Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Catharinenberg in Oisterwijk

Internaten

Aan de Poirterstraat in Oisterwijk lag internaat Catharinenberg. Het was een instelling van de Franciscanessen van Oirschot. Meisjes konden een groot deel van hun jeugd bij deze zusters doorbrengen. Op de lagere school en daarna op de ulo (later werd dit een mavo). En wie bijvoorbeeld secretaresse wilde worden, kon bij de zusters typen en steno leren.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 057424
Groepsfoto Huize Catharinenberg, klooster en pensionaat voor jonge juffrouwen, Kloosterstraat, 1909. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 057424

Het internaat werd geopend in 1904. Aanvankelijk was het bedoeld voor leerlingen van de lagere school en berekend op op zo'n dertig internen. Maar dat aantal groeide al in korte tijd uit tot vijftig. Het werd een steeds drukkere bedoening en ook de gemiddelde leeftijd van de leerlingen schoot omhoog. Want er kwamen ook middelbare schoolleerlingen bij. Het ging om leerlingen van de in 1914 geopende Sint Theresiaschool, een (m)ulo die ook openstond voor externen.

Advertentie van het pensionaaat Cathrinenberg op een flyer voor een toneelstuk in het openluchttheater in Oisterwijk (1939)
Advertentie van het pensionaaat Cathrinenberg op een flyer voor een toneelstuk in het openluchttheater in Oisterwijk (1939)

Na de oorlog kwamen daar nog de meisjes bij die nijverheidsonderwijs genoten aan de Sint Marthaschool van de zusters. Denk bij nijverheid aan kooklessen, voedingsleer, wassen, strijken en natuurlijk het bijhouden van het huishoudboekje. Deze middelbare scholen waren de aangewezen plek voor de zusters om jonge vrouwen te bewegen tot intrede in hun kloostergemeenschap. Vrouwencongregaties kenden immers geen juvenaat, de speciale school die mannelijke kloosterlingen daarvoor hadden.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 057428
Altaar in de kapel van Catharinenberg, 1930. Bron

Het onderwijs van de zusters in Oirschot heeft tot ver in de twintigste eeuw stand gehouden. Ook in de jaren zestig nog was het heel gewoon dat ouders hun kinderen naar hun kostschool stuurden. Het aantal interne leerlingen nam in deze jaren echter wel af en het aantal externe leerlingen groeide. Uiteindelijk kwam er, na maar liefst tachtig jaar (1904-1984), een einde aan het meisjesonderwijs verzorgd door vrouwelijke religieuzen op de Catharinenberg. De zusters maakten plaats voor lekenonderwijzers, vrouwen en mannen. Net als bij de leerlingen kwam de scheiding van de seksen onder het personeel tot een einde.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 057429
Lourdesgrot in de tuin van klooster Catharinenberg, tevens pensionaat, 1930. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 057429

Bronnen

  • M.E. Monteiro, Vroomheid in veelvoud. Geschiedenis van de Franciscanessen van Oirschot (Hilversum 2000).
  • Reliwiki: lemma Kapel Catharinenberg
 

Deel verhalen en foto's

Hoe kijk jij terug op jouw verblijf op kostschool Catharinenberg? Reageer hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's van het internaat zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Mathilde de Vries stuurde deze foto's:

1. Eindexamenklas van 1966
2. In de refter met kerstmis
3. V.l.n.r.: De heer Koevoets (Duits); de heer Klomberg (biologie en Nederlands); de rector Schröder of Schräder; de heer Schoenmakers (Engels); de heer Kuijsters of Kuijpers (Frans); soeur Dionysia. Laatstgenoemde was directrice van het pensionaat
4. V.l.n.r.: Eerste naam onbekend; de heer van Opbergen, boekhouden etc.; de gymjuffrouw, naam onbekend; naam onbekend; naam onbekend; soeur Redempta, directrice van de mulo.
52

Reacties (52)

Ina Baak zei op 14 april 2019 om 19:50 uur

Ik heb intern 4 jaar gewoond op catharinaberg.
Van 1975 tot 1979. Ik zat op de huishoudschool s' Martha. Wij hadden contact met klasgenootjes maar niet op het internaat maar wel bij klasgenootjes thuis. Wij mochten in onze vrije tijd ook gewoon buiten het internaat vertoeven.

Marilou Nillesen zei op 15 april 2019 om 15:53 uur

Hallo Ina, bedankt voor je berichtje. Hoe oud was je toen je naar Catharineberg toe ging? Of mocht je geregeld naar huis, herinner je je dat? Vond je het een fijne tijd?

Annette Landsberger zei op 18 mei 2019 om 05:17 uur

Ik ben van 1950 en ik heb twee jaar op de mavo intern gezeten toen ik 15 was. Wij mochten om de week in het weekend naar huis. Op de woensdag gingen we altijd met begeleiding de bossen in en mochten we op eigen houtje terug lopen. De zusters bakten zelf het brood en elke morgen vieze warme melk.We hadden ieder onze eigen chambrette ? Wat voordie tijd best luxe was. Er zaten ook meiden van verder weg .Ik weet nog uit Rotterdam en daar boven .want als ik thuis was zeiden ze altijd praat normaal.Ik woonde in Brabant.Ik heb er een leuke tijd gehad en vond het jammer dat ik thuis moest gaan werken omdat ze er een zaak bij hadden waar een broer en zus gingen werken.Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het is genoeg zo.

Marilou Nillesen zei op 20 mei 2019 om 10:00 uur

Hoi Annette, wat leuk dat je hier je herinneringen optekent! En fijn te lezen dat je daar een leuke tijd hebt gehad. Wel grappig trouwens; vrijwel iedereen denkt als één van de eerste dingen terug aan de vieze melk. Was het bij jou ook het vel dat je deed gruwelen?

