Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjespensionaat Mariënburg in ‘s-Hertogenbosch

Internaten
Pensionaat Mariënburg aan de Sint Janssingel was voor jongedames die een opleiding volgden aan de kweekschool of aan de huishoud- en industrieschool. Tot die laatste opleiding behoorden natuurlijk kooklessen. Waaronder de bereiding van snoek, zo blijkt uit de foto hieronder. Deze werd genomen op de huishoud- en industrieschool in 1934, tijdens een tentoonstelling gewijd aan de toebereiding van zoetwatervis.

Deze en vele andere kneepjes van het vak leerde je, zoals op veel scholen in Brabant vroeger, van nonnen. Pensionaat Mariënburg maakte deel uit van het gelijknamige moederhuis van de Zusters van Jezus, Maria, Jozef.

Het verblijf bij de zusters stond in het teken van onderwijs en opvoeding. Naar het toen geldende ideaal vormden zij op hun huishoud- en industrieschool in de eerste plaats de meisjes tot geschikte echtgenotes en moeders.

Dat betekende, dat behalve naar koken en voedingsleer bijvoorbeeld aandacht uitging naar naaien. Denk aan de witte jurken voor al die bruidjes die in processies meeliepen. Ook leerden de pensionnaires sokken stoppen, een huishoudboekje bijhouden, wassen, strijken en ga zo maar door.

Daarnaast hadden de Zusters van J.M.J. aan de oostelijke zijde van de Sint Janssingel een kweekschool, waarvan de leerlingen ook intern zaten. Veel van die kwekelingen kwamen uit Den Bosch en omgeving. 'Ora et Labora', bid en werk, stond boven de hoofdingang van het kweekschoolgebouw.

In 1968, toen de Wet op het voortgezet onderwijs (de Mammoetwet) in werking trad, werd de kloosterkweekschool een pedagogische academie. Onduidelijk is of het internaat toen al gesloten was...

Heb jij nog bij de zusters van Mariënburg op kostschool gezeten? Deel hieronder jouw ervaringen!

Foto's

Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nrs. 0021661, 0016541, 0015895, 0016546    

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.