Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Wilgefortisgesticht in Waalre

Kloosters

Oudere inwoners van Waalre zullen zich hen misschien nog herinneren, de juffen van de kleuterschool en de meisjesschool. Of de zusters die in het bejaardenhuis voor opa of oma zorgden.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016

De Willibrordusparochie bouwde het Wilgefortisgesticht voor de Zusters van de Choorstraat tussen 1911 en 1913. Het was een ontwerp van architect L. Kooken uit Eindhoven.

De zusters begonnen hun werk op 25 april 1912. Ze verzorgden een kleuterschool en lager onderwijs voor meisjes, ook werkten ze in de bejaardenzorg. Na de opheffing van de communiteit in 1973 is het klooster gesloten. Het onderwijs en de ouderenzorg werden overgenomen door anderen.

In 1982 is het gebouw in gebruik genomen als ontmoetingscentrum Het Klooster. In de loop van 2008 werd er ook kinderopvang gevestigd.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016

Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw met haakse zijvleugels. In de rechtervleugel bevindt zich een kleuterschool met oostelijk hierachter de meisjesschool. In de linkervleugel bevindt zich de kapel. Noordelijk hieraan grenst het bejaardenhuis. Voor de kapel staat een vierkante klokkentoren met spits, bekroond door een weerhaan. In de westgevel van de kapel bevindt zich in een nis een beeld van de H. Wilgefortis.

 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

4

Reacties (4)

Koen Dircksens zei op 18 september 2019 om 12:30 uur

Heb hier 1942-1944 op de 'bewaarschool' gezeten bij zuster Bassilissa. In 1943 (?) heb ik hier op de speelplaats voor het eerst van mijn leven een sinasappel gezien en gegeten. We moesten in een grote kring op de grond zitten rond een kratje sinasappels. Herinner me ook nog het matje-vlechten en 'heksen' (punniken).

Marilou NillesenBHIC zei op 19 september 2019 om 11:08 uur

Hallo Koen, bedankt voor je berichtje. Voor het eerst een sinaasappel zien en eten; ik kan me voorstellen dat dat grote indruk heeft gemaakt. Vond je het meteen lekker? Kreeg iedereen één partje, weet je dat nog?

Koen Dircksens zei op 1 oktober 2019 om 15:54 uur

Ik weet het niet zeker meer, maar ik meen me te herinneren, ieder een halve. We zaten met zijn allen in een grote kring op de speelplaats en in het midden van die kring stond een kratje met sinasappels, per stuk verpakt in een vloeipapiertje.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2019 om 16:38 uur

O ja, die vloeipapiertjes; die zie je tegenwoordig nauwelijks meer. Maar beeldend beschreven hoor, ik zie het zo voor me hoe dat moet zijn gegaan. Bedankt voor je aanvulling, Koen!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.