Ina Baak zei op 20 mei 2019 om 11:59 uur

Hoi Marilou,
Ik was 13 jaar en had mijn moeder een jaar geleden verloren vandaar dat mijn vader hier tijdelijk voor koos. Ik ging elke week naar huis. Ik heb leuke en minder leuke herinneringen. Maar over het algemeen kijk ik er positief op terug. De meest kinderen hadden een zakelijke reden.( ouders met eigen zaak) tenslotte toch nog 4 jaar daar gezeten om de school af te maken. De schooltijd was erg leuk,dat maakte een hoop goed

Marilou Nillesen zei op 20 mei 2019 om 14:02 uur

Jeetje Ina, dan heb je een heftige start gehad als kind... Wat krachtig van je dat je - ondanks ook de minder leuke herinneringen - dan toch kunt terugkijken op een leuke schooltijd; dat zegt veel over je veerkracht! Heb je nog contact met mensen uit die tijd?

Veel dank voor je bericht.

Ina Baak zei op 21 mei 2019 om 21:36 uur

Hoi Marilou, nee helaas. Nog wel een aantal jaren contact gehouden met een aantal meisjes en nog 1 reünie gehad maar dat is alweer zeker 29 jaar geleden. Dank je wel voor je fijne reactie!

Marilou Nillesen zei op 22 mei 2019 om 09:58 uur

Ah, dat is jammer, Ina. Maar na bijna dertig jaar is het misschien wel weer tijd voor een reünie? ;)

Annette LandsbergerJa zei op 30 mei 2019 om 00:32 uur

Ja er is altijd een reden waarom je naar het internaat moet. Bij mij was de reden dat een overspannen non mij van de mavo gestuurd had en ik nog leerplichtig was Ik was de zesde van de acht en een echte rebelvoor die tijd.Als ik hoor wat sommige nu op die leeftijd doen,dan viel het nogal mee.Maar voor die tijd was ik best brutaal.Ook toen ik 18 was werd ik weer een probleem.Zwanger hoe kan dat? Nooit voorlichting gehad! En dat met 2 oudere zussen.Zo kan ik een heel pocket boekje vol schrijven over mijn leven maar ten slotte is alles nog goed gekomen.2 juni zijn we 48jaar getrouwd.Wordt misschien wel vervolgd en ja het was dat vieze vel.Maar als je je neus dicht kneep bij het drinken en pas los liet als je iets in je mond had dan was het niet vies.ha ha !!

Marilou Nillesen zei op 3 juni 2019 om 09:23 uur

Bedankt voor je aanvulling, Annette. Het geeft een duidelijk inkijkje hoe het kan gaan in het leven, en dat dan toch alles goed komt ;) Mooi dat je dit zo helder hebt verwoord, dank je!

Annette Landsberger zei op 8 juli 2019 om 02:06 uur

Toen ik alles weer eens over las om op andere gedachten te komen zag ik dat ik een foutje geschreven had.Zwanger was ik toen ik 20was.geen18.weer moest ik thuis weg.Naar de Bocht in Goirle. Ook daar heb ik veel ervaring opgedaan hoe het anderen vergaat. Ik was de oudste van ongeveer 40 meisjes.ik ben positief ingesteld en dat helpt je goed bij alle tegenslagen die je in het leven tegen komt. Dat is een boodschap die ik aan iedereen graag wil meegeven.☺☺ Al begrijpen sommige mensen niet hoe ik dat zelfs nu nog kan Nadat door een foutje bedankt mijn rechter onderbeen eraf is.. Maar niet getreurd het kan altijd erger!Er zijn altijd mensen die het slechter hebben als jij. Kijk maar om je heen.Dus NOOIT de moed verliezen.

Marilou Nillesen zei op 8 juli 2019 om 09:15 uur

Jee, Annette, wat een indrukwekkend bericht! Nooit de moed verliezen, lijkt me een heel prijzenswaardig levensmotto. En ondanks alle tegenslag heeft dat je toch gemaakt tot de veerkrachtige persoon die je nu bent. Heel bewonderingswaardig!

Annette Landsberger zei op 16 oktober 2019 om 17:36 uur

Ja,daar gaan we weer.Mijn motto is trouwens :Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.Ook al valt dat soms wel tegen.Ik kan met mijn prothese prima lopen.Zelfs binnen met "losse handjes". Buiten met rollator.Maar ook nu zit ik alweer twee maanden in de rolstoel door een foutje bedankt ! Het einde is in zicht. Maar vooral geen medelijden want ik ben niet zielig.Ik kan gewoon mijn werk doen.Wassen, koken strijken etc.Ik mankeert niks aan mijn handen.En zo proberen we toch het beste ervan te maken. Ook de jaren in het internaat en het verblijf in de Bocht hebben mij hierbij vast geholpen,Het doet goed om daar soms aan terug te denken, niet stil te blijven staan en vooruit te blijven kijken.

