Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Externaat Sint Antonius van Padua in Megen

Internaten

Priester werd je niet zomaar. Daar ging een jarenlange studie aan vooraf. Wilde je pater worden dan kwamen er nog flinke scheppen bovenop. Alleen al omdat je voor zo’n carrière kennis nodig had van het Latijn, de taal van de rooms-katholieke kerk, was gymnasiumonderwijs een eerste vereiste. In Megen kon je daarvoor terecht op het Gymnasium Sint Antonius van de paters franciscanen.

Gymnasiasten en enkele franciscanen voor de ingang van het gymnasium, 1929 (Bron: collectie BHIC)


Leerlingen uit alle windstreken

In 1877 had de Orde van Franciscanen het schoolgebouw, waarin tot dan toe een Latijnse School was gevesetigd, onder hun hoede gekregen. De franciscanen stichtten er een gymnasium voor jongens die geestelijke wilden worden, een kleinseminarie. Zo'n opleiding werd intern gevolgd; leerlingen verbleven voor de duur van hun opleiding elders dan in hun ouderlijk huis. Opvallend aan het seminarie in Megen is echter dat veel studenten niet uit Brabant kwamen, maar uit franciscaanse bolwerken in andere provincies, zoals in Wijchen, Drachten, Musselkanaal, Bodegraven, Woerden, Lichtenvoorde, Heerlen, Maastricht, Monnickendam, Amsterdam en Nieuwe Niedorp.

Kosthuizen

Bij de meeste katholieke internaten was het zo, dat de leerlingen introkken bij de geestelijken door wie zij onderwezen en opgevoed werden. Bijzonder aan het internaat in Megen is echter dat de internen niet in het franciscanenklooster verbleven, maar in zogeheten 'kosthuizen', die rondom het gymnasium lagen en door de franciscanen werden beheerd. Eigenlijk was Sint Antonius in Megen dus geen internaat maar een externaat. Van twee kosthuizen weten we de naam: Ruygt en Steverink. In zo'n kosthuis was ruimte voor pakweg zestien studenten, verdeeld over twee slaapkamers met elk vier metalen stapelbedden. Een zesdejaars kreeg als 'kostbaas' de verantwoordelijkheid over de groep. En een alleenstaande dame verzorgde de huishouding.

Het dagritme van de studenten werd bepaald door de luidklok in het torentje van het gymnasium. Tussen de lesuren drentelden zij over de keienstraatjes en tijdens de grotere pauzes over de dijk rond het stadje. Een vertrouwd beeld voor de Megenaren destijds waren de studenten op straat, onderweg naar school met hun studieboeken en een zitkussen onder de arm en voorzien van elleboogbeschermers.

Speelveld (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Ontspanning

Naast studie was ook tijd ingeruimd voor ontspanning. Bijvoorbeeld door een potje te voetballen op de speelvelden. Deze lagen niet bij het klooster, maar net buiten de bebouwde kom en tegen de dijk. Of er werd samen naar een stichtelijke, zedelijk verantwoorde film gekeken. Culturele vorming stond hoog in het vaandel en voor toneelspel hadden de franciscanen een aparte zaal. En omdat de gezonde geest een gezond lichaam verdient, werd ook veel gesport, in de gymnastiekzaal of buiten, bijvoorbeeld door lange wandelingen te maken.

Speelplaats, 1935 (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Verder studeren

Hoorde je bij de beste leerlingen van het kleinseminarie in Megen, dan kon je ervoor kiezen om verder te studeren bij de franciscanen, met als einddoel de intrede in hun kloostergemeenschap. Ook konderen leerlingen ervoor kiezen om bij een andere orde of congregatie verder te studeren. En als zij geen kloosterling wilden worden maar nog wel roeping hadden, konden zij zich aanmelden voor een voortgezette priesterstudie aan een van de bisschoppelijke grootseminaries. Het merendeel zal echter, net als bij de meeste seminaries en broederopleidingen het geval was, uiteindelijk hebben gekozen voor een leven als leek.

In 1967 is het gymnasium in Megen gesloten.

Groepsfoto t.g.v. het 300-jarig bestaan van het gymnasium in 1946 (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Groepsfoto 1967. Eerste rij, helemaal links: Marie Smits, van het kosthuis. Mogelijk zien we ook pater Thomas van Schaik (eerste rij, 3e van links) en gymnastiekleraar pater Wunibald (direct links van het tweede raam van rechts, met bril). (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Bronnen

Reacties hieronder en per mail, waaronder diverse bijdragen van Joannes H.I. Peters. Waarvoor dank!

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten in Megen? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal dat een indruk geeft van het kostschoolleven. Mail het ons naar info@bhic.nl., dan voegen wij het hier toe.

Foto's (chronologisch gerangschikt)

Gerard Leonards stuurde deze foto uit de periode ca. 1916-1922:

Klassenfoto ca. 1916-1922. De leerling in het midden, met de armen over elkaar, is Gerard Leonards sr.


Ben Nales stuurde deze foto uit de jaren dertig:

Klassenfoto ca. 1936


Wout Smit stuurde deze foto uit de jaren vijftig:

Leerlingen gymnasium tijdens Fancy Fair, 1956-1957


Ton Engelbarts stuurde deze foto's uit de jaren zestig:

1. De studiezaal van het gymnasium, jaren '60


2. De laatste studenten die bij Marie Smits in kost zijn geweest, jaren '60. De leerlingen woonden gedurende hun schooljaren in haar kosthuis in Megen.


'Megenswaardigheden' 1963-1966, ingezonden door Jan de Haan:

1.'Marie Smits, een van de 'kostdames'


2. An Witsiers, een van de 'kostdames'


3. Kosthuis Schumacher; Staande v.l.n.r. Paul Lautenschütz, Berrie van Son, Henk van Maastricht, ... van Mierlo, Kees Dernier, Zuster Schumacher, Bram van Leeuwen, Jan Mensink, Tom Faut, Cor Renkens. Zittend: Herman Jansen, ?, Kees Pouwels, Hans van Hoof, Jan de Haan, Piet de Bruin.


4. Een kijkje in het kosthuis, met rechts achter het zgn. doorgeefluik. In de ruimte beneden werd gestudeerd, gegeten en gerecreëerd.  Achter de deuren waren opbergkasten voor studieboeken en spelletjes.


5. Leerlingen op het schoolplein; Tijdens de pauze vertoefden de leerlingen op het plein voor het gymnasium of bij het kapelletje van het bruûrke van Megen. Wilden ze nog even een proefwerk doorkijken, dan gingen ze in het kapelletje nog even in alle rust leren.


6. Voetbaltiental op de sportvelden.


7. De school had in de laatste jaren zelfs een schoolband. Drummer Hans Rutten, gitaar Leo Haggenburg en Cor Renkens (niet op de foto) en zang Jan de Haan. Repertoire van de zestiger jaren: Blue Diamonds, Beatles, Rolling Stones.


8. Op cultureel gebied werden er Griekse tragedies opgevoerd. Ook hadden soms Megenaren een rol. Pater Cyrillus is de man naast het vrouwelijk personage.


9. Blijspelen vonden de leerlingen over het algemeen beter te verteren dan Griekse tragedie. De vrouwelijke rollen werden door leerlingen gespeeld.


10. Sint Katrien was een hoogtepunt in het jaar (25 november). De 6e klas koos dan een hoofddeksel. Pater Cyrillus (leraar Frans) was de mentor.


101

Reacties (101)

Joannes H.I. Peters zei op 12 maart 2019 om 20:56 uur

Het begeleidend schrijven hierboven is niet erg up-to-date.
Het was niet het St. Anthonius Gymnasium, maarGymnasium St. Anthonius. Dit gymnasium werd absoluut niet bevolkt door jongetjes uit Brabant, maar vooral door knapen uit franciscaanse bolwerken in alle andere provincies. Om er enkele te noemen: Wijchen, Drachten, Musselkanaal, Bodegraven, Woerden, Lichtenvoorde, Heerlen, Maastricht, Monnickendam, Amsterdam. Slechts een enkeling kwam uit Brabant.
De "studenten", zoals ze in de Megense volksmond werden genoemd, werden niet bij de lokale bevolking ondergebracht, maar in door de franciscanen rondom het gymnasium beheerde 'kosthuizen', waarin een alleenstaande dame voor de huishouding zorgde.
Een kosthuis huisvestte in principe 16 'studenten': 2 slaapkamers, ieder 8 knapen in 4x één stapelbed van metaal. Klas 1 t/m 3, genoemd 'klein figuur' in kamer 1 en klas 4 t/m 6 als 'groot figuur' in de andere. Een zesdeklasser werd als "kostbaas" de verantwoordelijke....
De sportvelden lagen niet bij het klooster, maar net buiten de bebouwde kom tegen de dijk, daar waar ze nu nog zijn....
Het verhaal van recruteren voor het kleinseminarie klopt niet; het gymnasium zélf was het klein-seminarie ! En daar kwam je bij voorbaat niet op, als je al niet heel behoorlijk kon leren.....zo kan ik nog wel even doorgaan.
Drie keer in het jaar naar huis....
Het was wel degelijk een internaat. Je zat intern, het gehele jaar.

