Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Karmelietenklooster en rectoraatskerk in Oss

Op 27 juni 1888 gaf de bisschop van ‘s-Hertogenbosch de Karmelieten toestemming tot het stichten van een klooster in Oss. Architectenbureau P. Cuypers ontwierp het klooster en de kerk in neogotische stijl. De bouw werd uitgevoerd door het bedrijf van H.R. Hendriks uit Oss.

Het Karmelietenklooster in 1918Op 2 juni 1890 arriveerden de eerste vijf paters en drie lekenbroeders. De kerk was in 1893 klaar. Het klooster werd rond 1970 gesloten. Het gebouw is verkocht aan Organon, dat het in 1976 heeft afgebroken.

Het gebouw had een eenvoudige neogotische voorgevel. Op de begane grond waren de ramen geplaatst in spitsboognissen. In de gevel stond een heiligenbeeld op sokkel.

De neogotische kerk had twee potloodtorentjes links en rechts van de gevel. Twee zijvleugels en de kerk gaven het gebouw de vorm van een carré. Een kleine voortuin scheidde het gebouw van de weg. Rechts daarvan lag achter een stenen muur een grote tuin, waarin een schuurachtig gebouw stond.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Het Karmelietenklooster in 1918

[Naar aanleiding van een opmerking is de tekst van dit verhaal enigszins aangepast op 16 november 2017. Hopelijk is het hiermee duidelijker. Redactie]

4

Reacties (4)

de wit zei op 14 oktober 2018 om 20:35 uur

In die tuin stonden diversen fruitbomen die veelvuldig door werden bezocht.Regelmatig moesten we vluchten omdat de paters de brevier aan het bidden waren.Wij wisten niet dat de aanwezige tuinman broeder aan het werk was.Die had ons gezien,en stelde zich verdekt op totdat wij in de tuin waren,met alle gevolgen van dien.Wij vernielden niet het was puur kattenkwaad thuis hadden we ook appels maar deze waren lekkerder in onze ogen.Mooie tijd was dat,niets vernielen maar de spanning dat je naar werd gezeten.

Marilou Nillesen zei op 15 oktober 2018 om 10:01 uur

Ik kan me voorstellen hoe spannend dat moet zijn geweest, meneer of mevrouw De Wit. Mooi dat dit verhaal juist deze herinneringen bij u naar boven haalt. Nu zijn we wel benieuwd; bent u vaak betrapt? ;)

M.M. Volkers zei op 28 november 2020 om 13:21 uur

L:S, bestaat het klooster nog? Is daar ook een kerkhof voor de inwonende geestelijken? En weet iemand waar de administratie van het klooster zou zijn ondergebracht? Ik zou graag informatie hebben over een karmeliet die daar zou zijn verleven.
bij voorbaat dank

Norah zei op 28 november 2020 om 17:42 uur

Probeert u dit eens:

joskuijk@gmail.com

Dit mailadres is van Jos Wagemakers-Kuijk, contactpersoon van de Karmelkring Oss.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.