Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat San Francesco in Etten

Internaten
Op het internaat van het San Francescoklooster aan de Bisschopmolenstraat zaten meisjes van de lagere en middelbare huishoud- en nijverheidsschool Regina Mundi. Zij kregen daar les van de Franciscanessen van Etten.

Het internaatgebouw stamde uit 1957 en is in 2002 afgebroken.

Over het kloostercomplex is genoeg informatie te vinden, maar dat kan niet gezegd worden over het leven op het bijbehorende internaat. Weet jij daar meer over? Heb jij op deze kostschool gezeten? Dan zijn jouw verhalen dus meer dan welkom! Je kunt ze hieronder met ons delen.

Foto

Huize San Francesco, huishoudschool en noviciaat (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1A23569)
 

4

Reacties (4)

Ria Hermans zei op 14 maart 2019 om 10:43 uur

Ik heb op San Fransesco gezeten van 1965 tot1968. In tegenstelling tot veel internaten hadden wij 1 zaal met chambretten en die was als ik me goed herinner voor kinderen die in de zesde klas van de lagere school zaten of eerste jaars leerlingen van Regina Mundi. Ik heb in elk geval vanaf de eerste dag een kamertje gehad met daarin een bed, kast ,wastafel en een stoel. De deur van je kamertje moest open blijven zolang je op je kamer was (tot je ging slapen, of s'morgens naar beneden ging). Natuurlijk was er een ochtend en avond gebed op je kieen voor je bed. Alles op uur en tijd en gezamenlijk. Het eerste jaar om de 4 weken naar huis, later om de 2 weken. Douchen eens in de week op het "Withof" en allemaal te voet er naar toe. Wat ik mij vooral herinner is dat alles van s'morgens tot sávonds geregisseerd was. Individuele vrijheid was er niet.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 13:27 uur
Bedankt voor je reactie, Ria. Door zulke details ga je het kostschoolleven van toen weer helemaal voor je zien. Je had dus nog een héél klein beetje privacy door die chambrettes.. Alhoewel, als de deur altijd open moet blijven hoe je daar alsnog niet veel aan over.. Dat je al deze details nog weet, zal ook wel te maken hebben met die strakke regie van het dagelijks leven? Dan kun je de hele dagindeling en weekindeling op een gegeven moment wel dromen, denk ik dan. Waren er nog activiteiten die de routine een beetje doorbraken?
Ria van Oorschot zei op 20 maart 2019 om 09:55 uur

Ook ik heb op San Francesco gezeten, ik heb er voornamelijk een leuke tijd gehad, we hadden kamertjes, we moesten elke morgen naar de kerk, dan moest je bed open liggen en na de kerk opmaken. Dan ontbijten en naar de naastgelegen school, Regina Mundi. Hoe de verdere dagindeling was weet ik niet meer zo goed, is ook al heel lang geleden, maar ik deed in de avonduren cursussen, met Frans en Engels enz.. Ik rolschaatste vaak en we keken ook wel t.v., ik was erg jong en als er een film kwam voor b.v. boven de 14 jaar moest ik naar bed, want dat was ik nog niet, de rest mocht dan die film wel zien, was niet zo leuk. Zijn er nog mensen die ook op dit internaat hebben gezeten rond 1957 en daarna? Zou leuk zijn om nog eens iets te horen die mij misschien nog kent.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 maart 2019 om 10:09 uur
@Ria van Oorschot: goed om te horen dat je zo'n leuke tijd hebt gehad op San Francesco! Er was naast al het leren dus ook wel genoeg tijd voor vertier en zelfs een televisie. Bleven jullie zo ook een beetje op de hoogte van wat zich buiten de kostschool en in de wereld afspeelde? Of keken jullie vooral films? Wel een domper dan, inderdaad, dat die andere meisjes wél langer op mogen blijven... Ik hoop met jou natuurlijk op nog meer reacties van oud-leerlingen!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.