Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Nazareth in Oirschot

Kloosters

Toen de Franciscanessen in 1798 uit Weert werden verdreven vestigden ze zich in Oirschot. Ze kregen aanvankelijk onderdak in een huis van de familie Van Cuyck. Later huurden gegoede burgers een huis voor de zusters aan de Koestraat, waar tussen 1821 en 1835 het nieuwe klooster zou worden gebouwd.

Dit was een sober gebouw met binnenplaats. In 1860 kwam de neoclassicistische kapel tot stand. De zusters noemden het klooster Nazareth, naar hun vroegere klooster in Weert.

Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 348244Het gebouw is na 1905 vervangen. De nieuwbouw, in neoromaanse stijl, is ontworpen door Jan Stuyt. De bouw van klooster, internaat en kapel begon in 1907.

Aan de westelijke zijde staat een van de door de zusters bediende scholen, een blokvormig complex, in 1933 gebouwd naar tekeningen van Jan Stuyt. Omstreeks 1940 is de fietsenstalling aan de noordzijde van de speelplaats verbouwd tot kleuterschool. De ruimten zijn nu in gebruik als atelier. In de school zijn verschillende instellingen gehuisvest. 

Het klooster is door architect Elemans uit Oss met respect voor de originele elementen gerenoveerd in 1996 en uitgebreid tot kloosterverzorgingshuis. De vroegere school op nummer 35 is verbouwd tot appartementen.

De gebouwen zijn gerangschikt rondom twee binnenhoven, links en rechts van de kapel die klooster en school scheidt. De kapel heeft vier torens.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2018Het klooster op nummer 37, gebouwd tussen 1924 en 1926, heeft bij de hoofdingang een ingemetselde plaquette met het opschrift: Klooster Nazareth / Moederhuis der Zusters / Franciscanessen / 1797-1925. Tevens op de plaquette een afbeelding van het kruis met de lijdenswerktuigen. In het klooster is ook een museum ingericht, gewijd aan de geschiedenis van de congregatie.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Gevel (foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 348244)
  2. Gevelsteen (foto: BHIC / Paul Huismans, 2018)

Het verhaal is op 14 mei 2018 aangepast door toevoeging van een foto. Redactie

21

Reacties (21)

Gerda van den Tillaart zei op 22 maart 2019 om 11:35 uur

Ik heb van 1962 tot 1966 op dit internaat gezeten en ging naar de Mulo. Ik zou het voor geen goud hebben willen missen. Ik kwam als boerenmeisje hiernaartoe en was dus niks gewend. Daar ging een wereld voor me open. Van ander eten, boswandelingen, enorme boekenkeuze, strenge discipline, samen huiswerk maken, dansles in het weekend, 1 x kookles en de andere week naailes, straf om in het weekend niet naar huis te mogen, rokje uit en lange broek aan om die fietstocht naar huis te maken. Nee dat alles is een prachtige herinnering voor mij. Mijn bijnaam was (b)engeltje!!!

Christian van der VenBHIC zei op 22 maart 2019 om 12:54 uur

Gerda, wat een mooie bijnaam had je! En ik begrijp dat je dus van beide wel wat weg had ;-)

Wat goed om te lezen dat je zulke fijne herinneringen koestert aan je tijd op dit internaat. Misschien heb je ook nog foto's van die jaren?

Ans van Vlijmen zei op 19 juni 2019 om 02:10 uur

Hoi Gerda, heb jij misschien een foto waar zr Avelina op staat? Heb zelf helaas geen fotoos.
Groetjes, Ans

Rini de Groot zei op 19 juni 2019 om 06:16 uur

Beste Paul.
Ben in bezit van een ansichtkaart van:
Noviciaat en Retraitehuis der Missiezusters, Klooster v.d. H. Geest Uden.
Op de omezijde afbeelding Kapel Hoofdaltaar.
Gericht, met potlood geschreven, aan:
Eerw. (?) br.(?) Irenea Klooster Nazareth Oirschot.
Gefrankeerd met een 4 cents postzegel poststempel: UDEN 1941.
Afzender van 6 handgeschreven namen van dames ?
Ik zend per omgaande afbeeldingen hiervan.

Charles Boissevain zei op 11 juni 2020 om 21:20 uur

Vanaf februari 1956 tot in de jaren zestig was aan Den Heuvel 20a het naaiatelier van NV ENTA Confectiefabrieken gevestigd. Deze is daar onder meer gevestigd omdat er een naaiopleiding in de buurt was. De leerlingen konden daar na hun opleiding zo aan het werk. Waarschijnlijk de naaischool van Klooster Nazareth. Heeft iemand daar nog herinneringen aan? Of er na de opleiding zelf gewerkt?

Claudia van Vugt zei op 13 december 2020 om 15:15 uur

In de jaren 80 organiseerde Zuster Cecilia van Klooster Nazareth maandelijkse schrijfavonden voor Amnesty International. Ik ging in die tijd vanuit Oirschot naar het Jacob Roelandslyceum in Boxtel en ontdekte via onze conrector Stroombergen, zelf een pater, dat de Zusters in Oirschot zich inzetten voor Amnesty International. Ik ging soms alleen, soms samen met mijn oudere zus, die bij de zusters op de lagere school had gezeten, naar die avonden toe. We werden gezellig ontvangen met thee en koekjes en zaten met een groep om de tafels brieven en kaarten te schrijven om politieke gevangenen en mensen die vanwege hun religie of geaardheid vastzaten proberen vrij te krijgen. Geweldig om nu aan te denken dat we regeringen toen zaten te spammen met briefpost! : )

