Dit was een sober gebouw met binnenplaats. In 1860 kwam de neoclassicistische kapel tot stand. De zusters noemden het klooster Nazareth, naar hun vroegere klooster in Weert.
Het gebouw is na 1905 vervangen. De nieuwbouw, in neoromaanse stijl, is ontworpen door Jan Stuyt. De bouw van klooster, internaat en kapel begon in 1907.
Aan de westelijke zijde staat een van de door de zusters bediende scholen, een blokvormig complex, in 1933 gebouwd naar tekeningen van Jan Stuyt. Omstreeks 1940 is de fietsenstalling aan de noordzijde van de speelplaats verbouwd tot kleuterschool. De ruimten zijn nu in gebruik als atelier. In de school zijn verschillende instellingen gehuisvest.
Het klooster is door architect Elemans uit Oss met respect voor de originele elementen gerenoveerd in 1996 en uitgebreid tot kloosterverzorgingshuis. De vroegere school op nummer 35 is verbouwd tot appartementen.
De gebouwen zijn gerangschikt rondom twee binnenhoven, links en rechts van de kapel die klooster en school scheidt. De kapel heeft vier torens.
Het klooster op nummer 37, gebouwd tussen 1924 en 1926, heeft bij de hoofdingang een ingemetselde plaquette met het opschrift: Klooster Nazareth / Moederhuis der Zusters / Franciscanessen / 1797-1925. Tevens op de plaquette een afbeelding van het kruis met de lijdenswerktuigen. In het klooster is ook een museum ingericht, gewijd aan de geschiedenis van de congregatie.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Foto's
- Gevel (foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 348244)
- Gevelsteen (foto: BHIC / Paul Huismans, 2018)
Het verhaal is op 14 mei 2018 aangepast door toevoeging van een foto. Redactie
Reactie toevoegen