Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Heuvelse Kerk in Tilburg

RK kerken

Als er één kerk het beeld van Tilburg bepaalt, dan is het wel de Jozefkerk aan de Heuvelring, vandaar ook de Heuvelse kerk genoemd. Het is een fraai neogotisch bouwwerk met twee markante torens van elk 72 meter hoog.

Wie een beetje verstand van zaken heeft, ziet dat architect H.J. van Tulder zich mede heeft laten inspireren door de Franse gotiek, maar ook door de Sint-Jan in Den Bosch. Deze trotse stadskerk kwam tot stand in de jaren 1872-1889 en werd in de jaren 1950 nog enigszins vergroot.

In de jaren vijftig en zestig stonden de kerk en parochie onder de hoede van pastoor F. van Miert. Hij werd in zijn pastorale taken bijgestaan door de kapelaans P.M.C. Elsen en J.A. van de Rijdt. Over hen en de andere geestelijken van de Heuvelse kerk van vroeger doen vast nog boeiende verhalen de ronde. Deel ze met ons hieronder.


De HeuvelkerkDe Heuvelkerk (foto: BHIC / F. van de Pol, 2013) Pastoor Van MiertPastoor F.I.A.M. van Miert (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14055)

 

 

2

Reacties (2)

S. Donders zei op 17 februari 2020 om 21:45 uur

De kerk werd vergroot door J. Donders . Hij blijft nog vijf jaar in gebruik . Maar de oudere en markantere Kerk van het Heike krijgt de voorkeur .

Marilou NillesenBHIC zei op 18 februari 2020 om 09:56 uur

Bedankt voor uw reactie, S. Donders. Betekent dit dat de kerk van het Heike ook drukker wordt bezocht, weet u dat toevallig?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.