Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Sint-Michielsgestel

Lourdesgrotten

We hebben lang gedacht, dat Sint-Michielsgestel maar één Lourdesgrot kende, die bij het klooster van de Zusters van Liefde van Tilburg, huize Sint Adrianus, heeft gestaan. Maar Ton Vogel en Toine Janssen wisten er nog meer te staan.

Huize Sint Adrianus
Foto: BHIC, nr. FOTOSM.1071
Foto: BHIC, nr. FOTOSM.1071

De Zusters van Liefde van Tilburg verzorgden sinds 1879 hulpbehoevenden, bejaarden en zieken in Sint-Michielsgestel. Hun klooster, huize Sint Adrianus, werd ontworpen door architect L. Goyarts uit Tilburg. Er is een prentbriefkaart van deze Lourdesgrot in de tuin van het Liefdegesticht uit de jaren rond 1910.

Of dat ook het bouwjaar van deze grot is geweest? We weten het niet, misschien was hij wel ouder. Het geheel lijkt overigens meer op een soort berg met uitsparingen. De eigenlijke grot is daarin nogal klein uitgevallen: er kan maar net een potplant in.

Bernadette heeft een eigen rotsje om op te knielen, maar alle aandacht gaat toch uit naar het Mariabeeld (en zo hoort dat ook natuurlijk).

De zusters verlieten het klooster in 1978. Het pand is daarna in gedeelten gesloopt (het laatste deel verdween in 1981) om plaats te maken voor een supermarkt. Als de grot al niet eerder was verdwenen, dan heeft deze sloop zeker het einde betekend.

Kentalis (Doofstommeninstituut)
Foto van Ton Vogel (16 september 2018)
Foto van Ton Vogel (16 september 2018)

Op het terrein van Kentalis, achter het Marthapension, vlakbij de begraafplaats, staat ook een Lourdesgrot. Ton Vogel stuurde er een foto van in. Meer gegevens hebben we eigenlijk niet over deze grot.

Foto: J.P. de Koning, 2002. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 338.267Sterrenbos

Bij het landhuis Sterrenbos 3 te Sint-Michielsgestel (het Bossche Broek vlakbij de A2) staat een grot, die ook wel wordt aangeduid als Lourdesgrot.

De grot is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan een uiteinde een halfcirkelvormige afsluiting. Het binnenwerk bestaat uit een tongewelf van gemetselde baksteen, aan een zijde uitlopend in een absis waarin een beeldnis uitgespaard is. De voorzijde, met een boogvormige ingangsopening, bestaat uit een schermwand van onregelmatig behakte tufsteenblokken, waarin hier en daar profielen zichtbaar zijn, wat wijst op hergebruik. Volgens de overlevering zou de tufsteen afkomstig zijn van de Bossche Sint-Jan. De buitenzijde van de grot is aangeaard.

Bron: Rijksmonumentenregister, nr. 526843

Foto: J.P. de Koning, 2002. Bron:

7

Reacties (7)

Richard zei op 3 februari 2018 om 14:00 uur

Zou geen zin meer hiervoor te komen. Was wel leuk geweest

Marilou Nillesen zei op 4 februari 2018 om 12:48 uur

Bedankt voor je berichtje Richard, ben je hier vroeger wel eens geweest?

Ton vogel zei op 27 september 2018 om 17:40 uur

Op het terrein van Kentalis, achter het Marthapension, vlakbij de begraafplaats, staat ook een Lourdesgrot. In Sint-Michielsgestel.

Mariët Bruggeman zei op 1 oktober 2018 om 09:46 uur

Wat goed Ton, dat je dit aan ons doorgeeft. Heb je misschien ook een foto van deze grot of zou je ons tips kunnen geven waar we een foto van deze lourdesgrot zouden kunnen vinden?

Ton Vogel zei op 1 oktober 2018 om 13:01 uur

Dat Mariëtte, ik heb op 16 september j.l. Een foto gemaakt van de grot, staat op mijn IPhone.
Naar welk mailadres kan ik die doorsturen?

Marilou Nillesen zei op 1 oktober 2018 om 16:40 uur

Stuur maar door naar info@bhic.nl ovv forumbeheer, en dan zetten we de foto erbij, Ton.

Alvast dank voor de moeite!

Marilou Nillesen zei op 2 oktober 2018 om 11:13 uur

Bedankt voor het insturen, Ton! Je foto staat erbij, mooi om dat nu zo te zien.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.