Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Kapucijnenklooster in Eindhoven

Kloosters

Eind jaren ’20 werd aan de paters Kapucijnen gevraagd of ze de zielzorg in het Drents Dorp op zich wilden nemen. In 1929 waren ze bereid hier een klooster en rectoraatskerk te vestigen. Mede door de economische crisis ontstond vertraging. Pas op 1 januari 1937 konden ze met de zielzorg beginnen.

Eindhoven, Kapucijnenklooster, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001017805
Kapucijnenklooster, 1989 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)


Architect M. van Beek uit Eindhoven bouwde de kerk en het klooster aan de Koenraadlaan 59. Hij vernieuwde daarmee de traditionele opzet van een kapucijnenklooster. De paters konden het klooster op 7 augustus van dat jaar betrekken, de Koenraadkerk werd 20 augustus in gebruik genomen.

Eindhoven, Kapucijnenklooster, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001017803
Kapucijnenklooster, 1989 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)


Op 1 juni 1971 werd het rectoraat van de kapucijnen opgenomen in de nieuwe parochie Strijp. De kerk werd op 25 november 1979 gesloten. Het klooster is in 1991 verlaten en gesloopt, de Koenraadkerk was al rond 1989 afgebroken.

Eindhoven, poort van het Kapucijnenklooster, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001017804
Poort van het kapucijnenklooster, 1989 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)


Het in ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken klooster was L-vormig. De openbare kloosterkerk was een sobere, driebeukige baksteenbouw. De gevel had een roosraam, verder waren er rondboogramen. Tussen kerk en klooster lag een woning met vier dakkapellen.

De voortuin werd begrensd door een laag muurtje, de tuin zelf was omgeven met een hoge muur. In de muur was een poort met afdak en een houten gebint opgenomen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

4

Reacties (4)

Bas Stuiverstraat zei op 30 oktober 2022 om 23:12 uur

Toen het prachtige klooster tegen de zin van de buurt zou worden gesloopt, braken buurtbewoners een dag voor de sloop zou beginnen het pand in, om in elk geval nog wat memorabilia te redden van de sloopkogel. Dat begon al heel vroeg in de ochtend: ik werd een straat verderop wakker van buurtbewoners die zelfs grafstenen meesjouwden, van mensen die ze nog gekend hadden.

Ik ging toch ook maar eens een kijkje nemen, en vond een mooie oude klerenkast die nog van een pater was geweest. Het ding was van hout, twee meter bij anderhalf, en loeizwaar. Ik was net aan het bedenken wie ik kon vragen om te helpen tillen, toen er paniek was bij de deur: de sloper zag het niet zitten dat de buurt er met zijn bezit vandoor ging en had een paar zware jongens gestuurd om iedereen het klooster uit te ranselen.

Maar ik was 19, ik had mijn zinnen op die kast gezet, en angst geeft je vleugels. Dus, hoe ik het gedaan heb, geen idee, maar ik ben met kast en al over de tuinmuur gesprongen, die toch twee meter hoog was (en er trouwens nog steeds deels staat).

Ik heb hem nog naar huis gesleept ook, en daar staat hij nu nog, een beetje scheef van het slepen over de straatkeien.

Het was regelrechte plundering, zou je kunnen zeggen, hoewel bijna iedereen het juist met veel respect voor de paters deed. Maar spijt had niemand. De volgende dag werd alles met de grond gelijk gemaakt, inclusief alle meubels die er nog stonden. Dus waarom die sloper nu mensen liet slaan omdat ze nog iets probeerden te redden, dat is me eigenlijk een raadsel.

De plek is opgevuld met een erg lelijk woongebouw en vooral kantoren, zoals bijna al het erfgoed in Eindhoven.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 november 2022 om 11:03 uur

Bedankt voor je bericht, Bas, en ja, ik begrijp dat je je actie op meerdere manieren zou kunnen uitleggen. Maar inderdaad: als alles toch met de grond gelijkt wordt gemaakt... Ik vraag me af: zouden er mensen zijn die dit soort memorabilia - net zoals jij - nog zouden bewaren? Het is toch een gek idee dat er ergens nog grafstenen zouden liggen. Weet je dat toevallig?

Bas Stuiverstraat zei op 1 november 2022 om 18:38 uur

Ik heb werkelijk geen idee, Marilou.

Eén buurtbewoner kwam aan het eind van die middag twee grafstenen in een kruiwagen naar ons brengen (ons = de destijds gekraakte school aan de Zevenaarlaan, de straat achter het klooster). Hij wilde ze een plekje op het schoolplein geven. Maar dat vonden wij toch niet zo'n goed idee, dus we hebben hem vriendelijk verzocht ze weer mee te nemen.

Ik weet ook niet wat er allemaal nog stond voordat de buurt de deur openbrak. Ik was waarschijnlijk de laatste die arriveerde voordat de zware jongens van de sloper kwamen. De buurt was toen al uren bezig. Ik hoop dat ze veel hebben kunnen redden, al lijkt het me wel een erg bizar idee om iemands grafsteen in je tuin neer te zetten.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 november 2022 om 11:12 uur

Zeg dat, Bas, dat lijkt me ook een zonderling idee, zo'n tuinornament. Maar wat je zegt: het is te hopen dat er destijds nog heel wat van de slopershamer is gered.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.