Mathilde de Vries zei op 12 augustus 2020 om 13:18 uur

Van 1962 tot 1965 zat ik op de Catharinenberg.
Ik wil beginnen met het rechtzetten van een foutje in de algemene tekst: er staat dat na 1984 de zusters in het onderwijs plaatsmaakten voor leken, zowel mannen als vrouwen. Dat klopt niet. Ook al in 1962 hadden wij op de mulo mannelijke leraren en ook een juf, voor gym wel te verstaan.
Ik begin met de grappige herinneringen: de zuster die muziekles gaf, had een bril met erg dikke glazen, ze werd door iedereen zuster olifant genoemd. Niet aardig maar we moesten ons wel afzetten tegen die schijnheilige nonnen.
Na het eten moest je altijd een hele tijd wachten voor je naar de wc mocht: het was zo ondankbaar voor zuster kok. De nonnen hadden het totaal verkeerde idee dat het eten zo regelrecht vanuit je darmen in de wc-pot viel!
In de studiezaal stond vooraan in een hoek een verhoging met daarop een bureau. Een non hield ons in de gaten als we in doodse stilte ons huiswerk moesten maken. Soeur Emmanuel zat nogal eens te dommelen met als enige afleiding haar rozenkrans. Op een dag viel ze achter de verhoging met haar benen in de lucht, ze lag in het gat achter de verhoging en de hele klas gierde van het lachen, het duurde een hele tijd voor iemand haar te hulp schoot.
Tussen de middag kregen we altijd smerig vlees bij het warme eten, grijs gehakt, glibberig spek etc. We moesten allemaal een halve schort dragen, met flinke zakken erin. Als de nonnen niet keken, verdween het vlees in die zakken. Na het eten mochten we dan even de tuin in, aan het begin van de tuin stroomde een rivier. Het vlees uit de schortjes verdween in de rivier, er moeten in die tijd massa's ratten hebben gezeten!
We kregen godsdienstles van de inwonende priester, de rector zeiden de nonnen in aanbidding. Ik kan me herinneren dat deze rector op een dag tijdens de godsdienstles over spiritisme begon te vertellen, over hoe je geesten moest opwekken. Ik weet niet of het daaraan lag maar het jaar erna hadden we een andere rector. Een knappe, veel jongere man. Hij vertelde weer tijdens de godsdienstles dat zijn vriend (!) met hoeren over de grond rolde. Tja.
Een herinnering die niet grappig is maar wel bijzonder is dat we tv zaten te kijken in de recreatiezaal (met z'n allen starend naar een klein zwart-wit tv'tje) en soeur Dionysia, de hoofdzuster, de zaal binnenrende: ze riep: president Kennedy is vermoord. Eigenlijk wist bijna niemand wie dat was maar we begonnen allemaal hartverscheurend te huilen.

Ik heb absoluut geen leuke tijd gehad op kostschool maar daarover in mijn volgende bericht.

Mathilde de Vries zei op 12 augustus 2020 om 15:59 uur

Dan nu verder over mijn belevenissen op kostschool. Ik kwam uit een onconventioneel gezin, absoluut niet burgerlijk. Ik wist ook niets van alle dingen die je niet zou mogen doen of laten en wat je zou moeten dragen. Op de Catharinenberg zaten voornamelijk meisjes uit de middenstand, waar bepaalde gedrags- en kledingregels heel duidelijk zijn. Het contrast was erg groot, niet leuk dus.
Mijn ouders vonden ook dat kinderen niet hoorden te snoepen, ieder kind had snoep van huis mee, dat werd in een speciaal kastje bewaard. Ik dus niet, ik had dus nooit iets om uit te delen. Ik vond een oplossing: op de zondagen dat we niet naar huis mochten (om de andere week) hadden de nonnen "winkeltje", dan kon je postpapier, postzegels en vinolia zeep kopen, alles op rekening. Ik nam op die zondagen enorme hoeveelheden mee en ruilde dit alles met een externe leerling die me er snoep voor gaf. De nonnen zeiden wijselijk nooit iets over de enorme hoeveelheden die ik meenam. Aan het einde van het schooljaar, 1963, kregen mijn ouders een rekening van Hfl. 500,-- extra voor alles wat ik mee had genomen. Omgerekend zou dat nu € 1500,-- zijn. Natuurlijk kreeg ik een enorme straf.
Iedere zondagochtend moesten we naar de kerk, nuchter. De hoogmis begon rond 9.30 als ik het me goed herinner en duurde ontzettend lang. Soms vielen er wel eens meisjes flauw omdat ze nuchter (anders mocht je niet te communie) moesten blijven. Ze werden dan even uit de kerk gehaald en na enkele minuten weer teruggebracht door de nonnen.
We hadden allemaal een chambrette, een houten hokje met een gordijn ervoor. De houten schotten waren ca. 2 m hoog en aan de onderkant was er ook een flinke spleet, misschien wel 20 cm. Als we 's morgens op moesten staan, trok de dienstdoende non het gordijn open, ging boven je bed hangen en zei: geloofd zij Jezus Christus. Je moest dan snel antwoorden: in alle eeuwigheid amen. Zo niet dan bleef ze het herhalen tot je het zei.
Op zaterdagavond kregen we dansles van een dansschool uit Oisterwijk. Meisjes met meisjes. Daarna hadden we dan een dansavondje, het draagbare pickupje werd tevoorschijn gehaald, de stoelen gingen aan de kant en we mochten gaan dansen. De nonnen deden mee, in hun stinkende pijen. Gelukkig vroegen ze mij nooit ten dans, ik keek ze zo vals aan dat ze er geen zin in hadden.
In het weekend mochten we ook brieven schrijven naar huis en naar andere familieleden en vrienden. Alle enveloppen moesten geopend worden ingeleverd zodat de nonnen konden controleren wat je schreef. Mijn moeder had nog een brief waarin ik had geklaagd over het eten, de directrice had eronder geschreven dat er niets van waar was, dat het eten erg goed was. Tja, volgens nonnennormen misschien wel maar voor een meisje in de groei. ....
Ik kan me ook herinneren dat er eens een meisje van school werd gestuurd omdat ze tampons had gebruikt, de nonnen gingen er waarschijnlijk van uit dat je dan ontmaagd was en dat kon natuurlijk niet voor een net meisje!!
Ik floot altijd als ik door de gang liep, dat doe ik nog steeds trouwens. De directrice vond dat maar niets. Op een dag kwam ze de refter binnen en ze zei: dames, ik had bezoek en ze vroegen me "zuster, heeft u nog steeds werkvolk over de vloer", maar natuurlijk ga ik mijn dames niet verraden, he Mathild. Uitgesproken met een valse blik op mij. Als ik zei dat mijn moeder ook floot, zei de directrice: kan ik me niet voorstellen, zo'n hoogstaande vrouw.
Ze noemde me consequent Mathild, terwijl ik Mathilde heet.
Alles was erop gericht om nette, volgzame vrouwen van ons te maken. Je mocht niet hard lachen, niet zo maar zingen of fluiten, je moest alles ingehouden en netjes doen. Eigenlijk moesten alle meisjes, of ze nu dik of dun waren, ook een corset aan maar mijn moeder weigerde om zoiets voor me te kopen, gelukkig.
Als we in de derde klas van de mulo zaten, gingen we een middag per week naar de huishoudschool om daar de benodigde huishoudelijke kwaliteiten aan te kweken. Ik weet nog dat je een hele batterij ontzettend stinkende wc's moest schoonmaken of ramen zemen die heel erg vies was. Gratis arbeid onder het mom van les.
Wat wel heel leuk was, was kookles. We leerden lekkere dingen maken en bijna alle interne leerlingen aten ook porties van externe leerlingen op, zo'n honger hadden we altijd.
We moesten ook de was doen en de natte was werd opgehangen op rekken die tegen het plafond omhoog werden gehesen.
Ik heb absoluut niets onthouden van deze lessen, toen ik op mezelf ging wonen, moest ik alles nog of weer leren.
Groet
Mathilde de Vries
Later verder

