Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Huize Ruwenberg in Sint-Michielsgestel

Internaten
Op het internaat van Huize Ruwenberg, een kasteel daterend uit de veertiende eeuw, verbleven jongens met een kloosterroeping. Hun leraren en opvoeders waren de Fraters van Tilburg. Zij vormden een bijzonder actieve onderwijscongregatie. Anno 1963 hadden zij in Nederland maar liefst 92 scholen en 29 kloosters.

Hun internaat in Sint-Michielsgestel lag op een idyllisch landgoed en maakte deel uit van een kloostercomplex met meerdere vleugels, een kapel en een doolhof van gangen. De kostschool telde drie afdelingen: de Cour Hollande voor leerlingen van 8 tot 11 jaar, de Cour Moyenne als middenafdeling, waar verplicht Frans werd gesproken en de Cour Superieure, de handelsschool.

Middels godsdienstige opvoeding en lessen Frans en Nederlands in het bijzonder, werden de leerlingen door de fraters voorbereid op het kleinseminarie. Kleinseminaries waren bedoeld voor jongens van twaalf tot zestien jaar met een roeping. Zij kregen er lessen in de humaniora en werden zo voorbereid op een priesterstudie.

Om een beetje bij te houden welke internen zich voor zo'n studie het beste kwalificeerden, bedachten de fraters een heuse Erelijst van IJver, waarop de jongens van de ulo en de handelsklas kennelijk een plaats konden veroveren. We zien de lijst op een van de foto's. Gezien het rooms-katholieke karakter van de opleiding zullen zowel hoge cijfers als godsdienstig en zedelijke leven een rol hebben gespeeld bij het selecteren van de gelukkigen. Maar hoe ging de verkiezingsprocedure nu precies in zijn werk? Wie selecteerde de leerlingen? Ging dat per jaar of stond je er wel langer op?

Het internaat van de fraters ging in 1965 dicht. De gebouwen werden later afgebroken, na de verkoop van Huize Ruwenberg in 1989. Deel hieronder jouw herinneringen aan het onderwijs en de opvoeding op het fraterhuis.

Foto's

)

19

Reacties (19)

Piet Drunen van zei op 11 maart 2019 om 11:20 uur
Hoi, Ik heb drie jaar op de Ruwenberg gezeten en heb ook minder prettige ervaringen gehad. Ik ben hier pas later bewust van geworden omdat ik het toen, zat in de vijfde klas lagere school, niet in de gaten had. ik heb geen zin om oude koeien uit de sloot te halen maar als jullie dit willen weten voor onderzoek km ik hier graag op terug. Het was rond 1960. Groeten
Jac van Daal zei op 11 maart 2019 om 14:14 uur
In 1964 in 6e klas begonnen en in 1969 voor mulo geslaagd. Onze lichting eindigde, met nog maar 25 interne leerlingen, het bestaan van De Ruwenberg. Veel sport, spel en goed onderwijs. Goede herinneringen aan deze tijd.
Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 15:41 uur
Beste Piet en Jac, beide hartelijk dank voor jullie berichtjes. We merken het hier vaker: het is bepaald geen uitzondering dat mensen tegengestelde herinneringen hebben aan hetzelfde instituut. Een andere periode, een andere groep of andere fraters: het kan er allemaal aan toe bijdragen dat je heel andere ervaringen hebt. Het is goed dat er aandacht is voor de goede én voor de donkere kant van de Ruwenberg. Dus veel dank dat jullie hier je herinnering hebben willen delen. (We houden je aanbod in ons achterhoofd, Piet, dank daarvoor.)
CGM de Rooij zei op 11 maart 2019 om 16:44 uur

Alleen een van de 3 zesde klassen was voor nietsvermoedende jongentjes ,die toen nog in geestelijke richting wilden.Van de 2 anderen was er een voor de aanwezige handelsschool ,de ander gingen middelbare opleiding elders volgen . Ik vond het er verschrikkelijk ,er werd zoveel gebeden ,dat het voor de rest van je leven al te veel was .Het eten was niet te pruimen (gehaktballen).Onvergetelijke misère.Christ.

sjef viguurs zei op 11 maart 2019 om 17:44 uur
hoi, Ook ik heb een drie kwart schooljaar.1963. ( vijfde klas lagere school) op de Ruwenberg gezeten. een vreselijke periode. Was vorig jaar terug in het gebouw of wat er nog van over is en heb die nacht de hele periode weer beleeft. Wat ontzettend heftig was. Mochten jullie verdere info willen mail mij gerust. Kan er nu wat makkelijker overpraten.
Silverback zei op 12 maart 2019 om 08:55 uur
Heb er 2 jaar gezeten periode 64 / 65, verloren tijd. Was hier in het dorp een bepaalde status als je daar op zat. heb daar wel geleerd om goed voor mezelf te zorgen ( situaties inschatten en macht,s verhoudingen zien ) Er liepen nog al wat fraters rond met een aparte handleiding. Om de maand naar huis , was ook vreemd . Laat maar horen als je wat wil weten. Groetjes.
Marilou NillesenBHIC zei op 12 maart 2019 om 11:54 uur
Bedankt voor jullie berichten, heren. Het blijven aangrijpende reacties om te lezen, ook om te zien hoe het ook na lange tijd nog zulke heftige gevoelens oproept. Veel dank voor jullie openhartigheid. En Sjef en Silverback, we nemen achter de schermen (via de mail) contact met jullie op.
CGM de Rooij zei op 12 maart 2019 om 15:32 uur

