Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Mariënhof in Mariahout

Kloosters

Oud-leerlingen van de Bernadetteschool zullen zich hen vast nog herinneren, de Zusters van Barmhartigheid van Ronse . Bijvoorbeeld zuster Wilfrida, hoofd van de kleuterschool en later directeur van de basisschool.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe zusters waren op verzoek van pastor Jac. van Eijndhoven al in 1947 werkzaam in Mariahout. Het klooster met de bijbehorende Sint-Bernadetteschool aan de weg Nijnsel-Lieshout is pas in 1949 gebouwd door architect C. Roffelsen. Al na een paar jaar vonden er uitbreidingen en restauraties plaats.

De zusters trokken zich in 1992 uit het onderwijs terug maar, organiseerden wel sociaal-culturele activiteiten. Drie jaar later werd hier hun provincialaat gevestigd.

Aan de linkerzijde van het klooster bevindt zich de kapel, herkenbaar aan de  hogere en smallere ramen en een open klokkenstoel. Op de hoek bij de school staat een tufstenen beeld van de H. Bernadette met een schaapje.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

5

Reacties (5)

Theo Vogels zei op 28 oktober 2017 om 09:00 uur

Nou, de zuster heb ik gekend van de lagere school, maar een van de laatste zusters heb ik leren kennen toen ik computer les gaf in de toenmalige Rabobank in Mariahout. Zij was hoofd van de lagere school geweest, de naam ben ik jammer genoeg kwijt! Het was een aardig en bijdehand mens!

Marilou Nillesen zei op 28 oktober 2017 om 17:52 uur

Wat bijzonder om zo weer in contact te komen met een zuster, Theo. Niet de meest voor de hand liggende plek ;)

Theo Vogels zei op 29 oktober 2017 om 10:10 uur

Dat klop, maar dat was vrijwillerswerk, computerles geven aan ouderen, ik heb dat zo ongeveer 6 jaar gedaan met groot plezier en veel personen leren kennen in Mariahout. Dat is ook mooi dat je als met pensioen bent nog een beetje met je werk bezig kan en mag zijn!

Martien van Wanrooij zei op 6 oktober 2018 om 17:57 uur

Zelf ben ik in het buitengebied van Lieshout geboren (in 1955) en pas nadat we in 1968 naar Beek en Donk verhuisden werd onze straat tot de kern Mariahout gerekend. We waren vooral op de Leonarduskerk op Donk gericht en gingen daar ook naar school (parochiegrenzen lagen anders dan gemeentegrenzen) maar een beetje ken ik de school bij het klooster van "horen zeggen". Zuster Bernardo, een zus van een tante van mij, gaf daar les en toen ergens rond 1965 Mgr. Beckers ziek werd nam hij wat rust in het klooster waarop een van de schoolkinderen tegen de zuster vertelde "zuster we hebben de bisschop gezien, hij had een boks aan" . Het stond ook in het Bisdomblad, de St. Jansklokken. Behalve die "boks" die keurig zwart was droeg hij ook een priesterboordje maar het feit dat hij geen pij meer droeg was al een flinke breuk met de traditie.

Marilou Nillesen zei op 6 oktober 2018 om 21:46 uur

Prachtige anekdote Martien, over de 'boks van mgr. Bekkers'. Dat moet inderdaad heel opzienbarend zijn geweest.

Als je op de link hieronder klikt, zie je diverse foto's van de bisschop, vrijwel altijd met pij, maar ook een enkele foto waarop te zien is dat hij alleen een priesterboordje draagt. Het was mij eerlijk gezegd niet opgevallen, goed dat je hier dat op zo'n geestige manier vermeldt.

Kijk maar eens hier: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/mgr-bekkers-in-beelden

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.