, Monique Bulter. Kent iemand een van deze meisjes?
De verhalen zijn best raar om te lezen, maar o zo herkenbaar.Voor mij was het geen leuke tijd, mijn moeder was net overleden toen.
Ben benieuwd naar reacties

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 mei 2021 om 12:54 uur

Hallo Maud en dank voor je bijdrage. Het zou inderdaad mooi zijn als de andere bezoekers daar nog op zouden willen reageren. Als je wilt, kun je ons die foto's sturen naar info@bhic.nl o.v.v. internaat Nazareth in Oirschot. We kunnen ze dan hier toevoegen en ook opnemen in de BHIC fotocollectie, deelcollectie internaten: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

Mirjam Musch zei op 19 juli 2021 om 08:51 uur

Ik zat van 1967 tot 1970 op de MULO in Oirschot, waarvan drie jaar intern op de Kemenade. Ik heb er leuke herinneringen aan en kan me nog veel situaties voor de geest halen alsof het gisteren was. Met mijn zussen traden we wel eens op met ons zanggroepje. Ik leerde er pianospelen van een lieve geduldige zuster, met als extraatje dat ik eerder weg mocht uit de studiezaal om op de piano te oefenen. Het was vreemd dat je in de eerste klas maar een keer per maand naar huis mocht, en met ieder jaar erbij, een weekend langer. Ik was verbaasd over de motieven van de zusters om voor het klooster te kiezen. Veel indrukken en herinneringen dus aan het binnen-en buitenleven van De Kemenade.

Mirjam Musch

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 juli 2021 om 08:55 uur

Dank voor je bericht Mirjam. Goed om te lezen dat je er zo'n fijne tijd hebt gehad, mede dus door alle aandacht voor muziek, zang. Maar natuurlijk ook erg leuk dat je dit met je zussen kon delen! Vertel nog eens verder als je wilt, zoals over die motieven van de zusters, of je zelf misschien ooit hebt overwogen zuster te worden (deden de zusters er veel aan, om de leerlingen hiervoor te interesseren?)

Patricia Hermus zei op 6 maart 2022 om 13:39 uur

he hallo ik zat op internaat De Kemenade van 1973 tot 1976 bij zuster Marcelline

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2022 om 13:41 uur

Hallo Patricia, dank voor het reageren. Misschien wil je nog wat meer vertellen over je kostschooltijd? Welke vakken of buitenschoolse activiteiten kun jij je nog het beste herinneren? Hoe was het op deze kostschool? Welke zusters waren er nog meer?

Cecile Korevaar - van den Boogaard zei op 29 januari 2024 om 15:05 uur

Hallo allemaal, mijn moeder, Marij van den Boogaard - van Poppel, heeft in het jaar 1963 op het Internaat Nazareth in Oirschot gezeten. Ze heeft over deze periode heel gedetailleerd een dagboek bijgehouden. Helaas is ze in 1998 overleden, dus ik kan haar niets meer navragen. Graag kom ik in contact met vriendinnen die haar uit die tijd kennen. Wie kan mij helpen? Dank alvast, Cecile Korevaar

Lydia Sengers-Koster zei op 29 januari 2024 om 15:50 uur

Als reactie op het verhaal van Tonny van Geneugten-Habraken over zuster Avelina nog het volgende. Het was een schat van een mens, wij noemden haar "Avelientje". Zij was een vluchtelinge uit Hongarije en zij moest inderdaad de vieze karweitjes opknappen. Als er bijvoorbeeld een worst of slavink in de WC was gegooid raakte die door de smalle leidingen vaak verstopt, met alle gevolgen van dien. Avelientje moest dan met haar BLOTE HANDEN de WC pot leeg scheppen!!!! Zij werd nog meer gepest en vernederd door de andere nonnen dan wij! VRESELIJK.

Tine Brabers zei op 30 januari 2024 om 14:26 uur

Wat ik al enkele jaren geleden schreef,was het een strenge kostschool,maar qua studie vond ik het perfect mocht de Ulo in drie jaar tijd afsluiten.Het internaat leven was niet geweldig,maar paste wel in die tijd,lijkt me.Herinner me idd de meisjes uit someren en ammerzoden. Waren er nog al enkelen zover ik er aan denk.We hebben jaren 59/62 eenmaal daarna een reunie gehad.Jammer dat dit niet is herhaald.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.