Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Bisschoppelijke Kweekschool O.L. Vrouw Zetel der Wijsheid in 's-Hertogenbosch

Internaten

In 1895 openden de Fraters van Tilburg aan de Sint Josephstraat een Bisschoppelijke Kweekschool, gewijd aan O.L. Vrouw Zetel der Wijsheid. Boven de ingang stond een Mariabeeld. In opdracht van de bisschop werden in dit gebouw jongemannen opgeleid tot onderwijzer. Zij volgden hun opleiding intern. In het openingsjaar deden 46 jongens het toelatingsexamen.


Fraters en internen op de binnenplaats van het internaat, 29 mei 1954 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)

De Bisschoppelijke Kweekschool maakte deel uit van het klooster van de fraters aan de Sint Josephstraat, nrs. 18-22, dat ook een kapel, fraterhuis en internaatgebouw omvatte. Aan het uiteinde van een van de vleugels van het complex was een klein rond gebouw, waar de kwekelingen piano konden spelen. Naast de reguliere vakken maakte ook muzikale vorming namelijk deel uit van de opvoeding.

Zoals op alle internaten stonden ook bij de fraters aan de Sint Josephstraat orde en tucht hoog in het vaandel. Even een stadswandeling maken, de enige buitenschoolse activiteit die er was, mocht alleen onder toezicht. Er waren vaste dagen voor groepswandelingen, netjes in rijen van drie en met een gelijk aantal surveillanten.


Recreatiezaal van het internaat
(foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Afzondering van de wereld werd cruciaal geacht voor een gedegen opleiding en opvoeding en daarom was het noodzakelijk dat alle jongens intern gingen. Dus ook degenen van wie de ouders in 's-Hertogenbosch woonden! Enkel tijdens de korte vakanties was je weer even thuis.

Tijdens de twintigste eeuw versoepelde dat strenge regime wel enigszins. En ook het hele onderwijsstelsel veranderde in de jaren zestig grondig, als een gevolg van de Mammoetwet die toen in werking trad. In de plaats van de bisschoppelijke kweekschool kwam een pedagogische academie.

Na een fusie met drie andere Bossche scholen (twee pedagogische academies en een opleiding tot kleuterleidster) werd het sinds 1979 leegstaande gebouw in 1983 gesloopt. Het maakte plaats voor een bank en wooncomplex. Het internaat bestond toen al een aantal jaar niet meer.


Internen van de kweekschool tijdens de pauze, gezien van de zijde van de Nieuwstraat, circa 1965 (foto: J.A.M. Roelands, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen we ze hier toe.

Bronnen

Website Bossche Encyclopedie, lemma: Voormalige kweekschool O.L. Vrouw Zetel der Wijsheid

Henny Molhuysen, 'Wandelen mocht onder toezicht op Bisschoppelijke Kweekschool', website Bossche Encyclopedie.

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant (Alphen aan de Maas 2010) 503-504.

 

Ben Robben stuurde ons deze foto:


De kweekschool in Den Bosch, waar mijn vader (Frits Robben) zijn opleiding heeft gevolgd. Hij staat op de foto, bovenste rij 4e van links. Hij was de zoon van een thuiswever, maar de pastoor van de parochie zorgde er voor dat hij intern naar de kostschool mocht, waar monsieur Diepen de rector was (zie foto). In 1916 had hij zijn diploma al en op negentienjarige leeftijd stond hij al voor de klas, op de Sint Joseph school in Tilburg. Hij had graag doorgeleerd, maar de pastoor vond het welletjes als zoon van een thuiswever.
2

Reacties (2)

Ben Robben zei op 3 augustus 2020 om 21:05 uur

Bijgaand foto van de kweekschool in Den Bosch,waar mijn vader zijn opleiding heeft gevolgd. Hij staat op de foto,bovenste rij 4e van links. ( Frits Robben)Hij was de zoon van een thuiswever,maar de pastoor van de parochie zorgde er voor dat hij intern naar de kostschool mocht,waar monsieur Diepen de rector was.( zie foto).In 1916,had hij zijn diploma al en met zijn 19 jaar stond hij al voor de klas,op de Sint Joseph school in Tilburg.Hij had graag doorgeleerd,maar de pastoor vond het wellentjes als zoon van een thuiswever.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 augustus 2020 om 21:08 uur

@Ben: nog bedankt voor je bericht en de mooie foto. Ik heb deze aan de pagina toegevoegd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.