Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in het Aloysiusgesticht in Cuijk

Kloosters

Deken J. Bogaers wilde dat de Broeders van Maastricht het onderwijs in zijn parochie kwamen verzorgen en had voor hen een huis laten bouwen. Door zijn dood ging de komst van de broeders echter niet door. Zijn opvolger, deken F. Bijvoet, kreeg de toezegging dat de Fraters van Tilburg zich in Cuijk zouden vestigen.

Hij liet het huis aan de Grotestraat weer afbreken en gaf architect W. van Aalst opdracht voor een groot klooster. De fraters gingen er in 1888 wonen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008

In 1900 volgde een uitbreiding met een patronaat, waarvoor het oude huis naast het fraterhuis werd afgebroken. Het patronaat bleef tot 1917 in gebruik. In 1937 werd het interieur grondig verbouwd voor afzonderlijke studie- en slaapkamers. Er volgde nog een aanbouw in 1957, maar in 1960 verhuisden de fraters naar de Graaf Hermanstraat. In het kloostergebouw kwam later het V.V.V.-kantoor, tevens functioneert het als voorgebouw van de schouwburg.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008

Het bakstenen gesticht is in neorenaissance stijl gebouwd. Het heeft een L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen. De voorgevel wordt bekroond door een trapgevel met smeedijzeren windwijzer en een Aloysiusbeeld in een nis.

De monumentale voordeur heeft neogotische detaillering in lijsten en raamprofielen. In het gebouw is veel natuursteen toegepast. De voorgevel is sinds de aanbouw van 1900 symmetrisch.

Aan twee zijden is het fratershuis ingesloten door de schouwburg, die na 1957 in verschillende fasen tot stand is gekomen. De indeling van het gesticht is nauwelijks gewijzigd. Wel is het aangepast voor een meervoudig gebruik. Het linker gedeelte bevat nog de oude trapopgang met open bordes.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.