Mick van Gerwen zei op 13 augustus 2020 om 16:33 uur

Dank voor deze prachtige bijdrage Mathilde. Bijzonder om te lezen dat je nog zoveel uit die tijd kunt herinneren. We zullen nog even kijken naar de opmerking die je maakt over lekendocenten. Thijs, de schrijver van het artikel, is een aantal weken met vakantie, maar kijkt ernaar als hij terug is. Ik heb ook een aantal van je foto's toegevoegd.

Mathilde de Vries zei op 17 augustus 2020 om 15:05 uur

Nog even verder over het leven op kostschool. We hadden een bibliotheekje waarin boeken stonden die volgens de nonnen voor een bepaalde klas geschikt waren. Allemaal brave boeken. Arendsoog was nog het meest interessante, vond ik. Ik las thuis boeken uit de boekenkast van mijn ouders of avonturenverhalen, meisjesboeken over lieve gehoorzame meisjes, interesseerden me niet. Boeken van thuis meenemen was verboden, wat ik heel erg vond want ik las altijd. En je moest het niet wagen om toch iets mee te nemen, al je spullen werden nagezocht en "verboden waar" werd afgepakt.

Anne zei op 3 juli 2021 om 15:37 uur

ook gezeten, ergens eind jaren 70 begin 80... vreselijke tijd met oa zr. Petria gehad

Thijs de Leeuw zei op 7 juli 2021 om 13:31 uur

Hallo Anne, goed dat je hier reageert, ook al was het voor jou dus allesbehalve een goede tijd op dit internaat. Als je meer wil vertellen dan ben je welkom. Hoe ging het er achter de deuren van deze instelling aan toe destijds? En wie was zuster Petria?

Alexandra Hijzelendoorn zei op 7 januari 2023 om 15:24 uur

Ik zat hier ongeveer 1977 tot 1980
Well wat vriendinnen gemaakt was moeilijk omdat ik het enige meisje uit Amsterdam was
Waren veel kinderen van boeren en zakelijk ouders

Thijs de Leeuw zei op 10 januari 2023 om 12:01 uur

Dat was voor jou ver van huis, Alexandra. Werd je door andere internen dan ook echt gezien als iemand die uit een heel andere wereld kwam? En heb je op het internaat uiteindelijk wel je draai gevonden? Zijn er nog bepaalde activiteiten, lessen of personen die je zo te binnen schieten? Dank voor het reageren! Hartelijke groet,

Marie Louise van Leer zei op 17 juni 2023 om 11:03 uur

Ik zat op kostschool van 1964 tm 1969
Na 1 jaar in Driebergen gezeten te hebben op een kostschool ter voorbereiding op de middelbare school werd het door de ouders van mijn hartsvriendin gekozen voor Catharinenburg te Oisterwijk
Voor mij ver van huis (Maasbree bij Venlo) waardoor ik ook niet ieder weekend naar huis kon
Deze kostschooljaren waren voor mij tekenend ! Voor wie niet eigenlijk
Ik was n rebels meisje ( vooral toen mijn vader verongelukte en mijn hartsvriendin extern ging)ben ook 2 x van het internaat gestuurd…
Als ik de foto’s bekijk komen de leerkrachten mij zooo bekend weer voor.Mooi
Jaren geleden ben ik met mijn dochter terug geweest en werd hartelijk ontvangen.. dat heeft mij goed gedaan.
Zuster Redemptha was geloof ik net overleden
Het waren niet de mooiste jaren van mijn leven maar wel geleerd om heel goed voor jezelf op te komen.
Vriendelijke groeten Marie-Louise van Leer

Yvonne Coppens zei op 9 juli 2023 om 21:05 uur

Ik zat de zelfde tijd stip als Sandra Hyzelendoorn. Wat leuk om te zien dat ze reageerde. ( Ben benieuwd hoe het met haar gaat )Ik was een van haar vriendinnen Ben nog een keer met haar naar Amsterdam geweest. . Wij zaten in de zelfde groep Sandra op mavo en ik op de lhno. We hadden veel plezier op het internaat al moets je het zelf wel maken. . Maar er heerste ook wel een bepaalde sfeer. Met zuster Petria (een geniepige stiekeme vrouw ) en zuster Alfonso. juf Ria en Annie. Ze hadden zo hun voor kuur , welke meisjes een streepje voor hadden. Na school in grote studie met zo n 40 meiden aan een lessenaartje leren. , met een zuster voor je neus. Dan tussen door brood maaltijd. , De tafel werd gedekt door de meisjes van de lhno . Na de study rennen naar tv. waar dan top pop gekeken kon worden. En zo zijn er nog zoveel verhalen. Stiekem. Als de school out was naar de markt in Oisterwijk en naar de zwaan voor een bessen ijs
. Er is een aantal jaren geleden een boek uit gebracht wat over internaten gaat . Waar in ook internaat Catharina berg beschreven wordt . Als je dat leest denk ik wel eens blij dat ik dat niet heb mee gekregen. Wat er allemaal achter gesloten deuren gebeurden met sommige meisjes.

