Aanvankelijk dacht men zich te vestigen in De Weebosch, maar een ontmoeting van overste broeder Alphons met pastoor Van Ravensteijn uit Son, deed hem besluiten in de bosrijke omgeving van Son een terrein van 2,5 hectare aan te kopen. De broeders woonden tijdens de bouw in een notarishuis aan de Markt. Op 21 juli 1914 legde broeder Alphons de eerste steen van het gebouw, dat ontworpen was door de Eindhovense architect L. Kooken. De instelling had toen de naam R.K. Sanatorium voor zenuwlijders.
In 1919 werden ook tuberculosepatiënten opgenomen en kreeg het huis de naam R.K. Sanatorium het H. Hart van Jezus. In 1924 was een uitbreiding met een grote vleugel en een wasinrichting noodzakelijk, ook door L. Kooken ontworpen. Naast het hoofdgebouw verrees in 1929 een kapel naar een tekening van F. Vervest uit Eindhoven.
In de grote tuin met vijver waren op de gazons kleine lighallen voor de patiënten gebouwd, die naar de zon konden worden gedraaid of uit de wind. Achter de vleugel uit 1924 en tussen de kapel uit 1929 en het klooster stond de grote lighal. In 1931 werd er opnieuw uitgebreid.
Op 1 oktober 1957 sloten de broeders het sanatorium voor t.b.c.-patiënten vanwege de terugloop van deze ziekte en openden ze een internaat, Huize Zonhove.
Op 1 april 1958 keerden de laatste broeders terug naar België, toen het huis werd aangekocht door de Sint Nicolaasstichting te ‘s-Hertogenbosch. Geleidelijk is men overgegaan tot het opnemen van meervoudig gehandicapte jongens. Na een zware brand in 1959 werd het gebouw gewijzigd.
Omstreeks 1985 is het klooster afgebroken en vervangen door een aantal woonhuisjes, verspreid over het terrein en enkele grotere gebouwen voor de activiteiten, kantoren en behandelingen. Het terrein bleef open en voor iedereen toegankelijk gebied. Er rest nog een torentje van de oude kapel op het gazon.
In de tuin staat een monument opgedragen aan de 101st Airborne Division die hier rond 17 september 1944 zware gevechten heeft geleverd met de Duitsers.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Reactie toevoegen