Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Antoniusgesticht in Liessel

Kloosters

Al in 1856 had mevrouw Maria van Hoof, die later bij de franciscanessen intrad onder de naam zuster Bernardina, aan pastoor Bijnen een plan voor de bouw van een liefdegesticht voorgelegd. Pas door het werk van pastoor Van ‘s-Hertogenbosch kwam het tot uitvoering.

Sint-Antoniusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z032 Beeldmateriaal Zusters vd Choorstraat)
Sint-Antoniusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z032 Beeldmateriaal Zusters vd Choorstraat nr. 104047)

Oorspronkelijk zou het gesticht de naam Sint Jozef krijgen, maar het werd Sint Antonius. De Zusters van de Choorstraat vestigden zich in 1893 in een zusterhuis met een school aan de Hooofdstraat in Liessel. Het gebouw doet denken aan het werk van de bouwkundige J. Heijkants uit Erp.

In 1911 werd de school uitgebreid en in 1925 kreeg het huis een verdieping, zodat de zusters met bejaardenzorg konden beginnen. Het huis werd in 1952 overgedragen aan de zusters.

Antoniusgesticht rond 1965 (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z032 Beeldmateriaal Zusters vd Choorstraat)
Antoniusgesticht rond 1965 (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z032 Beeldmateriaal Zusters vd Choorstraat nr. 104048)

De laatste zuster verliet Liessel in 1974, de communiteit is echter pas in augustus 1986 officieel opgeheven. Het huis is daarna afgebroken. De bejaardenzorg kreeg een nieuw gebouw, De Nieuwe Erve. Op de plaats van het vroegere gesticht kwam een bankgebouw. 

Heb je nog bij de zusters op school gezeten, of zat je oma bij hen in het bejaardenhuis? Deel je verhaal met ons.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.