Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Sint Anna in Boxtel

Internaten

In Boxtel waren vroeger meerdere internaten gevestigd. Een daarvan was verbonden aan het Sint-Annagesticht, ook wel bekend als het Liefdegesticht op Duinendaal. In 1869 werd op deze locatie begonnen met de opvang van weeskinderen. Later begonnen de zusters hier een pensionaat voor meisjes uit de nette burgerstand.

Slaapzaal Pensionaat Sint Anna. Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam. Bron: collectie BHIC

De meisjes op pensionaat Sint Anna werden onderwezen en opgevoed door de Zusters van Jezus, Maria, Jozef (J.M.J.). Het lager onderwijs dat door hen werd verzorgd, stond in hoog aanzien. De eerste dag op het pensionaat zal voor de nog jonge meisjes best wel spannend zijn geweest. Ze namen afscheid van hun ouders en werden afgezet bij het imposante kloostergebouw. Eenmaal binnen stond hun leven voortaan in het teken van de groep, de routine en de strike discipline. Dat moest ze maar liggen op zo’n jonge leeftijd.

Gymnastieklokaal Pensionaat Sint Anna. Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam. Bron: collectie BHIC

Alles deden ze samen: slapen in een zaal, wassen in een zaal, bidden in de kapel, eten in de refter… Wel konden zij als daar tijd voor was even wegkruipen in een boek voor studie of ontspanning. Naast de standaardvakken leerden de zusters hen ook vaardigheden als steno, typen, naaien, borduren en verstellen. Zo werden de meisjes voorbereid op het toen geldende ideaal van de vrouw als echtgenote, moeder en huisvrouw, en bijvoorbeeld ook voor beroepen als secretaresse of dienstbode.

Omdat naast een gezonde geest ook een gezond lichaam belangrijk werd gevonden, ontbrak ook gymnastiekles niet. Daarnaast stond ook culturele vorming op het program, zoals door middel van toneel- en balletuitvoeringen. Met zo'n uitvoering werd ieder schooljaar afgesloten.

Het pensionaat ging in 1962 dicht, het klooster tien jaar later.

Balletuitvoering Pensionaat Sint Anna, 1955. Deze uitvoering werd aan het einde van elk schooljaar georganiseerd. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC

Het is geen geheim dat het afgeschermde leven op kostschool door de oud-leerlingen heel verschillend wordt gewaardeerd. Jij was er misschien behoorlijk eenzaam en had nog lang heimwee, terwijl je beste vriendinnetje zich vooral het goede onderwijs herinnert, die aardige zuster en de leuke groep.

Reageer dus hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Mail ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

15

Reacties (15)

Jeanne Verbakel zei op 19 maart 2019 om 16:05 uur

Ook ik was in Boxtel op kostschool van 1952-1956.
Dat was op Duinendaal, 4-jarig Mulo-onderwijs. J.M.J.
De foto "repetitie toneelvoorstelling" was in feite een balletuitvoering, die op het eind van elk schooljaar werd gegeven.
Elke klas had een andere voorstelling, op klassieke muziek.
De balletles werd gegeven door Marianne Keser, ook schrijfster van kinderboeken, ook veel over 's-Hertogenbosch, o.a. de Zoete Moeder en het Water en Vuurplein.
Het waren fantastisch goede jaren, met meest heel aardige nonnen.

Marilou Nillesen zei op 20 maart 2019 om 09:23 uur

Bedankt voor je reactie, Jeanne. En dank voor de correctie want het gaat dus om ballet!

Ik heb net even gezocht op Marianne Keser, en zie dat ze vorig jaar op 86-jarige leeftijd is overleden. Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over haar:
https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/marianne-keser-overleden-kinderboeken…

Wat fijn te lezen dat je hier zulke goede herinneringen aan hebt overgehouden. Dank voor het delen van dit berichtje.

Agnes van Mil zei op 7 mei 2019 om 00:31 uur

Ik was op duinendaal van 1950 tot en met 1953.misschien nog oude bekenden.

Thijs de Leeuw zei op 7 mei 2019 om 08:51 uur

Ja dat zou mooi zijn, Agnes, ik hoop dat die hier nog gaan reageren. Goede kans als ze je bericht lezen. Hoe kijk jij trouwens terug op je verblijf op deze kostschool?