Dat hoeft niet altijd in het gebouw te zijn, waar je ook je studie volgt.
De zes kosthuizen lagen tegen het gymnasium of de kloosterkerk aan. aan....
Veel verdraaiingen van waarheden dus, ik kan nog wel even doorgaan.
Met groet, Joannes H.I. Peters, leerling van 1960 tot 1966.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 10:04 uur

Beste Joannes, veel dank voor je reactie met op- en aanmerkingen. Die ga ik gebruiken om het verhaal aan te passen! Wil je nog meer delen over je tijd op deze kostschool, dan kun je hier reageren of me mailen. Dat kan via info@bhic.nl. Hartelijke groeten,

frits van schijndel zei op 20 maart 2019 om 02:32 uur

als geboren en getogen megenaar bouwjaar 30-03-1933 zoon van de slagers gebroeders van schijndel kloosterstr voorheen minderbroederstraat zal ik proberen te schetsen hoe het vroeger was : alle studenten waren ondergebracht bij particulieren kosthuizen daar isverandering ingekomen in 1950 toen hebben de paters 2 nieuwe kosthuizen gebouwd in de dokter baptiststraat gerund door wed marie smids voorheen eigenares van kosthuis smids kloosterstraat 10het andere door an witsiers dochter van slager witsiers het pand wilhelminastraat 5 was ook eigendom van de paters en werd gerund door de gezusters burgers en nu de logica dat er dus wel degelijk de studenten bij de plaatselijke bevolking ondergebracht werden
maandelijks werden de nota s van het geleverde vlees afgegeven bij elk kosthuis de 3 nota s van de genoemde kosthuizen werden door de paters afgerekend onder het genot van een borreltje en een dikke agio sigaar de particuliere kosthuizen waren rond 1950 dr baptiststr 23 willem de kock no 24 marie driessen no 41 hanneke en kobus de becker no 18 schoenmakers kloosterstr no 26 van gisteren no12 van aalst no 10 pauwels no 8 kersten no 3 gezusters steverink het sportveld aan de maasdijk is ongeveer rond 1935 aangelegd na de maaswerken

frits van schijndel zei op 20 maart 2019 om 02:42 uur

de dame links vooraan op de groeps fhoto is kostjuffrouw marie smids

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 maart 2019 om 08:07 uur

@Frits: veel dank voor je mooie en gedetailleerde bijdrage! Vergeleken met andere internaten was het hier toch wel een bijzondere situatie, met die kosthuizen. Heel fijn dat we nu ook de namen hebben van de mannen en vrouwen die deze huizen onder hun hoede hadden, mét adressen zelfs : ) Die info vind je niet zomaar. En trouwens ook bedankt voor het aanwijzen van Marie Smids op de groepsfoto. Herken je nog andere mensen op die foto toevallig?

Gerard Leonards zei op 25 maart 2019 om 19:26 uur

Mijn vader (G.M.J.Leonards 1903-1983) verbleef van 1916 tot 1922 in Megen. Hij volgde er de Latijnse School, zoals hij het zelf noemde. Ik ben in het bezit van een klassefoto van destijds. Eenieder die mij aan meer informatie kan helpen, nodig ik hierbij graag uit...

Marilou NillesenBHIC zei op 26 maart 2019 om 15:57 uur

Hallo Gerard, bedankt voor je berichtje. Als je die foto naar info@bhic.nl stuurt ovv Externaat Megen, dan zetten we die er hierbij.

En ik sluit me aan bij je oproep om meer informatie. Die uitnodiging staat zeker!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 09:29 uur

@Gerard: zoals je ziet heb ik de foto inmiddels aan het verhaal toegevoegd. Bedankt! En ik hoop op veel reacties natuurlijk.

Cees MEIJER zei op 15 mei 2019 om 09:01 uur

Er stonden in de slaapkamers geen stapelbedden. Tenminste niet in mijn tijd. 1953-1959. 16 Bedden verdeeld over 2 kamers. Op de foto staat niet het klooster maar het gymnasium. Het klooster stond tegenover de school. In het gymnasium was ook een recreatiezaal en in die zaal was ook een toneel.

Cees Meijer zei op 15 mei 2019 om 09:44 uur

Het gymnasium was uit 1645.Toen een Latijnse school. De leerlingen kwamen vaak uit franciscaner parochies. De kerk betaalde vaak bij als ouders niet alles konden betalen. In mijn tijd moesten we een diploma hebben voordat we in het klooster gingen. Er waren veel uittredingen. De studenten die goed in Latijn en Grieks waren deden staatsexamen omdat de school zelf geen examen mocht afnemen. De andere leerlingen gingen naar Oss om aan het Titus Bransma lyceum het HBS A diploma te halen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 mei 2019 om 12:21 uur

Bedankt voor je uitleg en aanvullingen, Kees. Ik heb het fotobijschrift erop aangepast. Die kostgelden werden dus niet voorgeschoten maar (deels) geschonken als deouders het niet konden betalen. Toevallig hoorde ik laatst nog over een kostschool, waar het blijkbaar voorkwam dat de opleiding in stappen /pas later hoefde te worden betaald. Maar ook dat dit (rest)bedrag na de studie soms werd kwijtgescholden, als een student besloot om in te treden tenminste.. Maar dat ging over een andere kostschool - zal volgens mij toch geen algemene praktijk zijn geweest

A. Jagers zei op 8 augustus 2019 om 15:49 uur

In het weekblad De Sleutel van 07-08-2019, verschijnend in Oss e.o. las ik een artikeltje over uw Gymnasium met de vraag om eventuele reacties.
Van 1957 t/m 1994 was ik docent klassieke talen en rector van het Titus Brandsmalyceum te Oss. N.B. Titus was, voordat hij om gezondheidsredenen overstapte naar de Carmelieten, leerling van uw Gymnasium.
Ik herinner mij dat in de vijftiger jaren van de vorige eeuw regelmatig studenten uit Megen naar de HBS van het lyceum kwamen om het HBS-A diploma te behalen. Zij startten meestal in de voorlaatste klas. De reden daarvan was dat HBS-A minder zwaar was met name vanwege het feit dat op HBS-A geen klassieke talen werden gedoceerd.
Daarna konden zij hun verdere priesteropleiding volgen. Zij woonden in groepjes van enkele in leeftijd variërende studenten in een van de kosthuizen in Megen. Met succes hebben deze leerlingen - ik vermoed een
tiental - hun diploma behaald en hopelijk hun studie kunnen vervolgen.
Of deze informatie de moeite waard is om te publiceren, laat ik aan u over.
Maar is vond het de moeite waard om het toch wel bijzondere van het Gymnasium Sint Anthonius te melden.

A.Jagers, oud-rector Titus Brandsmalyceum te Oss

Kees van de Wiel zei op 11 augustus 2019 om 15:01 uur

Het tijdschrift Zendgraaf van onze heemkundekring heeft bv. in nummer 35 uitgebreid aandacht besteed aan het kosthuis van Marie Driessen. Daarin staan ook andere kosthuizen vermeld. De Zendgraaf is bij het BHIC beschikbaar. Het voert te ver om hier meer over te schrijven.
Het boek: "Van bruin habijt naar bruin café", uitgegeven bij het 100 jarig bestaan van het gebouw St. Anthonius, beschrijft ook het verschijnsel kosthuizen.
Laat maar weten of je naspeuringen succes opleveren.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 augustus 2019 om 07:54 uur

@A. Jagers: absoluut de moeite waard! Zo komen we toch al veel meer te weten over de opleiding van de (aankomende) priesterstudenten aan dat - inderdaad bijzondere - internaat in Megen. Voel je vrij om er nog meer over te vertellen. Nog bedankt voor je reactie en welkom op de site.

@Kees: dank voor de literatuurtips! Ik vermoed dat in die publicaties al veel van de vragen worden beantwoord. Die gaan we dus aanvragen en ook hier als bronnen toevoegen, voor wie verder wil lezen. Ik houd je op de hoogte.

Ben van de Camp zei op 18 augustus 2019 om 20:30 uur

Via mijn jongste broer Johan werd ik attent gemaakt op het bestaan van deze site met de vraag of ook ik nog wat kon toevoegen.
Nou, dat gaat lukken.
Allereerst stelt Frits van Schijndel terecht vast dat de studenten wel degelijk waren "gehuisvest" bij de plaatselijke bevolking. Ingekwartierd zou je kunnen zeggen. De plaatselijke heemkundekring kent ongetwijfeld alle adressen en de "exploitanten van de kosthuizen" .
De studenten en de bewoners van Megen vormden ook een zekere eenheid waarbij de invloed van het externaat c.q. de studenten op de bewoners groter was dan omgekeerd. Voor wat in Megen de'n BUITENHOEK heette gold dat minder maar voor alles in de STAD telde dat wel degelijk. Dankzij de studenten vonden veel bakkers, slagers etc. een bestaan. Zelfs zulk een exotische business als die van Anna Wattenberg in de Torenstraat - het wassen en stijven van boorden en manchetten - leverde inkomsten op.
En voor ouders die hun kind wilden bezoeken was er natuurlijk Hotel Muskens. Elke pater moest natuurlijk ook dagelijks de mis opdragen (soms in het klooster 4 tegelijkertijd!!) en dat vergde miswijn. Ik ga niet vertellen hoeveel ik daarvan gestolen heb, maar hofleverancier - voor de totale Franciscaner orde - was natuurlijk wijnhandel Hubert Remmen. Tot zover het economisch belang.

