Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Heilig Hartkerk in Vught

RK kerken

De H. Hartkerk is ontworpen door Jos. Donders en opende in 1924 de deuren. Het is nog steeds een plek van rooms-katholieke eredienst. Opvallend zijn de in 1954 gebouwde robuuste voorgevel en toren. Sinds 2005 is dit godshuis het middelpunt van de parochie Edith Stein.

De Heilig Hartkerk (foto: collectie BHIC)
De Heilig Hartkerk. Foto: Jos Pé, bron: collectie BHIC, nr. 1634-011576

Over de pastoors en kapelaans van deze belangrijke interbellumkerk doen vast nog boeiende verhalen de ronde. In de jaren vijftig en zestig bijvoorbeeld was pastoor J.A. Walen het vertrouwd gezicht van de parochie. Hij was 43 jaar, toen hij in 1947 de H. Hartparochie toegewezen kreeg.

Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': volgens de Piusalmanak telde Vught halverwege de jaren vijftig zo'n 19000 inwoners waarvan er 16000 katholiek waren. Pastoor Walen had daar een deel van onder zijn hoede, want Vught bestond uit meerdere katholieke kerkgemeenschappen.

Gezien dat hoge aantal zielen om voor te zorgen wekt het geen verwondering dat pastoor Walen hulp kreeg van enkele kapelaans. Dat waren P.H.M. Moeskops (we zien hem op de foto, enkele jaren voordat hij naar Vught kwam) en H.J.M. Vorstermans.

P. Moeskops als kapelaan (foto: collectie BHIC)
Kapelaan Moeskops (tweede van links, staand), 1941-1945. Bron: collectie BHIC, nr. 1910-001468
4

Reacties (4)

Monica Geerts zei op 11 maart 2021 om 18:44 uur

Waarom zit op de H.Hartkerk een Davidster
Lees er graag over

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 maart 2021 om 08:38 uur

Hallo Monica, dank voor je reactie. Zo'n ster op een rooms-katholieke kerk valt wel op inderdaad, maar het komt vaker voor. Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://www.ad.nl/delft/waarom-zit-er-een-davidsster-op-de-raamstraatke… Daarin wordt de ster geduid als niet zozeer een verwijzing naar het Jodendom, maar naar koning David als verre voorvader van Jezus. Feitelijk weten we dan nog niet, of dat ook in dit geval opgaat, maar misschien dat iemand uit Vught hier nog meer over wil vertellen.

Harry van de Vorstenbosch zei op 20 juli 2021 om 16:49 uur

Moet de zin in de aanhef niet zijn: 'Sinds 2015 is dit godshuis het middelpunt van de parochie Edith Stein" ipv 2005.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 juli 2021 om 07:15 uur

Hallo Harry, leuk je hier tegen te komen en goede vraag. Blijkt lastig te vinden hoe dit nu zit. Wat ik heb gevonden, is dat de parochie Vught Noord en Vught Zuid op 1 januari 2003 fuseerden tot de parochie Edith Stein te Vught en Cromvoirt. En dat per 1 januari 2015 die parochie Edith Stein is samengegaan met de Parochie H. Nicolaas te Helvoirt, onder de naam Parochie Heilige Edith Stein Vught, Cromvoirt en Helvoirt. (bron: website parochie Edith Stein) Dat geeft dan het belang aan van het jaar 2015 voor o.a. de H. Hartkerk, echter de status van die kerk anno 2005 is daarmee nog niet duidelijk. Dat jaar 2005 is ontleend aan Reliwiki https://reliwiki.nl/index.php/Vught,_Loeffplein_1_-_Heilig_Hart_van_Jez… , waar wordt vermeld dat de H. Hartkerk dat jaar de centrale kerk werd van de Edith Stein parochie. Echter de bron is onduidelijk en op de parochiesite Edith Stein komt dit jaartal in de geschiedenis van de H. Hartkerk niet tegen. Wel bij de Petruskerk overigens, die in 2005 aan de eredienst werd onttrokken.

Misschien dat (oud-)inwoners van Vught die deze site bezoeken ons meer kunnen vertellen? Hoe dan ook genoeg redenen om vraagtekens te plaatsen bij dat jaar 2005.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.