Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Gertrudis in Lith

Kloosters

Volgens de kroniek ontwierp de ‘ijvervolle Herder’ pastoor C. Sprengers dit huis in 1874. Het werd gesticht door vermogende ingezetenen, waarbij de fundatie van oud-burgemeester W. van de Krey en zijn vrouw Gertrudis van Heck-van den Bergh belangrijk had bijgedragen.

Interieur van de kapel (collectie BHIC)

Interieur van de kapel (collectie BHIC)


Op 1 oktober 1878 betrokken de Franciscanessen van Veghel het gebouw, dat ook bestemd was voor onderwijs en bejaardenzorg. Op 12 oktober 1878 was de kapel ingericht.

De scholen werden in 1902 uitgebreid en in 1920 vervangen door nieuwe. In 1916 begonnen de zusters ook met wijkverpleging. De congregatie werd in 1922 eigenares van het gebouw.

De zusters gaven de bejaardenzorg op in 1967, maar bleven werken in het onderwijs tot 1 april 1981. Toen werd de communiteit, die verhuisd was naar een burgerwoning aan de Constantijnstraat 6-8,  opgeheven. Enkele zusters bleven in Lith wonen tot 1991.

Foto: collectie Jan Smits

Kloostergebouw (collectie Jan Smits)


Achter het Gertrudisgesticht lag een tuin met een Lourdesgrot. Een koperen gedenkplaat in de kerk herinnert aan de aanwezigheid van de zusters. Het Gertrudisgesticht is in 1968 gesloopt, het enige dat rest is de pilaster aan het eind van het smeedijzeren hekwerk.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.