Ook cultureel lieten de studenten van zich horen. Iedereen die toen op de keien woonde weet zich ongetwijfeld te herinneren hoe de studenten in de tijd van Sinterklaas in rijen van vijf of zes door de straten liepen onder het zingen van liedjes over de goedheiligman. Ook zongen ze telkens als er een student jarig was gezamenlijk hun "Y ovivat". En natuurlijk maakten ze ook (klassieke) muziek en hadden ze hun eigen toneelvoorstellingen. Dit alles stimuleerde ook de bewoners.
In het stadje Megen was er sprake van een kruisbestuiving tussen de "studenten" en de bewoners.
En dat gold ook voor de sport. Vooral voor voetbal.
Een voorbeeld.
Begin de jaren '60 van de vorige eeuw had de plaatselijke voetbalclub
een bovengemiddeld getalenteerde doelverdediger: Jantje van de Camp (de Visser). Maar ook de studenten beschikten over zo iemand, misschien nog wel een betere: Jos Donders (later missionaris geworden op Nw. Guinea?) De jaarlijkse (?) wedstrijd tussen de studenten en de burgers was natuurlijk een "hot"gebeuren van gezonde rivaliteit. Je proefde de spanning en er waren veel spectaculaire reddingen van de beiden doelverdedigers.
Symptomatisch voor de gezonde animositeit tussen studenten en de burgers is toch wel het feit dat, toen Jantje de Visser door een andere vereniging werd "weggekocht", Jos Donders (kort) het doel van Megen verdedigde.
Stellen we een ding vast: met het vertrek van de studenten uit Megen, verloor Megen zijn ziel en werd het van een levendig, ofschoon geïsoleerd stadje, een doods dorp.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 augustus 2019 om 09:00 uur

Wow, enorm bedankt voor je uitgebreide reactie, Ben! Zo te lezen herinner jij je kostschooltijd nog als de dag van gisteren en kun je daar nog wel wat meer over vertellen. 'Op de keien woonde' - zo noemden jullie dat toen dus : ) Bij die economische en culturele impact had ik nog niet zo stilgestaan. Vaak worden kostscholen toch voorgesteld als gesloten 'bastions van de katholieke moraal' (niet mijn woorden). De studenten brachten op een goede manier leven in de brouwerij.

Deze kostschool blijft toch verbazen. Echt een bijzonder geval. Voor Brabant althans kan ik zo even geen vergelijking maken.

Nogmaals dank en mocht je nog meer willen vertellen, graag!

Henk Salemink zei op 6 juni 2020 om 11:20 uur

Mijn broer Gerard Salemink heeft hier ook op gezeten .Is later naar Japan gegaan. Is in 1997 gestorven en daar ook begraven. Mijn vader was smid in Megen. Ik ben al 66 jaar Megen uit. Gr Henk Salemink.

Henk Salemink zei op 1 juli 2020 om 13:56 uur

Ben v.d.Kamp Had het over Jos Donders , maar het is Jos Donkers.
Gr Henk Salemink.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 juli 2020 om 16:25 uur

Bedankt voor je oplettendheid, Henk, goed dat je dat hier meldt. Kom je nog wel eens in Megen, ondanks dat je er al zolang niet meer woont?

Josée Temmink- de Leeuw zei op 4 juli 2020 om 19:08 uur

Al eerder probeerde ik een contactpersoon te vinden in Megen, die me iets meer kan vertellen over Megen in 1954. Op internet vind ik de opening van de Kapel van het Heilig Bruurke, het conflict tussen de gemeenteraad en het hoofd van de Mariaschool en het wanbeleid van de heer Couwenbergh ten aanzien van het innen van de gemeentelijke belastingen. Er gebeurde nog meer en daar zou ik graag eens met een leeftijdgenoot (geb. 1947) van gedachten willen wisselen, want in dat jaar woonde ik met mijn familie in Megen, Heuvelstraat 30 (nu Maasdijk?).
In het boek dat ik voor mijn familie aan het schrijven ben, is 1954 Megen een vage periode. Ik kom natuurlijk het Bruurke tegen, verder namen als dokter Theunissen, Witsiers, van Deursen, Loderus, van Breda, de Mulder, Heereveld, Couwenbergh, Zr. Fidelio, dokter Baptist. Wie heeft er een goed geheugen betreffende dat jaar?
Bij voorbaat dank. Josée Temmink- de Leeuw

C.A.M. Van de Wiel zei op 5 juli 2020 om 00:38 uur

Laat Josée maar kontakt opnemen met mij. Kan haar mogelijk vanuit onze heemkundekring wel voorzien van meer informatie.
Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
email: heemkunde-mhm@live.nl

Leo Swaans zei op 15 juli 2020 om 16:13 uur

Beste Thijs,

In 1984 was ik, n.a.v. 100 jaar gymnasium Megen, eindredacteur van het boekwerkje 'Van bruin habijt naar bruin café'. Ik kan het, bij belangstelling, scannen en als pdf naar je sturen.

Groet,
Leo Swaans

C.A.M. Van de Wiel zei op 15 juli 2020 om 17:14 uur

Leo,
Wij hebben het boekwerk ook bij onze heemkundekring. Jammer dat Leo niet meer in Megen te zien is.
Contact: heemkunde-mhm@live.nl

Leo Swaans zei op 15 juli 2020 om 20:43 uur

Cees, af en toe ben ik toch in Megen. Het is en blijft goed toeven in Megen.
Ik stuur je de pdf van het boekje.

Tom Buitendijk zei op 16 juli 2020 om 12:34 uur

De meest bekende leerling van het externaat is de Zalige Titus Brandsma, karmeliet, die van 1892 - 1896 in Megen het gymnasium doorliep.

Cees MEIJER zei op 16 juli 2020 om 15:59 uur

Bij de dames Steverink hadden wij geen stapelbedden. 8 Bedden per kamer en 2 kamers. Op de overloop c.q. gang waren aan de muur planken gemaakt waarop emaille schalen stonden. 16 totaal. Douchen was eens per week(?) In de school. Halve wegen de trap naar boven was een deur waarachter volgens mij een ruimte was met 8 douchecabinnes.
Ook uit Haarlem (ikzelf), Utrecht, Aalsmeer en Delft waren studenten.

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 juli 2020 om 10:44 uur

@Leo, bedankt voor je zeer vriendelijke aanbod. Ik weet zeker dat mijn collega Thijs daar zeer blij mee zal zijn. Zou je de .pdf ook willen sturen naar info@bhic.nl, tav Thijs de Leeuw? Alvast onze dank.
@Tom: bedankt voor het noemen van de naam van Titus Brandsma, die moet ook zeker vermeld worden hier. (1892-1898 studeerde hij hier).
@Cees: bedankt voor je reactie. Kun je je nog herinneren of ook altijd alle 16 plaatsen in dit particuliere kosthuis bezet waren? En waren de dames Steverink erg streng voor jullie?

Josée Temmink- de Leeuw zei op 17 juli 2020 om 10:47 uur

Kan iemand me nog iets meer vertellen over de rol en de taak van pater Nicodemus van Heereveld in het klooster in Megen? Was hij leraar? Ik las b.v. ergens dat hij Homerus voorlas aan de studenten. Maar ook dat hij kapelaan was in een parochie.

Henk Salemink zei op 20 juli 2020 om 19:20 uur

Er heeft nog iemand uit Megen op gymnasium gezeten . Was dat niet Piet Hermans.Dit moet Frits van Schijndel toch ook weten .Ik denk dat dit in de jaren zeventig was.

Bert van Dreumel zei op 24 juli 2020 om 17:26 uur

Inderdaad was Piet Hermans ook een megenaar.
Gerard Salemink was een klasgenoot van mij.
Ik startte als Oijenaar in de voorbereidingsklas met nog acht medeleerlingen. Dat was in januari 1950. Ik fietste elke dag van Oijen naar Megen, ook in de kleine figuur (kl. 1), de grote figuur ( kl.2) en inde grammatica (kl. 3). Ontbijt en lunch genoot ik in kosthuis Veenstra. Hier zwaaide mevr. Veenstra de scepter. Haar man hield daar de tuin bij. Ze hadden een dochter, Tieneke). Het waren dus. Het waren dus niet allemaal alleenstaande dames die de kosthuizen beheerden. Later in kl. 4 ( syntaxus), kl.5 (poesis) en kl.6 (rhetorica) was ik in de kost bij mevr. Pouels in de Dr Baptiststraat.
Hier nog enkele namen van leraren die lesgaven:
De rector in de jaren ‘50 was paterSybrand Galema, die in 1956 werd opgevolgd door pater Wortelboer. We krgen latijn van Pater Januarius, aardrijkskunde van pater Thomas, geschiedenis van pater Fidentius, nederlands van pater ?. Ik weet zijn naam niet meer, maar hij was heel klein. Van pater Bernold en Siegbertus kregen we wiskunde. Pater Winfried gaf de muzieklessen.
Elk jaar was er een geweldig mooi Rectorsfeest. Dan werden de ouders uitgenodigd en werden er muziekuitvoeringen of toneeluitvoeringen opgevoerd.
Jaarlijks werd het St. Catrienfeest gevierd. St. catrien was de
Atrones van de rhetorica. De poesis voerde een revue op waarin de studenten van de rhetorica op de hak werden genomen.
Ik weet nog dat ik in de poesis de hel rhetorica met tractor en wagen door Megen heb gereden.
Het was traditie dat de mensen van de hoogste klas een zelf gekozen hoofddeksel droegen.
Dit zijn zo maar wat herinneringen. Aan mijn studententijd in Megen.
In januari 1956 ben ik daar vertrokken en heb de humaniora afgemaakt op Beek liet te St. Michielsgestel.

Henk Salemink zei op 24 juli 2020 om 18:44 uur

Ja over paters gesproken . Wat dacht van Pater Fredegandus.De pater.
Ja die was van alle markten thuis.Ja die gaf duits. Hij ook smeden horloges maken was ook een halve dokter.Kwam veel bij ons. Is later naar leger gegaan.

