Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Heilig Hartkerk in Vught

RK kerken

De H. Hartkerk is ontworpen door Jos. Donders en opende in 1924 de deuren. Het is nog steeds een plek van rooms-katholieke eredienst. Opvallend zijn de in 1954 gebouwde robuuste voorgevel en toren. Sinds 2005 is dit godshuis het middelpunt van de parochie Edith Stein.


De Heilig Hartkerk (foto: collectie BHIC)De Heilig Hartkerk (foto: Jos Pé, bron: collectie BHIC, id.nr. 1634-011576)


P. Moeskops als kapelaan (foto: collectie BHIC)Kapelaan Moeskops (tweede van links, staand), 1941-1945 (foto: collectie BHIC, id.nr. 1910-001468)

Over de pastoors en kapelaans van deze belangrijke interbellumkerk doen vast nog boeiende verhalen de ronde. In de jaren vijftig en zestig bijvoorbeeld was pastoor J.A. Walen het vertrouwd gezicht van de parochie. Hij was 43 jaar, toen hij in 1947 de H. Hartparochie toegewezen kreeg.

Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': volgens de Piusalmanak telde Vught halverwege de jaren vijftig zo'n 19000 inwoners waarvan er 16000 katholiek waren. Pastoor Walen had daar een deel van onder zijn hoede, want Vught bestond uit meerdere katholieke kerkgemeenschappen.


Gezien dat hoge aantal zielen om voor te zorgen wekt het geen verwondering dat pastoor Walen hulp kreeg van enkele kapelaans. Dat waren P.H.M. Moeskops (we zien hem op de foto, enkele jaren voordat hij naar Vught kwam) en H.J.M. Vorstermans.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.