L.Kreft zei op 7 mei 2019 om 20:42 uur

In 1947 naar Duinendaal gekomen voor de Mulo opleiding. Ik heb er maar een jaar gezeten,want ik vond het er vreselijk. Mijn Mulo opleiding verder afgemaakt in Amsterdam,ook op een internaat. Lauriergracht 37. Daar was het meer ontspannen,geen uniform en we mochten iedere maand een weekend naar huis!!!!!

Marilou Nillesen zei op 13 mei 2019 om 09:01 uur

Bedankt voor je reactie, L. Kreft! Ik kan me voorstellen dat Amsterdam dan veel beter beviel... Maar hoe ben je daar dan terecht gekomen? (van Boxtel naar Amsterdam, dat is toch best een stap?)

Resi van erp zei op 13 september 2020 om 15:43 uur

Graag reageer ik op het verhaal van Jeanne verbakel.ik resi van een zat bij haar in de klas. Als ik me niet vergis zijn we alle twee op 25 januari jarig. Ik was extern.jeanne weet jij de naam van de lerares die uit best kwam? Haar dochter zat ook bij ons op school.mijn zus en ik kunnen haar nog herinneren maar weten haar naam niet.ik hoop iets van jou te horen vriendelijke groet resi van erp

Jeanet zei op 22 februari 2022 om 17:15 uur

Ik heb een vraag. Mijn moeder, Jenny van Vliet heeft in Boxtel op kostschool gezeten aan de Duinendaal 12. Alleen heette dar Mater Immaculata. Is dat hetzelfde als pensionaat St. Anna? Zij heeft daar denk ik van 1950 tot 1956 doorgebracht. Kende iemand hier haar toen?

Norah zei op 22 februari 2022 om 20:15 uur

Dag Jeanet,

Wanneer het hier gaat om het adres Duinendaal 12 te Boxtel, dan kan het niet anders zijn dan Pensionaat Sint Anna.
Ik hoop voor je dat iemand je moeder zich nog herinnert en ook reageert.
Mvg.

Jeanet zei op 22 februari 2022 om 21:18 uur

Dankjewel Norah, heeft u hier zelf ook gezeten?

Norah zei op 23 februari 2022 om 00:06 uur

Nee Jeanet, ik zwerf op dit forum rond en probeer antwoord te geven op allerlei vragen net als anderen met mij.
Maar goed, ik vond door te googlen dat je gelijk had. Op oude ansichtkaarten wordt dit internaat ook "Mater Immaculata" genoemd.

Mvg.

Truus Jongma- Verberne zei op 21 maart 2023 om 09:35 uur

Mijn naam is Truus en ik heb van 1960 totdat kostschool ophield op het internaat gezeten. Daarna nog een jaar lang op en neer naar Boxtel, om de school af te maken. Ik deed de 4 jarige opleiding in 3 jaar en wilde niet overstappen naar een andere ulo. Ik heb het er uitstekend naar mijn zin gehad. De zusters deden hun best voor ons. Ik heb er alleen positieve herinneringen aan. Ik ben op zoek naar foto's uit die tijd, zodat ik die mijn kinderen kan laten zien. Helaas is er weinig terug te vinden van foto's van de gebouwen, slaapzalen etc.

Thijs de Leeuw zei op 11 april 2023 om 14:51 uur

Bedankt Truus voor het reageren en je vraag. Voor foto's kun je het beste contact opnemen met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, dat het archief van de Zusters van JMJ beheert.

Zij hebben dat archief nog niet zo lang geleden in huis gehaald en zijn er, althans de laatste keer dat ik ze hierover mailde, nog volop mee bezig. Toch kunnen ze jou daar al wel helpen met je vraag, dat weet ik vrij zeker.

Hun e-mailadres is: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl

Ik ga alvast voor je duimen! Hopelijk bevat het archief ook veel foto's van het internaat van ca. 1960-1962.

Dit zijn de bezoekgegevens van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven:
Kloosterlaan 24
5435 XD Sint Agatha
Tel.: 0485-311 007
Website: www.erfgoedkloosterleven.nl

Joke. Van der Pas zei op 27 augustus 2023 om 20:19 uur

Ik zat tegelijk met Jeanne Verbakel op kostschool maar ben na 1jaar vertrokken een heb de Mulo afgemaakt in Veghel niet op kostschool dit was een andere orde

Thijs de Leeuw zei op 28 augustus 2023 om 13:43 uur

Bedankt Joke voor het reageren. Hoe heb je dat verblijf in Boxtel op kostschool ervaren? Dat was dan begin jaren vijftig, als ik even Jeannes bijdrage teruglees?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.