Cees MEIJER zei op 24 juli 2020 om 19:51 uur

In de jaren dat ik daar woonde waren er altijd 16 jongens. Dat was van 1953 tot 1960. Ik weet niet of dit een particulier kosthuis was. Want de dames kregen bv vlees e.d, van de paters. Volgens mij hadden alle dames een soort van dienstverband met de paters.

C.A.M. Van de Wiel zei op 27 juli 2020 om 15:59 uur

Gezien het grote aantal reacties, lijkt het mij goed om er een boekwerkje van te maken. Dat zal onze heemkundekring zeer op prijs stellen. Mailadres: heemkunde-mhm@live.nl
Graag een reactie vanuit BHIC

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 juli 2020 om 14:49 uur

@C.A.M. Van de Wiel: dank voor je reactie en een heel mooi idee natuurlijk. Wij krijgen deze vraag vaker, wat gebeurt er nu met al deze reacties, op deze pagina en op alle andere internaatpagina's. Het is echter vooralsnog niet onze bedoeling om op basis van de reacties op de internaatpagina's boekwerken te gaan publiceren; wij beperken ons tot de creatie en groei van een digitaal document. Natuurlijk zijn we wel erg benieuwd of jullie misschien plannen in die richting hebben, om iets te publiceren naar aanleiding van de vele reacties die hier blijven binnenkomen? Misschien dat wij dan nog bij de totstandkoming van dienst kunnen zijn.
Zodra wij weer een vergadering hebben, zal ik de vraag hoe dan ook aan de orde stellen. Dat kan in verband met vakanties wel even duren, maar het staat bij deze genoteerd! Hartelijke groet,

Kees van de Wiel zei op 30 juli 2020 om 17:21 uur

Thijs,
Het is afhankelijk van het beschikbaar komen van de reacties voor publicatie in een boekje, uitgegeven door onze heemkundekring. We wachten de besluitvorming af.

frits van schijndel zei op 26 augustus 2020 om 12:54 uur

nicodemus van heerenveld was van 1929 tot 1941 kappelaan in megen en leeraar op het gymnasium geboren in druten gld op 13- 03-1885 overleden 6- 04-1964 in alverna en begraven op het klooster kerkhof te megen het stamhuis van kappelaan van heerveld was aan de heersweg in druten naast de kappel van het zusters klooster en zwakzinnige gesticht "' boldershof '" ingang tegen over het oude gemeente huis

Josée Temmink- de Leeuw zei op 26 augustus 2020 om 13:26 uur

Dank je wel Frits voor de gegevens over Nicodemus van Heereveld. Kan het zijn dat hij in 1954 nog in Megen was?

frits van schijndel zei op 26 augustus 2020 om 17:39 uur

JOSEE DAT ZOU IK NIET MET ZEKERHEID DURVEN ZEGGEN HIJ WAS IN 1954 69 JAAR IK VERMOED VAN WEL

frits van schijndel zei op 26 augustus 2020 om 20:36 uur

HENK KLEINE CORRECTIE PATER FREDEGANDUS IS NIET LATER HET LEGER INGEGAAN HIJ MOEST ZICH ROND 1940 BIJ HET DUITSE LEGER MELDEN OMDAT HIJ DE DUITSE NATIONALIETIJD HAD HIJ HEEFT NOG GEVOCHTEN OF GEESTELIJKE ZORG VERLEEND IN RUSLAND BIJ DE SLAG OM STALINGGRAD HIJ IS PAS 2 OF 3 MAANDEN NADAT WIJ AL BEVRIJD WAREN TERUG GEKEERD IN MEGEN EN FEESTELIJK DOOR DE HARMONIE INWONERS PATERS EN STUDENTEN INGEHAALD VANAF DE GEVANGEN TOREN

Mick van Gerwen zei op 27 augustus 2020 om 12:14 uur

Hallo Frits, Wat bijzonder dat Pater Fredegandus aan de Duitse zijde stond tijdens de slag om Stalingrad. Was dat iets waar hij met leerlingen over sprak of hield hij deze ervaringen voor zichzelf?

Henk Salemink zei op 27 augustus 2020 om 14:20 uur

Ja Frits dat is waar. Maar na thuis komst is hij Nederlander geworden.In 1952 is hij leger aalmoezenier geworden bij K.Landmacht. In +/-1980 is hij pastoor in Blankenheim in duitsland geworden.

Henk Salemink zei op 27 augustus 2020 om 15:05 uur

Ja Frits dat is waar.Maar na thuiskomst is hij nederlander geworden.Hij is in 1952 leger aalmoezenier geworden bij K.Landmacht.In 1980 is hij pastoor inBlankenheim in duitsland geworden.

frits van schijndel zei op 29 augustus 2020 om 14:38 uur

mick; pater fredegandus stond niet aan de duitse kant hij moest het leger in omdat hij vanaf zijn geboorte de duitse nationaliteit had hollanders tussen 20 +25 jaar werden in duitsland te werk gesteld in de wapenindustrie of elders deed je dat niet dan moest je onderduiken de gene die wel het duitse leger in gingen hoorde bij de landverraders die had je in elke plaats ook in megen die werden na de oorlog nog niet met de nek aangekeken de vraag of hij daar met de leerlingen over sprak weet ik niet ben wel geboren en getogen megenaar bouwjaar 1933 maar niet op het gymnasium gezeten

frits van schijndel zei op 30 augustus 2020 om 14:30 uur

ben; kleine correctie de naam Anna Wattenberg moet zijn Bertha Wattenberg was gehuwd met politie agent den Buul uit druten met een hele grote krulsnor woonde torenstraat no 13 Anna haar zus woonde intern bij de zusters franciscanessen ( de duitse nonnen ) in de kerklaan bejaarde tehuis en kleuterschool en een flinke grote boerderij daar had Anna de leiding ik zie ze nog zitten op de mestkar met paard er voor Anna op den bok grote zwarte rubber laarzen aan dikke agio sigaar aan of een grote pijp tabak (had in megen de bijnaam manwijf )

Ton Engelbarts zei op 23 november 2020 om 19:54 uur

Als reactie op de opmerking van Henk Salemink van 20 juli 2020: midden jaren 60 heeft Leon Van Liebergen uit Megen op het gymnasium gezeten.

Jan Peter Verhave zei op 15 december 2020 om 19:24 uur

Wie weet waar de bibliotheek van het gymnasium in Megen naar toe is gegaan. Ik heb een aantekening van ongeveer 1965 over een manuscript dat daar bewaard werd en dat ik graag wil inzien.

Leo Swaans zei op 15 december 2020 om 19:56 uur
Pamela zei op 28 maart 2021 om 16:13 uur

Beste lezers, mijn vader heeft hier ook gezeten van 1956-1960. Zijn daar misschien ook nog meer foto's van dan die hier aan het begin van de pagina staan?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 maart 2021 om 10:45 uur

Hallo Pamela, voor foto's van dit gymnasium en de franciscanen in Megen zou je kunnen zoeken in de fotocollectie van het Stadsarchief Oss: https://collecties.stadsarchiefoss.nl/zoeken.php (de zoektermen "Megen" en "gymnasium" bijvoorbeeld, maar ook "Megen" en "franciscanen" levert al best wat resultaten op, ook voor de periode '56'60, waaronder ook foto's van leerlingen).

wout smit zei op 30 maart 2021 om 19:56 uur

Er waren ook studenten uit de Kop van Noord-Holland. Sinds 1907 hadden de paters Franciscanen een klooster in Nieuwe Niedorp. Rector Johannes Godefridus Saes regelde in 1956 dat ik kon deelnemen aan de voorbereidingsklas, die na de Paasvakantie begon. Als jongetje van elf viel de overstap niet mee. Achteraf kijk ik er met veel plezier op terug.
Ik heb in twee kosthuizen gewoond: Ruygt (waar je twee slaapkamers met elk vier stapelbedden had) en Steverink. Ons dagritme werd bepaald door de luidklok in het torentje van het gymnasium. Tussen de lesuren drentelden we over de keienstraatjes, bij de grotere pauzes wandelden we over de dijk rond het stadje.
Een kenmerkend beeld was het meenemen van studieboeken, in een zitkussen onder de arm, en het dragen van elleboogbeschermers.
Mijn favoriete sport was tennicoit, een variant op tennis maar dan met een rubberen ring. Buiten Megen een onbekende sport. Ik heb het later nog vaak met mijn kinderen tijdens de vakanties al improviserend gespeeld.
Van de middenstand in Megen herinner ik me vooral de kapper. Als je daar moest zijn, dan was je bijna de hele woensdagmiddag kwijt. Praten kon de man als de beste, maar knippen…
Aan drie paters denk ik met meer dan gewone waardering terug. Sigebertus Maal kweekte bloemen voor in de kapel en ik hielp hem daarbij. Seksuele voorlichting kreeg ik van Christophorus Vermeulen. Hij deed dat heel tactvol! Cyrillus de Haas gaf mij een waardevol advies voor mijn loopbaan toen ik 1960 de opleiding aan het kleinseminarie afbrak.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 maart 2021 om 07:35 uur

Bedankt Wout voor je bijdrage. Deze is ook benut om de pagina verder aan te vullen. Op het laatst noem je het afbreken van het kleinseminarie. Had je in het begin van je studie wel een duidelijke roeping om bij de franciscanen in te treden uiteindelijk? Waarom ging je eigenlijk op kostschool en waarom precies in Megen (kwam je zelf ook van ver)? Vertel nog eens verder. Hartelijke groet,

