Het oude gasthuis
In 1835 vestigen ze zich in een woonhuis aan de Leijsenhoek. Aanvankelijk kerken ze in de parochiekerk, maar vanaf 1836 beschikken ze over een eigen huiskapel. Ze gaan werken in het gasthuis voor zieken en hulpbehoevenden, waarvan de oprichtingsakte op 27 mei 1837 werd verleden. De goederen van het gasthuis kwamen daarbij onder beheer van de parochie van Oosterhout.
De regenten van het gasthuis in Oosterhout willen graag een zelfstandige congregatie in hun stadje, waarmee zij een grotere invloed hopen te houden op het doen en laten van de zusters-verpleegsters. In 1844, er wonen en werken dan vier zusters in het gasthuis, doen zij een verzoek daartoe aan de bisschop van Breda.
Op 26 december 1845 wordt moeder Theresia (“Moeder Trees”) uit Grave tot overste van de nieuwe franciscaanse congregatie van vijf zusters benoemd, die vanaf 1855 Franciscanessen van Charitas gaat heten.
De regenten hadden niet voorzien dat de congregatie zich ook buiten Oosterhout zou uitbreiden, wat regelmatig tot conflicten met de religieuzen leidt, omdat de regenten bang zijn voor extra kosten van novicen en zusters. In 1852 komt er een zuster bij voor onderwijs in godsdienst en vrouwelijke handwerken.
Het jaar daarop wordt het moederhuis van de congregatie verplaatst naar Steenbergen, het Sint-Jozefgesticht werd nu een bijklooster.
Het nieuwe gasthuis
In 1875 koopt het bestuur van het gasthuis grond aan de Leijsenhoek. Daar wordt een nieuw en groter Jozefgesticht gebouwd, dat op 12 mei 1878 in gebruik genomen wordt. Het was een neogotisch gebouw met een E-vormige plattegrond. Twee vooruitspringende zijvleugels sloten een voorhof in, met in het midden de kapel. Sigarenfabrikant Lindemans koopt het oude gasthuis.
Vanaf 1918 nemen de zusters ook de wijkverpleging in Oosterhout op zich.
In 1925-1926 wordt het Sint-Jozefgesticht uitgebreid met een linkervleugel van twee verdiepingen en een souterrain. In de tuin van het Sint-Jozefgesticht stond een Lourdesgrot. Het ziekenhuis is in 1978 afgebroken.
Net als in heel het land wordt in Oosterhout de rol van de religieuzen vanaf het midden van de 20e eeuw kleiner. De laatste Franciscanessen van Charitas vertrekken in 1985.
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
P. Quirinus e.a., Eeuwfeest der penitenten-recollectinen van de congregatie "Charitas" te Roosendaal 1834 - 1 dec. – 1934, Breda 1934
Catharina Th. Bakker, George van Overbeeke, Zusters in de zorg : Een geschiedenis van de Franciscanessen van Charitas, Zutphen, [2014]
NB De informatie over de Lourdesgrot is toegevoegd op 25 januari 2019. De tekst is volledig gewijzigd op 29 juli 2021. Redactie.
Reactie toevoegen