Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat Sint Anna in Boxtel

Internaten
Kwam jij uit Boxtel of omstreken en behoorden je ouders tot de nette burgerstand, dan kon het zomaar dat zij je voor enkele jaren naar het Sint Annagesticht stuurden voor een degelijke christelijke opvoeding. Je werd een van de 'internen': je kreeg kost en inwoning van de zusters en keerde heel af en toe, voor korte tijd, terug naar huis.

Gymles (foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam, bron: collectie BHIC, id.nr. 1901-004097)

Vroeger was het nog heel normaal om les te krijgen van nonnen. Op het Sint Annagesticht, ook wel ‘Liefdehuis’ genoemd, waren dat de Zusters van Jezus, Maria, Jozef. Het lager onderwijs dat zij gaven stond in hoog aanzien.

Die eerste dag op het pensionaat zal best wel spannend zijn geweest. Afscheid nemen van je ouders en dan afgezet worden bij dat imposante kloostergebouw. Eenmaal binnen stond je leven in het teken van de groep, de routine en de strike discipline. Dat moest je maar liggen op zo’n jonge leeftijd.

Alles deed je samen: slapen in een zaal, wassen in een zaal, bidden in de kapel, eten… Wel kon je wegkruipen in een boek voor studie of ontspanning. Naast de standaardvakken leerden de zusters je ook vaardigheden als steno, typen, naaien, borduren en verstellen.

Slaapzaal met chambrettes, zodat je toch een beetje privacy had. (Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam, bron: collectie BHIC, id.nr. 1901-004081)

Een gezond lichaam was minstens zo belangrijk als een gezonde geest, dus gymnastiekles ontbrak niet, zoals we op de foto ook zien. En zoals op wel meer internaten stond ook hier toneelspel hoog in het vaandel. Culturele vorming moest van de meisjes echte dames maken.

Het pensionaat ging in 1962 dicht, het klooster tien jaar later. Het is geen geheim dat het afgeschermde leven op een kostschool door de oud-leerlingen heel verschillend wordt gewaardeerd. Jij was er misschien behoorlijk eenzaam en had nog lang heimwee, terwijl je beste vriendinnetje zich vooral het goede onderwijs herinnert en die aardige zuster van de godsdienstles en de leuke groep. Deel hieronder jouw ervaring.

Repetitie toneelvoorstelling, 1955 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, id.nr. 1901-003473)

2

Reacties (2)

Jeanne Verbakel zei op 19 maart 2019 om 16:05 uur

Ook ik was in Boxtel op kostschool van 1952-1956.
Dat was op Duinendaal, 4-jarig Mulo-onderwijs. J.M.J.
De foto "repetitie toneelvoorstelling" was in feite een balletuitvoering, die op het eind van elk schooljaar werd gegeven.
Elke klas had een andere voorstelling, op klassieke muziek.
De balletles werd gegeven door Marianne Keser, ook schrijfster van kinderboeken, ook veel over 's-Hertogenbosch, o.a. de Zoete Moeder en het Water en Vuurplein.
Het waren fantastisch goede jaren, met meest heel aardige nonnen.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 09:23 uur
Bedankt voor je reactie, Jeanne. En dank voor de correctie want het gaat dus om ballet! Ik heb net even gezocht op Marianne Keser, en zie dat ze vorig jaar op 86-jarige leeftijd is overleden. Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over haar: https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/marianne-keser-overleden-kinderboeken-de-stad-den-bosch-eneacute-n-maria~a598b42b/ Wat fijn te lezen dat je hier zulke goede herinneringen aan hebt overgehouden. Dank voor het delen van dit berichtje.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.