Pamela zei op 2 april 2021 om 22:39 uur

Thijs, ontzettend bedankt voor de link! Ik heb de desbetreffende foto's gekregen via BHIC en daar stond mijn vader op! Hij was er heel erg blij mee.
Groetjes Pamela

wout smit zei op 3 april 2021 om 09:54 uur

Je vragen zijn wel erg persoonlijk, Thijs. Maar ik zal ze beantwoorden om anderen een blik te geven in mijn beweegredenen en mijn omstandigheden van 65 jaar geleden.
Ik voelde bij mezelf geen roeping voor het priesterschap. Anderen meenden dat wel in mij waar te nemen. Als kind speelde ik graag pastoortje. Ik werd misdienaar. En de koster deed nooit tevergeefs een beroep op me wanneer meerdere paters in de kloosterkerk van Nieuwe Niedorp de mis wilden opdragen. Blijkbaar was ik een vroom jongetje, kon ik goed leren op school en zag rector Saes mij niet graag naar het voortgezet onderwijs in de stad gaan in gezelschap van niet-katholieke jongeren, want wij woonden in een ‘rood’ dorp.
Rector Saes heeft, vermoed ik, mijn ouders overgehaald mij naar Megen te sturen. Mogelijk was vanuit Megen een verzoek gekomen om nieuwe aanwas te werven.
Ik had nog nooit van Megen gehoord, wist ook niet waar het lag.
Als 11-jarig jongetje accepteerde ik het besluit van mijn ouders. Ik vond het eng maar ook wel spannend. Met een koffer vol nieuwe kleren, een nieuw missaal en nieuwe rozenkrans reisde ik in april 1956 af. Naar een keienstadje dat afgesloten leek van de buitenwereld.
Op een prikbord in de hal van het gymnasium hing een overzicht met de indeling van de gymnasiasten per kosthuis. In kosthuis Ruygt maakte ik kennis met mijn medebewoners: 15 studenten in leeftijd variërend van 11 tot 20 jaar.
Tien jongens hadden zich aangemeld voor de voorbereidende klas. Bij het begin van het eerste leerjaar was dat aantal gegroeid tot 28.
Het kostte me geen moeite me aan te passen aan het godsdienstige leven in Megen. Ik heb me dikwijls afgevraagd of er bij mij misschien toch sprake was van een roeping. Maar toen enkele jaren later, in 1960, rector Hilarion Goossens via via vernam dat ik geen toekomst zag in het priesterschap, maakte hij een einde aan mijn opleiding. Het aantal klasgenoten in mijn laatste studiejaar was inmiddels meer dan gehalveerd.
Bij terugkeer in mijn dorp had ik het gevoel een wereldvreemdeling te zijn. Ik had een deel van mijn ontwikkeling gemist. Hoe moest ik omgaan met meisjes? Ik voelde me ook schuldig tegenover de mensen, die mij met gebed en met een zakcentje hadden gesteund.
Wat mijn opleiding in Megen kostte en wie dat heeft betaald, weet ik niet. Mijn vader was tuinder en had een karig inkomen. Bovendien had hij een groot gezin om voor te zorgen. Ik was het dertiende kind en kreeg als enige de kans om door te leren.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 april 2021 om 16:19 uur

Bedankt Wout, het zijn ook heel persoonlijke vragen inderdaad en ik waardeer het dat je toch hebt besloten om te reageren. Juist om deze verhalen is het ons als BHIC te doen, om een beter beeld te krijgen van wat zich achter de muren van al die (katholieke) kostscholen in de provincie heeft afgespeeld en wat zo'n verblijf voor mensen heeft betekend. Graag dus tot ziens op de site.

Thea van de Camp zei op 4 april 2021 om 19:48 uur

Piet Hermans was is een neef van mij hij is inderdaad priester geworden zijn eerste mis was ook een megen een hele gebeurtenis
Dat was in de jaren 60
Mijn tante en mijn ouders waren heel trots
Later is Piet uitgetreden
Wat de studenten betreft was in de winter een al sneeuw ballen gevecht

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 april 2021 om 06:54 uur

Bedankt Thea voor je bericht over Piet Hermans. Ik zie dat hij in reacties van afgelopen juli door Bert en Henk wordt genoemd. Heb je misschien nog foto's van Piet als neomist, van die eerste mis en de belangstelling daarvoor in Megen? Dat zijn toch altijd indrukwekkende foto's.

Thea van de Camp zei op 6 april 2021 om 16:20 uur

Helaas geen fotos
Wat ik me Herinnering was het een feestelijke dag, mijn tante en Piet werden met een koets naar de Kerk gebracht

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 april 2021 om 08:20 uur

Met de koets naar de kerk, dat zal veel bekijks hebben getrokken! Een mooie herinnering Thea, leuk dat je die hier hebt gedeeld.

wout smit zei op 15 april 2021 om 17:43 uur

Na de vakantie was het altijd weer de vraag: In welk kosthuis kom ik terecht? Het prikbord in de hal van het gymnasium gaf het antwoord, want daar hing de indeling per kosthuis. De eerste jaren van mijn verblijf in Megen woonde ik in kosthuis Ruigt. Dat werd gerund door twee zussen uit Den Haag. De ene lang en mager, de ander klein en dik. Zij verzorgden het eten en hielden het huis schoon. Een zoon van de ‘lange’ was missionaris in Brazilië.
De dames woonden in de keuken. Wij hadden onze eigen ruimten: een grote woonkamer en twee slaapkamers met elk vier stapelbedden. Wij zagen de dames doorgaans alleen wanneer het doorgeefluik tussen hun keuken en onze kamer geopend werd en wanneer we hen ’s avonds om het hoekje van de deur welterusten wensten.
Hoewel afstandelijk waren ze ook zorgzaam. Toen ik in de eerste klas ernstig ziek werd, maakten ze een bed voor me klaar in een logeerkamertje en hielden ze me gezelschap. De dokter achtte opname in het ziekenhuis van Oss noodzakelijk. Daar mochten klasgenoten, huisgenoten en paters vrijelijk op bezoek komen, wat ook gebeurde want mijn ouders woonden ver weg.
Opgroeiende jongelui hebben grote eetlust. Daarom kregen we dagelijks vier maaltijden. Wanneer we aan het einde van de ochtend thuis kwamen, roken we doorgaans al wat de pot schafte. De ene keer viel het beter in de smaak dan de andere keer, maar niemand hoefde met een lege maag van tafel te gaan.
We waren zelf verantwoordelijk voor onze vuile was. Ik stuurde de mijne om de paar weken naar huis. Ik zag altijd uit naar de retourpakjes, want die bevatten behalve schoon goed een brief van het thuisfront en wat fruit en snoep. De post werd nooit naar het kosthuis, maar naar het gymnasium gestuurd. ’s Morgens na afloop van de mis en het eerste studie-uur kreeg je die, ongeopend, in handen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 april 2021 om 12:21 uur

Dank voor deze bijdrage Wout. We krijgen zo al een goed beeld van hoe het er in de kosthuizen aan toeging en dan ook in relatie tot het gymnasium, waar jullie dus bijvoorbeeld de post ontvingen. Opvallend ook dat er binnen dat kosthuis nog zoveel afstand werd bewaard, met doorgeefluik en al.

Goaitsen van der Vliet zei op 3 augustus 2021 om 18:48 uur

Ik ben op zoek naar goed gescande foto's van het jaar 1928/1929 van het gymnasium in Megen om te zien of Jacobus Postma (Kubaard 1907) erop staat. De foto op de site is te grof weergegeven voor dit doel. Is er ook nog ergens informatie over dit schooljaar te vinden?

Norah zei op 3 augustus 2021 om 20:07 uur

Ter nadere informatie:

Jac. Postma *08-08-1907 Kubaard(Wymbritseradeel), verbleef er van 20/9 1928 tot 9/10 1929.
Hij heeft ook in Heeswijk gewoond.

Goaitsen van der Vliet zei op 5 augustus 2021 om 01:19 uur

Dank voor de moeite, maar mijn vraag was waar ik informatie (archiefmateriaal, foto's) van het schooljaar 1928/1929 van het gymnasium in Megen kan vinden. Ik kwam op deze site terecht n.a.v. de genoemde gegevens uit het bevolkingsregister.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 augustus 2021 om 07:01 uur

Hallo Goaitsen, dank voor je bericht. Hoge resolutie scans voor het schooljaar 1928/1929 zijn o.a. te vinden op de website van het Katholiek Documentatie Centrum. Ik vond daar een klassenfoto uit 1928 met als identificatienummer
AFBK-3b1434. Maar zo zijn er nog meer te vinden. In hun online fotocollectie (link: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/search/simple ) voer je dan bijvoorbeeld "Megen 1928" in. Levert 2 resultaten op. Of "Kosthuis Megen", of "Megen gymnasium".

Voor scherpe foto's zou je dus contact op kunnen nemen met het Katholiek Documentatie Centrum. Zij kunnen je inlichten over de mogelijkheden, of zij je die bijv. via de mail kunnen sturen. Contactgegevens: telefoon : (024) 361 24 57 , e-mail : info@kdc.ru.nl

En op deze pagina vind je specifieke instructies voor het aanvragen van beeldmateriaal bij het KDC: https://www.ru.nl/kdc/praktische-informatie/bestellen-beeld-geluid/ Hier wordt ergens om het documentnummer gevraagd. Dat is bijvoorbeeld die AFBK-3b1434 , en bij "opmerkingen" zou je dan nog het fotobijschrift voor de zekerheid kunnen vermelden.