Thijs de Leeuw zei op 20 juli 2023 om 14:15 uur

Bedankt Yvonne voor deze bijdrage. Met veertig leerlingen naar de tv stormen voor Toppop! Waren er nog meer van die terugkerende momenten per dag of week waar jullie met z'n allen in het bijzonder naar uitkeken? Of grote vieringen of andere gebeurtenissen die je nooit meer zult vergeten? Vertel nog eens verder hier als je wilt. (Bij dat boek over internaten denk ik meteen aan 'Bij de zusters op kostschool' van Marieke Hilhorst, dat speciaal over meisjeskostscholen gaat. Maar zo zijn er wel meer, dus ik twijfel toch of deze het is.)

Y Coppens zei op 21 juli 2023 om 12:46 uur

Het boek heet ,stil in mij. ,
Waar ook een hoofdstuk is gewijd.
Aan internaat Catharinaberg

Thijs de Leeuw zei op 31 juli 2023 om 14:17 uur

Dank voor de aanvulling over dat boek Yvonne!

Marianne Aussems zei op 22 augustus 2023 om 08:31 uur

Vanmorgen ben ik per ongeluk dit artikel tegengekomen...en wil er later ook wel een paar belevenissen aan toe voegen, ik heb het idee dat ik misschien de oudste deelnemer zal zijn.. Maar heb eerst een vriendelijk verzoek...Ik zat samen met mijn zusjes in de vijftiger jaren op Catharinenberg, en had een vriendin die ik helaas uit het oog ben verloren, mede omdat ik naar het buitenland ben vertrokken. Haar naam was Tiny Domensino en ze zal nu ongeveer 80 jaar oud zijn... Mocht er iemand dit lezen, en misschien informatie heeft , zal ik eeuwig dankbaar zijn..... verhaaltjes en foto's volgen binnenkort dat is mijn belofte...vriendelijke groeten aan allemaal uit Cyprus waar ik nu verblijf.

Marianne Aussems zei op 22 augustus 2023 om 12:44 uur

Ik wil even een kleine toelichting sturen op mijn verzoek over inlichting over mijn vriendin Tiny Domensino... haar familie woonden in EErsel waar haar vader directeur was van een fabriekje van Campina. Ze vertelden me eens dat ze naar Catharinenberg mocht omdat haar tante er voor had gezorgd, als kind vroeg je daar destijds niet verder naar... Toen ik vorig jaar in Nederland was, ben ik met mijn dochter naar Catharinenberg gegaan...wat nu een verzorgings complex is voor bejaarden...we hadden geluk dat iemand ons , na we vertelden dat ik daar een aantal jaren had gewoond...een rondleiding gaf...er is veel veranderd....er is veel weg...maar er was wel iets waar ik nooit eerder van had gehoord...een zuster kerkhof!!! alle zusters met hun "roepnaam" en ook hun familienaam liggen daar begraven...de meeste kenden ik niet, hoogstwaarschijnlijk omdat ze binnen in het klooster zaten ...maar na al die jaren...vond ik..niet 1 maar 3 tantes van mijn vriendin....de zuster zusjes Domensino.....

Marianne Aussems zei op 22 augustus 2023 om 18:27 uur

Heb net even de tijd genomen om alle verhaaltjes nog eens goed te lezen, en vind het jammer dat er weinig leuke dingen in staan over de tijd dat de schrijfsters op Catharinenberg zaten. Persoonlijk probeer ik van de dingen die we ervaarden als negatief, een positief randje te geven, en dan zie je er op d'n duur ook wat grappigs in. Ik werd als 9 jarige samen met m'n oudste zus (11) en 'n jonger zusje (8) uit de rij van ons gezin van 12 kinderen (de laatste 2 waren nog niet geboren) in 1953 "afgescheept" naar de ""kattenberg"...de bijnaam die het destijds had. We kwamen uit een goed Katholiek gezin, daar was ik al vroeg achter gekomen, want als iemand vroeg "heb je broers of zusjes" en ik trots de hele rits opnoemden, was altijd de volgende vraag.."ben je Katholiek" ?? De voorbereidingen waren ongeveer net zoiets alsof je ging trouwen, want de lijst van de uitzet was enorm. Alles werd genummerd met speciaal geborduurde lintjes...met de nrs. 62 ,64 en 67, en we kregen alle 3 een hutkoffer waar alles netjes werd ingepakt...behalve de dekens want die pasten er niet in. Het hele boeltje moest een week voor we paraat moesten zijn worden afgeleverd, want de nonnen zouden het verdelen , de dingen voor dagelijks gebruik in een klein 1 deurs kastje in de ons toegewezen chambrette en de kleding in de linnenkamer... Natuurlijk werden er traantjes met tuiten gehuild toen de grote dag aanbrak...maar mama was toe aan een beetje rust want er was weer flink gebeden voor een volgende spruit in ons jaarlijks groeiende gezin...we wisten toen nog van geen toeten of blazen...de ooievaar kreeg zijn lading van onze lieve Heer...en die vogel wist ons huis met zijn ogen dicht voort te vinden.. Bij aankomst werden we vriendelijk begroet door het aankomst commitee van 2 nonnen achter een hek van smeetijzer..want het was nog de tijd van tralies in de kloosters...knuffelen en kusjes geven was ook nog niet in de mode....we kregen 'n hand met de woorden.."netjes blijven"...... word vervolgd.....

Norah zei op 23 augustus 2023 om 00:13 uur

Hallo Marianne,

Ken je misschien van Tiny Domensino geboren zo rond 1943?, een eventuele man's naam?
Bij dames is het altijd wat lastiger zoeken.
De familie kwam van origine uit Beneden-Leeuwen, maar dat zegt natuurlijk niet veel.
Mvg.

