Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Missiehuis Sint Jozef te Roosendaal

Kloosters

Een van de eerste Missionarissen van Mill Hill was de uit Tilburg afkomstige Jan Aelen. Vanuit zijn missie in Madras werd hij teruggeroepen voor het werven van studenten en om toe te zien op de seminaries. Na een bezoek aan Engeland kreeg hij de opdracht in Nederland een huis te stichten.

Hij vond een pand op de Markt in Roosendaal, dat voor een jaar gehuurd werd en dat de paters op 30 januari 1890 konden betrekken. Voor de bouw van een nieuw klooster kocht men voor een geringe prijs van bankier J. Luyks een terrein in de Vrouwemade. Father Herbert Vaughan had Jan Aelen een ruwe schets gestuurd voor een eenvoudig gebouw. Bisschop Leyten pleitte voor een groter huis, dat gemakkelijk uitgebreid zou kunnen worden. Het missiehuis Sint Jozef werd in 1891 geopend als filosoficum (studiehuis) van de congregatie.

Foto: collectie BHICHet was in die tijd nog niet gebruikelijk om zusters aan te stellen voor de huishouding, maar Aelen wist hiervoor toestemming te krijgen van bisschop Leyten. De Mill Hill-Zusters begonnen in 1891 met de huishouding van het missiehuis.

In 1894 kreeg het een nieuwe vleugel met een ruime kapel, een studiezaal en enkele kamers. Bisschop Leyten zegende de kapel in op 13 november in het bijzijn van father Vaughan.

In 1905 werd het hoofdgebouw uitgebreid met een slaapzaal en een studiezaal. Een grote vleugel van drie etages en een zolderverdieping werd in 1926 gerealiseerd.

In de Tweede Wereldoorlog werd het huis zwaar beschadigd. Het was pas weer bewoonbaar op 25 september 1945. De laatste zuster in Roosendaal stierf in 1953. Vijf jaar later begonnen besprekingen om het oude missiehuis over te dragen aan de gemeente. De paters verhuisden in 1967 naar hun nieuwe klooster aan de Boerhaavelaan. Het gebouw is in 1970 gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: collectie BHIC

Onderstaande foto's zijn afkomstig van Jak Boumans:

2

Reacties (2)

Anna Bessems zei op 7 februari 2021 om 10:55 uur

Goede morgen,
Kunt U mij zeggen van welke jaargang de foto is met de studenten? Onze vorig jaar overleden pastoor Graat heeft in Roosendaal gestudeerd begin jaren zestig. Er staat iemand op waarop hij lijkt. Is bekend wie de studenten zijn?
Groet, Anna

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 februari 2021 om 08:59 uur

Hallo Anna, bedankt voor je reactie. Ik heb je vraag doorgestuurd naar de inzender van de foto's, Jak Boumans. Goede kans dat hij weet wie op de foto staan.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.