Ik kwam in 1948 van de Ruwenberg met een burn-out, dat woord was onbekend,maar nu ben ik het me bewust .Vooral na de commentarenHet geleerde huiswerk was ik de volgende dag vergeten en ik nam niets op

Marilou NillesenBHIC zei op 13 maart 2019 om 08:53 uur
Wat verdrietig om te horen, C. de Rooij. Ik kan me voorstellen dat dat zelfinzicht soms verhelderend maar soms ook heel pijnlijk is. Veel dank voor je reactie.
A. W. L van Buul zei op 13 maart 2019 om 14:14 uur

In de jaren '45, '46 en '47 leefde ik op De Ruwenberg. Volgde de Handels-Mulo t/m de derde klas. Stapte toen over naar de HBS, hetgeen wel een paar jaren kostte. Ik heb totaal geen bijzondere negatieve ervaringen. Er juist een stel goede jaren beleefd en er goede vrienden gekend. Kwam, en kom soms nog nog, namen van klasgenoten in de pers tegen.
Al mijn rapporten en een aantal foto's heb ik bewaard.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 maart 2019 om 08:53 uur
Goed te horen dat je daar zulke goede herinneringen aan hebt overgehouden, A. van Buul! Fijn dat je in die belangrijke periode van je leven kunt buigen op mooie ervaringen. We zijn wel benieuwd naar de foto's! (en rapporten...;) Zou je die willen mailen naar info@bhic.nl? Dan plaatsen we die hier bij (als je dat zelf wil natuurlijk)
Hennie Raaymakers zei op 18 maart 2019 om 16:07 uur

Ik kwam in1959 van een andere internaat in Tegelen geleid door nonnen naar de Ruwenberg. Dit was voor mij een grote cultuurshock.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 20:41 uur
Dank voor je berichtje, Hennie. In welke zin bedoel je dat? Was het in Tegelen beter, of juist niet? Wil je daar iets meer over vertellen?
Nico Uijttewaal zei op 19 maart 2019 om 11:03 uur
Vanaf de 6e klas lagere school op de Ruwenberg gezeten. De handelsschool in 5 jaar afgemaakt (al die tijd intern) De laatste paar jaar werd de school buiten het terrein geplaatst en kwamen er ook plaatselijke leerlingen. Ook ik heb slechte herinneringen (met name sexueel misbruik) wat ik me toen als klein “menneke” helemaal niet bewust was. Pas tijdens al die ophef over misbruik door de RK-kerk kwam alles weer boven. Gelukkig weer weg kunnen stoppen en daar kunnen laten. Nooit meer over hebben. Zelfs nu, nadat het een hotel is geworden wil ik er nooit meer naar toe!
Marilou NillesenBHIC zei op 19 maart 2019 om 15:09 uur
Het blijven aangrijpende berichten om te lezen, Nico, en jouw verhaal vormt daarop geen uitzondering. Om te bedenken dat je juist in die kwetsbare leeftijd er zo alleen voor stond, blijft onthutsend. Goed te lezen dat je dit alles achter je hebt gelaten, maar dat je er niet meer heen wil - ook niet in een nieuwe bestemming - vind ik heel begrijpelijk. Dank dat je je verhaal hier hebt willen delen, dat waarderen we echt.
Egbert Ausems zei op 19 maart 2019 om 21:30 uur

CGM de Rooij heeft gelijk: het onderwijs op de Ruwenberg leidde niet alleen op voor het seminarie. Van de drie 6e klassen was 6a bestemd voor leerlingen die naar een middelbare school gingen, 6b leidde op voor toegang tot het seminarie en 6c voor Mulo. Van 1951 tot 1953 heb ik klas 5b (Frater Winfridus) en 6a ((Frater Gerardus) doorlopen. Daar bewaar ik goede herinneringen aan. In 1996 volgde ik een cursus op mijn oude kostschool: het was goed om terug te zijn.

jef van veldhoven zei op 20 maart 2019 om 14:33 uur
https://myalbum.com/album/0tc5j9O6mplG
Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 20:04 uur
Ah, duidelijk Egbert. Dank voor je bevestiging en aanvulling. En Jef, ook bedankt voor jouw linkje!
chris muskens zei op 20 maart 2019 om 20:05 uur

Heb in 1961 en 1962 de vijfde en zesde klas doorlopen op de Ruweberg.
Vond het twee ellendige jaren. Heb er nu nog trauma's van overgehouden.
Vond het een concetratiekamp met strenge bewaking op cour Hollandais.
Totaal geen vrijheid, die ik thuis wel gewend was.
Sadistische frater was er op uit om je te straffen en genoot daar van.
Er gebeurden dingen die ik toen niet kon plaatsen maar die ik niet normaal vond.
Het sporten met de andere jongens was de enige leuke bezigheid.
Wat heb ik mijn dorp ( Elshout) en dorpsvrienden gemist!!!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.