Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Mariënburg in ‘s-Hertogenbosch

Internaten

De Zusters van Jezus, Maria, Jozef (J.M.J.) hadden in 's-Hertogenbosch een klooster aan de Sint Janssingel: Mariënburg. Onderdeel van dit kloostercomplex waren een kweekschool en een huishoud- en industrieschool. Dit waren interne opleidingen; de leerlingen verbleven op een pensionaat.

Klik om te vergrotenRooms-Katholieke Huishoud- en Industrieschool Mariënburg, 8 februari 1934. Op de foto o.a. burgemeester van Lanschot en rechts van hem wethouder Krijgsman. (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0021661)

De jongedames van de kweekschool werden voorbereid op wat toen gold als een vrouwenberoep bij uitstek namelijk dat van onderwijzeres. Maar zodra zij in het huwelijk traden en (dus) hun baan moesten opzeggen, dan werd van hen verwacht dat zij zich schikten naar het ideaal van de vrouw als goede echtgenote, moeder en huishoudster en deze drie rollen werden aangeleerd op de huishoud- en industrieschool.

Klik om te vergrotenLeerlingen "hulp in de huishouding", 3 december 1946 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0015895)

Tot het lesprogramma van de huishoud- en industrieschool behoorden onder andere kooklessen. Zoals de bereiding van snoek, zo blijkt uit de foto hiernaast. Deze werd genomen op de school in 1934, tijdens een tentoonstelling gewijd aan "de toebereiding van zoetwatervis", georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Heidemaatschappij.

Het verblijf bij de zusters stond in het teken van onderwijs en opvoeding. Naar het toen geldende ideaal vormden zij op hun huishoud- en industrieschool in de eerste plaats de meisjes tot geschikte echtgenotes en moeders.

Klik om te vergrotenKlik om te vergrotenLeerlingen huishoud- en industrieschool tijdens een naaicursus, maart 1948 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0016541 en 0016546)

Dat betekende, dat behalve naar koken en voedingsleer bijvoorbeeld aandacht uitging naar naaien. Denk aan de witte jurken voor al die bruidjes die in processies meeliepen. Ook leerden de pensionnaires bijvoorbeeld sokken stoppen, wassen, strijken en het bijhouden van een huishoudboekje.

De kweekschool lag aan de oostelijke zijde van de SInt Janssingel. "Ora et Labora" - Bid en Werk - stond boven de hoofdingang van dit gebouw. Ook de leerlingen van deze school volgden hun opleiding intern; ze trokken bij de zusters in.

In 1968, toen de Wet op het voortgezet onderwijs (de Mammoetwet) in werking trad, werd de kloosterkweekschool een pedagogische academie. Onduidelijk is of het internaat toen al gesloten was.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl 

4

Reacties (4)

Germadette Niesen zei op 17 april 2019 om 10:19 uur

V.a.1965 zat ik hier voor de laatste 2 jaar kweekschool in het internaat. Op n dag stonk het vreselijk op de verdieping van de eetzaal: stokvisstamppot. Niemand at. s Avonds i.p.v.brood: stokvisstamppot. Niemand at maar wij hadden de externen gevraagd om van alles voor ons te kopen. Peperkoek etc. De andere ochtend bij het ontbijt: n flinke reprimande van de nonnen en wéér hetzelfde. Na klachten van ouders, waaronder de mijne, kregen we eindelijk weer normaal te eten.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 april 2019 om 12:10 uur

Hallo Germadette, dank voor je berichtje. Eerlijk gezegd heb ik al genoeg aan de naam "stokvisstamppot"; en dan op het laatst ook nog als ontbijt! Maar wel mooi dat jullie in dit soort gevallen konden rekenen op de steun van externen. Gebeurde dit vaker?

En ook fijn dat ouders aan de bel trokken; ik kan me voorstellen dat je je daardoor toch gesteund voelde.

Jaimy zei op 5 september 2019 om 18:16 uur

Weet iemand misschien of er hier een meisje heeft gezeten, met blond haar en één blauw oog en één bruin oog. Haar naam was Stephanie.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 september 2019 om 10:59 uur

Hallo Jaimy, welkom op de site en hopelijk reageert er nog een oud-leerling die het antwoord weet! Is Stephanie een vroegere klasgenoot van je op deze kostschool?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.