Nicole Helene De Man zei op 23 juli 2024 om 14:40 uur

ik ben iemand uit oudere tijden en kwan in Catharinenberg ongeveer in de jaren 1958 en 1959 - voelde me erg zielig omdat ik bijna geen Nederlands kende en moest bijna direct naar school - we gingen elke dag te voet naar school in de gemeente en 's avonds in de grote studiezaal begon ik eerst te huilen omdat ik met mijn huiswerk niet veel kon doen - vele meisjes trachtten mij dan te troosten - enkele maanden daarna ging het wel veel beter - dan was ook het leven voor mij zo aangenaam omdat ik mij vrij en gelukkig voelde vrij van moeilijke gebeurtenissen van vroegere jaren - ik kan me nog wel de chambrettes herinneren, de recreatiezaal met een kleine TV en de speelkasten - ook de dansavonden in de serre - voor mij was dit alles een mooi leven en ik begrijp dat andere meisjes die een normaal leven hadden er anders over denken - ik was daar in de tijd van Soeur Dionysia en Soeur Emmanuel en had een vriendin Lilian Diender - alles verliep toen ik weer naar huis moest na ongeveer anderhalf jaar - groetjes aan iedereen en bv Susan Messbauer, Frans Truyens, Betsy Vanderplas, Marie Louise Van Riel (sorry voor verkeerde speling)

Marianne Aussems zei op 23 juli 2024 om 20:08 uur

Hallo Norah... ik ben een beetje laat met antwoorden..maar kreeg net je berichtje van Augustus vorig jaar pas... Helaas heb ik geen achternaam van Tiny Domensino haar man.. ik ben uit Nederland vertrokken toen ik 18 was..en heb alleen gehoord via via dat ze is getrouwd met een dokter... ze was de jongste van een gezin van 5 kinderen..ze had 2 zusjes..en 2 broers..haar jongste broer Jan, was doof...hij had dit gekregen door hersenvlies ontsteking... Ik heb al eerder geprobeerd om haar te vinden..maar ben op mijn ouwe dag niet zo'n held in al de truckjes om dat te doen.. Het is misschien een beetje laat om ze proberen te vinden, maar als je in je eentje zit te mijmeren... dan zijn de oude herinneringen en de "verloren" vrienden waar je veel aan denkt... Ik heb ondanks dat heimwee tijdens de Catherinenberg tijd bij iedereen wel 'n rol heeft gespeeld.. best dierbare herinneringen.. We waren jong en wisten eigenlijk van geen toeten of blazen... mijn achternaam is nu Chrysanthou...mijn man was Grieks-Cypriot... we waren 56 jaar getrouwd... Ik heb nog een heel stelletje foto's van de Catharinenberg...ergens ...ik zal ze een keertje zoeken en ze op deze site zetten...jammer dat er weinig animo voor blijkt te zijn.. Dankjewel voor je reactie lieverd...stuur je de beste wensen en much love to all ..from Cyprus.

Norah zei op 24 juli 2024 om 20:07 uur

Hallo Marianne,

Zo lang getrouwd, en zo ver weg. Ik kan me voorstellen dat de herinneringen naar boven komen, lang geleden en in een totaal andere wereld. Ik heb dat tegenwoordig ook, terwijl ik in Nederland gebleven ben..... Ik gooi 't maar op de leeftijd:)

Ik ben het opnieuw voor je gaan bekijken, vond echter alleen dat een zus van Tiny Domensino(= Christina naar oma vernoemd?) Wies geheten, met een laborant getrouwd was. Het is niet zo gemakkelijk, we zitten hier met privacygegevens vanwege een bepaalde leeftijd. Volgens mij woonde het gezin vroeger in Eindhoven.
Ik hoop voor je dat je vriendin Tiny dit leest, of iemand anders die haar kent of heeft gekend.
Verder van mijn kant ook de allerbeste wensen vanuit -een niet regenachtige dag!- hier in Nederland.
Met hartelijke groeten

Marianne Aussems zei op 25 juli 2024 om 08:03 uur

DANKJEWEL NORAH..
Ik had al een lang verhaal geschreven als antwoord...maar de spam som om het te versturen heeft het uitgegumd.... schrijf snel wat meer..maar "duty calls" ik moet er even af...

Helena zei op 26 juli 2024 om 01:42 uur

Domensino..hé..die naam zegt mij wel wat. Kende de heer H.W.M. Domensino (*1901) die van ca. 1935? tot aan zijn pensioen directeur van de zuivelfabriek in Helmond was. Vóór die tijd was deze hr. Domensino o.a. in Liempde. In zijn gezin was ook een 'Wies' (Louise). Kinderen in Liempde geboren, maar al begin dertiger jaren. Hij was- zoals ik het nu even bekeken heb- een oom van 'Tiny'. De vader van Tiny een jongere broer van hem.
J.P.M. Domensino - de vader van Tiny- was ook enige tijd directeur van zuivelfabriek in Liempde en daarna dan in de buurt van Eersel waar hij met zijn gezin woonde. Dit waarschijnlijk dan Tiny's ouders >> J.P.M. Domensino- J.M.W. Glaudemans (geh. in 1937 te St. Oedenrode). Haar vader overleden op 29 april 1968 te Eindhoven, haar moeder ('An') op 1 feb 1994 te..? (gegevens van bidprentjes online). Misschien vind je ergens nog een rouwkaart of een overlijdensadvertentie waarop de namen van de kinderen genoteerd zijn? ...en brengt het je uiteindelijk naar je vriendin van weleer. Of misschien kent iemand van je oud-studiegenootjes het vervolg van het verhaal van na jullie tijd in Oisterwijk?

Zoals Norah al aanhaalde: niet gemakkelijk om hierover te schrijven en om op te zoeken ivm de privacy. Maar wie weet leest een ander dit wel eens en kom je op het verdere spoor zonder privacygegevens te schaden. Dat kan dan altijd achter de schermen door een medewerker/ster van het BHIC geregeld worden.

