Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Sint Franciscus van Sales in Reusel

Internaten

Het Franciscusinternaat (vernoemd naar de heilige Franciscus van Sales) bood onderdak aan meisjes van twaalf tot zestien jaar. Zij kregen les op de ulo-school. Er waren ook jongvolwassen vrouwen intern, die op de kweekschool opgeleid werden tot lerares voor het lager onderwijs.

Het internaat lag aan de Wilhelminalaan en hoorde bij Huize Sint Franciscus van de zusters Franciscanessen van Veghel. Op verzoek van pastoor Van de Wee vestigden zich in 1879 de eerste zusters in het klooster te Reusel. Zij begonnen daar een onderwijs- en opvoedingsgesticht voor weesmeisjes. In 1891 verbleven er vijftig.

De zusters werden ook verantwoordelijk voor het onderwijs aan Reuselse meisjes.

Het Franciscusklooster werd in september 1944 door brand volledig verwoest en op dezelfde locatie herbouwd, waarna het van 1959 tot 1993 in gebruik was.

Over dit internaat is helaas maar weinig informatie te vinden. Reageer dus hieronder en vul dit verhaal aan! Foto's zijn ook van harte welkom.

Foto

Heilige Kindheidsoptocht van het pensionaat Sint Franciscus van Sales in Reusel, 1923 (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 3b242)

Bron

Website Heemkunde Werkgroep Reusel: Thijs van der Zanden, 'In gesprek met een echte Reuselnaar' (2009)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.