Het huis, in 1843 gebouwd, deed later dienst als tussenstation voor de diligencedienst van de gebroeders Loos te Antwerpen. In de loop van de tijd hadden nieuwe eigenaren er hun buitenverblijf gevestigd.
In 1882 kocht de congregatie van de missie-lazaristen het complex aan als toevluchtsoord voor Franse studenten. Het complex omvatte een herenhuis met hoektorens, een koetshuis, een visvijver, stallen, een smederij, boerderijen en 150 hectare grond.
Broeder Arouër had de leiding over de eerste verbouwingen. De villa werd het poortgebouw van het kleinseminarie. Er verrezen twee kasteelachtige gebouwen met twee smalle ronde hoektorens. In 1885 was de kapel gereed.
De lazaristen verhuisden het noviciaat in 1903 naar huize Sint Jozef in Helden-Panningen. In de jaren dertig is het klooster nogmaals verbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis verwoest.
In 1949 bouwde aannemer Van Erk uit Zundert een kapel naar plannen van architectenbureau Oomen uit Oosterhout. De kapel is slechts vier jaar in gebruik geweest. In de jaren 1954-1957 herbouwde aannemer Van Geel het seminarie op de oude grondvesten, naar plannen van architect A.J. Rats uit Amsterdam.
Van 1920 tot 1946 verzorgden de Franciscanessen van Bergen op Zoom de huishouding voor de lazaristen en de studenten in het seminarie. De zusters woonden in een apart huis aan de Mereltjeslaan, later kregen ze een afgescheiden klooster in het hoofdgebouw. Ook in de kapel hadden ze een eigen gedeelte. In de Tweede Wereldoorlog moesten ze hun werkzaamheden staken.
De Dochters der Liefde namen de taken in 1946 over. Na het Tweede Vaticaans Concilie verminderde het aantal zusters zo sterk dat ze in juli 1967 vertrokken, tegelijk met de studentenpopulatie. Het seminarie is in 1967 gesloten.
Het huis wisselde enkele malen van eigenaar maar bleef leeg staan en was een prooi van vandalen. Het complex werd door de brandweer en de ME gebruikt als oefenterrein. In 1988 kwam het huis in handen van Arjan van Dijk B.V. uit Geertruidenberg, die het liet verbouwen tot party- en congrescentrum. Daarbij is het oorspronkelijke voorgebouw gesloopt. Op de binnenplaats vindt men nog de contouren van de kapel en het oude huis.
Reactie toevoegen