Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat St. Franciscus van Sales in Reusel

Internaten

In Reusel was vroeger een pensionaat gevestigd met de naam St. Franciscus van Sales). Er verbleven meisjes van twaalf tot zestien jaar van de ulo-school. En ook zaten er jongvolwassen vrouwen intern, die op de kweekschool opgeleid werden tot lerares voor het lager onderwijs.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 3b242Het internaat lag aan de Wilhelminalaan en hoorde bij Huize Sint Franciscus van de zusters Franciscanessen van Veghel. Op verzoek van pastoor Van de Wee vestigden zich in 1879 de eerste zusters in het klooster te Reusel. Zij begonnen daar een onderwijs- en opvoedingsgesticht voor weesmeisjes. In 1891 verbleven er vijftig.

De zusters werden ook verantwoordelijk voor het onderwijs aan Reuselse meisjes.

Het Franciscusklooster werd in september 1944 door brand volledig verwoest en op dezelfde locatie herbouwd, waarna het van 1959 tot 1993 in gebruik was.

Bron: Thijs van der Zanden, 'In gesprek met een echte Reuselnaar' (2009), website Heemkunde Werkgroep Reusel.

Foto: Heilige Kindheidsoptocht van het pensionaat Sint Franciscus van Sales in Reusel, 1923. Bron: Katholiek Documentatie Centrum

 

Over dit internaat is helaas maar weinig informatie te vinden. Reageer dus hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar internaten@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.