Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Oosterhout

Lourdesgrotten

Jan van Ham uit Oosterhout stuurde ons via de vriendelijke bemiddeling van Jac Blommaart deze foto van de Lourdesgrot in de tuin van het Sint-Jozefgesticht van de zusters Franciscanessen van Charitas aan de Leijsenhoek in Oosterhout. Onze hartelijke dank, ook aan de Heemkundekring.

Foto: Collectie Heemkundekring de Heerlijkheid Oosterhout

Het klooster met ziekenhuis werd (na een brand die de eerste bouw uit 1846 verwoestte) in 1878 in gebruik genomen en in de jaren 1925-1926 uitgebreid met een linkervleugel. In 1977 werd het ziekenhuis gesloopt en bij die sloopactie zou ook de grot afgebroken zijn. Wanneer de grot gebouwd is, weten we dus niet. De laatste zusters vertrokken in 1985.

De grot zelf is echt wel iets geweest, als we de foto zo zien: het is geen getrouwe kopie van Lourdes, maar de schaal ligt zo rond de 1:4, wat best fors is. De grot zelf is ook groot genoeg om ruimte te bieden aan een echt altaar. En vóór de grot is voorzien in een ruim aantal knielbanken. Kortom: deze grot is neergezet met de ambitie om echt een plaats van devotie te zijn, waarschijnlijk niet alleen voor de zusters, maar wellicht ook voor (ambulante) patienten.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.