Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Lith

Lourdesgrotten

We weten van één Lourdesgrot in Lith, namelijk in de tuin van het Gertrudisgesticht, het klooster van de zusters Franciscanessen van Veghel. We hebben er ook maar één foto van kunnen vinden.

Foto: BHIC, nr. 1651-000687Tot 1968 stond achter de kerk in Lith het “Huis van de H. Gertrudis”. Bedacht in 1874 door de toenmalige pastoor C. Sprengers en mogelijk gemaakt door oud-burgemeester W. van Kreij en zijn vrouw Gertrudis van Heck. In 1878 betrokken de Franciscanessen van Veghel het gebouw, dat behalve voor hun huisvesting ook bestemd was voor onderwijs aan meisjes en de zorg voor bejaarden.

In de tuin van dit Gertrudisgesticht stond een Lourdesgrot, zoals heel vaak het geval was bij congregaties die in het meisjesonderwijs werkzaam waren. Volgens de overlevering is de grot gebouwd met stenen afkomstig van de kerkhofmuur, die in 1912 is afgebroken. De grot zou dus van omstreeks die tijd zijn. Hoewel de zusters in het onderwijs actief bleven tot 1981, werd hun klooster al in 1968 afgebroken. Of toen ook de Lourdesgrot is verdwenen, weten we niet zeker.

Opvallend is, dat op de plaats waar je normaal een knielende Bernadette zou verwachten, je een bidstoel ziet staan. Foto: BHIC, nr. 1651-000687.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.