Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat Laetitia in Best

Internaten
Over het meisjesinternaat Laetitia is, vergeleken met andere roomse kostscholen, maar weinig informatie te vinden. Alle aanvullingen zijn dan ook van harte welkom. Heb jij nog herinneringen aan deze instelling, dan kun je die ook met ons delen, door hieronder te reageren.

Bekend is dat pensionaat Laetitia deel uitmaakte van het klooster Huize Nazareth van de Dochters van Maria en Joseph, ook wel Zusters van de Choorstraat genoemd. Deze zusters vormden een echte onderwijscongregatie. Zij waren overal in het land werkzaam als leraressen op rooms-katholieke scholen.

In Best gaven de zusters meerdere soorten onderwijs. Het internaat Laetitia hoorde bij hun huishoudschool St. Elizabeth. Op foto’s van het kloostercomplex herkennen we dit internaatsgebouw aan de trapgevel boven de ingang. In een oude advertentie lezen we dat een groepsleidster werd gevraagd, ‘liefst niet beneden 23 jaar’, voor de leerlingen van deze school.

Die groepsleidsters moesten ervoor zorgen dat de ‘internen’ zich hielden aan de strikte tucht en routine waar het leven op een kostschool om bekend stond, vooral tijdens het rijke roomse leven. Overdag maar ook ’s-nachts, door surveillanten, werden de pupillen op de slaapzaal in de gaten gehouden want de zonde lag natuurlijk altijd op de loer.

Foto

De Volkskrant van 10 juli 1965 (Koninklijke Bibliotheek, krantenbank Delpher)

2

Reacties (2)

Graziella Andrean zei op 17 maart 2019 om 14:56 uur

Van september 1963 tot juli 1966 heb ik hier op kostschool gezeten. Het was voor mij een leuke tijd. Het was er echt anders dan hierboven vermeld staat.
Er waren geen slaapzalen maar een of tweepersoonskamers. Alle nieuwelingen kregen een eenpersoonskamer. Ieder had een eigen bureautje waar je huiswerk aan kon maken. Elke ochtend ging om 7.00 de bel. Om kwart voor acht moest je samen komen in de grote hal voor het morgengebed. Daarna moest je alles mee naar beneden nemen en na het ontbijt kon je meteen door naar school. ( je bed moest ook opgemaakt zijn en de kamer netjes!) Op dinsdag en donderdag ging de bel om 6.30 dan was het snel wassen en aankleden om dan om 7.00 in de mis te zitten. Na het ontbijt had je dan nog tijd om je spullen te pakken en je kamer op te ruimen.
1x in de maand werden de verjaardagen gevierd van iedereen die in die maand jarig was geweest. Er werd dan gezongen, muziek gemaakt, toneelstukjes opgevoerd én er werd gedanst op populaire muziek uit die tijd. De Rolling Stones waren verboden maar de Beatles mochten wel alhoewel niet alle zusters dat mooi vonden! Haha. Ook werd het sinterklaas feest uitgebreid gevierd.
We konden er ons typ diploma halen en er waren ook meisjes die pianoles kregen. Ook gingen we 1x in de week in Eindhoven in het Sportfondsen bad zwemmen.
Om 21.00 moesten we naar boven en om 21.30 moest het licht uit zijn.
We gingen om het weekend naar huis, alhoewel er ook meisjes waren die slechts eens in de maand naar huis gingen. In het weekend was het wat vrijer. Vaak mochten we dan iets op t.v. af kijken. Ik weet nog dat John F.Kennedy doodgeschoten was en we alles op t.v. mochten volgen.
Voor mij was het echt een mooie tijd waar ik later veel aan gehad heb. Ik heb nog steeds vriendinnen uit die tijd, die ik regelmatig zie. Helaas is een van hen enkele weken geleden, veel te vroeg, overleden.
Ook aan zuster Sivera Janssen, in mijn tijd de mentrix, heb ik goede herinneringen. Tot haar dood in 2016 heb ik ook met haar nog contact gehad.
Graziella.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 maart 2019 om 11:15 uur
Goed om te horen dat het zo'n mooie tijd voor je is geweest, Graziella, en dat je er nog meerdere vriendschappen aan hebt overgehouden. Ik heb je bijdrage zojuist met veel plezier gelezen. De Rolling Stones waren dus nog een brug te ver! Maar die roerige jaren zestig werden dus niet helemaal buiten de deur gehouden : ) Lees ik het goed dat sommige zusters de Beatles (stiekem?) dus wel konden aanhoren? Ook wel fijn, kan ik me voorstellen, dat er naast alle nadruk op routine ook tijd werd vrijgemaakt voor uitstapjes naar de stad, het toneel en het zwemmen bijvoorbeeld. .Je bijdrage is trouwens ook heel welkom, omdat we helaas maar heel weinig info over dit internaat hebben kunnen vinden. Maar zo komt het dus toch nog goed. Bedankt!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.