Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Missiehuis van de paters van de H. Familie te Grave

Kloosters

In maart 1895 reisde pater Berthier vanuit Frankrijk naar Nederlandse vrienden in Tilburg, die hij had leren kennen als weldoeners van huize Salette. Hij was op zoek naar huisvesting voor de jonge congregatie van de Paters van de H. Familie.

Logerend in de pastorie van het Heike werd hij door kapelaan Sanders op enkele leegstaande militaire gebouwen in Grave gewezen.

Dankzij burgemeester J.L. Friesen kreeg Berthier de beschikking over het voormalige bolwerk Bekaf, een oude, vervallen kazerne annex hospitaal uit 1675. De oudste delen dateren nu van 1828. Metselaar Siebers verbouwde de kantine tot kapel, bestreed vochtplekken en repareerde de schoorsteen, dit alles samen met de Franse studenten. De wapenkamers werden spreekkamers.

De weldoenster Marie Thivillion woonde met andere Franse dames tijdelijk in het Sint Elisabethshuis. Ze hielpen samen met vrome Graafse vrouwen bij de inrichting. Architect Jan de Jong uit Schaijk bouwde in 1953 een kapel voor de bijzetting van de stoffelijke resten van pater Berthier. De paters verkochten het klooster in 1994 aan de gemeente en vertrokken in 1995.

Het huis werd naar ontwerp van architect Rein van Wylick verbouwd tot appartementencomplex Noorderblok en is nu gemeentelijk monument. De kapel is omstreeks 1996 gesloopt.

Het voormalige klooster is een sober, bakstenen gebouw. De begane grondverdieping is gepleisterd. Een bakstenen muurtje met een rollaag en een eenvoudig ijzeren hek omgaf de kazematten, het kerkhof en de oude boomgaard. De kapel had kenmerken van de Bossche School en neoromaanse trekken. Op de voorgevel stond een klokkentorentje.

In de tuin, tot openbare stadstuin geworden, stonden diverse bomen waaronder coniferen, een magnolia, vederesdoorn en taxus. De studenten bouwden er een Lourdesgrot. Een gedenksteen in de muur aan de zijde van het parkeerterrein, voorstellend de vlucht van de H. Familie naar Egypte, herinnert nog aan het vroegere klooster.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

6

Reacties (6)

Sjaak Hendriks zei op 3 december 2020 om 22:32 uur

Ik heb daar eind jaren 70 van de vorige eeuw jaren blokfluitles gehad van broeder Willibrord. Mooie tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 december 2020 om 10:42 uur

Dank voor je reactie Sjaak. Stond die muziekles ook voor iedereen open of maakte die bijv. deel uit van een bredere opleiding van de broeders en/of paters?

Sjaak zei op 7 december 2020 om 14:39 uur

Betreffende broeder had daar hobby in. Heeft heel veel kinderen blokfluit leren spelen. Broeder Willibrord verzamelde ook bidprentjes. Dozen vol had hij. Vond ik toen ook interessant om te zien.

Natalie Wevers zei op 18 februari 2024 om 17:15 uur

Mijn oom heeft in Grave zijn 50 jarig priesterschap ‘ gevierd’ met de familie. Ik heb geen idee hoe zijn katholieke naam was, voor ons was hij Heeroom Michiel Wevers. Eigenlijk ben ik op zoek naar t verblijf in Vught waar hij in de jaren ‘70 van de vorige eeuw verbleef. Maar in Grave weet ik ook niet meer precies waar t was. Ik weet dat er een boomgaard was en dat er in de kelders de appelen werden bewaard. Toendertijd leefde er nog een aantal paters, die voor ons een heerlijk diner hadden bereid ter ere van mijn oom.

Sjaak Hendriks zei op 19 februari 2024 om 02:42 uur

Schuin achter het klooster naar bovenste achter de scheepswerf is een fruitboomgaarden.
In de "kelders" achter het klooster (eigenlijk voormalige kruitopslagplaatsen) werden ook appels bewaard.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 april 2024 om 14:52 uur

Dank voor deze aanvulling Sjaak, n.a.v. het bericht van Natalie, en ook fijn je weer terug te zien op deze pagina trouwens.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.