Hier nog enkele concrete vondsten op de KDC site:
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/101304
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/101268
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/101269
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/101164
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/101294
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/122230

Archiefstukken van de Orde van Franciscanen zijn te vinden in het Utrechts Archief. Je zou je vraag dus ook zeker eens aan hen kunnen voorleggen. Contactgegevens vind je hier: https://hetutrechtsarchief.nl/contact In archief nr. 408 (Franciscanen Nederland, kloosters en huizen) vind ik onder nr. 27 het onderdeel "Megen, gymnasium". Link: https://hetutrechtsarchief.nl/collectie/609C5C63C50A4642E0534701000A17FD Zoals je ziet telt dit archief voor het gymnasium vele rubrieken. Je zou daar zelf eerst in kunnen rondbladeren, of je vraag direct aan het Utrechts Archief kunnen stellen.

Hopelijk kun je hier verder mee. Stel je verdere vragen hier gerust.
Hartelijke groet,

Goaitsen van der Vliet zei op 5 augustus 2021 om 10:48 uur

Beste Thijs, dank voor dit uitgebreide antwoord op mijn vraag en alle gedane moeite. Daar komen we vast verder mee. Hartelijke groet!

Ton Engelbarts zei op 10 augustus 2021 om 12:27 uur

[Per mail ontvangen - red.]

Beste Thijs,

De laatste twee jaren van het gymnasium in Megen (1965 -1967 heb ik ook meegemaakt. Ik heb gewoond in het kosthuis van Marie Smits. Bijgaande foto is de laatste groep studenten die bij Marie Smits in kost zijn geweest. Ook een foto van studiezaal heb ik toegevoegd.

Met vriendelijke groeten,

Ton Engelbarts

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 augustus 2021 om 12:27 uur

Bedankt Ton! De foto's zijn toegevoegd.

Ben Nales zei op 10 augustus 2021 om 13:21 uur

Beste Thijs,




Mijn naam is Ben Nales ( 1948) en ik woon in Emmen. Afgelopen vrijdag ben ik eindelijk eens in Megen geweest, om te kijken waar men vader van september 1932 tot september 1936 naar het Antoniusgymnasium is geweest. Het bezoek heeft veel indruk op mij gemaakt.




Mijn vader, Antonius Jozephus Nales (1919-1983) heeft mij af en toe wel eens iets over zijn verblijf die tijd verteld, maar nu heb ik nog veel vragen over die tijd, met name omdat ik al jaren op gezette tijden aan een familiegeschiedenis van mijn familie werk. Ik had ze natuurlijk aan hem moeten stellen, maar dat heb ik tot mijn spijt niet gedaan. Ik ben net als mijn vader in Groenlo geboren.
Wellicht krijg ik op deze manier antwoorden.




Ik zou het leuk vinden om te weten waar mijn vader in Megen in de kost is geweest. Ook zou ik graag willen weten, of er in de archieven van de school nog informatie over mijn vader te vinden is en hoe ik er eventueel aan kan komen.




Ik stuur bij deze een klassenfoto van hem, waarschijnlijk uit 1936 en ik ben benieuwd, of er mensen zijn, die me er meer over kunnen vertellen.









Mijn vader zit op de middelste rij helemaal rechts, de jongen met de krullen.




Met vriendelijke groet,
Ben Nales

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 augustus 2021 om 13:23 uur

Hallo Ben,

Bedankt voor je mail en een mooie zoektocht waarmee je bezig bent. Toevallig heb ik laatst nog, op onze BHIC pagina over het gymnasium in Megen, iemand uitgebreide informatie gegeven hierover (zie reactie 5 augustus). Zo worden in het Utrechts Archief veel archiefstukken bewaard voor dit gymnasium en de franciscanen in het algemeen. Contactgegevens voor het Utrechts Archief staan daar ook; medewerkers van deze instelling kunnen je vast met wat meer zekerheid vertellen of er bijvoorbeeld leerlingenlijsten bewaard zijn gebleven voor het gymnasium in Megen.

Hopelijk heb je hier wat aan. Wellicht kunnen andere bezoekers hier je nog tips geven, met name denk ik dan aan de oud-leerlingen die hier reageren.

Mooie foto trouwens die je hebt meegestuurd. Deze is aan je reactie toegevoegd. Hartelijke groet,

Hans Baars zei op 21 januari 2022 om 07:09 uur

Ik heb met veel plezier gelezen wat een aantal ex-leerlingen zich herinneren van het ‘Gymnasium Sint Antonius’, waar ik ‘student’ was (‘studaant’, op z'n Megens) van 1946 tot 1952. Ik vond vooral veel herkenning in het commentaar van Wout Smit (5 april 2021). Het schudde bij mij een lawine los van mijn eigen herinneringen, een aantal ervan nogal verschillend van het begeleidend schrijven en van enkele commentaren erop. Ik wil er een paar van opschrijven (ik zal proberen het kort te houden, echt!).

Klasnamen: - Zes jaar Latijnse school, elke klas met een eigen Latijnse naam: Figura Minor (Klein Figuur), Figura Major (Groot Figuur), Grammatica, Syntaxis, Poesis, Rhetorica. Een indeling ‘Klein/Groot Figuur’ als de jongeren- en ouderen-kamers in de kosthuizen is mij niet bekend van de jaren dat ik er was.

Kosthuizen: - Oorspronkelijk werden de studenten wel degelijk ondergebracht bij de burgers van Megen. Toen ik er kwam waren er echter al drie zg. ‘Gym-kosthuizen’ (Gym I, II en III, geen privéwoningen). Deze kosthuizen lagen zeker niet allemaal ‘rondom het gymnasium’. En ‘van twee kosthuizen kennen we de naam’ – wel, ik ken er van mijn tijd daar meer dan twee: Steverink (naast de kapel-vleugel van het Gym), Marie Smits (tussen Hanekamp en Gym I), Hanneke de Bekker (eind Dr. Baptiststraat), Mien de Kok. Marie Driessen was een bekende naam, maar zij had geen kosthuis meer toen ik er was. Stapelbedden waren er niet in deze oudere kosthuizen, ook niet in de zg. Gym-kosthuizen, alleen in de vier nieuwe die in 1949 als kosthuizen gebouwd werden aan de Dr. Baptiststraat, achter het Gymnasium gebouw: twee 2-onder-1-kap huizen. Mijn eerste drie jaren woonde ik in ‘Gym I’ (tussen de paterskerk en kosthuis Smit), met de dames Door en Lies Verbeek als onze huishoudsters, de laatste drie jaar in het tweede van de vier nieuwe kosthuizen, waarheen Door en Lies ook verhuisd waren. Onze buren waren de nieuw-gekomen dames Ruygt. Het was een tijd waarin niemand eraan dacht dat het nog geen 20 jaar later allemaal tot een einde zou komen: ook het Gym-gebouw zelf werd in 1950 vergroot, m.n. de studiezaal.

Wat er geschreven is over ‘Na het Klein Seminarie’ is mij niet helemal duidelijk: de zes jaren in Megen waren zelf het Klein Seminarie. Wat ‘erna’ kwam was voor de meeste studenten hun intrede in de Orde der Franciskanen/Minderbroeders, al dan niet met een staatsdiploma Gymnasium-A. Dat ‘het merendeel’ koos voor het leven als leek was in mijn tijd niet het geval. Mijn klas bestond in klas 6 (Rhetorica) uit 17 jongens (heb ik nog een foto van), die allemaal ‘intraden’ en voor kortere of langere tijd, of voor de rest van hun leven, ‘Franciskaan’ bleven.

Nog een enkele andere opmerkingen en/of aanvullingen:
De ‘Monniken’: dat waren de Paters-leraren (we wisten best wel dat Franciskanen niet echt ‘monniken’ zijn, maar we vonden die benaming blijkbaar leuker). Ik heb wat (bij)namen:
- Bernold Dassen: (weet ik niet meer).
- Christophorus Vermeulen (Chris): Nederlands, en toneelregisseur.
- Cyrillus de Haas: Frans.
- David Donkers: Frans.
- Fidentius van Velzen: Geschiedenis.
- Florus Claessens (Flöske): Latijn Klein- en Groot-Figuur.
- Fredegandus Thelen (de Pater): Duits, ziekenpater, sportspater.
- Januarius Stroux (Jantje): Conrector, ‘pater spiritualis’ en Latijn (Vergilius).
- Masseus Toussaint (Zeus): Latijn (Ovidius), Grieks (Herodotus).
- Nicetius Knippenborg: (weet ik niet meer).
- Petronius (Ollie) Voestermans: Engels.
- Richard Reijnen: Engels.
- Sigebertus Maal (de Sieg): Wiskunde.
- Solanus Jansen: Latijn, Klein- en Groot-Figuur.
- Sybrand Galama (de Baas): Rector, Grieks en Latijn.
- Thomas van Schaick: Aardrijkskunde.
- Winfried Lion (Puk, Pukkie): Muziek, koor- en orkest-dirigent.
Een niet-leraar, maar die we allemaal kenden, was ‘Heilig Bruurke’ Everardus Witte: hij was in mijn Megense tijd nog in leven. De kapel werd na mijn tijd gebouwd.

