Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Sint Joseph ('Rooi Pannen') in Tilburg

Internaten

Het Sint Joseph-studiehuis was een kleinseminarie ofwel een rooms-katholiek gymnasium voor jongens van 12 tot 20 jaar met een priesterroeping. Je werd er opgeleid door Missionarissen van Mill Hill (een van oorsprong Engelse congregatie), om te gaan werken in derdewereldlanden.

Speelplaats van het kleinseminarie (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000367)

De internen verbleven in een kloostercomplex aan de Dr. Ahausstraat, dat vanwege de opvallende dakbedekking de bijnaam 'de Rooi Pannen' kreeg. Mill Hill-zusters verzorgden er de huishouding. Naast alle lesruimten was er ook een recreatie- en toneelzaal.

De studie stond in het teken van de humaniora en duurde in de regel zes jaar. Aanvankelijk kon je in Tilburg alleen de eerste vier klassen doorlopen, maar anno 1960 konden ook de vijfde- en zesdeklassers gewoon op Sint Joseph blijven. De afgestudeerden kwamen als missionaris te werken in derdewereldlanden. Naast onderwijs was er ook veel aandacht voor het geestelijk welzijn van de seminaristen, zoals door middel van regelmatig georganiseerde retraites.

In 1960 konden de studenten terecht in een nieuw, gelijkvloers gymnasium ingezegend door mgr. Bekkers. Op weg naar je klaslokaal paseerde je in dit paviljoen-achtige schoolcomplex, dat de naam Mill Hill College kreeg, meerdere binnentuintjes. Eind jaren zestig kregen ook externen toegang tot het onderwijs van de paters.

Na een sterke daling van het aantal priesterroepingen en dus aanmeldingen werd het kleinseminarie vervangen door een havo en vwo. In de jaren zeventig kwamen daar nog een lagere en middelbare detailhandelschool en middelbare hotelschool bij. Het internaat ging in 1973 dicht en het Mill Hill College verhuisde naar Goirle, waar het uiteindelijk ook een afdeling vmbo kreeg.

Wie heeft er nog bij de 'Fathers of Mill Hill' op kostschool gezeten? Vertel hieronder jouw verhaal.

Seminaristen en docenten (foto: Schmidlin, Tilburg, bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 052119)
Foto's

Speelplaats van het kleinseminarie (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 000367, bron: )

Seminaristen en docenten (foto: Schmidlin, Tilburg, bron: Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 052119)

2

Reacties (2)

Jak Boumans zei op 19 maart 2019 om 10:13 uur

St. Jozef Missiehuis, Mill Hill College, maar beter bekend bij de Tilburgers als de Rooi Pannen. In 1956 werd er een voorbereidend jaar ingericht. Daarna maakte het kleinseminarie een reuze upgrade qua onderwijs naar gymnasium met een gamma richting (alfa plus veel cultuur). Er kwamen leraren van buiten en er werd staatsexamen gedaan. Na de zesde klas gingen men van het kleinseminarie naar het Philosophicum in Roosendaal, waar de voertaal Engels was.
PS Onlangs via oud studiegenoten veel foto's uit de tijd ontvangen.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 maart 2019 om 13:50 uur

Bedankt voor je berichtje, Jak. En je maakt ons nieuwsgierig...;) Zou je deze foto's (of een aantal daarvan) met ons willen delen? Als je ze stuurt naar info@bhic.nl, ovv Jongensinternaat Sint Joseph in Tilburg, dan plaatsen we ze hier graag bij!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.