Zie : https://www.beeldbankliempde.nl/cgi-bin/fotos.pl
Type de naam 'Domensino' in en misschien vind je daarin een foto van het jonge gezin waarin je vriendin opgroeide?

Marianne Aussems zei op 26 juli 2024 om 05:14 uur

Hallo Helena.
Het is nog erg vroeg, maar met de hitte hier op Cyprus is het de beste tijd van de dag....en vandaag is het definitief...een van de beste dagen.... Heel heel hartelijk bedankt voor he informatie...want dit is inderdaad de familie Domensino.waar ik naar op zoek ben.!!! Blij blij blij !!!! Ik ga meteen aan de slag en laat je weten als ik resultaat heb... Ik vind dit geweldig dat jij en Norah zo snel hebben geantwoord...
Vriendelijke groet en God bless uit Cyprus..

Marianne Aussems zei op 26 juli 2024 om 22:18 uur

Is er iemand die het ""spam" ding kan veranderen?? I heb al 2 keer 'n lang verhaal zitten tiepen en als ik het antwoord op die som invul...staat er je antwoord is verkeerd...ook al weet ik drommels goed dat 9 min 4 ..5 is....maar dan floept er ook je hele verhaal uit.... ik ga naar bed...welterusten...

Marianne Aussems zei op 26 juli 2024 om 22:19 uur

kijk met kleine berichtjes lukt het

Helena zei op 27 juli 2024 om 00:34 uur

Marianne, - had je het topic soms langere tijd open staan? Dan beter eerst 'verversen'. En ben je van plan een langere reactie te plaatsen dan wordt aangeraden eerst in Word of ander txt prog. te typen en daarna met copy/paste hier te plaatsen. Zie discussie: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/technische-problemen-bij-het-bean…

Marianne Aussems zei op 27 juli 2024 om 05:35 uur

Goede morgen Helena.
Dankjewel voor je goede raad...ik ga het straks nog een keer proberen... Moet wel toegeven dat ik van al die foefjes van het sociaal verkeer niet zo op de hoogte ben.. ben in dat respect , en veel andere...van de oude stempel...de tijd voor er tv was en je voor een buitenlands gesprek per telefoon het door de centrale moest aanvragen en wachten voor een verbinding... zal kijken of dit er wel door gaat... de som is 7 min 1.... tussen haakjes...jij bent ook laat van de partij...kan je niet goed slapen.?? dankjewel lieverd... ik hoop wat leuks uit de hoed kan toveren om te vertellen...want dat was er ook...op de kattenberg...

Marianne Aussems zei op 28 juli 2024 om 12:18 uur

Wij hadden in de periode 1953 tot en met 1956 een mannelijke dansleraar, Dhr. Grijsbach , die ook een dansschool in het dorp had. De oudere meisjes leerden walsen en foxtrot..en de "kleintjes" ballet.
we mochten daar zelfs een rokje voor aan boven de knie over een majo het stelden weinig voor want zover ik weet is er geen prima ballerina uit voort gekomen..

marianne chrysanthou zei op 28 juli 2024 om 12:23 uur

we hebben in die tijd ook voor een korte periode een mannelijke leraar gehad, als ik me niet vergis voor Franse les op de ULO...Hij was nog jong en een vlotte vent...mocht zelfs ons begeleiden bij de zeldzame boswandelingen...helaas werd hij betrapt toen hij met een van de oudere meisjes achter de bosjes iets stond te doen wat niet op de regels van de boswandeling stond...en werd samen met het meisje meteen de laan uit gestuurd..

Marianne Aussems zei op 28 juli 2024 om 12:29 uur

heb bij mijn vorige verhaaltje per ongeluk mijn andere achternaam gebruikt... vroeger gebruikte men alle2 de namen als je getrouwd was..tegenwoordig is dat niet meer de moeite waard blijkbaar. sorry voor het foutje...maar ik ben wel alle2 ..Chrysanthou-Aussems

Marianne Aussems zei op 28 juli 2024 om 12:49 uur

Als ik mijn ogen dicht doe...kan ik nog precies het hele gedeelte van de kostschool doorlopen...tot het hek bij de kapel..want daar achter was het klooster...verboden terrein... De hoofdingang was na de allereerste keer van kennismaking ook taboe... als we werden afgezet stond het Nieske ons op te wachten bij de zijdeur... het trappenhuis naar de slaapzaal was om de hoek...en als je de schone was van thuis had meegebracht.. moesten de waszakken daar onderaan gezet worden zodat ze eerst doorgesnuffeld konden worden voor het geval er iets verboden in zat...er stond achter het Nieske 'n tafeltje met 'n grote doos waar we de snoepzakjes die we eventueel mee gekregen hadden in moesten deponeren...want Dionisia had een grote kast in haar kantoortje om de hoek..waar ze dat in bewaarden...want snoepdag was op een Zondag na het ontbijt...dan kreeg je 'n paar schuimpjes of van die hartjes met "je bent lief" of zoiets eruit gegriffeld... toffees waren niet geoorloofd..
Er was om de hoek van de poirterstraat 'n klein winkeltje, waar ze stroopsoldaten verkochten voor 5 cent... soms hadden we stiekem ons dubbeltje zakgeld van thuis bewaard...en slopen gauw om er2 soldaten van te kopen, die natuurlijk niet in de doos van het Nieske belanden

Marianne Aussems zei op 28 juli 2024 om 12:55 uur

wij mochten destijds maar een keer in de maand naar huis...en in de paas periode...zelfs nog langer...
genoeg voor vandaag...fijne zondag allemaal

Marianne Aussems zei op 30 juli 2024 om 12:46 uur

Deze foto’s zijn genomen op de dag van het grootste feest op Catharinenberrg, het 50-jarig bestaan in 1954. Ik was 10 jaar oud (op de foto gemarkeerd met het kruisje). Mijn zusje Inez, toen 8 jaar, was de jongste op het internaat. Zij staat met de lolly op de 2de foto. Ook te zien: mijn zusje Jeanne, rechts van mij op de 2de foto. Dit waren alle kinderen die intern waren voor de lagere school. Ik heb nog meer foto’s maar moet ze even zoeken. Zuster Dionisia, bijnaam ’t Nieske, prijkt in het midden.