En dan was er:
- Sint Katrien (25 november): - de Poëten nemen de Rhetoren op de hak in een matinee-’revue’, met parodies op iedere individuele Rhetoor. Een hoogtepunt in het Megense jaar.
- Klumpkesprocessie (8 december, feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis): - de nieuwe (‘groene’) Klein-Figuur jongens werd verteld dat ze voor deze processie op klompen moesten komen; die moesten ze waar dan ook te pakken zien te krijgen – veel Megenaren wisten hiervan, en speelden het spel mee.
- Marinus van de Heuvel: de concierge. Zijn zilveren jubileum werd groots gevierd met een musical van David en Puk.
- De Soos (Sociëteit), met vooral literaire presentaties van Poëten en Rhetoren..
- De Derde Orde, waarvan practisch elke student lid was.
- De Vlinder, het studenten tijdschrift.
- Rookles: Een leraar wordt gevraagd om tijdens zijn les te mogen roken (kun je je nu niet voorstellen!!). Moest een ‘titel’ voor zijn, dat wel, zoals bv. dat Nederland Holland-België won (of verloor).
- Rookstraf: gebeurde niet vaak, maar werd soms opgelegd als straf voor een stevige overtreding.
- Het ‘Ultima’: - Gezamelijk drie-stemmig lied, gezongen aan het einde van de zondagavond recreatietijd. Zó héél mooi!

Tenslotte: - Ook Rotterdam was toentertijd een ‘franciscaans bolwerk’: van de + 130 studenten kwamen er in 1946 zo’n 20 uit Rotterdam, o.a. ik, in de voetstappen van twee ooms....!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 januari 2022 om 10:28 uur

Heel veel dank Hans voor deze prachtige aanvulling. Wat bijzonder hoeveel je na al die jaren nog paraat hebt, dat zien we zo niet vaak. Heb je zelf nog onderzoek verricht naar deze scholen toevallig, of je herinneringen eerder opgetekend? Hartelijke groet,

Hans Baars zei op 27 januari 2022 om 06:58 uur

Het doet me zó goed te horen dat je mijn bijdrage waardevol vindt. En nee, ik heb geen ‘onderzoek verricht’, heb ook nooit iets opgetekend – gewoon maar een aantal niet-vergeten zaken m.b.t. mijn Megense jaren bij elkaar gvezet. Maar het is wel waar dat ik geweldig genoten heb van, en altijd dankbaar gebleven ben voor die zes jaren in Megen - vandaar, denk ik, dat de herinneringen zo gemakkelijk naar boven kwamen drijven.
En als mijn persoonlijke geschiedenis in dit formaat past:
Na ‘Megen’ (staatsexamen in 1952) ben ik bij de Franciskanen ingetreden, in 1959 priester gewijd en een half jaar later naar Pakistan getrokken, waar ik tot 1986 gewoond/gewerkt heb. Toen voor goed terug naar Nederland, ‘uitgetreden’, en in 1987 getouwd. In 1996 zijn mijn vrouw en ik naar Australië geemigreerd. Allemaal (dat is: Megen, OFM, Pakistan, huwelijk, emigratie) grote stappen, en ook allemaal zonder enige spijt genomen en beleefd.
Hartelijke groet, en veel dank voor dit Megen-initiatief, en aan allen die tot dit Megense verhaal hebben bijgedragen.

wout smit zei op 27 januari 2022 om 19:43 uur

Dank zij de studenten die dagelijks naar het Titus Brandsma lyceum in Oss gingen, beschikte het gymnasium over een aantal fietsen. Andere leerlingen mochten daar bij bijzondere gelegenheden ook gebruik van maken. Zo organiseerde onze klas diverse uitstapjes. Op een zonnige herfstdag gingen we naar Den Bosch voor een bezoek aan de kathedraal. Niet onze moderator maar pater Bernold Dassen begeleidde ons. Arme man! Wij raceten als jonge honden. Het kostte pater Bernold de grootste moeite ons bij te houden. Vooral de terugweg met sterke tegenwind viel hem zwaar. Iedereen was al lang binnen voordat pater Bernold arriveerde, met de tong op zijn hielen.

Wie we het ook niet gemakkelijk hebben gemaakt: pater Rochus van Egmond, een klein mannetje. Hij had weinig overwicht. Misschien was hij daardoor maar kort verbonden als leraar aan het gymnasium (van 1955 tot 1957). Een keer liep het in onze klas uit de hand. Pater Rochus riep herhaaldelijk met overslaande stem om orde, tevergeefs. Het toeval wilde dat tegenover ons lokaal de ingang naar de kamer van de rector lag. Blijkbaar drong het lawaai zover door, dat pater Hilarion Goossens op hoge poten naar binnen stoof en zijn collega redde.

Grote indruk maakte het plotselinge overlijden van pater Winfried Lion op 10 mei 1957. Na het ontbijt in ons kosthuis gingen we naar het gymnasium voor de eerste les, maar bij de ingang werden we tegengehouden. Het oponthoud duurde geruime tijd en bleek verband te houden met de dood van onze muziekleraar. Hij was levenloos aangetroffen op zijn werkkamer. Op weg naar de studiezaal kwamen we altijd langs zijn kamer. Hij dirigeerde het kerkkoor. Aan hem dank ik mijn belangstelling voor klassieke muziek.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 februari 2022 om 08:03 uur

@Hans: Nog bedankt voor je mooie reactie, fijn om te lezen dat je met zoveel plezier de reacties op deze pagina hebt gelezen!

@Wout: bedankt voor deze drie portretten van docenten te Megen. Zo te lezen heb je aan hen nog heel levendige herinneringen, maar volgens mij zou je ook over andere docenten nog zulke stukken kunnen schrijven. Mocht je dus ooit verder willen vertellen, wees welkom.

Bauke Dooper zei op 11 april 2022 om 14:59 uur

Leuk, al die herinneringen te lezen. Ik begon in 1954 in Megen en zie al die mensen en huizen weer voor me. Ik mis tot nu toe Jan de Graauw van de fietsenmaker uit het Grammatica-straatje. Hij zat een paar jaar bij mij in de klas en had een hele knappe zus, op wie ik stiekem verliefd was. Ik mis Truus Kersten, de kostjuffrouw die Steverink in dat huis opvolgde. Pater Fidentius van Velzen was in mijn tijd de sportleraar en werd 'de Cup' genoemd. Hij had tegenwoordig niet misstaan als turnleraar: voor straf moest ik een keer 50 keer diep door mijn knieën, waarbij hij het tempo aan gaf. En tenslotte: ik herinner mij de keeper van het Megense voetbalteam (Ulysses?), bakker Jan Voet, die als een haas zijn doel uitrende bij een penalty van onze midvoor Teun Theunissen.
Oh ja, ik mis ook nog pater Wunibald Wolke, leraar Engels, een rustige verlegen man,tot hij ons zag voetballen. Toen al een echte engelse supporter.leuk om deze site te hebben gevonden

Ben Nales zei op 11 april 2022 om 18:41 uur

Vorig jaar op 10 augustus heb ik een foto uit 1936 van mijn vader en studiegenoten van hem geplaatst. Zelf heb ik niet op Sint Antonius gezeten, maar vind het mooi, al die reacties van ex- studenten te lezen.
Hartelijk dank.
Ben Nales

wout smit zei op 28 juni 2022 om 11:26 uur

In de beeldbank van de Stichting Oud Wervershoof stuitte ik op een bidprentje voor Jacob de Boer (18) uit Westwoud, student aan het gymnasium, die op 30 mei 1916 in Megen was overleden. Dat was nog voor de Spaanse griep. Wat zou de oorzaak geweest kunnen zijn? Het antwoord vond ik in het boek ‘Drie eeuwen klooster en gymnasium van Megen’ van Beda Verbeek en Markoen Heijer uit 1946. Een acute hartaandoening. Jacob werd met treurmuziek van de studentenharmonie in Megen ten grave gedragen.
Het bleef niet bij dit ene sterfgeval. Op 25 maart 1931 overleed student Cor Rijkelijkhuizen (14) uit Woubrugge. Dat gebeurde kort voor de hoogmis. Hij werd in Hoogmade begraven. Drie maanden later, op 30 juni 1931, overleed student Thomas Jorritsma (16) in het r-k. ziekenhuis van Oss. Hij werd in Franeker begraven. Wat een indruk moeten deze sterfgevallen bij de studenten van toen in Megen hebben gemaakt, en… bij het thuisfront!
Het geschiedenisboek over het gymnasium, dat bij delpher.nl volledig is in te zien, biedt nog veel andere informatie. Zo werd in het studiejaar 1933-1934 de douche- en badinrichting aangelegd. Elke maand verplicht douchen! In de jaren dertig werd ook gesproken over de mogelijkheid om van het gymnasium een internaat te maken.

Goaitsen van der Vliet zei op 29 juni 2022 om 01:26 uur

Aan het begin van het studiejaar 1928/1929 waren de gymnasiumkosthuizen in Megen en de aantallen leerlingen: Van der Aalst (11), Schoenmakers (11), Steverink (9), Scheepers (7), De Graauw (7), van Dinther (11), Hoefnagels (9), van Lieshout (8), Gez. Driessen (7), Riedyckse (7), Steur (7) en Driessen (7).
Kan iemand mij meer vertellen over het kosthuis Hoefnagels, bv. waar dit was en wat de voornaam van deze Hoefnagels was?
In september 1928 verbleven daar in leeftijdsvolgorde van oud naar jong: Van Ravesteyn, Berkers, Straver, Postma, Miedema, Steenwinkel, Moons, Hoekstra en Wassenaar.

Jan De Haan zei op 4 juli 2022 om 20:13 uur

Beste Thijs,
Heb wat foto's bij elkaar gezocht uit de jaren 1963 - 1967. Ben zelf na de sluiting van Megen met meerdere klasgenoten naar het internaat in Venray gegaan (Immaculatae Conceptionis) . Was gelegen aan de Leunseweg nr.1 in Venray. Ook gingen er veel studenten naar Het Titus Brandsma lyceum in Oss.
Ik weet niet of de namen bij de foto's vermeld mogen worden, zoniet, verwijder ze dan maar.
Met vriendelijke groet,
Jan de Haan
PS. Hoe verzend ik de foto's??