Thijs de Leeuw zei op 14 december 2020 om 11:17 uur

Hoi Claudia, wat leuk dat jullie dit samen met de zusters hebben mogen doen! Naast het 'spammen' van regeringen heb je vast ook mooie herinneringen aan de zusters zelf en hun verhalen : )

Claudia van Vugt zei op 15 december 2020 om 14:44 uur

Wat ik me vooral herinner is dat de Zusters zoveel moderner waren dan ik verwacht had. Mijn oudere zus had nog verhalen van haar tijd op de Mariaschool bij de nonnen waarbij er pijnlijk werd gestraft met linealen. ; ) En ik had vooroordelen dat ze voortdurend godsdienstige gesprekken zouden voeren met ons op die schrijfavonden. Niets van waar. Ze waren heel open, nieuwsgierig en hadden geen probleem met een kind als ik dat nooit gedwongen was door mijn ouders om iedere zondag naar de kerk te gaan. Ik vond het heel interessant om die jaren meer te zien van het kloosterleven binnen de muren van dat mooie gebouw.

J.A.C. bogers zei op 28 april 2021 om 11:58 uur

ik zo het tefoon willen weten omdat het klooster is om geboud tot flats daar moet nu jan van de heiden wonen waar ik wel mee in contact zo willen komen b vd

Norah zei op 28 april 2021 om 13:02 uur

Ik vermoed dat de naam van der Heijden is. ..
Hebt u het ook al geprobeerd onder deze naam en met als plaats Oirschot, in de "Telefoongids" op internet?
Mvg.

Norah zei op 28 april 2021 om 13:23 uur

U kunt dit nummer proberen:

0499-575151

mieke zei op 17 september 2023 om 00:10 uur

Ik heb diverse prentjes en een enkele foto die ik graag aan elkaar zou kunnen koppelen. Het gaat om Zr Helena(Petronella-Willems) die in 1921 haar zilveren klooster jubileum vierde in Oirschot. Is er mogelijk een lijst van namen waar Zuster op vernoemd worden.

Norah zei op 17 september 2023 om 12:36 uur
Norah zei op 17 september 2023 om 17:19 uur

Dan wat betreft zuster Helena, dit was >>>

Maria Petronella Willems geboren te Bergeijk 11-12-1870, overleden te Vught 13-09-1943.

Norah zei op 17 september 2023 om 19:59 uur

Aanvullng:

Ouders waren Wouter Willems en Anna Helena Jansen.

M.P. Willems vestigde zich in Oirschot 23-03-1896, komende vanuit Wessem.

Rini de Groot. zei op 17 september 2023 om 20:48 uur

Dag Norah, wat een duidelijke aanvulling!

Norah zei op 17 september 2023 om 22:49 uur

Dank je wel Riny, wat attent!
Groetjes

mieke zei op 17 september 2023 om 23:15 uur

Norah dank voor je aanvulling. Leuk te lezen dat ze uit Wessem kwamen. Ik heb al het e.e.a. ook wat zuster foto's ook van haar nichtjes. Werkt wat verwarrend omdat dit niet direct tot mijn tak behoord . Ik wil de prentjes terug gaan bezorgen aan mogelijke stamboom zoekers en hoop de juiste foto bij de juiste Zuster te plaatsen. Hartelijk dank in ieder geval. Is er mogelijk een centrale archief of zo waar ik later de prentjes naar toe kan brengen zodat ze niet verloren gaan.

Norah zei op 18 september 2023 om 12:19 uur

Graag gedaan, Mieke. Alleen, sorry hiervoor, Wessem moet Vessem zijn...! En het sloeg ook alleen op Maria Petronella > bevolkingsregisters.
Dan een bidprentjesarchief. Ik zie diverse via -googlen- staan. Slaat het echter alleen op de omgeving van Oirschot etc., dan kun je je misschien wenden tot
www.rhc-eindhoven.nl
Mvg.

L.Puntman zei op 1 november 2024 om 21:07 uur

Zijn er op dit moment nog zusters i.h.klooster woonachtig, ik heb n.l.een door 1 v.d.Zusters een pop in volledig habijt met ondergoed ,inclusief onderbroek m.klep ,en ook hoofd bedekking, maar dit is allemaal door stof e.d.vuil geworden,een tante van mijn vrouw was de laatste zuster die in volledig habijt in Brazilië heeft gewerkt, en in Nederland is gestorven, deze pop zou ik graag door de Zusters gereinigd willen hebben, ik ben bang dat het anders vernield word,wie weet raad op dit probleem. Het is voor ons echt n replica van onze Tante. Indien nodig stuur ik een foto .Leo Puntman

Mieke zei op 1 december 2024 om 17:34 uur

Klooster Nazareth, het klooster was mijn 2e thuis. Tante Dina, sr. Anastasia was mijn allerliefste tante.
De keuken met sr. Avelina. Mijn tante haar vriendin sr. Veronica. Ach wat was het gezellig. Met Sr. Avelina de klaslokalen schoonmaken en heerlijk spelen in de gymzaal.
Ook ik hen zo een prachtige pop zoals mijn tante gekleed was in Brazilië. Staat gelukkig onder een stolp stofvrij.
Oja Jeanine de lieverd wist precies wie je was en wie je nodig had.
Met de etenskar onderop zitten en dan racen door de gangen. En meehelpen tafelsdekken in de refter.
Ik reageer nooit ergens op. Maar wel hier. Als aandenken van mijn allerliefste tante die ik nog altijd mis ❤️

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.