Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Kloosters

Toen de gemeente Ravenstein werd heringedeeld bij Oss, zijn de laatste raadsvergaderingen van het stadje gehouden in het oude klooster Soeterbeeck. Dit klooster ligt in de kleine kern Deursen iets ten zuiden van de Maas.

Het rijksmonument is sinds 1997 een voormalig klooster, maar al het fraais aan dit zeer imponerende geheel is bewaard gebleven, zowel binnen als buiten. Tot en met de kunstwerken en de kloostergangen die de mooiste van Nederland worden genoemd.

Klooster Soeterbeeck is door de zusters Augustinessen van Windesheim gesticht in 1732. De zusters kwamen toen uit Nederwetten (bij Nuenen). De laatste tien zusters vertrokken in 1997 naar een kloosterbejaardenoord in Nuland.

Ze vormden de laatste religieuze gemeenschap in Nederland die in de middeleeuwen was voortgekomen uit de kloostervernieuwing van de Moderne Devotie.

Om dit gedachtengoed te behouden  is het klooster geschonken aan de universiteit van Nijmegen. Van het gebouw is een studiecentrum gemaakt. De spirituele traditie wordt behouden door universitair onderzoek.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 18 oktober 2007

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.