(Klik op de foto’s om deze te vergroten.)




1.

2.

Thijs de Leeuw zei op 30 juli 2024 om 15:08 uur

Nicole Helene De Man stuurde ons deze foto’s van ansichtkaarten met daarop Pensionaat Catharinenberg. En een foto van Nicole zelf uit haar kostschooltijd. Waarvoor dank!




(Klik op de foto’s om deze te vergroten.)




1.

2.

3.

4.

Marianne Aussems zei op 30 juli 2024 om 15:59 uur

geweldig die ansichtkaarten...moet wel uit een latere tijd dan de onze zijn genomen...want er stonden al televisies in de speelkamer...

Marianne Aussems zei op 30 juli 2024 om 16:08 uur

Ik zie dat er ook ""nieuwe"" bedden staan in de chambrette... wij hadden een soort blikken doos...en de matras was zo hard als een bikkel... na een week slapen moest die worden omgedraaid want anderrs lag je in zo'n diepe kuil dat je geen adem kon halen...ik weet niet precies wat er in zat...maar het rook hetzelfde als in de schuur waar sliepen op hooi als we met de kabouters gingen kamperen...ben voor kostschool lid geweest van de kabouters/ gidsen vereniging... "Akeela we doen ons best...in de heitje voor karweitje tijd"

Thijs de Leeuw zei op 30 juli 2024 om 16:24 uur

bedankt Marianne voor deze mooie reacties op de foto's van Nicole (en jij natuurlijk nog veel dank voor het sturen van de jouwe!)

karin van den Heuvel zei op 11 september 2024 om 13:37 uur

Hallo allemaal, wat mooi om deze berichtjes te lezen. Ik ben zelf opgegroeid in de boerderij van Catharinenberg waar mijn vader bedrijfsboer van het klooster was. In feite woonden we dus in de tuin van het klooster en gingen ook naar alle scholen (Maria Kleuterschool, Agnessschool (lagere school) en Theresiamavo van het klooster die gerund werden door de nonnen.
Er zaten bij mijn vanaf de vijfde klas (1969-1971) meisjes van het internaat in de klas en ook op de mavo nog veel (1973-1975).
Zr. Redempta nam in 1974 afscheid van de mavo als directrice en we hebben toen met onze 3de klas en Jos Schilleman (leraar Nederlands) een soort revue opgevoerd waarbij ik Redempta moest spelen.
Ik heb over het algemeen geen vervelende ervaringen met de nonnen. Vroeger liep ik met zr Pauline altijd naar de grot waar zij muziek ging maken op haar melodica, zuster Friet (Ansfrida) gaf handwerken op de lagere school en was erg streng. In de 6de hadden we zuster Aloys en Joannes en op de mavo nog zr. Theonee voor Nederlands en geschiedenis. Theonee was ook erg streng, zeker als je niet goed was in geschiedenis. Bij Nederlands (een jaar later) was ik ineens het lievelingetje omdat ik dat wel goed kon, en zij was er van overtuigd dat ze mij en Ton (mijn vriendje en later echtgenoot) gekoppeld had. De dag na onze bruiloft kwam ze een cadeautje brengen.
Mijn moeder gebruikte de nonnen om ons koest te houden. Als we ruzie hadden of zo zei ze: "Stil, anders horen de nonnen het en moeten we hier weg".
Ik ben bezig om van de 6de klas een reünie te organiseren. Er waren toen 40 meisjes in mijn klas waarvan er volgens wat ik weer 3 of 4 inmiddels zijn overleden. Mocht iemand mij nog kennen stuur me dan een berichtje.
Mocht je meer willen weten, ik ben ook stadsgids en lid van de heemkundekring dus veel info beschikbaar.

Thijs de Leeuw zei op 25 september 2024 om 15:36 uur

Karin van den Heuvel (zie de vorige reactie) stuurde ons deze 5 foto’s van internaat Catharinenberg in Oisterwijk, waarvoor dank! Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten. We waarderen ook enorm dat je iedereen hier van verdere informatie over het internaat kunt voorzien. Is er vanuit de heemkundekring trouwens al (veel) aandacht besteed aan de geschiedenis van dit internaat, het kostschoolleven vroeger? Mocht je nog meer foto's willen sturen dan houden we ons graag aanbevolen. En dan voegen we die hier toe. Mochten zich hier nog bezoekers melden met vragen over Catharinenberg dan zal ik zeker contact met je opnemen! Hartelijke groet,




1. Zr. Leonia en Tharcilla (Nelly en doortje van den Heijden, nichtjes van mijn schoonmoeder Gerarda vd Heijden) zaten op Catharinenberg

2. Agnesschool (lagere school voor meisjes, in 1970 kwamen de eerste jongens in de eerste klas op school)

3. Ons gezin op de boerderij, mijn jongste zus Marielle was toen nog niet geboren, ik ben hier plm 4 jaar dus deze foto zal in 1963 genomen zijn

4. Petruskerk met op de voorgrond het voetgangersbruggetje in de tuin van Catharinenberg over de stroom. Hierover werden de schotten in 1944 door de nonnen aan de overkant van de stroom geleid omdat de Duitsers de andere bruggen kapot geschoten hadden

5. 40 meisjes van groep 6 van de Agnesschool waarvan 6 die ook op het internaat zaten: Carien Kuijpers, Marian Kuijpers, Angela Vermeer, Marian Steenbergen, Marian Smolders, Ellen Coppelmans)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.