Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat Sint Anna in Eindhoven

Internaten

Het Sint Annagesticht aan de Geldropseweg maakte deel uit van het klooster van de Zusters van Maria-Jozef, ‘Franse Zusters’ in de volksmond. Hun doel was om meisjes uit de eenvoudige burgerstand een godsdienstige en beschaafde opvoeding te geven.

Op de foto hierboven zien we hoe keurig de leerlingen op zo’n internaat vroeger gekleed gingen. Je kreeg een schooluniform en al je vriendinnetjes liepen er ongeveer hetzelfde bij met hun witte kraagjes en halflange kapsels met strik erin. Opvallen deed je maar door hard studeren en elke dag braaf bidden, niet met uiterlijkheden.

De kinderen, die al op 4-jarige leeftijd naar het internaat konden, kregen de gebruikelijke vakken van het lager onderwijs en na de lesuren stond handwerken op het program. In de kern draaide alles om de vorming van goede katholieke echtgenotes en moeders, het voorbereiden op wat vroeger wel de ‘natuurlijke’ bestemming van de vrouw werd gevonden. De zusters leerden hun ‘pupillen’ de kneepjes van het huishouden, waaronder naaien, verstellen, de was doen, stijven en strijken. Ook konden de meisjes zich bekwamen in vreemde talen, pianospelen, typen en stenografie.

Oud-leerlingen herinneren zich onder andere de devotieprentjes die zij van de zusters kregen, waarschijnlijk als een beloning van goede cijfers en een vrome houding. Weer een ander denkt terug aan de koffie met een dikke plak peperkoek. En ook de verboden terreinen van het gebouwencomplex schieten bij het terugblikken weer te binnen: denk aan het ontvangstkamertje van de hoofdzuster en het leefgedeelte van de zusters. Daar kwam je in de regel natuurlijk niet.

Sint Anna was een van vele katholieke scholen in Brabant met een internaat. Je ging er dus een paar jaar wonen en ging tijdens de vakantie, als het even kon, naar je ouderlijk huis. Terug op het internaat stond alles weer in het teken van kuisheid, gehoorzaamheid en een sober leven in dienst van God.

Maar misschien herinner jij je deze ‘ambachtsschool voor meisjes’ wel heel anders. Ook is het geen geheim dat het leven op een internaat heel verschillend wordt gewaardeerd. Terwijl het ene meisje hartsvriendinnen maakte, was jij er verschrikkelijk eenzaam. De discipline, de routine, het continue studeren en werkelijk alles in groepsverband doen – je moest er maar tegen kunnen op zo’n jonge leeftijd.

Tot in de vroege jaren vijftig was het alleen mogelijk om intern te gaan op de Sint Annaschool. Na de verhuizing van de school naar de Vestdijk, vlakbij de Schellens textielfabriek, werd deze ook opengesteld voor externen. Sommige pupillen mochten in het weekeinde naar huis. Het was een van de eerste gemengde scholen van Eindhoven.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het internaat Sint Anna. Mocht je daarover willen vertellen, dan kan dat hieronder.

Foto's

Klassenfoto, 1934 (foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 148995)

Klaslokaal (foto: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 15185, bijdrager: Anne Troost)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.