Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Nicolaasgesticht te Helvoirt

Kloosters

Op verzoek van pastoor Everts werd in Helvoirt een zusterhuis geopend, waarbij het kerkbestuur voor het terrein, het bouwplan en het geld had gezorgd. Pastoor Everts was hierbij gesteund door zijn vriend J. Cuyten, president van het grootseminarie en raadsman van de congregatie van de Zusters van J.M.J.

Het ontwerp was van architect Cornelis Goyarts uit Tilburg. De zusters betrokken het klooster aan de Kastanjelaan 17 in 1882, in huur van het kerkbestuur. Ze hadden hier scholen voor lager onderwijs, een naaischool en een bewaarschool en toen er in 1897 een gasthuis gebouwd was, verzorgden ze ook zieken en bejaarden. De communiteit werd opgeheven in 1959.

Helvoirt, St.-Nicolaasgesticht, c. 1930. Foto: BHIC, fotonr. fotohe.0218Architect P. Drijvers uit Oisterwijk had in 1960 nog een uitbreidingsplan ingediend, maar in 1962 kocht de gemeente het klooster, dat daarna in delen werd afgebroken. Het laatste deel is in 1972 gesloopt.

Het gebouw bestond uit een hoofdgebouw met twee uitspringende zijvleugels. De topgevels van de hoeken eindigden in een sierlijk, trapgevelachtig torentje waarin een beeldnis was uitgespaard. Achter het klooster lag een uitgestrekte tuin.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: St.-Nicolaasgesticht, c. 1930 (BHIC, fotonr. fotohe.0218)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.