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 juli 2022 om 12:12 uur

Hallo Jan, ik zal je mailen over de foto's, heel fijn dat je deze bij elkaar hebt gezocht ik ben erg benieuwd! Fijn ook, dat we nu meer weten over de internen ná de sluiting van Megen, waar zij naartoe zijn gegaan.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 juli 2022 om 11:50 uur

Nog bedankt Jan voor het sturen van de foto's uit 1963-1968. Ze zijn aan deze pagina toegevoegd. Prachtig tijdsbeeld zeg en een gevarieerd beeld van het kostschoolleven in Megen!

Roderick Angevaare zei op 28 februari 2023 om 03:51 uur

I happened to come across your site by chance. I am writing about my years in Megen 1956 - 1962. I was looking for the English word for “Klein figuur”.
How do I upload pictures?
Ik woon in Canada.
Pax et Bonum
Rod Angevaare

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2023 om 10:07 uur

Dear Roderick, thank you for leaving a message. You can e-mail us the pictures: info@bhic.nl , so we can add them here. Kind regards,

I'm not sure how to translate 'Klein Figuur', as it is such a specific term. In one of the replies above, however, we find the names in Latin: Figura Minor (Klein Figuur), Figura Major (Groot Figuur). I looked them up and found that a correct translation would be 'first class' (and 'second class' for Figura Major)

Miriam zei op 12 maart 2023 om 02:56 uur

Maar kent dan ook iemand mijn vader Jan de Graauw..die iets over hem kan vertellen hoe hij vroeger was..

Bauke Dooper zei op 13 maart 2023 om 11:49 uur

Beste Mirjam,
Als jouw vader de Jan de Graauw is, die ik bedoel, dan heb ik wel herinneringen aan hem. Je grootouders woonden naast het gym en hadden een. fietsenwinkel als ik me niet vergis. Jan zat tot de derde klas bij ons, maar ik hield nog wel kontakt met hen en kwam ook bij zijn ouders binnen, waar ik kennis maakte met zijn zus (jouw tante dus). Op haar werd ik een beetje verliefd, hetgeen mij bijna fataal werd, toen wij beiden op het ijs zo ver wegschaatsten richting de Hanenberg, dat wij veel te laat thuis kwamen en gesnapt werden door een pater. Ik werd nog net niet naar huis gestuurd, maar de "verkering" was uit en het kontakt met Jan beëindigd....... That 's live.

Bauke Dooper zei op 13 maart 2023 om 12:00 uur

Jan was een blije, actieve en ondernemende kwajongen. Tegenwoordig zouden wij hem een ADHD'er noemen. Een fidele gast, maar geen studiekop. Bovendien miste hij thuis de veronderstelde begeleiding, die wij vanuit het kosthuizensysteem wel kregen. Ik heb mooie herinneringen aan hem.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 14:24 uur

Bauke Dooper stuurde ons deze foto van het kosthuis van Truus Kersten in Megen in 1959. Waarvoor dank!








Klik op de foto om deze te vergroten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 14:36 uur

Roderick Angevaare stuurde ons deze foto van een tekening van pater Sybrand Galama, rector van het Gymnasium. Waarvoor dank!






Klik op de tekening om deze te vergroten.

Henk (Hennie) Heruer zei op 28 augustus 2023 om 17:57 uur

Dr. Sybrand Galama, in Megen 'De Baas', overleed in 1975 in Heerlen, waar hij leraar klassieken was geweest aan het Bernardinuscollege. In de vijftiger jaren promoveerde de statige Fries in Leiden. Ik meen op een Fries onderwerp (het plantarium van Franeker?) en dat werd uitbundig gevierd in het gym te Megen waar ik van 1950 tot 1956 dagelijks in de kapel de dag begon met zijn eucharistieviering.

Bert van Dreumel zei op 28 augustus 2023 om 19:17 uur

Hennie, je was een klasgenoot van me! Je bent nog eens bij ons thuis geweest in Oijen.

Henk (Hennie) Heruer zei op 28 augustus 2023 om 19:23 uur

Toch gevonden het onderwerp van zijn proefschrift: Het wijsgerig onderwijs aan de Hogeschool te Franeker, 1585-1811.

Henk (Hennie) Heruer zei op 28 augustus 2023 om 19:31 uur

Jeetje Bert...Het staat me nog bij dat jouw moeder overleed...Mail me: h.heruer@kpnmail.nl

Henk (Hennie) Heruer zei op 28 augustus 2023 om 23:07 uur

In het lijstje leraren van de vijftiger jaren mis ik de naam van pater Isidorus Lemmens. Hij gaf godsdienstlessen, had geen kamer in het gym, maar woonde in de pastorie van de St.Servatiuskerk waarvan hij kapelaan was. Deze Noordlimburgse boerenzoon was ook zoiets als 'provisor in temporalibus'. In de schuur onder het muzieklokaal lag de door hem geregelde voorraad aardappelen voor de kosthuizen. Verder zag je hem practisch dagelijks op een damesfiets racend op huisbezoek gaan in zijn parochie.

Bauke Dooper zei op 29 augustus 2023 om 09:28 uur

Hennie,
Wij zaten bij Marie Smits. Jij in de vijfde samen met Anton Teunisen uit Wijchen, ik in de eerste. Kostbaas was toen of Wim de Jonge of Ben van de Berg. Wij spraken jouw naam uit alsof je uit Leiden kwam: Heerrroeeeerrr. Geweldige tijd.

Henk (Hennie) Heruer zei op 29 augustus 2023 om 10:41 uur

Klopt allemaal Bauke. Hierboven zie je mijn mailadres. We gaan even verder door buiten deze site. Groetjes. Henk.

Henk (Hennie) Heruer zei op 29 augustus 2023 om 16:44 uur

Ben van der Berg uit Amsterdam, ex militair en Indieveteraan, is inderdaad kostbaas geweest bij Marie Smits. Is kort ingetreden geweest maar maakte naar mijn weten carriere bij de platenmaatschappij Bovema die zeer populair was bij de Ned. militairen in Ned. Indie.

Harry van Liebergen zei op 15 november 2023 om 15:13 uur

Jos Donkers die in Megen student was en gedurende die periode tijdelijk keeper was van de Megense voetbalclub is op 23 oktober 2023 in Brielle op 85-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn uitvaart waren een drietal mede oud-studenten uit Megen aanwezig en zongen een tiental mensen afkomstig uit Papoea Nieuw Guinea bij zijn kist een aantal ontroerende liederen. Ruim 200 mensen waren aanwezig bij zijn afscheid in Schiedam op 31 oktober j.l.

Harry van Liebergen zei op 15 november 2023 om 15:20 uur

Jos Donkers die in Megen student was en gedurende die periode tijdelijk keeper was van de Megense voetbalclub is op 23 oktober 2023 in Brielle op 85-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn uitvaart waren een drietal mede oud-studenten uit Megen aanwezig en zongen een tiental mensen afkomstig uit Papoea Nieuw Guinea bij zijn kist een aantal ontroerende liederen. Ruim 200 mensen waren aanwezig bij zijn afscheid in Schiedam op 31 oktober j.l.

Hans van Liebergen zei op 28 november 2023 om 14:38 uur

Een genoegen om dat allemaal te lezen en een plezier dat zoveel mensen zich zoveel positiefs wisten te herinneren.
Ik mis wel het jaarlijkse rectorsfeest waarop de ouders van de studenten welkom waren en voor de nacht werden ondergebracht bij de Megenaren in hun woning (en enkelen in Hotel Muskens). Als compensatie werden deze bewoners de volgende dag (maandagavond) bedankt met de tweede uitvoering van het toneelstuk dat op de zaterdagavond voor de ouders in première was gegaan. En dat waren niet de minste toneelstukken. Stukken van Shakespeare, Jan de Hartog, Vondel zijn toen in Megen te zien en te horen geweest. En met verve speelden de studenten (meestal uit de hogere klassen) ook de vrouwelijke rollen. De decors werden zelf gemaakt en de kostuums werden gehuurd van de tot 1993 bestaande Amsterdamse firma Serné.
En in de jaren 50 (1954 tot en met 1958?) was het voor de jongens mogelijk op vakantiekamp te gaan, eerst onder leiding van pater Winfried Lion in de Achterhoek en later met pater Isaïas van Lieshout in de Eifel. Verzamelpunt Megen en vandaar per fiets vertrekkend richting bestemming.

Hans van Liebergen (oud-Megenaar en oud-gymnasiast)

Godfried van Agthoven zei op 21 december 2023 om 18:34 uur

De meest bekende leerling was Anno Sjoerd Brandsma die van 1892-1898 het gymnasium in Megen doorliep. Daarna trad hij 17 september 1898 in bij de Karmelieten te Boxmeer. Als novice nam hij de naam aan van frater Titus. Hij werd vooral bekend als hoogleraar filosofie en verdiende zijn sporen als mysticus aan de katholieke universiteit te Nijmegen. Hij stierf als verzetsheld in Dachau in 26 .07 .1 942. Op 15 mei 2022 werd hij heiligverklaard door paus Franciscus.
De H.Titus Brandsma. Feestdag 27 juli.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 december 2023 om 09:03 uur

Bedankt Godfried voor deze aanvulling.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.