Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Weeshuis van het Sint-Jozefgesticht in Orthen

Internaten

De Zusters van de Choorstraat openden in 1890 in Orthen hun Sint-Jozefgesticht. In dit complex waren een klooster, een bewaarschool, een lagere meisjes school, een patronaat en een weeshuis gevestigd.

Het kloostercomplex

De zusters kochten de grond van de familie Meerwijk in 1888. De pastorie was het jaar daarvoor al gebouwd. Het klooster werd na de aanschaf door de zusters ontworpen door Architect H.C. Dobbe, die ook de achterliggende Sint-Lambertuskerk had ontworpen. Het kloostercomplex staat nog altijd bekend als ‘De Meerwijck’.

Het weeshuis

Het Sint-Jozefgesticht in Orthen was niet de eerste locatie waar de zusters weeskinderen onderbrachten. Eerder hadden zij dat al gedaan aan de Choorstraat in 's-Hertogenbosch, bij hun moederhuis. Maar omdat de zusters daar meer ruimte nodig hadden voor hun leraressenopleiding, de latere kweekschool Concordia, werden de weeskinderen naar de nieuwe instelling in Orthen verhuisd. Naast deze wezen verbleven op het internaat van het Sint-Jozefgesticht ook kinderen van kermisexploitanten.

Tijdens de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het kloostercomplex in Orthen gevorderd door de Duitsers. Maar de weeskinderen bleven er aanvankelijk nog wel wonen. Pas toen in 1944 rondom het gebouw gevechten uitbraken, werden de wezen geëvacueerd naar het moederhuis in de Choorstraat. Na de bevrijding in oktober 1944 werd het Sint-Jozefgesticht gebruikt door geallieerde manschappen.

Einde van het gesticht

In 1961 verlieten de zusters het Sint-Jozefgesticht en sloten alle onderdelen. Of er destijds nog wezen woonden en waar deze zijn naartoe zijn gegaan, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat De Meerwijck een dependance werd van De Brinkhorst, een ‘R.K. internaat voor imbeciele jongens’. Zij bleven hier maar tot in 1967. Vervolgens heeft het complex verschillende functies gehad. In 2004 zijn er in het oude klooster wooneenheden gemaakt.

Bronnen

Bossche Encyclopedie: St. Jozefgesticht van de Zusters van de Choorstraat in Orthen
Bossche Encyclopedie: Zusters van de Choorstraat

Foto's

Collectie BHIC

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.