Dit huis werd in 1880 verkocht aan Felix Keunen, die het in 1881 weer doorverkocht aan de paters Redemptoristen die uit Frankrijk gevlucht waren. Ze vestigden er een noviciaat. In 1885 kwam er een houten kapel in neoromaanse stijl.
In 1894 verkochten de paters het huis aan de Broeders van Liefde uit Gent, die het op 15 oktober in gebruik namen als juvenaat. Van het huidige gebouw is de langsvleugel uit 1895 het oudste gedeelte, in 1908-1910 is hij verlengd. De rest van het oude huis werd gesloopt toen de Belgische architect A. van de Vijvere aan de achterzijde een dwarsvleugel toevoegde in de stijl van de bestaande bebouwing. Deze toevoeging is bij de restauratie in 1974 verwijderd.
In 1923 en 1925 zijn haaks op de uiteinden van deze voormalige dwarsvleugel twee nieuwe vleugels gerealiseerd, naar ontwerp van architect H.C. Bonsel, die in 1924 ook de kapel bouwde in het centrum van het U-vormige complex. Een jaar later bouwde hij twee nieuwe dwarsvleugels.
Van 1988 tot 1992 werkten de Kleine Zusters van Sint Joseph in het klooster. Ze woonden in een van de paviljoens.
Nog in 2001 werd er een broederhuis geopend, een gebouw van architect A. Oomen uit Breda. In een van de paviljoens is sinds 2002 het Hospice De Regenboog van de Stichting Sint Annaklooster gevestigd. De Broeders van Liefde hebben op het terrein een nieuw kloosterverzorgingshuis voor hun bejaarde broeders gebouwd.
Eikenburg heeft in de huidige vorm een U-vormig hoofdgebouw. De oudste vleugel heeft haakse zijvleugels gekregen, die worden voorafgegaan door een dwarsgeplaatst paviljoen. Tussen de armen van de U ligt de kapel. De voorgevel van het oudste gebouw bevat nissen met daarin beelden van de H. Aloysius en de H. Gerardus Majella. De hoofdingang heeft een monumentale omlijsting met een madonnabeeld. De oude lange vleugel heeft een classicistisch karakter.
De kruisvormige kapel heeft een tegeltableau van de gekruisigde Christus in de gevel. In de kapel en de vleugels worden traditionele en expressionistische elementen gecombineerd. In de tuin was een Lourdesgrot. Voor het complex staat een beeld van Sint Joris met de draak, in 1909 vervaardigd door J. Custers in neogotische stijl.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen