Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Augustinianum in Eindhoven

Internaten
Het Augustinianum aan de Kanaalstraat was een kloostercomplex met gymnasium en internaat. De school was van oorsprong alleen bedoeld voor jongetjes, je kreeg les van paters Augustijnen en je ouders betaalden voor de kost en inwoning. Je werd er opgeleid om zelf pater te worden.

Sportveld

De openbare Heilig Hartkerk, op steenworp afstand, was van de paters en sinds 1924 zat in hun klooster bovendien een kapel, boven de recreatiezaal. Het was een gesloten wereldje, met alle voorzieningen om het zielenheil van de ‘internen’ in goede banen te leiden.

Het leven op zo’n internaat stond in het teken van routine en discipline. Slapen, bidden, eten, spelen, gymnastiek, studeren, douchen en weer slapen – alles ging in groepsverband en iedere groep had een leider. Maar ook als je sliep was er wel een surveillant die een oogje in het zeil hield en die ’s morgens controleerde of jij je bed netjes had opgemaakt.

Gymnastieklokaal

Op het internaat werd ook gedacht aan lichamelijke opvoeding. Een gezonde geest in een gezond lichaam. De foto’s laten zien wat dat betekende. Je kon met je vriendjes voetballen op het speelveld van de paters en tijdens de schooluren bracht je ook tijd door in het gymlokaal, waar je moest klimmen, bokspringen en ringzwaaien. In je vrije uren kon je ook terecht in de zogeheten ‘ontspannings- en conversatiezaal’, om te pingpongen bijvoorbeeld.

In 1966 vonden er twee belangrijke veranderingen plaats. Naast het gymnasium kwam er ook een HBS en voortaan werden ook meisjes tot de school toegelaten. Dat betekende een groei van het aantal leerlingen naar 1200.

Leerlingen en een op de speelplaats

Hoe kijk jij terug op je jaren in dit internaat? Hoe was het onderwijs en wat deed je in je vrije uren? Waren de paters streng of viel dat wel mee? Of hoorde jij bij de grotere groep van ‘externen’ ? Je kreeg dan wel onderwijs van de paters maar woonde nog gewoon bij je ouders. Op het internaat mocht je dan waarschijnlijk niet komen, maar speelde je bijvoorbeeld wel samen met de internen? Je kunt het hier allemaal met ons delen.

Foto's

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nrs. 28341, 28325, 28349.

2

Reacties (2)

Henk Kroon zei op 18 maart 2019 om 09:57 uur

Naar mijn weten was het internaat Augustinianum niet per se bedoeld als seminarie richting priesterschap.
Henk Kroon

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 maart 2019 om 09:14 uur
Beste Henk, bedankt voor je reactie! Voor de basisinfo over de internaten in Brabant baseer ik me op de Piusalmanak. Ik heb op basis van die bron genoteerd dat het om een kleinseminarie gaat van de paters augustijnen. Je hebt helemaal gelijk dat dit dus niet de echte priesteropleiding is, in de zin van een grootseminarie met lagere en hogere wijzingen, jongens vanaf pakweg 16 jaar oud, etc. Maar het gaat hier om een voorbereidende priesteropleiding, zoals er ook een klein- en grootseminarie was per bisdom. Ik zal eens kijken hoe ik e.e.a. in de tekst kan verduidelijken. Alle extra info is daarbij welkom, dus voel je vrij om hier nog verder te reageren met aanvullingen. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.