Dat betekende in de praktijk dat de congregatie de aanbidding van het Heilig Sacrament, dat in de kerk permanent werd uitgestald, combineerde met apostolaatswerk, ook in de missie.
Die stichter was pater Pierre-Julien Eymard (1811–1868) en zijn congregatie dateert van 1856. Die staat ook wel bekend als de Societas Sanctissimi Sacramenti, ofwel de Paters van Brakkenstein, kortweg Paters Sacramentijnen.
Eymard was in 1834 priester gewijd en werkte daarna een aantal jaren in verschillende parochies, maar het kloosterleven trok hem. In 1839 trad hij in bij de Maristen, bij wie hij tussen 1839 en 1856 verschillende functies vervulde. In de laatste jaren van zijn tijd bij de Maristen groeide zijn belangstelling voor de aanbidding van het Allerheiligst Sacrament.
Zelfs zo, dat hij erover begon te denken om daarvoor een eigen congregatie in het leven te roepen. In 1856 was het zover: in Parijs ging de nieuwe congregatie van start.
Twee jaar later, in 1858, stichtte Eymard ook een vrouwencongregatie met dezelfde doelstelling als de mannen: dat waren de Dienaressen van het Heilig Sacrament. In 1863 volgde de pauselijke goedkeuring van de constituties.
De congregatie is sinds 1902 in Nederland gevestigd. Vanaf 1937 vormden de Nederlandse kloosters een zelfstandige provincie, die onlangs is gefuseerd met de Belgische provincie. De Duitse huizen sloten zich al eerder aan bij de Nederlandse provincie. Deze Europeanisering is ook bij andere congregaties waar te nemen.
Vanwege de veranderde beleving van de eucharistie hebben de Sacramentijnen in 1984 hun levensregel vernieuwd. Momenteel zijn er wereldwijd nog ruim 860 paters werkzaam. Hun stichter Pierre-Julien Eymard is in 1925 zalig en in 1962 heilig verklaard.
Buiten Nederland zijn de Paters van Brakkenstein aanwezig (geweest) in Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Congo, Duitsland, Filipijnen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, India, Italië, Kameroen, Mozambique, Oeganda, Oostenrijk, Peru, Portugal, Senegal, Spanje, Sri Lanka, Verenigde Staten, Vietnam en Zwitserland.
Foto’s
Pierre-Julien Eymard (1811–1868). Bron: Wikimedia.
Broeder Johannes (Janssen), sacramentijn uit Boxmeer. Origineel: Particuliere Collectie. Bron: BHIC, De familie Janssen.
Wanroij, afscheid van de Zusters van Veghel. Rechts op de voorgrond de sacramentijn pater Vervest, 1961. Fotograaf: Fotostudio Jan Waarma. Bron: BHIC, fotonr. WAN0645.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Paters van het Allerheiligst Sacrament.
Reactie toevoegen