Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Heilig Hart ('Rooi Harten') in Tilburg

Internaten

Aan de Bredaseweg lag het Missiehuis van de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus, in Tilburg beter bekend als 'de Rooi Harten'. Onderdeel van dat Missiehuis was een 'apostolische school' met internaat, bedoeld voor jongens van 12 tot 16 jaar. Op deze school wierven de paters nieuwe leden voor hun congregatie.

Studiezaal in het missiehuis, 1935 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000166, bron: Katholiek Tilburg in beeld, p. 80)

Het was een van de buitenwereld afgeschermde omgeving, waarin je opgroeide. Wat er in het klooster gebeurde en in de daarachter gelegen tuin, werd door hoge muren aan het zicht onttrokken. Je sliep op de zolder, in een van de vele chambrettes - kleine, vaak door een gordijn afgeschermde hokken waar je over een bed, klerenkastje en misschien een eigen wasbak beschikte.

Leerlingen op de gang in het Missiehuis, 1920 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 011110)

Ex-internen herinneringen zich bijvoorbeeld nog hoe nieuwelingen een 'engelbewaarder' toegewezen kregen. Dat was een ouderejaars die hen wegwijs maakte in het enorme gebouw, de slaapzaal en de refter toonde en hielp om alle huisregels in de oren te knopen. Ook herinneren zij zich de gesloten cultuur van de kostschool. Vakanties waren kort, bijvoorbeeld één vrije week met Kerstmis en twee met Pasen. Contact met ouders en andere familie werd ondertussen tot een minimum beperkt. Buiten de vakanties was er ieder trimester slechts één bezoekdag. Zo werd gewaakt voor de saamhorigheid van de internaatsgemeenschap.

Die regulering ging nog een stap verder. Ouders kregen aanwijzingen van de kostschoolleiding hoe de leerlingen op godsdienstig en zedelijk verantwoorde wijze hun schaarse verlof konden doorbrengen. Klusjes doen bijvoorbeeld. Ook de natuur in mocht, mits onder begeleiding. Zoiets als gemengd zwemmen was natuurlijk helemaal uit den boze. In hun 'schriftelijke vakantiewenken' waren de broeders daar heel duidelijk over.

Eind jaren zestig, toen met de Mammoetwet het volledige onderwijslandschap van aanzicht veranderde, werd de Apostolische School omgevormd tot een scholengemeenschap van mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Speelplaats van het Missiehuis, 1935 (foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000167)
Foto's

Collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nrs. 011110, 000167, 000166

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.